به گزارش خبرنگار فرهنگی آباجان به نقل از ایرنا، ششمین همایش سواد فضای مجازی با محوریت «فضای مجازی و فرهنگ در عصر هوش مصنوعی» دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ در مجتمع باغ زیبای تهران برگزار شد.
شبکههای مجازی موجب شدند، در جهان اسراسرزدایی شده است و شبکهها این قدرت را به انسان دادند که دنیا را ببیند
باقر ساروخانی با اشاره به اینکه انسان در نتیجه استفاده از تکنولوژی وارد دنیای جدید شده است، گفت: ما وارد دنیایی شدیم که هر انسان توانایی دارد و خودش میتواند سخنگو باشد. این قدرت بینظیر برای انسانها است، انسان جدید دو ساحتی است: انسان در واقعیت و انسان در مجاز. پیدایش قدرت مجازی و قدرت جدیدی که به وجود آمده است، موازی قدرتهای حاکم است. پیامرسانها برای همین در جهان شکل گرفتند.
پدر جامعهشناسی ارتباطات در ایران با بیان اینکه یکی از دغدغههای بشر این بود که اسیر زمان نباشد، ادامه داد: پیشرفت تکنولوژی آرزوی دیرینه بشر را ممکن ساخت، در نتیجه انسان میتواند در کمترین زمان با سراسر گیتی ارتباط برقرار کند. رسانهها و به خصوص شبکهها این قدرت را دارند که اندام ما را برجسته کنند، در نتیجه فعالیت آنها فرد چشمی دارد که میتواند دنیا را تماشا کند، گوش توانایی دارد که همه پیامها را در جهان بشنود. شبکهها و فضای مجازی موجب شدند که اندام انسان امتداد پیدا کند.
به گفته او شبکههای مجازی موجب شدند، در جهان اسرارزدایی شده است و شبکهها این قدرت را به انسان دادند که دنیا را ببیند و این دیدن دنیا به بشر کمک میکند.
این جامعهشناس افزود: برای مثال غزه را تماشا کنید، اسرائیل این قدرت را دارد که بمب اتمی بر سر مردم غزه بیاندازد اما میداند که در کشتن هر یک فلسطینی، دنیا به او نگاه میکند اینجا است که میبینید قدرتهای بیپایان در دنیا ادامه دارد.
ممکن است تکنولوژی دموکراسی به همراه نداشته باشد
ساروخانی با اعلام اینکه شبکههای مجازی جغرافیا را تغییر دادند، توضیح داد: در دنیای مدرن یک روستا هم میتواند یک منطقه جهانی شود. در حالی که پیش از این روستاها جایی بودند که کسی از آنها خبر نداشت و حال روستاها سرزمین جهانی است و بنابراین هر منطقه سرزمین جهانی است.
دنیایی که اینقدر قدرت به انسان داد حال میگوید که امنیت ندارید اینجا است که در دنیای قدرت و اضطراب، سواد رسانهای اهمیت پیدا میکند
پدر جامعهشناسی ارتباطات با طرح این سوال که «رسانههای جدید و قدرتمند و تکنولوژی جدید چه تاثیری بر انسان میگذارند»، افزود: انسان در برابر تکنولوژی تسخیر شده است. دستگاههای عظیمی ساخته شده و انسان کوچکی در میان آنها راه میرود اینها فضای زندگی را دگرگون خواهند کرد. پس ممکن است تکنولوژی دموکراسی به همراه نداشته باشد. ممکن است حکومتِ فنون بر انسان شکل بگیرد. مخصوصا هوش مصنوعی که امنیت انسان را به خطر میاندازد دنیایی که اینقدر قدرت به انسان داد حال میگوید که امنیت ندارید اینجا است که در دنیای قدرت و اضطراب سواد رسانهای اهمیت پیدا میکند.
او یکی دیگر از تاثیرات تکنولوژی بر حیات بشر را کورکردن آگاهی انسانی اعلام کرد و گفت: انسانی که تا این اندازه پیشرفت کرده است، با مرگ حریم خصوصی، در نتیجه پیشرفت تکنولوژی مواجه است. این در حالی است که حتی در عالم خانواده (نزدیکترین انسانها به هم در خانواده هستند و هیچ ارتباطی اینقدر غنی نیست) افراد حریم خصوصی دارند و نباید طوری باشد که آنها حریم خصوصی یکدیگر را نابود کنند. همه انسانها نیازمند آزادی هستند، آزادی که حریم خصوصی است؛ اما حالا دستگاههای عظیم و تکنیکهای برجسته و هوشمند توانایی این را دارند که حریم خصوصی را از بین میبرند.
در دنیای هوش مصنوعی، اوج سواد انسانها «گفتوگو» به وجود میآورد
ساروخانی با اشاره به اینکه شبکههای اجتماعی توصیههای غیرعلمی و دمدستی به انسانها ارائه میکنند، افزود: بنابر این دنیای شبکهای دنیای غیرعلمی است. جایی که بیش از همه سواد رسانهای اهمیت دارد، ویژگیهای اطلاعات است. میبینید که چهار نوع جعل عمیق (DeepFake) ارائه میشود و در نوع چهارم انسان توانایی تشخیص آن را ندارد.
ساختن و برنامهریزی الگوریتمها باعث میشود انسان بتواند حاکم بر آفریدههای خود باشد
پدر جامعهشناسی ارتباطات با تاکید بر لزوم کسب سواد رسانهای توضیح داد: اگر بتوانیم این سواد را بیاموزیم میتوانیم جهان دیگری را فرض کنیم. میتوانیم قدرت داشته باشیم و جای اینکه هفتهای ۴۰ ساعت کار کنیم، هفتهای ۲۰ ساعت کار کنیم این در حالی است که از تکنولوژی و هوش مصنوعی استفاده درست نمیکنیم، از امکانات آن استفاده درست نمیکنیم و از تکنولوژی در جنگ و سلطه به دیگران استفاده میکنیم.
به گفته این پژوهشگر در دنیای هوش مصنوعی، اوج سواد انسانها «گفتوگو» به وجود میآورد. از این بالاتر الگوریتمها هستند ساختن و برنامهریزی الگوریتمها باعث میشود انسان بتواند حاکم بر آفریدههای خود باشد.