خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، صومعه سرا؛ زلیخا صفری| همزمان با هفته مقاومت و سالگرد شهید سردار سلیمانی، اردوی راویان پیشرفت در شهرستان صومعهسرا برگزار شد، اردوی راویان پیشرفت یک برنامه سراسری است که توسط سازمان بسیج رسانه استانها به منظور نمایش دستاوردهای نظام در بخشهای مختلف و معرفی آنها به جامعه برگزار میشود.
این اردو با همکاری سازمان بسیج رسانه گیلان، سرهنگ مسیب محمد جانی فرمانده سپاه شهرستان و مازیار جعفری مسئول کانون بسیج رسانه شهرستان برگزار شد و مقصد آن شهرک صنعتی هفت دغنان و شرکت پترو آراد تیلار بود. در این بازدید مشخص شد که این شهرک صنعتی با تولید جعبههای چوب پلاستیک با مشکلاتی همچون قطع مکرر برق، مسائل مخابراتی و کمبود سوخت روبرو است؛ مشکلاتی که ممکن است مانع از پیشرفت اقتصادی شهرک صنعتی صومعهسرا شود.
*نقش شهرک صنعتی در اقتصاد محلی و منطقهای
در این بازدید، علیزاده ماتک، رئیس شهرک صنعتی صومعهسرا، ضمن تقدیر از تلاشهای خبرنگاران و فرماندهان جبهه اطلاعرسانی، اظهار کرد: شهرک صنعتی صومعهسرا هفت دغنان با ۱۰۰ هکتار زمین، که ۷۴ هکتار آن قابل واگذاری به سرمایهگذاران است، در سال ۸۴ تأسیس شده که دارای امکانات زیربنایی کاملی مانند شبکه آب، برق، گاز، شبکه فاضلاب، شبکه روستایی، کانال هدایت آبهای سطحی، فضای سبز و منبع ذخیره هوایی آب میباشد.
وی با بیان اینکه این شهرک دارای ۷۳ واحد بهرهبردار در حوزههای مختلف مانند مواد غذایی، شیمیایی، برق و الکترونیک، و نساجی است، گفت: از این تعداد، ۳۷ واحد فعال، ۱۵ واحد در تملک بانکها و ۵ واحد آماده افتتاح هستند، در حالی که مابقی واحدها راکد بوده و برای واگذاری آمادهاند.
رئیس شهرک صنعتی صومعهسرا از نامهنگاریهای فراوان با فرماندار پیشین شهرستان صومعهسرا در خصوص مشکلات واحدهای صنعتی، به ویژه تعیین وضعیت جاده ۲ کیلومتری ورودی شهرک صنعتی صومعهسرا هفت دغنان خبر داد و افزود: این جاده به دلیل قرار نگرفتن در محدوده شهری و روستایی، با وجود اینکه از املاک عمومی محسوب میشود و با وجود بازدیدهای متعدد فرماندار به همراه مسئولان ادارات و نشستهای متعدد با صاحبان و مدیران واحدهای صنعتی، همچنان برای انجام روکش جاده مورد بحث است و تا به امروز این مشکل حل نشده است.
وی با بیان اینکه مشکل جاده شهرک به سازمانهای مرتبط اطلاع داده شده، اما نگرانیهای صاحبان و سرمایهگذاران با وجود مستندات و مکاتبات همچنان درخصوص هزینهکرد حل نشده باقی مانده است، تصریح کرد: به دلیل مشکلات جاده که پر از خطر و دارای چالههای زیاد است، بسیاری از رانندگان تریلی و کامیون حاضر به حمل بار مواد اولیه و خروج محصولات و تولیدات واحدهای صنعتی نیستند که این مسئله به یک چالش جدی برای شهرک و تولیدکنندگان تبدیل شده است.
علیزاده با بیان اینکه حتی رانندگان تاکسی هم تمایلی به عبور از این جاده ندارند، گفت: این وضعیت برای نیروی کارگری ما مشکلساز شده است، زیرا گاهی کارگران مجبور به استفاده از تاکسی برای تردد هستند.
به گفته رئیس شهرک صنعتی صومعهسرا، در کنار این جاده پرماجرا، تعداد ۵۴ تیر برق مجهز به روشنایی معابر وجود دارد که سالهاست به دلیل سرقت برخی از سیمهای برق، در شب خاموشی کامل بر جادهای که دو طرف آن جنگلهای شفارود قرار دارد، حاکم است. این خاموشی نیز بار منفی برای ما، نیروهای این شرکت و سرمایهگذاران به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه کارکنان واحدهای صنعتی باید خود را به جاده اصلی تا ورودی شهرک برسانند، بیان کرد که این مسیر خطرناک و تاریک است و انجام این کار فقط از افرادی شجاع و جسور برمیآید. به دلیل اینکه این مسیر خارج از محدوده شهری و روستایی است، اداره برق با وجود درخواستها هنوز اقدام نکرده است.
علیزاده در بازدید از یک مجموعه تولیدی، به مشکلی دیگر اشاره کرد که حتی با پیگیریهای متعدد در جلسات شهرستان نیز حل نشده است. این مشکل مربوط به انتقال فیبر نوری به واحدهای صنعتی است. وی گفت که کابل فیبر نوری تا ورودی شهرک رسیده و پاسخ مخابرات استان گیلان این بوده که برای ادامه کار، مبلغی نزدیک به ۲ میلیارد تومان باید واریز شود و یکی از ابزارهای مهم در خرید مواد اولیه و فروش محصولات، داشتن ارتباطات و اینترنت است.
رئیس شهرک صنعتی صومعهسرا همچنین به خاموشی برق اشاره کرد و افزود که اگر این خاموشیها با اطلاعرسانی قبلی و برای حفظ پایداری باشد، قابل قبول است، اما باید برق بر اساس قانون به موقع وصل شود و نه بر اساس تصمیمات فردی و اداره برق شهرستان صومعهسرا نباید بیاطلاعی نشان دهد و مسئولیت خاموشی را به دسپاچینگ استان گیلان مرتبط کند.
وی تأکید کرد که نمیشود ۴۸ ساعت و گاهی بیشتر، در هنگام شب در شهرک خاموشی مطلق باشد و بیان کرد: وقتی برق قطع میشود، آب و تأسیسات شهرک نیز قطع میشوند و حتی اگر چشمان روشن هم باشد، ترس از تاریکی باعث ناامنی میشود و فقط دزدان بهرهمند میشوند. او خواستار آن شد که اداره برق شهرستان صومعهسرا با نصب ترانس، برق حداقلی را به واحدهای صنعتی منتقل کند.
علیزاده درخواست کرد تا مشکلات مدیریتی که در حوزه مدیران شهرستانی وجود دارد، برطرف شود و با اشاره به حضور استاندار گیلان و نماینده مجلس شهرستان صومعهسرا که به شدت پیگیر وضعیت شهرک صنعتی صومعهسرا هستند، اعلام کرد که استاندار دستور داده که روکش آسفالت جادههای داخل شهرک صنعتی انجام شود که این پروژه در حال حاضر در مرحله تخصیص اعتبار و انتخاب پیمانکار قرار دارد.
*برگشت به کار ۱۳ کارخانه به چرخه تولید
رئیس شهرک صنعتی صومعهسرا با خوشحالی اعلام کرد که در دولت شهید جمهور، آیتالله رئیسی، تعداد سیزده واحد صنعتی به چرخه تولید بازگشتهاند. همچنین با حضور تعدادی از سرمایهگذاران، فعالیتهای ساخت و ساز با سرعت و پیشرفت فیزیکی مناسب در حال انجام است که نویدبخش پویایی بیشتر و جذب نیروهای تحصیلکرده منطقه خواهد بود. او اظهار امیدواری کرد که در دولت وفاق و همدلی دکتر پزشکیان، توجه ویژهای به شهرک صنعتی صومعهسرا شود.
وی از دولت چهاردهم خواست که با ارائه تسهیلات و سرمایه در گردش به صاحبان و سرمایهگذاران، واحدهای صنعتی تعطیل، نیمهفعال و فعال با پتانسیل توسعه را احیا کنند و تاکید کرد که باید شرمندگی والدین به خاطر بیکاری فرزندانشان از بین برود.
*تولید نخستین چوب پلاستیک ایران تا نوار کود مرغداری
معین کامیابی، مدیر شرکت بخش خصوصی نیز در جمع خبرنگاران “راویان پیشرفت” اظهار کرد: این شرکت که با سهامی خاص فعالیت میکند، در استان گیلان، شهرستان صومعهسرا، بخش ضیابر، دهستان ضیابر، در روستای شهرصنعتی صومعهسرا، خیابان کاج، بنبست سرو ۵، پلاک ۱۰۴، طبقه همکف قرار دارد و در سال ۱۳۸۵ تأسیس شده که از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه محصولات تولیدی این شرکت در چند دسته قرار میگیرند، گفت: در دسته اول گرانول چوب پلاستیک و کامپاندهای پلیمری بر پایه پلیاتیلن قرار دارند و در دسته دوم ورقهای پلیمری و ورق چوب پلاستیک که چوب پلاستیک از ترکیب پلیمر، پودر چوب و افزودنیها ساخته میشود و برای اولین بار در ایران توسط این شرکت تولید شده است.
مدیرعامل این شرکت بخش خصوصی فعال در شهرک صنعتی صومعه سرا با بیان اینکه استفاده از چوب پلاستیک به دلیل صرفهجویی اقتصادی و همچنین از بین رفتن معایب چوب و پلاستیک بهصورت جداگانه، مزیتهای ترکیبی آن را به نمایش میگذارد، تصریح کرد: از مواد چوب پلاستیک در تولید محصولاتی مانند رو دری خودرو و لوازم ساختمانی و آشپزخانه استفاده میشود و یکی از محصولات کلیدی ما در بخش ورق، نوار مخصوص کود برای مرغداریها است که برای نخستین بار در ایران و تنها توسط شرکت پترو آراد تیلار تولید میشود و ما حدود ۷ سال است که این محصول را تولید میکنیم که این محصول مخصوص مرغداریهای تخمگذار است و در قفسهای مرغ تخمگذار به کار میرود.
کامیابی با اشاره به تولید انواع گرانول بیان کرد که با این تولیدات، توانستهایم از واردات این محصول جلوگیری کرده و از خروج ارز از کشور ممانعت کنیم، و همچنین به صادرات و ارزآوری برای کشور کمک کنیم.
*قطعی برق، ترمز تولید
وی به مشکلات آسفالت و برق و همچنین چالشهای مهم مخابراتی که تولیدکنندگان این شهرک با آنها مواجه هستند، اشاره کرد و گفت: قطعی برق به ویژه برای ما بسیار مشکلساز شده و با برنامهای که به ما داده میشود، یک تا دو روز در هفته برق مجموعه ما قطع میشود و این موضوع باعث میشود ما از برنامه تولیدی خود عقب بیفتیم، بهویژه در ماههای پایانی سال که سفارشات بالاست.
مدیرعامل این شرکت بخش خصوصی فعال در شهرک صنعتی صومعه سرا به قطعی برق برنامهریزیشده و همچنین قطعیهای بدون برنامه اشاره کرد و افزود: برای جلوگیری از این قطعیها، نیاز است که گروههای مسئول حفاظت و تعمیرات، تاسیسات شهرک صنعتی را با دقت بیشتری بررسی و قطعات را بهروز کنند تا با قطعیهای ناگهانی روبرو نشویم و همچنین تغییرات آب و هوایی، بارش باران و باد شدید باعث قطعی برق شدید میشوند و آسیب زیادی به دستگاهها میزنند.
کامیابی به مشکلات مخابراتی و فرسودگی کابلهای مخابراتی اشاره کرد و افزود: ارتفاع پایین کابل در شهرک نیز یکی دیگر از مسائلی است که به محض رفع مشکلات مخابراتی، پس از یک یا دو ماه دوباره با قطعی مواجه میشویم که این به دلیل فرسودگی کابلها است و از مخابرات منطقه تقاضا داریم این مشکل را حل کند.
وی از دیگر مشکلاتی که سرمایهگذاران و کارگران این شهرک با آن روبرو هستند، جاده ورودی شهرک صنعتی را عنوان کرد و گفت: از ابتدای ورودی شهرک تا خیابان اصلی حدود نه و نیم کیلومتر طول دارد و نیاز به روکش و ترمیم دارد که این موضوع برای ما یک معضل جدی محسوب میشود.
مدیرعامل این شرکت بخش خصوصی فعال در شهرک صنعتی صومعه سرا به یکی دیگر از مشکلاتی که تولیدکنندگان در شهرک صنعتی صومعهسرا با آن مواجه هستند اشاره کرد و با توجه به وضعیت اقتصادی نامساعد کشور، نیاز به تسهیلات را مورد تاکید قرار داد. کامیابی گفت: ما از مسئولان مربوطه تقاضا داریم که با ارائه تسهیلات کمبهره به تولیدکنندگان کمک و حمایت کنند، زیرا تولیدکنندگان در این شرایط دشوار با زحمت فراوان و فشارهای زیادی روبرو هستند و به تسهیلات با بهره کم نیاز دارند.
وی با بیان اینکه من به تسهیلات با بهره کم اشاره کردم زیرا در سالهای گذشته خرید و فروش محصولات و مواد اولیه به صورت نقدی انجام میشد، اما امروز حتی با اینکه شرکت ما در بسیاری از محصولات تنها تولیدکننده در ایران است، تصریح کرد: مشتریان ما در صورت عدم ارائه شرایط مناسب از ما خرید نمیکنند و ممکن است شرکت خود را تعطیل کنند. بنابراین، از مسئولان میخواهیم که به ما کمک کنند تا انبارهایمان را از مواد اولیه پر کنیم و بتوانیم نیاز مشتریانمان را برآورده کنیم؛ چرا که نتیجه این اقدامات به خدمات و آرامشی که برای مردم ایجاد میشود ختم میشود.”
*مسیر دسترسی شهرک صنعتی فاقد راه مناسب و روشنایی است
کامیابی که در جادههای پرخطر شهرک صنعتی صومعهسرا با خودروی پراید فرسودهاش در حال تردد بود، شیشه ماشین را پایین کشید و گفت: “خانم خبرنگار، میتوانید از این جاده هم عکس بگیرید و بگویید که حتی روشنایی مناسبی هم در این جاده خطرناک نداریم.” من با ناراحتی و با توجه به آنچه در مسیر ورود و خروج از این شهرک دیده بودم، گفتم: “دارم عکس میگیرم؛ انشاءالله بتوانم صدای شما را به گوش مدیران برسانم.”
*روایت یک کارگر از دشواریهای مسیر طولانی تا محل کار
علی، یکی از کارگران فعال که هر روز این مسیر را طی میکند، در گفتگو با ما اظهار کرد که مشکل اصلی فاصله نیست، بلکه نحوه مدیریت و سازماندهی مجموعه است که باعث خستگی و فرسودگی روحی میشود. وی میگوید خستگی صرفاً جسمانی نیست، بلکه پیامدهای روانی نیز دارد. سر و صدای خودروها، ترافیک و مسیر طولانی باعث فرسودگی میشود.
علی با بیان اینکه وقتی به محل کار میرسیم، همین مسیر طولانی ما را آنقدر خسته میکند که از همان ابتدا توانایی کارکردن پایین میآید. اولین مسئلهای که رخ میدهد، ایجاد مشکل در روابط کاری با کارفرماست، گفت: هیچ کارگر یا کارمندی نمیتواند مشکلات کوچک را بهانه کند و بگوید من این راه طولانی را میآیم و ماشینم که از قبل فرسوده بوده، فرسودهتر میشود و در این شرایط اقتصادی، نصف حقوقم صرف استهلاک ماشین میشود و چیزی برای خانوادهام باقی نمیماند.
وی با ناراحتی بیان کرد که زمانی که ماشینهای زیادی وجود نداشت و مسیرهای صنعتی کمتر بود، خانههای سازمانی برای کارگران در نزدیکی محل کار ساخته میشد. این کار بهطور طبیعی فشار ناشی از طول مسیر را کاهش میداد و اثرات منفی آن را کم میکرد. شبها نیز امکانات استحمام در محل کار فراهم بود و بخشی از بازتولید نیروی انسانی همانجا انجام میشد. اگر همراه با اخلاق، عقلانیت را هم داشته باشیم، به نیروی انسانی طوری نگاه میشود که در فرآیند بازتولید تحلیل نرود و برای کار بهتر آماده شود و بهرهوری افزایش یابد.
این کارگر که از وضعیت پرداخت حق بیمه و حقوق در این شهرک راضی بود، گفت: بازار کار هم به شکلی است که اگر کسی به این بهانهها کار نکند، فرد دیگری هست که کار را قبول کند.
وی معتقد است که شهرکهای کارگری و کارمندی میتوانند نقشی کلیدی در کاهش اثرات منفی داشته باشند؛ زیرا با کاهش فاصله و زندگی همکاران در نزدیکی یکدیگر، ارتباطات دوستی و اجتماعی قویتری شکل میگیرد.
*تامین زیرساختها وظیفه اصلی شرکت شهرکهاست
یکی از چالشهای کنونی شهرکهای صنعتی در استان گیلان، تامین انرژی است. محدودیتهای اعمال شده در تامین انرژی به دلیل مشکلات موجود در کشور، به عنوان چالش اصلی این شهرکها مطرح میشود.
شهرکهای صنعتی صومعهسرا به عنوان یکی از دستگاههای مولد انقلاب شناخته میشود که چندین واحد تولیدی را در سالهای اخیر راهاندازی کرده و اکنون با ۷۳ واحد، از جمله ۳۷ واحد فعال در ناحیه صنعتی، به فعالیت خود ادامه میدهد.
این شهرکهای صنعتی به منظور کاهش اثرات منفی صنایع، مانند افزایش ترافیک و آلودگی هوا در شهرها، ایجاد شدند. با این حال، علیرغم گذشت چند دهه از ایجاد این شهرکها، همچنان مشکلاتی در زمینه زیرساختها، واگذاری زمین برای احداث واحدهای تولیدی، مسائل محیط زیستی، تامین برق، مخابرات و غیره وجود دارد.
شهرکهای صنعتی با مشکلات زیربنایی متعددی روبرو هستند که از جمله میتوان به عدم تحویل و نگهداری مناسب شبکه برق، تأخیر در گازرسانی و خدمات مخابراتی، کمبود منابع آب، تغییر کاربری چاههای کشاورزی، افزایش هزینههای آببها برای واحدهای صنعتی و همچنین هزینههای بالای مربوط به تصفیه و استفاده مجدد از پساب اشاره کرد.
برای حل این مشکلات و توانمندسازی شهرکهای صنعتی، نیاز به تدوین یک الگوی مدیریتی مناسب و کارآمد داریم. نبود استراتژی روشن برای توسعه صنعتی در کشور، سبب شده که از جریانهای جهانی فاصله بگیریم.
برای رفع این موانع، باید به ویژگیها و نیازهای بومی این حوزه توجه کنیم. همچنین رویکردهای موجود در توسعه و مدیریت این مناطق نیازمند شفافسازی است. باید مشخص شود که آیا هدف، تجمیع واحدهای صنعتی برای استفاده بیشتر از مزیتهای مکانی و تخصصی است یا ایجاد قطبهای توسعه برای صنایع کوچک و متوسط. علاوه بر این، بحث واگذاری فعالیتهای اقتصادی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
در دنیا، مدلهای مدیریتی مختلفی برای اداره شهرکهای صنعتی وجود دارد. گاهی دولت متولی این امر است، گاهی بخش خصوصی و گاهی هم یک شرکت عمومی-خصوصی با سرمایهگذاری مشترک دولت و بخش خصوصی، مدیریت را بر عهده میگیرد. با این وجود، بازدید ما از این شهرک صنعتی و مشاهده مشکلات آن، به ویژه مشکل جاده ورودی و آسفالت نامناسب معابر داخلی که صدای اعتراض کارگران را بلند کرده بود، نشان داد که گویا مسئولان، توجهی به شهرکهای صنعتی ندارند.
کارگران از ما میخواستند تا مشکل چاله چولههای این شهرک را بیشتر بازتاب دهیم و از مشکلات ارتباطی که صدای سرمایهگذاران را درآورده بود بگوییم. مشکلاتی مانند قطعی مکرر اینترنت که ارتباط با مشتریان را مختل کرده بود و قطعی برق که بارها و بارها چرخ تولید را از حرکت انداخته و امید را در دل سرمایهگذاران به یاس تبدیل میکرد.
در حالی که شهرکهای صنعتی میتوانند برند هر شهرستان در رونق اقتصادی و کاهش بیکاری باشند، اما در این شهرک نه اثری از اقتصاد پویا دیدیم و نه شاهد کاهش بیکاری بودیم. این همه نابسامانی، نشان از ناتوانی مدیریت و ضعف بدنه دولت در رسیدگی به این بخش حیاتی دارد.
امیدواریم که دولتمردان در دولت سیزدهم، هرچه سریعتر به این معضل ورود کرده و موانع تولید را از سر راه سرمایهگذاران بردارند تا شاهد ادامه خدمات دولت آقای رئیسی که توجه ویژهای به تولید داخلی داشتند، باشیم.
انتهای پیام/.