ناسا: سد سه‌دره چین، چرخش زمین را کُند می‌کند

به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا، وبگاه دِیلی گَلِکسی در گزارشی آورده است: سد سه‌دره (سد سه‌دهانه)، یک سد عظیم برق‌آبی در مرکز چین است و بزرگ‌ترین سد در نوع خود روی زمین به شمار می‌رود.

این سد با ارتفاع ۱۸۵ متر و امتداد بیش از ۲ کیلومتر روی رود یانگ‌تسه ساخته شده است و یکی از شگفتی‌های مهندسی نوین به شمار می‌رود. این سد که پس از نزدیک به دو دهه ساخت در سال ۲۰۱۲ میلادی تکمیل شد، دارای ظرفیت نگهداری ۴۰ میلیاردمترمکعب آب است. این مخزن عظیم نه تنها تولید انرژی در چین را متحول کرده، بلکه مقیاس بی‌نظیر خود را نیز به نمایش گذاشته است.

نکاتی درباره سد سه‌دره

  • توان خروجی نیروگاه برق‌آبی ساخته‌شده در این سد ۲۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات است که آن را به قدرتمندترین نیروگاه برق‌آبی روی زمین تبدیل کرده است؛
  • در سال ۲۰۲۰ میلادی، نیروگاه برق‌آبی این سد، ۱۱۲ تراوات ساعت برق تولید کرد که بیشتر از مصرف انرژی سالانه کشورهایی مانند فنلاند یا شیلی است؛
  • سد شامل یک آسانسور کشتی است که ناوبری را در مخزن عظیم آن تسهیل می‌کند.

اما درباره این سد نکته‌ای وجود دارد که به داستان‌های علمی‌تخیلی شباهت دارد: به گفته ناسا، توده عظیم آب جابه‌جاشده توسط سد در هنگام پرشدن مخزن، باعث تغییر جزئی در چرخش زمین می‌شود. این پدیده به ممان اینرسی (moment of inertia)، یک اصل حاکم بر دینامیک چرخشی، گره خورده است. هنگامی که میلیاردها تُن آب در سطح زمین توزیع می‌شود، چرخش سیاره ما کُند و طول هر روز ۰.۰۶ میکروثانیه بیشتر می‌شود.

این تغییر در زندگی روزمره نامحسوس است؛ اما نشان‌دهنده قابلیت انسان برای تأثیرگذاری بر مکانیک سیاره‌ای در مقیاس کیهانی است.

حتما ببینید

آینده هوش مصنوعی؛ سوءاستفاده از نیت‌ها

آینده هوش مصنوعی؛ سوءاستفاده از نیت‌ها

به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا در این گزارش آمده است: در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *