به گزارش آباجان به نقل از ایرنا «خراسان جنوبی استانی بکر و امن برای سرمایه گذاری محسوب میشود» این همان جمله ای است که بارها مسئولان اقتصادی استان در جلسات مطرح کردهاند تا سرمایه گذاران خارجی و داخلی را راغب به سرمایهگذاری در این خطه از ایران زمین کنند.
البته از این خصوصیت که بگذریم، قرار گرفتن خراسان جنوبی در مسیر بزرگراههای آسیایی و مرکز ثقل محور ترانزیتی شرق ایران هم میتواند منحصر به فرد بودن این استان را نشان دهد.
اما ۳۳۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان فرصت طلایی فراهم کرده چرا که این همسایه بازار مصرفی گسترده ای دارد و از این منظر ترانزیت کالا و خدمات حایز اهمیت است.
گرچه از میان چهار بازارچه مرزی به نامهای «ماهیرود»، «گلورده»، «یزدان» و «دو کوهانه» فقط «ماهیرود» فعال است اما از آنجایی که دولت چهاردهم، بازرگانی را ابزاری بهتر از سیاست برای توسعه دیپلماسی میداند میتوان به راه اندازی سه بازارچه دیگر هم امیدوار بود.
اقلیم خراسان جنوبی همچنین امکان بهره گیری غنی از انرژیهای تجدید شونده خورشیدی و بادی را فراهم کرده است که زمینه ای برای سرمایهگذاری محسوب میشود.
مسئولان خراسان جنوبی هم همواره فرش قرمزی را برای حضور سرمایه گذاران در استان متصور شدهاند و از این منظر اعتقاد دارند که در حوزه سرمایه گذاری جزو پنج استان برتر کشور هستیم.
صدر نشینی خوسف در جدول سرمایه گذاری خارجی استان
اما آنچه که آمارها نشان میدهد شهرستان خوسف در جدول سرمایه گذاری خارجی صدر نشین است و پس از آن قاینات، طبس، سربیشه و بیرجند در رتبههای بعدی قرار دارد.
آنطور که مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی در ترسیم سیمای سرمایه گذاری خارجی استان نشان میدهد؛ شهرستان خوسف با حجم ۷۱ درصدی سرمایه گذاری خارجی مصوب در استان ۴۰ درصد سهم اشتغال این حوزه را هم به عهده گرفته است.
مرتضی ذاکریان، شهرستان طبس با ۳۱ درصد و قاینات با ۱۶ درصد را در رتبههای بعدی اشتغال پروژههای سرمایه گذاری خارجی در استان عنوان کرد و گفت: زیرکوه، نهبندان، بشرویه ، بیرجند و سربیشه هم سهمی در اشتغال پروژه های سرمایه گذاری خارجی داشتهاند اما رقم ها در مقایسه با این سه شهرستان ناچیز است.
وی به رفت و آمد سرمایه گذاران چینی در شهرستان خوسف اشاره کرد و افزود: خوسف اولین شهرستانی است که با مجوزهای کاغذی خداحافظی کرده و تمامی پروانه های کسب کاغذی به پروانه الکترونیکی تبدیل شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی همچنین نزدیکی به مرکز استان، وجود ذخایر و پتانسیل های معدنی و انرژیهای تجدید پذیر را از دیگر ظرفیتهای شهرستان خوسف برشمرد و ادامه داد: مرکز خدمات سرمایهگذاری آماده بررسی درخواست های سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری در تمام شهرستانهای استان است.
وی اظهارکرد: تاکنون ۶ طرح سرمایه گذاری خارجی در شهرستان خوسف به بهره برداری رسیده که در سه طرح در حوزه ریختهگری چدن، شمش فولاد و کنسانتره سنگ آهن، ۲ طرح در زمینه تولید بتن آماده و محصولات بتنی و یک طرح در حوزه انرژی های تجدیدپذیر است.
ذاکریان ادامه داد: یکی از طرحهای سرمایه گذاری خارجی که اکنون فعال است، ریخته گری چدن خاکستری بوده که حجم سرمایه گذاری آن ۲۷ میلیون دلار تعیین شده و برای ۱۰۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
وی افزود: البته یکی از طرحهای جدید سرمایه گذاری خارجی در شهرستان خوسف، نیز طرح ریخته گری چدن با سرمایه گذاری بالغ بر ۲۳ میلیون دلار توسط سرمایه گذاران چینی ها است و پیش بینی می شود با بهره برداری از این پروژه اشتغال ۲۰۰ نفر بطور مستقیم و ۳۰۰ نفر بطور غیر مستقیم مشغول به کار شوند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی یادآور شد: این طرح سرمایه گذاری تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و بازار هدف برای شمشهای تولیدی این کارخانه، علاوه بر داخل، کشورهای چین، پاکستان، هندوستان و افغانستان است.
وی در ادامه تولید شمش فولاد ساده کربنی را یکی دیگر از پروژههای شاخص سرمایه گذاری خارجی در شهرستان خوسف برشمرد که رقم سرمایه گذاری مصوب آن بالغ بر ۷۵ میلیون دلار با سرمایه گذاری اتباع کشور چین است.
ذاکریان، بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی خوسف را از دیگر پروژههایی عنوان کرد که سرمایه گذاری خارجی برای آن ۱۴ میلیون یورو از کشور آفریقای جنوبی بوده و برای ۱۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی عنوان کرد: سرمایه گذار خارجی از کشور افغانستان با مشارکت ۵۰ درصدی شریک ایرانی، در شهرستان خوسف با بیش از یک میلیون دلار سرمایه گذاری، واحد تولید بتن آماده را احداث کرده که ۳۰ نفر را به طور مستقیم و ۱۲۰ نفر را به طور غیر مستقیم صاحب شغل کرده است.
وی افزود: همچنین ۴۰۰ هزار یورو برای تولید محصولات بتنی هم از سوی سرمایه گذاران افغانستانی در شهرستان خوسف جذب شده که ۱۵ نفر اشتغال مستقیم داشته است.
نایب رئیس مرکز خدمات سرمایه گذاری خراسان جنوبی، پروژه تولید کنستانتره سنگ آهن و گندله سازی با سرمایه مصوب بالغ بر ۶۰ میلیون دلار را از دیگر طرح های سرمایه گذاری شهرستان خوسف برشمرد که فاز تولید کنسانتره سنگ آهن به بهرهبرداری رسیده و حجم سرمایه گذاری انجام شده توسط سرمایه گذاران چینی بیش از ۱۰ میلیون دلار است.
ذاکریان معتقد است که اطلس سرمایه گذاری استان برای تعیین اراضی مستعد سرمایه گذاری و هدایت هدفمند سرمایه گذاران ضروری بوده و فرآیند جانمایی طرح ها را بهبود میبخشد.
وی بیان کرد: از همین رو اداره کل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی از دیماه سال ۱۴۰۱ پژوهشی را به عنوان اصلاح نظام مجوزدهی استان مبتنی بر مدیریت دانش و فناوری اطلاعات با پیاده سازی لایه علی اطلاعاتی در بستر GIS آغاز کرده تا به نقشه جامع سرمایهگذاری در استان برسد.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی بیان کرد: در این طرح ضمن بررسی تخصصی و پردازش لایههای اطلاعاتی و لحاظ محدودیتها و ممنوعیتهای حوزه تخصص ۲۸ دستگاه اجرایی ، ۱۳۵ لایه اطلاعاتی پیاده سازی شده که ۱۱۸ مورد آن توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی بر روی سامانه زیرساخت داده های مکانی استان بارگذاری شده است.
وی از رشد ۲ برابری پروژههای فعال سرمایه گذاری خارجی در استان خبر داد و گفت: این پروژه تا سه سال قبل ۹ مورد بوده که اکنون به ۱۸ مورد رسیده است.
ذاکریان افزایش بهره وری اقتصادی، بهبود زیرساختها و تقویت روابط بین المللی را از دیگر دلایل نیاز ایران به سرمایه گذاری خارجی برشمرد و افزود: دیپلماسی اقتصادی از طریق سرمایه گذاری خارجی کشور را در مجامع جهانی از رایهای ناحق مصون نگه می دارد.
وی یادآور شد: همه دستگاههای اجرایی پای کار جذب سرمایه گذار خارجی هستند اما حوزه زیرساختی استان نیاز به تقویت بیشتر دارد.
۲۶ روز تا پایان ضرب الاجل استاندار برای ۴۰ مجوز بینام سرمایهگذاری
استاندار خراسان جنوبی هم در نشست اخیر کارگروه سرمایه گذاری خارجی استان گفت: حداکثر ظرف یک ماه آینده ۴۰ مجوز بینام سرمایه گذاری خارجی در حوزههای میراث فرهنگی،صنعت و معدن، انرژی و کشاورزی آماده و ارایه شود.
سید محمدرضا هاشمی اظهار کرد: آمادگی کامل برای حضور سرمایه گذار در استان داریم و دستگاههایی که زمینه سرمایه گذاری در حوزه آنها وجود دارد باید بستههای لازم را آماده کنند.
وی با تاکید بر اینکه به معنی واقعی باید حامی سرمایه گذاران خارجی باشیم افزود: نشستی با موضوع فرصتهای سرمایه گذاری خراسان جنوبی در وزارت امور خارجه با حضور معاونان اقتصادی سفرای کشورهای مختلف برنامهریزی میکنیم تا از طریق بتوان در راستای جذب سرمایه گذاری خارجی گام برداشت.