به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، صبح امروز طرح ساماندهی رودخانه بشار یاسوج با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی کلنگ زنی شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه این آئین اظهار کرد: طرح ساماندهی رودخانه بشار یاسوج با اعتبار اولیه ۱۵۰ میلیارد ریال و از محل اعتبارات ملی متمرکز و استانی اجرایی شد.
سید ستار هاشمی افزود: کنترل سیلاب و جلوگیری از تخریب و آسیب زیرساخت های مهم شامل پل، خطوط گاز، فیبر نوری، آب عبوری در بستر رودخانه، اراضی مجاور و پارک ها و ایجاد زمینه مناسب برای کاربری های گردشگری از جمله اهداف این طرح است.
اجرای طرح ساماندهی رودخانه بشار یاسوج، علاوه بر مزیت های قابل توجه آن از منظر گردشگری و جذب توریست راهکاری هم برای کوتاه کردن دست طمع ورزان و سودجویانی است که سالها چشم طمع به بستر آرام بخش این رود همیشه جاری دوخته اند.
سیر تا پیاز ساماندهی رودخانه بشار یاسوج
طبق اعلام مسوولان استانی در حوزه آب منطقه ای، طرح ساماندهی رودخانه بشار که حداقل یکهزار شغل ایجاد خواهد کرد به ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
رودخانه بشار با عبور از شهر یاسوج و تقسیم این شهر به ۲ ناحیه سر رود شمالی و جنوبی منظره چشم نوازی را برای مردم استان و گردشگران در این شهر زیبا بوجود آورد اما به دلایل مختلفی با مشکلاتی روبرو شده است.
تغییر کاربری های بی مورد و دست درازی به بستر و حریم، برداشت شن و ماسه از بستر این رودخانه و ورود پساب کارخانه ها از بی مهری های روا داشته نسبت به این رودخانه هستند.
طرح ساماندهی رودخانه بشار در حد فاصل پل اول تا پل مختار(در محدوده پارک مهرورزی شهر یاسوج) به طول ۲۰۰ متر و با مبلغ قرارداد بیش از ۲۹ میلیارد ریال اولیه و نهایتا حدود ۵۰ میلیارد ریال در دهه فجر ۱۴۰۱ افتتاح شد.
سال ۹۵ مطالعه ای بر روی همه رودخانه های کشور برای ساماندهی بستر آنها بدون استفاده از سازه های بتنی و غیر طبیعی انجام گرفت و در این میان رودخانه بشار از معدود رودخانه هایی بود که توانست نظر کارشناسان را برای سرمایه گذاری و ایجاد طرح های گردشگری سازگار با اقلیم و مسیرگذر رودخانه جلب کند.
گرچه سرمایه گذاری هم برای انجام این طرح پیدا شد اما بنا به دلایلی پروژه ساماندهی بستر بشار به سرانجام نرسید با این حال همین خود گویای اهمیت بشار در رونق شهر و استانی است که چند سالی است به یکی از مقاصد گردشگری تبدیل شده و اهمیت آن در جنوب کشور به اندازه ای هست که گاهی از آن به عنوان شمالی در جنوب کشور یاد می شود.
رودخانه بشار علاوه بر تمامی ویژگی ها و مزیت هایش چالشی جدی هم برای توسعه شهر یاسوج محسوب می شود. رودخانه بشار همچون شاهرگی در شهر یاسوج و اطراف آن می چرخد.
رودخانه بشار از جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد است و از رودخانههای جنوب شرقی بویراحمد علیا سرچشمه میگیرد. سرچشمه اصلی این رود نهرهای گنجگون تیز آب و تنگ سرخ است.
این رودخانه در مسیر خود از شهر یاسوج عبور میکند و پارک ساحلی رود بشار یاسوج در کنار آن قرار دارد. رودخانه بشار پس از عبور از شمال شرقی منطقه و پس از ورود به رودخانه خرسان، در پوزه شمالی دنا، از شمال مناطق بویراحمد سفلی و طیبی گذشته، با نام بارز به رود کارون میپیوندد.
همه چیز در مورد رودخانه بشار
بشار از رودخانههای جنوب شرق بویر احمد است که از کوههای اردکان و ممسنی در استان فارس سرچشمه میگیرد و به سوی شمال شرقی بویراحمد سفلی پیش میرود این رودخانه بیشتر در شرق و شمال شرقی استان کهگیلویه و بویراحمد جریان دارد در مسیر خود از شهر یاسوج و پارک ساحلی عبور کرده و به سمت دوراهان پیش میرود.
این رودخانه در ادامه مسیر پس از عبور از شمال شرقی منطقه و ورود به رودخانه خرسان، در پوزه شمالی دنا، از شمال منطقه بویراحمد سفلی و طیبی گذشته، با نام بارز به رود کارون میپیوندد و به سوی خلیج فارس سرازیر میشود.
یاسوج که به پایتخت طبیعت ایران شهرت دارد با عبور رودخانه بشار از شهر،قرار داشتن در دامنه کوه چهار هزار و ۴۰۰ متری دنا به عنوان بزرگترین رشته کوه زاگرس،وجود آبشار یاسوج و پارک جنگلی،درختان بلوطش و ده ها جاذبه بکر دیگر در کنار هوای پاک و به دور از آلودگیش و واقع شدن در کنار استان های گرمسیری جنوب کشور مانند خوزستان،بوشهر و هرمزگان همه ظرفیت های پذیرایی از ایرانگردان و جهانگردان را دارد اما نداشتن طرحی جامع سبب شده این قابلیت ها شکوفا نشود.
هر چند در سال های اخیر زیرساخت هایی چون اقامتگاه های بومگردی،رستوران های سنتی و مجتمع های گردشگری در برخی نقاط یاسوج ایجاد شده اما این امکانات نتواسته زندگی در این شهر را با صنعت گردشگری پیوند دهد و این به معنای کوتاه ماندن دست سرمایه گذاران از ثروت آفرینی،شهروندان از درآمدزایی و گلایه های همیشگی مسافران در مورد کمبود امکانات است.
یاسوج در ارتفاع یکهزار و۸۷۰ متری از سطح دریا قرار دارد و ساکنان مهمان نواز«لر» آن را به گویش محلی «یاسیج» به معنای جایی که گلهای یاس در آن به فراوانی میروید می خوانند این روزها بهشتی در جنوب کشور است این شهر که پس از رشت، دومین مرکز استان ایران از نظر بارش برف و باران بوده و در اقلیم مدیترانهای قرار گرفته با دارا بودن رودخانه های همیشه جاری بشار و برخورداری از آب و هوای مطبوع به ویژه در فصول بهار و تابستان در صورت تحقق طرح ساماندهی رودخانه بشار می تواند مقصدی خیال انگیز برای گردشگران داخلی و توریست های خارجی باشد.