قرار بود نظام ارزی شناور مدیریت شده باشد نه شناور رها شده

قرار بود نظام ارزی شناور مدیریت شده باشد نه شناور رها شده

– اخبار اقتصادی –

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، رحیم زارع سخنگوی کیسیمون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴ در برنامه میز اقتصاد در خصوص مطرح شدن موضوع افزایش نرخ ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۴ از ۲۸۵۰۰ تومان به ۳۸۵۰۰ تومان و استدلال مجلس در این خصوص گفت: بحث نوسان نرخ ارز را در سال جاری مشاهده می‌کنیم. دولت نیز برای سال آینده تورم را ۳۰ درصد تعیین کرده بود و قصد داشت با همین تناسب نرخ ارز ترجیحی را نیز افزایش دهد. در همین زمینه نیز ما نهایت همکاری را با دولت داشتیم با این شرط که ما به التفاوت این افزایش نرخ ارز برای کمک به معیشت مردم (مانند بحث کالابرگ) مورد استفاده قرار بگیرد.

ماجرای موافقت مشروط مجلس با افزایش نرخ ارز ترجیحی؛ افزایش به شرط کنترل نرخ ارز

وی افزود: حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع هدفمندسازی یارانه‌ها که حاصل صادرات فرآورده‌های نفتی بوده است در حساب بانک‌های تجاری است و این اتفاق از سال ۱۳۹۳ رخ داده است. اگر بخواهیم با ارز یورویی که مورد نظر دولت بوده است آن را محاسبه کنیم، این منابع حدود ۴ میلیارد دلار است. این مبلغ باید برای تامین یارانه‌ها تا کنون تامین می‌شده که این اتفاق رخ نداده است. مجموع کسری هدفمندسازی نیز برابر ۴۴۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

زارع با بیان اینکه از ابتدای سال تا کنون ۲۰ هزار میلیارد تومان به قیمت دلار اضافه شده است، گفت: این مسئله تاثیر بسیار بدی بر زندگی مردم دارد. ما نیز با این شرط با افزایش نرخ ارز ترجیحی موافقت کردیم که چنین شرایطی برای سال آینده وجود نداشته باشد.

دولت هیچ برنامه ثبات ارزی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ ارائه نکرد

محسن دهنوی رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی نظام در خصوص علت ایراد هیات عالی نظارت به مصوبات ارزی مانند افزایش نرخ ارز ترجیحی، افزایش نرخ مرکز مبادله و مخالفت با ایجاد بازار توافقی ارز، گفت: کار هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه است. در بند دوم سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه ایجاد ثبات در سطح عمومی قیمت‌ها و نرخ ارز مورد اشاره قرار گرفته است.

وی ادامه داد: وضعیت بازار ارز در بیرون را مشاهده می‌کنیم و اوضاع ملتهب است. در لایحه بودجه اما الزاماتی که باید برای ثبات نرخ ارز در سال آینده را شاهد باشیم، نیستیم. از سوی دیگر سیاست کلی نیز الزام کرده است که تورم کلی پس از پنج سال باید تک رقمی شده باشد. موضوعی که در هیات عالی نظارت به مجلس و دولت مورد ایراد قرار گرفت، این بود که بروند و لایحه بودجه را به نحوی اصلاح کنند که این اطمینان را بدهید که ثباتی در نرخ ارز ایجاد خواهد شد.

ایراد مجمع تشخیص محدود به ارز ترجیحی نیست؛ کلیت سیاست‌های ارزی مورد ایراد قرار گرفت

مشخصاً لایحه‌ای که به مجمع رسید برنامه مشخیصی برای مدیریت بازار ارز در آن وجود نداشت و اگر دولت برنامه‌ای هم دارد، در لایحه نیاورده است. مثلا بیشتر از ارز ترجیحی است. این موضوع به کالاهای اساسی باز می‌گردد که معیشت مردم به آن وابسته است. مجمع نیز در کنار دولت و مجلس در این خصوص نظرات خود را دارد.

دهنوی گفت: چند نقطه از بودجه به ارز گره می‌خورد، یکی از موارد آن ارز ترجیحی، بخش دیگر نرخ تسعیر و بخش دیگر نرخ محاسبه حقوق ورودی است. هر چقدر نرخ تسعیر واردات با ثبات تر باشد به نفع کشور است در نتیجه در مجمع به این موضوع ایراد گرفته نشد. قرار بر این بود که این نرخ براساس میانگین نرخ ارز در اسفند ماه ۱۴۰۳ در ۱۴۰۴ محاسبه شود. با این حال وقتی نرخ ارز به این صورت بالا می‌رود باید بگویید که برنامه شما برای کنترل آن چیست. در برنامه دخل و خرج سالانه دولت نشانی از این موضوع نبود در نتیجه عدم انطباق با سیاست‌های کلی مورد ایراد قرار گرفت.

پرده‌برداری از سوء استفاده بانک‌ها از ارز ترجیحی/ دستگاه نظارتی معاون ارزی بانک مرکزی را بازخواست کرد

رحیم زارع سخنگوی کیسیمون تلفیق بودجه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اتفاقاتی که در چند سال اخیر رخ داده بود مقایر با قوانین بالا دستی مانند بند ۱۹ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، ماده ۲۰ قانون احکام دائمی، ماده ۴۴ قانون بانک مرکزی و ماده ۱۱ برنامه هفتم بوده است. همه این موارد سیاست‌های چند سال گذشته برای تثبیت نرخ ارز را رد می‌کنند. 

۲۰۰ هزار میلیارد تومان منابع حاصل از صادرات فرآورده‌های نفتی در نظام بانکی گم شد؛ معاونت ارزی بانک مرکزی بی‌اطلاع است

سخنگوی کیسیمون تلفیق بودجه ادامه داد: در سال ۱۴۰۲،  ۳۱ درصد منابع هدفمندی حاصل از صادرات فرآورده‌های نفتی وصول نشده و در اختیار چند بانک تجاری است. بیشتر این ارز نیز در اختیار شرکت‌های وابسته به بانک‌ها است. اگر بخواهیم ارز کالاهای اساسی را ۳۸۵۰۰ تومان در نظر بگیریم تقریباً ۴۴ هزار تومان با نرخ این روزهای راز متفاوت است. اگر بخواهیم ۲۸۵۰۰ را در نظر بگیریم ۵۲ هزار تومان اختلاف وجود دارد. بانک‌ها می‌آیند با این ارز همه کار می‌کنند. بر روی کالاهای اساسی نیز فشار می‌آورند که گلوی مردم را نیز می‌فشارد تا به سود برسند.

زارع در پاسخ به مجری برنامه در خصوص علت عدم نظارت بر بانک‌ها گفت: دستگاه نظارتی نامه‌ای به معاون ارزی بانک مرکزی زده است و این موضوع را مطرح کرده است که پولی که باید به خزانه برود و مربوط به فروش فرآورده‌های نفتی بوده است کجا است. در پاسخ به این نامه معاونت ارزی ذکر کرده است که هیچ اطلاعی از این موضوع ندارند. کل رقم این موضوع برابر ۴۶۰ هزار میلیارد تومان از سال ۱۳۹۶ است که ۲۴۰ هزار میلیارد تومان آن تسویه شده و حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان آن باقی مانده است. بانک مرکزی نیز اطلاعی از این موضوع ندارد.

این منابع باید به صورت ارزی نگهداری می‌شده است اما بانک‌های تجاری آن را تبدیل به ریال کرده‌اند و با آن اقدامات خود را انجام می‌دهند. اگر ما با افزایش نرخ ارز در سال آینده موافقت کردیم به این دلیل بود تا این اختلاف نرخ کاهش پیدا کند و در عوض وارد سفره مردم شود. نمی‌خواهیم نام بانک‌ها را ببریم چرا که پرونده‌ای در این خصوص تشکیل شده و در حال رسیدگی است. وزیر نفت نیز از این موضوع اطلاعی نداشته است.

وی تاکید کرد: در برنامه هفتم و جزء الف ماده ۳ آن، وزارت اقتصاد و دارایی را مسئول کردیم تا با همکاری سازمان برنامه و بانک مرکزی بیاید و برنامه تامین مالی در حوزه تولید را ارائه کند. با این حال می‌بینیم که وزیر اقتصاد در موضوعات مختلف از جمله ارز مصاحبه می‌کند و توییت می‌زند اما نمی‌بینیم که در مورد برنامه تامین مالی تولید اقدامی انجام دهد. وی نگفته است که برنامه تامین مالی تولید که به نفع ۵۰ میلیون نفر سهامدار بازار سرمایه است چیست. امروز مدیر مالی دولت وزارت اقتصاد است، سیاست‌گذار مالی سازمان برنامه و سیاست‌گذار پولی بانک مرکزی است اما امروز مدیر مالی هم به جای سیاست‌گذار پولی و هم به جای سیاست‌گذار مالی صحبت می‌کند.

اثر تورمی این اتفاق که افزایش ۳۰ درصدی افزایش نرخ ارز ترجیحی است از بسیاری از اقدامات دولت مانند دریافت منابع صندوق توسعه ملی کمتر است.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه با بیان اینکه نمی‌دانیم پولی که دولت از صندوق توسعه ملی دریافت کرده است با چه نرخی تبدیل به ریال شده است، گفت: حرکت دیگری که بانک مرکزی به صورت غیرقانونی انجام داده است، این است که هزینه وصول مطالبات را به صورت غیرقانونی بالا برده است و به صورت ارزی دریافت می‌کند. مثلا ۰٫۸ درصد دریافت می‌کرده است و امروز برای انتقال ارز رقم بالاتری دریافت می‌کنند.

بدنه کارشناسی مجمع مشکل دارد و نمی‌توانند برای کشور تصمیم‌بگیرند. برخی از آنها به صورت تئوریک نظر می‌دهند و نمی‌توانند 

قرار بود نظام ارزی شناور مدیریت شده باشد نه رها شده/ مدیریت بانک مرکزی در خوشبینانه‌ترین حالت بی‌نظم است

دهنوی در پاسخ به این سوال که اصل موضوع زیر سوال است و مگر می‌شود که ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع کشور در نظام بانکی گم شود، گفت: مدیریت بانک مرکزی در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن بی‌نظم است. در بحث مدیریت نرخ ارز در قانون گفته شده بود که مدل مدیریت نرخ ارز، شناور مدیریت شده باشد اما امروز به جای آن شناور رها شده است.

ناگهان نرخ ارز از ۶۳ هزار تومان به ۸۰ هزار تومان می‌رسد و مشخص نیست که بانک مرکزی کجا است. از سوی دیگر آقای وزیر اقتصاد می‌آید و کف نرخ ارزی در مجلس می‌گوید که همان باعث افزایش ۱۰ درصدی نرخ ارز می‌شود. بعد هم کسی مسئولیت آن را نمی‌پذیرد. نقش وزارت اقتصاد سر جای خود اما همین بانک مرکزی که نمی‌آید این ۲۰۰ هزار میلیارد تومان را تعیین تکلیف کند، در مجمع تشخیص مصلحت نظام گزارش ارائه می‌کند و بحث می‌کند بر روی تسهیلات وام ازدواج که قرار است به جوانان داده شود و می‌گوید این تکلیف بیش از ظرفیت است.

این فرآیند اشکال دارد و بعد می‌آیند می‌گویند چرا مجمع تشخیص ایراد گرفته است. دو اشکال به موضوع ارز گرفته شد. اگر قرار است ارز ترجیحی از ۲۸۵۰۰ تومان به ۳۸۵۰۰ برسد اشکالی ندارد اما سناریویی به ما بدهیم که مطمئن باشیم سفره مردم آسیب نمی‌بیند. اما هیچ سناریویی ارائه نشد.

فرصت دو هفته‌ای دولت و مجلس برای اصلاحات مورد نظر شورای نگهبان

رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی نظام با بیان اینکه در مجمع با افزایش نرخ ارز ترجیحی موافق نیستیم، گفت: ما با این سیاست موافق نیستیم مگر اینکه اطمینان داده شود که معیشت مردم دچار مشکل نشود. قطعاً باید ظرف دو هفته ایرادات مورد نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام توسط دولت و مجلس اصلاح شود.

رسیدن معاملات روزانه بازار مبادله به ۱۰۰ میلیون دلار تا بهمن ماه

علی شهیدی مدیر ارز بازرگانی مرکز مبادله ایران در خصوص سامانه ارز تجاری و قیمت کشف شده آن و اینکه چه زمانی می‌توان شاهد ثبات نسبی در نرخ ارز این بازار بود، گفت: سالیان سال بوده است که در بازار ارز کشور جای یک بازار واقعی که تقاضاکننده و فروشنده بتوانند در آن حاضر باشند و شما مطمئن باشید نرخ کشف از دل معاملات واقعی به دست می‌آید خالی بود. تلاش ما در مرکز مبادله نیز همین بود تا جای خالی نرخ نقد را پر کنیم تا سیاست‌گذار و تجار بتوانند تصمیم‌گیری کنند.

وی افزود: سامانه از ابتدای شهریور به صورت آزمایشی آغاز به کار کرد و از ۳ آذر آغاز به کار رسمی بود. از ۲۶ آذر ماه نیز تجار غیرنیمایی وارد معاملات شدند. بازرگانانی که در نیما معامله می‌کردند اختیار ورود را دارند. از اول بهمن نیز کل نیما به این بازار منتقل می‌شود. حجم این بازار تقریباً به اندازه نیمی از بازار اشخاص است که تا پیش از این بوده است. الان روزانه بالای ۱۵ میلیون دلار در این بازار معامله می‌شود و زمانی که نیما به طور کامل منتقل شود عمل روزانه بازار به بالای ۱۰۰ میلیون دلار خواهد رسید.

انتهای پیام/

حتما ببینید

هشدار ۱۲۲ نماینده مجلس به پزشکیان درخصوص سیاست مخرب ارزی

هشدار ۱۲۲ نماینده مجلس به پزشکیان درخصوص سیاست مخرب ارزی

– اخبار اقتصادی – به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، ۱۲۲ نفر از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *