کاهش فرزندآوری در اصفهان در بازه ۷ ساله اخیر

کاهش فرزندآوری در اصفهان در بازه ۷ ساله اخیر

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از اصفهان، “زنگ خطر جمعیتی ایران به صدا در آمده”؛ این گذرواژه‌ای است که در چند سال اخیر از زبان مسئولان زیادی شنیده شده و قانون جوانی جمعیت برای مقابله با ابرچالش پیری کشور مصوب شده است؛ ابرچالشی که با ارائه آمار و ارقام نگران کننده همراه است. اما این آمارها از کجا می‌آیند؟

سازمان ثبت احوال مهم‌ترین پایگاه آمار و اطلاعاتی جمعیت کشور است که به دلیل در اختیار داشتن اسناد هویتی افراد، از مهم‌ترین ارکان حکومتی هر کشوری محسوب می‌شود اما بسیاری از ما این ارگان حیاتی را تنها به عنوان محلی برای صدور شناسنامه می‌شناسیم. اما سازمان ثبت احوال؛ سازمانی که یکی از زیر مجموعه‌های وزارت کشور است و وظیفه جمع‌آوری و ثبت اطلاعات جمعیتی را بر عهده دارد، به دلیل دسترسی داشتن به اسناد هویتی و تابعیتی افراد و آمارهای حیاتی، یکی از مهم‌ترین ارکان حکومتی محسوب می‌شود.

سازمان ثبت احوال کشور در دی ماه سال ۱۲۹۷ تاسیس شد و سوم دی همان سال اولین شناسنامه کشور به نام بانو ” فاطمه ایرانی” صادر شد تا نشانگر هویت ایرانی_اسلامی ساکنان این دیار کهن باشد.

نخستین شناسنامه سجلی در استان اصفهان به نام “سید محمدجواد کسایی” در بهمن ماه سال ۱۳۰۴ صادر و از آن تاریخ به بعد سازمان ثبت احوال ملزم به ثبت چهار واقعه تولد، وفات، ازدواج و طلاق شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی وظایف دیگری به این سازمان سپرده شد. انتشار آمارهای حیاتی، صدور کارت ملی، ایجاد پایگاه اطلاعاتی جمعیت کشور و به طور کلی ارائه خدمات عمومی به آحاد مردم و اطلاعات ویژه جمعیتی به ارکان حکومت، از وظایف و خدمات انحصاری این سازمان است. اما همچنان آمار تولد و ازدواج شناخته‌ترین وظیفه این سازمان در بین شهروندان است.

تبلیغات سوء رسانه‌های بیگانه در کاهش فرزندآوری موثر بوده

رئیس سازمان ثبت احوال استان اصفهان درخصوص وضعیت فعلی ثبت ازدواج و موالید در استان اصفهان گفت: انتشار آمارهای حیاتی جزو وظایف ذاتی سازمان ثبت احوال است؛  از سویی قانون جوانی جمعیت برای دستگاه‌های مختلف تکالیفی را مشخص کرده و سازمان ثبت احوال هم از همان زمان ریز اطلاعات و آمارهای جمعیتی کشور را به صورت پردازش شده در اختیار مسئولان تصمیم گیرنده قرار داد تا توپولوژی دقیقی از وضعیت جمعیت کشور داشته باشند.

مجتبی یکتامنش با بیان اینکه در حوزه فرزندآوری زنگ خطر جمعیت کشور به صدا در آمده است، افزود: سال ۱۳۹۵ در استان اصفهان ۸۳ هزار ولادت داشتیم که متاسفانه این میزان در سال ۱۴۰۲ به ۵۲ هزار ولادت کاهش یافت و سیاه‌نمایی و تبلیغات سوء رسانه‌های بیگانه در حوزه فرزندآوری تاثیرگذار بوده است.

شیب منفی جمعیت کشور کاهشی شده

رئیس سازمان ثبت احوال استان با بیان اینکه جمعیت مهم‌ترین مولفه قدرت در یک نظام است، گفت: دشمن در حال مقابله با هویت ایرانی و اسلامی ماست و در این مسیر جمعیت کشور را نشانه گرفته‌اند؛ با اقداماتی که انجام شده، خوشبختانه شیب منفی جمعیت کشور کاهشی شده و امیدواریم که شیب جمعیت افزایشی شود.

وی درباره تعداد ازدواج‌های ثبت شده در استان طی چند سال اخیر، یادآور شد: در حوزه ازدواج نیز شرایط کشور به همان صورت بود؛ ازدواج و طلاق دو مولفه‌ای هستند که به طور معمول در کنار هم سنجیده می‌شوند و مقایسه این دو مولفه جزو محورهایی است که خیلی به آن پرداخته می‌شود.

مقایسه آمارهای ازدواج و طلاق به شکل کنونی، غلط است

یکتامنش با بیان اینکه در استان اصفهان سالیانه ۲۳ هزار ازدواج و ۱۱ هزار طلاق ثبت می‌شود، گفت: بسیاری از رسانه‌ها این دو مولفه را با هم مقایسه و این طور عنوان می‌کردند که از هر دو ازدواج، یک مورد به طلاق ختم می‌شود، در حالی که این تحلیل اشتباه است چرا که طلاق‌ها مربوط به یک بازه زمانی ۳۰ یا ۴۰ ساله و ازدواج‌ها مربوط به همان سال است و نباید این دو بازه را مقایسه کرد.

وی ادامه داد: سازمان ثبت احوال دو مولفه ازدواج و طلاق را در یک بازه سی ساله مقایسه کرد و این آمار در برخی از شهرستان‌ها یک به ۴۰ بود؛ یعنی از ۴۰ ازدواج یک مورد به طلاق منتهی می‌شد. اما رسانه‌های معاند به صورت هدف‌دار تلاش می‌کردند تا به نسل جوان القا کنند که از هر دو ازدواج یک مورد شکست می‌خورد تا آنها را از تشکیل خانواده بترسانند و رسانه‌ها باید به این موارد بپردازند.

وی در بخش دیگری از سخنانش به آمار فرزند‌های اول متولد شده در استان اصفهان اشاره کرد و گفت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برای فرزندآوری مشوق‌های خوبی گذاشته و در طول ۹ ماه گذشته ۳۶ هزار و ۳۰۰ ولادت داشتیم که از این میزان ۳۹ درصد فرزند اول، ۴۳ درصد فرزند دوم،‌ ۱۴ درصد فرزند سوم و ۴ درصد فرزند چهارم به بعد بود و خوشبختانه آمار فرزندان اول و دوم متولد شده در استان اصفهان نسبت به میانگین کشوری بالاتر است.

اصفهانی‌ها چه اسامی را برای فرزندان خود پسندیدند

مدیرکل سازمان ثبت احوال استان در بخش دیگری از سخنانش به فراوانی اسامی دختر و پسر در سطح استان اشاره کرد و گفت: انتخاب نام نیکو یکی از مهم‌ترین وظایف والدین است و در انتخاب اسامی آزادی وجود دارد مگر در موارد خاص و اسامی خارجی که آن هم اگر والدین بتوانند تطابق آن اسامی با فرهنگ ایرانی_ اسلامی را ثابت کنند، ممنوعیتی برای استفاده نخواهند داشت‌.

وی ادامه داد: آمارها نشان می‌دهد که در سالیان گذشته مردم به استفاده از اسامی مذهبی تمایل بیشتری دارند و در اسامی پسرانه علی، امیرعلی، حسین، امیرحسین و ماهان و در میان دختران نیز فاطمه، زهرا، رستا، هلما و آوا از لحاظ آماری بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده‌اند.

به گفته این مقام مسئول تعییر نام افراد زیر ۱۸ سال از طریق مراجع قضایی امکان‌پذیر است اما افرادی که به سن قانونی رسیده‌اند، برای تغییر نام باید به ثبت احوال مراجعه و مراحل تغییر نام را طی کنند.

ارائه ۱۱ خدمت در سامانه سهیم

یکتامنش در بخش دیگری از سخنانش به خدمات الکترونیک ثبت احوال اشاره کرد و گفت: ثبت احوال در راستای تحقق دولت الکترونیک گام اصلی را برداشته؛ تمام سیستم‌ها بر اساس کد ملی رمزنگاری و برنامه‌ریزی می‌شوند و و هویت افراد از طریق کد ملی در سامانه‌ها قابل نقل و انتقال برای دریافت خدمات است.

وی افزود: در این راستا سازمان ثبت احوال  سامانه هدا را ایجاد کرده که از طریق آن هویت افراد احراز و امضای دیجیتال آنها تایید و در سامانه ثبت احوال ثبت می‌شود. علاوه بر این سامانه خدمات ثبت احوال(سهیم) را هم داریم و فعلاً ۱۱ خدمت در این سامانه ارائه می‌شود و برای سایر دستگاه‌ها نیز بستری فراهم کرده که از طریق آن خدمات‌شان را به تعامل بگذارند.

ارائه گواهی تولد به صورت الکترونیکی

مدیرکل ثبت احوال در ادامه به افتتاح پروژه خدمات ارائه گواهی‌های ولادت به صورت الکترونیک اشاره کرد و گفت: قبلاً والدین برای دریافت گواهی ولادت فرزندشان مجبور بودند به بیمارستان مراجعه کنند اما با تعاملاتی که با وزارت بهداشت داشتیم، این گواهی به صورت الکترونیک صادر و به ثبت احوال ارسال می‌شود و حتی والدین می‌توانند نام فرزندشان را هم انتخاب کنند و شناسنامه پس از صدور به آدرس متقاضی پست می‌شود و دیگر نیازی نیست که متقاضیان این مراحل را به صورت حضوری پشت سر بگذارند و این پروژه تا پایان سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد.

وی بیان کرد: یکی از مهمترین خدماتی که در سامانه سهیم ارائه می‌شود، بحث تغییر نشانی است چون دستگاه‌ها بر اساس مصوبه هیئت دولت موظف شده‌اند که خدماتشان را بر اساس مکان ارائه دهند؛ بسیاری از آدرس‌هایی که قبلا در سامانه ثبت شده، قدیمی است و باید به روزرسانی شود و پس از آنکه در سامانه سهیم ثبت شد، هر دستگاهی می‌تواند بر اساس آن خدمات مورد نیاز افراد را ارائه دهد.

امکان جعل شناسنامه‌های جدید کمتر است

یکتامنش در بخش دیگری از سخنانش به گلایه‌های مردم در خصوص چالش‌های تعویض شناسنامه و کارت ملی اشاره کرد و گفت: شناسنامه‌های قدیمی به صورت دستی نوشته می‌شد و خیلی اوقات مورد سوء استفاده و جعل قرار می‌گرفت اما شناسنامه‌های جدید مبتنی بر پایگاه اطلاعات جمعیت کشور صادر  و مشخصات متقاضی صحت سنجی می‌شود و علاوه بر این دارای یک روکش امنیتی است که امکان جعل و سواستفاده از شناسنامه را به حداقل می‌رساند.

وی به مراحل تعویض شناسنامه اشاره کرد و افزود: با توجه به سیاست برون‌سپاری دولت، دفاتر پیشخوان مسئول تعویض شناسنامه هستند و متقاضیان می‌توانند پس از مراجعه به این دفاتر مدارکشان را ارائه دهند و پس از تکمیل فرم شناسنامه جدید از طریق پست برای آنها ارسال می‌شود.

انتهای پیام/۱۷۰

حتما ببینید

الهامی: در نیم‌فصل اول اندازه یک اوت هم از داوری سود نبردیم

الهامی: در نیم‌فصل اول اندازه یک اوت هم از داوری سود نبردیم

– اخبار استانها – به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، ساکت الهامی پس از تساوی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *