پاسخ مبهم منابع طبیعی فارس درباره قطع درخت ۷۰۰ ساله

پاسخ مبهم منابع طبیعی فارس درباره قطع درخت ۷۰۰ ساله

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از شیراز، روز گذشته خبری مبنی بر قطع درخت بلوط در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی منتشر شد؛ خبر حاکی از آن بود که یک درخت بلوط ۷۰۰ساله در استان فارس به‌دلیل اجرای پروژه راه‌سازی از ریشه کنده شد و سازمان منابع طبیعی مجوز این اقدام را صادر کرده است. در این خبر اعلام شد که این درخت ۷۰۰ ساله توسط پیمانکار سازمان راهسازی برای ساخت جاده جدید در سکوت خبری از ریشه کنده و نابود شده است.

روابط عمومی اداره‌کل منابع طبیعی فارس در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: متاسفانه این فیلم در فضای مجازی و رسانه‌ها به سرعت با عناوین مختلف قطع درختان جنگلی در حال انتشار است که به اطلاع مردم استان می‌رساند، روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس هرگونه اخباری در این زمینه را کذب خوانده و بی‌اعتبار دانسته و جهت روشنگری و تنویر افکار عمومی این جوابیه را صادر کرده است.

در ادامه این اطلاعیه آمده، پیرو انتشار فیلم قطع درختان ۷۰۰ ساله به استحضار می‌رساند، اولا به منظور کنترل و جلوگیری از برداشت بی‌رویه و سوءاستفاده سودجویان صدور هر گونه مجوز حمل و قطع درختان تابع ضوابط و مطابق با دستورالعمل‌های قانونی انجام می‌گیرد و بر اساس دستورالعملی که از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ابلاغ شده، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکنون مجوزی مبنی بر قطع درختان جنگلی در هیچ نقطه‌ای از کشور صادر نکرده، ضمن اینکه افرادی که در مستثنیات خود درختانی از نوع گونه جنگلی دارند برای قطع حتی یک درخت باید از منابع طبیعی و آبخیزداری استان خود مجوز قطع دریافت کنند از این رو مجوز‌های برداشت صرفا در اراضی مستثنیات و از نوع دست کاشت (گونه‌های باغی و گونه‌های غیرجنگلی دست کاشت) است.

این روابط عمومی جهت شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی عنوان کرد که هیچ گونه مجوز قطع درختی تحت عنوان درختان جنگلی و ممنوع القطع تاکنون در این منطقه واقع نشده و مطابق مواد ۷۴۶ و ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی و ماده ۳۰ قانون مطبوعات، نشر این گونه اکاذیب و همراهی با موج خبر و هیجانات تعیین کننده به معنای انتشار و پخش اخبار دروغ و خلاف واقع با قصد ضرر زدن به دیگران، تشویش اذهان عمومی یا دستگاه و مقامات دولتی است.

بر اساس این گزارش، ماموران یگان حفاظت از منابع طبیعی به‌طور مستمر در حال گشت‌زنی و مراقبت از عرصه‌های منابع طبیعی بوده و مردم می‌توانند با مشاهده هرگونه خودروی حامل چوب‌های قطع شده، مراتب را به سامانه ۱۳۹ و ۱۵۰۴ کد امداد جنگل و مرتع، به اطلاع ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان برسانند.

اداره‌کل منابع طبیعی همچنین اعلام کرد: نشر هرگونه مطالبی بدون در نظر گرفتن ارزیابی نهاد‌های مسئول و طرح چنین آمار‌های غیرعلمی اثبات نشده، نه تنها با مقررات قانونی انطباقی ندارد، بلکه موجب گمراهی مردم شده و طرح چنین مسائلی جز دامن زدن به حساسیت موضوع و تحریک اقدامات خلاف جویانه سودجویان هیچ نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت؛ بنابراین انتظار می‌رود رسانه‌ها قبل از درج و انعکاس هرگونه اخبار کذب و نامعتبری از منابع غیرمعتبر نسبت به شفاف‌سازی و آگاه‌سازی صحیح مطالب انتشار یافته اقدامات لازم را انجام داده و در انعکاس اخبار منتشره بدون پشتوانه و هر گونه دلیل و آمار‌های غیرواقعی و دروغین خودداری کند.

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، این جوابیه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس در حالی منتشر شده که حاوی چند نکته است.

این اطلاعیه در حالی قطع درختان جنگلی یا درختان ۷۰۰ساله در این استان با توجه به ادعاهای روزهای اخیر را تکذیب کرده است که اساساً اخبار روزهای اخیر با تکیه بر ویدئویی که در فضای مجازی در حال توزیع بود، حاکی از قطع فقط یک درخت بود و نه بیشتر.

همچنین ادامه جوابیه، بیانی چندپهلو، گنگ و مبهم دارد؛ از یک‌سو گفته می‌شود باهدف جلوگیری از برداشت بی‌رویه و سوءاستفاده سودجویان، صدور مجوز حمل و قطع درختان تابع ضوابط قانونی انجام می‌گیرد و براساس دستورالعمل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، تاکنون مجوزی مبنی بر قطع درختان جنگلی در هیچ نقطه‌ای از کشور صادر نشده است و حتی افرادی که در مستثنیات خود درختان جنگلی دارند برای قطع حتی یک درخت باید از منابع طبیعی و آبخیزداری استان خود مجوز قطع دریافت کنند.

در حالی که ابتدا گفته می‌شود در صورت دریافت مجوز قانونی، امکان قطع درختان وجود دارد،‌ در ادامه گفته می‌شود تاکنون مجوزی مبنی بر قطع درختان جنگلی در هیچ نقطه‌‌ای صادر نشده است. همچنین در ادامه این جوابیه گفته می‌شود که هیچ مجوزی برای قطع درختان جنگلی و ممنوع‌القطع در این منطقه صادر نشده اما دقیقا مشخص نمی‌شود که منظور از این منطقه، کدام منطقه است!

صرفا جهت یادآوی؛ قطع حدود ۶هزار درخت در پروژه جاده شیراز ـ بوشهر

جدای از این مواضع چندپهلو و گنگ، روابط عمومی و مدیران اداره کل منابع طبیعی استان فارس را برای آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توان به ماجرای قطع ۶هزار درخت در منطقه دشت ارژن ارجاع داد.

ایجاد جاده برگشت در محور مواصلاتی منطقه دشت ارژن ـ تنگ بوالحیات که به عنوان یکی از زیست کره‌های حساس جنگلی و محیط زیست فارس شناخته می‌شود، باهدف ایجاد مسیر ترانزیتی، خطر قطع درختان این منطقه را دوچندان کرده بود. 

محور برگشت شیراز ـ بوشهر در محدوده دشت ارژن در حالی در سال ۱۴۰۱ افتتاح شد و زیر بار ترافیکی رفت که فعالان و حتی مسئولان محیط‌زیست استان فارس مدعی بودند در اجرای این پروژه در حالی ۶هزار اصله درخت قطع شد که اساساً فقط قطع ۶۰۰ درخت موجز گرفته بود ولی در عمل آمار درختان قطع شده به ۱۰برابر رسید.

پس از اجرای این پروژه بود که اجرای پروژه جدیدی به نام دوربرگردان جدید در این محور و همچنین آسفالت جاده محلی در باغستان بوالحیات، انتقاد شدید فعالان محیطزیست را به دنبال داشت که نهایتاً فیروزی معاون دادستان کوه‌چنار به همراه معاون محیط زیست استان فارس و فعالان محیط زیستی استان تیرماه ۱۴۰۲ برای بازدید به این منطقه رفتند. 

کیان یزدان‌پور عضو انجمن میراث زاگرس و فعال محیط زیست در حاشیه این بازدید با بیان اینکه این پروژه جاده‌کشی با هدف تعریض و آسفالت مسیر محلی در منطقه حفاظت شده است، گفت: پروژه آسفالت جاده خاکی فقط برای ۲۰ خانوار است که به صورت فصلی و موقت در باغستان‌های تنگ بوالحیات برای برداشت محصول رفت و آمد دارند در حالی که جاده قبلی دسترسی به این باغستان‌ها با هزینه‌های زیاد و ایجاد پل تاسیس شده و همچنان مورد استفاده است.

طولانی‌تر شدن مسیر دسترسی روستاییان و تخریب محیط‌زیست از طریق قطع درختان و قاچاق چوب از دیگر آسیب‌های اجرای این پروژه از نگاه یزدان‌پور بود که در مجوز صادرشده برای اجرای پروژه قید شده بوده است که به شرط عدم تعریض جاده و عدم تخریب درخت با آن موافقت شده است.

یزدان‌پور گفته بود که هنوز ۱۰ متر از شروع پروژه دوربرگردان نگذشته است که با ورود ماشین آلات نزدیک به ۱۰ درخت چندین ساله بلوط و بادام کوهی قطع شده ‌و این نشان می‌دهد ادامه این پروژه با قطع تعداد بالایی درخت همراه خواهد بود.

فیروزی معاون دادستان کوه‌چنار نیز صدور مجوز اجرای پروژه جاده محلی را مشروط به قطع حداقلی درختان دانست و گفته بود که ایجاد مسیر برگشت جاده اصلی هم منوط به قطع ۶۰۰ درخت بوده که بیش از ۳هزار درخت را قطع کرده‌اند. پروژه ۲کیلومتری دوربرگردان هم اگر اجرا شود، بیش از ۷۰۰ درخت را قطع خواهند کرد.

او نهایتاً از توقف اجرای پروژه دوربرگردان با ورود فعالان محیط‌زیست خبر داد و ادامه اجرای پروژه را به انجام کارشناسی دوباره، عدم تعریض و قطع حداقلی درختان منوط کرده بود. 

نبی‌‌اله مرادی معاون محیط زیستی استان فارس نیز در جریان آن بازدید گفته بود که با وجود مخالفت فعالان محیط‌زیست و نگرانی آنها درباره آسیب به محیط‌زیست، بنا شده بود جاده اصلی مسیر برگشت به شرط قطع فقط ۶۰۰ درخت اجرا شود که متأسفانه مجریان پروژه با قطع نزدیک به ۶هزار درخت، از شرایط مجوز صادره عدول کردند.

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، این دو پروژه و آسیبی که در حاشیه اجرای آنها به محیط‌زیست وارد و منجر به قطع چندین هزار درخت شد، تنها دو مصداقی بود که مسئولان اداره کل منابع طبیعی بیشتر در جریان جزئیات اتفاقات محیط‌زیستی که در استان فارس رخ می‌دهد باشند و بدانند که هم می‌توان مجوز قطع درخت صادر کرد و هم می‌توان ۱۰برابر مجوز صادرشده، درخت قطع کرد.

درباره تکذیب اصل قطع درخت ۷۰۰ساله (بلوط یا هر نوع درخت دیگری) هم مشخصاً گفته نشده که اخیراً هیچ درختی با مجوز منابع طبیعی قطع نشده است یا اساساً هیچ درختی در هر بازه زمانی‌‌ای با مجوز قطع نشده است؛ این تشکیک از این جهت است که جستجوی کوتاهی در فضای مجازی نشان می‌دهد که اتفاقاً رسانه‌های رسمی در استان فارس همین چند ماه پیش، با انتشار فیلم‌هایی (تقریبا شبیه فیلم اخیر) مدعی شده بودند که تعریض جاده کمربندی در شیراز، آخرین بازمانده‌های جنگل بلوط این شهر را در خطر نابودی قرار داده است و ۳ درخت بلوط ۵۰۰ساله در محل اجرا پروژه قرار گرفته‌اند. 

در نهایت هم بهتر است مدیران و روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی استان فارس، ضمن شفاف‌کردن اطلاعیه‌ها، در مطالب بعدی به سوالاتی از این دست که آیا از نظر آنها بلوط، درخت جنگلی یا ممنوع‌القطع محسوب می‌شود یا خیر نیز، پاسخ دهند.

انتهای پیام/۴۲۴/

حتما ببینید

بانوان فارس روی سکوی سوم اسکواش لیگ برتر

بانوان فارس روی سکوی سوم اسکواش لیگ برتر

– اخبار استانها – نگاره پورصالحی مربی تیم «فارس اسکواش» در خصوص این رقابت‌ها در گفت‌و‌گو …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *