به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، یکی از انواع فوتبال های خیابانی در ایران به نام فوتبال گل کوچک مشهور است که به عنوان یک بازی هیجان انگیز و مفرح، جایگاه ویژه ای به خصوص در بین دانش آموزان داشت که به تدریج با رشد و توسعه دیگر رشته ها و فراهم شدن امکانات و تجهیزات ورزشی در اغلب محلات و مناطق به فراموشی سپرده شد.
این ورزش به عنوان رشته مورد علاقه چندین نسل جایگاه ویژه ای در میان آنها داشت و به عنوان بازی مورد علاقه همه کودکان پسر مطرح بود و به جهت دسترسی آسان به امکانات آن، عموم مردم معمولا در گذر از هر کوی و محله ای با تعدادی از آنها که مشغول بازی گل کوچک با توپ پلاستیکی بودند، مواجه میشدند.
گل کوچک معمولا با دو تا چهار بازیکن در هر تیم انجام میشود. دروازههای آن که دارای تور و یا فاقد آن بوده، فلزی و بسیار کوچکتر از ابعاد رایج است و حدودا ۱۶۰ سانتیمتر عرض و ۱۰۰ سانتیمتر ارتفاع دارد تا گل زدن سختتر باشد. در صورت نبود دروازه فلزی، با چیدن آجر نیز دروازهها درست می شود.
توپ گل کوچک نیز به دلیل استفاده در زمین خاکی و آسفالت، پلاستیکی و دو یا سه لایه است که از دو توپ از جنس پلاستیک که در درون هم قرار داده می شود، لایی سازی می شود.
خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا برای آشنایی با چگونگی فعالیت علاقه مندان به فوتبال گل کوچک در استان زنجان با اصغر اجاق فقیهی، مسوول کمیته گل کوچک هیات ورزشهای همگانی استان زنجان گفت و گو کرده است.
آباجان به نقل از ایرنا: تاریخچه فوتبال گل کوچک و نطقه اوج آن به چه زمانی باز میگردد؟
ورزش فوتبال گل کوچک پس از دو دهه رکود به مدت ۲ سال است که در مسیر رشد و شکوفایی قرار گرفته است. تاریخچه این ورزش در کشور ما به دهه ۵۰ برمی گردد و اوج رونق و شکوفایی آن در شهر زنجان نیز دهه های ۶۰ و ۷۰ محسوب می شود.
از همان میادین و زمین های خاکی شاهد درخشش بازیکنان بسیاری در این رشته ورزشی در سطح استان بودیم، متاسفانه از سال ۸۰ تا سال قبل مسابقات این رشته به صورت فوتسال و مینی فوتبال برگزار می شد.
اوج و رونق ورزش گل کوچک در زنجان به دهه های ۶۰ و ۷۰ باز میگردد اما مسابقات آن از سال ۸۰ به صورت فوتسال و مینی فوتبال برگزار میشد.هیات ورزش های همگانی استان زنجان در راستای ارایه ورزشهای همگانی انفرادی و عمومی تلاش کرد که انواع رشته های ورزشی بدون پرداخت هزینه های زیاد در شهر و استان ما برگزار شود که یکی از این رشته ها فوتبال گل کوچک است.
این ورزش با چهار تکه سنگ کوچک و ۱۰ بازیکن با کمترین هزینه و در هر جایی از مناطق شهر انجام می شود، اما متاسفانه نزدیک به ۲ دهه این ورزش مسکوت بود و هم اکنون در حال رونق گرفتن است.
پارسال اولین دوره مسابقات کارکنان ادارات را در این رشته ورزشی داشیم که به شکل گل کوچک برگزار شد که اداره ورزش و جوانان زنجان به عنوان نماینده استان در مسابقات کشوری با قدرت ظاهر شد و بسیار پرفروغ جزو چهار تیم اول کشوری در این رقابت ها قرار گرفت.
امسال هم در همین راستا در دو گروه شامل تیم های ورزشی و تیم های هواداری برای شرکت در مسابقات ثبت نام کردیم که مسابقات آن برگزار شد و تیم یوسف آباد از توابع شهرستان زنجان قهرمان مسابقات شد.
نکته مهم در ثبت نام تیم ها در این مسابقات حضور پررنگ مناطق کم برخوردار بود که به این لحاظ زنجان جزو پنج تیم برتر در کشور است و با ثبت نام ۴۰۰ تیم برنامه ریزی مسابقات را در هفته آینده انجام خواهد داد تا مسابقات با حمایت دستگاه های ذیربط به خصوص شهرداری و آموزش و پرورش انجام شود و در این خصوص نیازمند پشتیبانی های بیشتری هستیم.
آباجان به نقل از ایرنا: مسابقات این ورزش چگونه برگزار میشود؟
مسابقات این ورزش طبق قوانین گذشته و البته با برنامهتر برگزار میشود، ابعاد زمین آن ۲۰ در ۱۰ با پنج بازیکن است که با سه بازیکن داخل زمین و ۲ بازیکن تعویضی می توانند یک تیم را تشکیل بدهند، حتی شروع بازی می تواند با دو بازیکن در دو تایم ۱۰ دقیقه ای انجام شود، ابعاد زمین این اجازه را می دهد که آن را در سالن ها و دیگر زمینهای ورزشی از جمله زمین والیبال نیز بازی کرد.
توپ های ورزش گل کوچک پس از اصلاح فدراسیون ورزشهای همگانی هم اکنون به شکل قدیمی آن یعنی پلاستیکی و سه لایه درآمده است.سال گذشته توپهایی که از فدراسیون ورزشهای همگانی برای ما ارسال شد مقداری متفاوت بود که امسال این توپها اصلاح و به همان توپ های پلاستیکی سه لایه تبدیل شد.
مسابقات این رشته نیز امسال برای اولین بار با توپهای پلاستیکی برگزار شد و ما را به دوران گذشته دهه ۶۰ و ۷۰ بازگرداند.
آباجان به نقل از ایرنا: هدف از برنامه ریزی برای گسترش این رشته ورزشی چیست؟
هدف از این ورزش ترویج و اشاعه ورزشهای کم هزینه است. امروز بسیاری از سالن ها و چمن ها با قیمت های بالا در دسترس عموم نیست اما در این ورزش حتی تیر دروازه هم نداشته باشیم با چهار عدد سنگ و حتی برخی مواقع بچه ها با کلاه های ورزشی خود زمین را برای این ورزش آماده و آن را بازی میکنند.
این ورزش به خصوص برای پسران ناآشنا نیست. امکانات و فضای زیادی نیاز ندارد اما همچنان پرهیجان و پرتحرک است که باید مانند گذشته ها بین ورزشکاران و علاقه مندان بیشتر جا بیفتد.
آباجان به نقل از ایرنا: علاقه مندان به رشته ورزشی گل کوچک در زنجان به کجا مراجعه کنند؟
از مزیت های رشته ورزشی گل کوچک این است که افراد از ۱۵ تا ۶۰ سال هم میتوانند در آن بازی کنند. با توجه به فضای کم مورد نیاز آن و لازم نبودن آمادگی بدنی زیاد این ورزش برای همگان قابل انجام است که موجب شادابی و نشاط جامعه می شود.
تیم گل کوچک شهر زنجان جزو تیم های سرآمد کشور است، سال گذشته میزبان مسابقات مینی فوتبال کشوری بودیم که با حضور ۳۳ تیم برگزار و زنجان قهرمان کشور شد و همان بازیکنان امسال در قالب تیم های گل کوچک در مسابقات شرکت کردند.
نیاز به آموزش های آنچنانی نیست با یک مهارت ابتدایی فوتبالی و ذهنیت و آمادگی قبلی می شود در مسابقات این رشته ورزشی شرکت کرد.
این رشته ورزشی قوانین خاصی نیز ندارد. دو داور دارد که بازی را به مدت دو تایم ۱۰ دقیقه ای با دروازه های کوچک داوری می کنند. این بازی دونوع پنالتی دارد که هم از فاصله یک و نیم متری و هم از وسط زمین زده می شود.
قوانین آن سخت نیست و در همان محل بازی داورها قوانین را در کمتر از دو دقیقه به بازیکنان آموزش می دهند.
گل کوچک ورزشی نوپا با سابقه بسیار بالا و خاطره انگیز است که می تواند با همکاری نهادی مرتبط و استقبال علاقه مندان به شکوفایی هرچه بیشتر برسد.
آباجان به نقل از ایرنا: آیا این ورزش برای بانوان نیز فعال است و به لحاظ رونق چه جایگاهی دارد؟
بانوان هم امسال ثبت نام انجام داده اند، همانهایی که فوتسال و مینی فوتبال بازی می کردند، امسال به این رشته بازگشته اند، گروه سنی خاصی نداریم در بازی فینال ما تیم ۱۵ ساله ها با تیم ۳۰ تا ۴۰ ساله ها بازی کرد.
در یک تیم ممکن است گروهای سنی مختلفی حضور داشته باشند که این کار به شادی و مفرح بودن بازی می افزاید.
گل کوچک به تدریج به تب و تاب و رونق قبلی باز می گردد به رغم اینکه دو دهه این ورزش کم فروغ و به فراموشی سپرده شده اما در سالهای اخیر با توجه به افزایش جمعیت شهرها و ساخت و سازهایی که اتفاق افتاده به عرصه بازگشته است.
ما هم اکنون زمین هایی را که بشود در آن بازی و مسابقات را برگزار کرد، نداریم که در این خصوص مسوولان استان باید حمایت و پشتیبانی لازم را داشته باشند.
با افزایش جمعیت، ساخت و سازها و عمران شهری، محل های مناسب برای بازی فوتبال گل کوچک نیز محدود شده است.هیات ورزشهای همگانی ۴۰ کمیته دارد درحالیکه فدراسیون های ما دارای ۴۸ هیات هستند یعنی خود هیات ورزش های همگانی به تنهایی و به نحو احسن همه برنامه ها را اجرا می کند.
به رغم همکاری اداره کل ورزش و جوانان استان نیاز است که به ویژه شهرداری زنجان و کمیته های ورزشی آن همچنان که در استانهایی مانند اصفهان، شیراز و تهران پای کار آمده و این ورزش را با ساخت سالن ها و سوله هایی راه اندازی کرده اند، در استان ما نیز با این کمیته تعامل و همکاری داشته باشند و این ورزش را توسعه دهند.
کمیته ورزش گل کوچک استان ۴۰۰ تیم را به صورت رایگان ثبت نام کرده است که مسابقات آن از ماه آینده آغاز خواهد شد و استقبال از این رشته از مناطق کم برخوردار استان بسیار بالاست.
در قالب تیم های هواداری نیز ۴۰۰ تیم با نام های تیمهای سپاهان، تراکتور، استقلال و پرسپولیس در استان ثبت نام شده اند و ما مرحله اول مسابقات را برگزار کردیم و تیم سلطانیه قهرمان شد.
متاسفانه فرهنگ حامی مالی در استان ما بسیار ضعیف است اما امیدواریم همین تیم ها بتوانند با جذب حامی به طور قوی مانند دهه های گذشته ظاهر شوند حتی شرکتها می توانند با استخدام این ورزشکاران قدمی در حمایت از این ورزش بردارند و ورزشکاران نیز با نام این شرکت ها بازی کنند.