به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، بر این اساس مسوولان شهری مشهد از مدتها پیش به دنبال آن بوده اند تا روزی را در تقویم ملی کشور به ثبت برسانند و در جلسات شورای فرهنگ عمومی استان نیز برای انتخاب تاریخ آن بحث و نظرهای مختلفی صورت گرفته و در نهایت در سال ۱۴۰۱ روز ۱۰ دی به عنوان روز مشهد پیشنهاد شد که از آن تاریخ تاکنون پیگیری ثبت این روز در تقویم کشور در دستور کار مدیران فرهنگی استان قرار گرفته است.
دهم دی برای مشهدیها، یادآور روزی در سال ۱۳۵۷ است که این شهر رنگ خون به خود گرفت و البته این موضوع خود در مسیر پیشرفت به سمت تغییر حکومت پهلوی به نظام جمهوری اسلامی ایران تاثیر شگرفی داشت.
از سوی دیگر مشهد در طول تاریخ از نظر هویت شیعی و اسلامی نیز نقش پر رنگی دارد و قرار گرفتن بارگاه منور رضوی و حضور سالانه میلیون ها زائر مسلمان از اقصی نقاط جهان در این شهر، بدان جایگاهی خاص بخشیده است و اکنون نیز بر اساس آمارهای منتشر شده این شهر سالانه میزبان بیش از ۳۰ میلیون زائر از سراسر کشور و حدود پنج میلیون زائر خارجی است.
این حضور خود باعث چالش ها و از سوی دیگر فرصت های پنهان بسیاری برای مشهد است که ثبت روزی به نام مشهد در تقویم کشور، میتواند موجب توجه بیشتر مردم و از جمله مسوولان به این خطه تاثیرگذار در حوزه دین، فرهنگی، اجتماعی و نیز اقتصادی شود.
شهرداری مشهد سال گذشته با برپایی آیینی و اهدای نشان مشهد به افراد تاثیرگذار این شهر، تلاش کرد تا نخستین گام را برای معرفی این روز بردارد که اکنون در آستانه دومین دوره اهدای این نشان هستیم.
در معرفی این نشان آمده است که این نشان فاخر به اشخاص حقیقی و حقوقی که خدمتی شاخص و ارزنده به شهر مشهد ارائه کردهاند، به صورت سالیانه اهدا میشود و از این رو مردم میتوانند به منظور بزرگداشت و پاسداشت فرهیختگان و چهرههای برجسته، برای ارتقای فرهنگ، اخلاق و مشارکت شهروندی، همچنین تشویق شهروندان نمونه و مسوولیتپذیر و در نهایت ترفیع نام شهر مشهد در سطح ملی و بینالمللی، افرادی را که شایسته دریافت این نشان میدانند به دبیرخانه برگزاری این آیین معرفی کنند.
رویداد نشان مشهد الگویی مناسب برای معرفی این دیار در قلب حوادث تاریخی است و از سوی دیگر بارگاه منور رضوی نماد جهانی و بینالمللی مشهد است که باید بیشتر مورد توجه و معرفی قرار گیردشهردار مشهد نیز در آستانه برگزاری دومین دوره مراسم «نشان مشهدالرضا (ع)» در دهم دی ۱۴۰۳، اعلام کرد: ۱۳۰ نامزد برای دریافت این نشان در هشت کارگروه شامل «ایثار، شهادت و مقاومت»، «زیارت و خدمات زائر»، «ورزش و سلامت»، «علمی و فناوری»، «اقتصاد و سرمایهگذاری»، «بهداشت، درمان و محیط زیست»، «فرهنگی و هنری» و «اجتماعی» مورد بررسی نهایی قرار گرفتند.
محمدرضا قلندر شریف افزود: شیوه انتخاب و شناسایی افراد برگزیده بر اساس الگویی فرایندمحور طراحی شده است و به این منظور، شورای راهبردی با مسوولیت سیاستگذاری، هیات تطبیق با همراه کمیتههای مشورتی، کارگروههای شناسایی و هیات داوران، برای انتخاب این افراد در نظر گرفته شده اند.
ایجاد الگو
یکی از رویکردهای برگزاری این گونه مراسم ها، معرفی الگوها و افراد شاخص به دیگران است، زیرا گاهی اوقات افراد در گیر و دار زندگی روزمره، گذشته خود را از یاد می برند، از سوی دیگر چالش های زندگی موجب می شود تا به افراد تاثیرگذار پیرامون خود بی توجه باشیم و لازم است برای رسیدن به افق روشن، چراغ راهی برای خود و نسل بعد ایجاد کنیم.
رییس کارگروه بهداشت، درمان و محیط زیست دومین رویداد نشان مشهد الرضا (ع) گفت: مردمی بودن، موضوع اصلی نشان مشهد است، به این معنی که ما فردی از مردم را به خود مردم معرفی میکنیم که مانند آنها است، اما آنان تصمیم گرفتهاند در یک موضوع خاص اقدامات شاخصی را انجام دهد.
زینب سالاری مقدم اظهار کرد: اتفاقی که در نشان مشهد رخ میدهد، رویکرد بسیار مبارکی است زیرا در دنیای امروز که با پیچیدگیهایی مواجهیم و حجم زیادی از اطلاعات به سمت فرزندان ما سرازیر میشود، با خلاء الگوها روبه رو هستیم و لازم است تا نسل جدید، آدمهایی را که قهرمانان زندگی ما هستند، برای سبک زندگی خود الگو قرار دهند.
وی بیان کرد: در چنین شرایطی نیاز است به سمت معرفی الگوها در موضوعات مختلف برویم تا نسلهای بعد ما بدانند اگر در نخستین رویداد نشان مشهد الرضا شخصی این نشان را دریافت کرده، چه خصوصیاتی داشته است که باید او را به عنوان الگو بپذیریم.
سالاری مقدم ادامه داد: فردی که این نشان را دریافت میکند علاوه بر اینکه در حوزه تخصصی خود سرآمد است، باید در اخلاق، ایمان، تعاملات اجتماعی، فردی سالم و مردمی باشد که برای مردم کار کرده و با مردم در یک مسیر قدم بگذارد.
مشهد، با هیچ مشابهی در میان شهرهای کشور
مشهد، نام مبارک حضرت رضا(ع) را بر خود دارد، از این رو لازم است تا جایگاه این شهر به واسطه آن امام همام به دیگر مردم معرفی شود؛ از سوی دیگر این شهر واسطه فیضی بین مردم این دیار با امام خویش است.
یکی دیگر از داوران رویداد نشان مشهدالرضا(ع) گفت: قدردانی از بضاعتهای مشهد در عرصههای مختلف، انگیزه فرهیختگان و دانشوران را افزایش میدهد.
حسین شادکام افزود: جایگاه مشهد با هیچ یک از شهرهای کشور قابل مقایسه نیست؛ چون این دیار قدیمی سرشار از ظرفیتهای قابل ارائه به افکار عمومی است زیرا مشهد مخزن فرهنگ سرزمین مادری است و تجلی هویت ایرانی و اسلامی ماست و از این رو کنکاشی در داشتههای تاریخی، تأیید میکند که مشهد در همه مؤلفههای علمی، فرهنگی، اجتماعی و دینی ظرفیتهای بینظیری دارد.
فردی که این نشان را دریافت میکند علاوه بر اینکه در حوزه تخصصی خود سرآمد است باید در اخلاق، ایمان، تعاملات اجتماعی، فردی سالم و مردمی باشد که برای مردم کار کند و با مردم در یک مسیر قدم بگذاردوی ادامه داد: در گذر زمان، چهرههای درخشانی از این شهر برخاسته و بر کشور نیز اثرگذار بودهاند که می توان از ۲ نهاد آموزشی حوزه علمیه بزرگ مشهد و همچنین دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص نام برد.
این هنرمند گفت: رویداد نشان مشهد الگویی مناسب برای معرفی این دیار در قلب حوادث تاریخی است و از سوی دیگر بارگاه منور رضوی، نماد جهانی و بینالمللی مشهد است که باید بیشتر مورد توجه قرار گرفته و معرفی شود.
معرفی ظرفیتهای علمی و فناوری
شهر مشهد، خاستگاه ادیبان و متخصصان علمی بسیاری بوده است و اکنون نیز در گذر زمان به تاسی از عالم آل محمد(ع) سعی دارد تا همچنان در مسیر علمی کشور، راهگشا باشد.
معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد نیز در این خصوص گفت: رویداد نشان مشهدالرضا میتواند گام مؤثری در مسیر معرفی ظرفیتهای علمی و فناوری این شهر مقدس باشد.
رحیم دبیری افزود: بهواسطه وجود بارگاه منور رضوی، نگاه ویژه بینالمللی نیز به این شهر وجود دارد و بنابراین جای چنین رویدادی بسیار خالی بود.
وی ادامه داد: خوشبختانه از سال قبل، رویداد اهدای این نشان کار خود را در ابعاد مختلف آغاز کرد و به نظر میرسد با وجود افراد فرهیخته و نخبه در بخش های علمی و فناوری، که از سرآمدان استان و کشور هستند، این رخداد گام مؤثری در مسیر معرفی ظرفیتهای علمی و فناوری این شهر به شمار آید.
تقدیر از پیشکسوتان و نگاهی به آینده
مشهد در طول تاریخ فراز و فرودهای بسیاری داشته است و افراد موثری را به جامعه معرفی کرده است و بدون شک در آینده پیش رو، افراد بسیار موثر دیگری در این شهر، رشد و نمو خواهند کرد.
داور کارگروه اقتصادی رویداد نشان مشهدالرضا نیز گفت: باید در اهدای نشان از افراد پیشکسوت و قدیمی نیز در بخشهای مختلف تجلیل شود، اما باید به آینده هم نگاه ویژه ای داشت.
راضیه علیرضایی بیان کرد: در بخش معرفی خادمان شهر باید نشان داد که چه افراد زحمتکش و پرکاری در شهر مشهد حضور دارند و این مهم نیز میتواند برای افرادی که میخواهند تحرکات اجتماعی و آینده نگرانه انجام دهند، الگوی مناسبی باشد.
وی با اشاره به اینکه تأثیرگذاری در مشهد بیشتر در بحث خدمت به زوار و توجه به این بُعد پررنگ است، ادامه داد: برای این که این رویداد پایدار بماند، باید از همه افراد مستعد در حوزه آموزش، پژوهش، اقتصاد و سایر حوزه های مشهد نیز استفاده کرد.
این فعال اقتصادی بیان کرد: موضوع اقتصاد در شهر مشهد دارای اهمیت بسیاری است، زیرا اقتصاد اثر مستقیمی بر دیگر عرصه ها و پیشرفتهای این شهر دارد و اکنون مشهد در بخش اقتصادی در حالت نیمه بحران قرار گرفته است که باید برای آن چاره اندیشی شود.