به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از بیرجند، محمدمهدی ایزدخواه با اشاره به تشکیل هستههای مسئلهمحور فناورانه و پژوهشی تحت عنوان هستههای شهید احمدی روشن اظهارداشت: ویژگی این هستهها این است که اساتید دانشگاه مسائل واقعی صنعت و جامعه را احصا میکنند و به مسائلی که مبتنی بر ظرفیتهای استان است میپردازند.
وی بر اهمیت این طرح در تقویت نقش نخبگان در حل مسائل اساسی کشور تأکید کرد و گفت: خراسان جنوبی در حوزه معدن و محصولات کشاورزی مسائل اولویتدار دارد، بنابراین ضرورت دارد که اساتید دانشگاه، دانشجویان بااستعداد و افراد صاحب فکر روی این موضوعات متمرکز شوند. در این هستهها از اساتید دانشگاه میخواهیم که مسائل واقعی را معرفی کنند.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان جنوبی با بیان اینکه برخی از مسائل اولویتدار و برخی تقاضامحور هستند، افزود: مسائل تقاضامحور به مسائلی گفته میشود که صنعت، بنگاههای اقتصادی و بسیاری از شرکتهای خصوصی استان متقاضی حل این مسائل هستند.
ایزدخواه اظهار کرد: در این راستا قسمتی از حمایت را بنیاد ملی نخبگان برعهده دارد و به دانشجویان حقالزحمهای به مدت ۹ ماه و به اساتید راهبر یک گرنت پژوهشی برای تامین وسایل پژوهشی و آموزشی اعطا میشود و براین اساس هسته، فعالیت خود را آغاز میکند. این امر یک فعالیت خوب و اثربخشی است چراکه حول یک مسئله واقعی شبکهای از نخبگان تشکیل میشود.
وی تصریح کرد: امیدآفرینی و ایجاد انگیزه فعالیت نیز از دیگر مزیتهای این طرح است؛ اینکه یک فرد نخبه متوجه میشود دانش وی برای حل یک مسئله واقعی در حال استفاده است و موضوع دیگر اینکه فرد برای حضور در صنعت آماده میشود و اینگونه پس از دانش آموختگی فرد نخبه یک کار واقعی را هدایت خواهد کرد، همه اینها مزیت هستند.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان جنوبی افزود: اینها نتایجی هستند که از دل این هستهها بیرون میآید؛ بنابراین حوزه پژوهش و ارتباط با صنعت تقویت میشود. در مورد حمایتها و تسهیلات بنیاد ملی نخبگان نیز باید گفت علاوه بر تسهیلات طرح ذکر شده، برگزیدگان جوایز بنیاد ملی نخبگان، افراد منتخب در رویدادهای مختلف، دانشجویان منتخب و دارای مقام کشوری به بنیاد ملی نخبگان معرفی و حمایت میشوند.
ایزدخواه ادامه داد: این حمایتها در چند سطح انجام میگیرد. گاهی ممکن است فرد به حمایتهایی برای تأمین تجهیزات پژوهشی و آموزشی نیاز دارد که به این افراد وام بلاعوض از ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان تعلق میگیرد. کمک به حضور در کنفرانسهای ملی و بینالمللی، کمک به اخذ فرصت مطالعاتی خارج از کشور و اعطای کمک هزینههایی برای ادامه فعالیتهای پژوهشی فرد نخبه نیز از دیگر حمایتهاست.
وی با اشاره به اعطای تسهیلات رفاهی برای افراد برگزیده جوایز بنیاد ملی نخبگان از جمله کمک هزینه ازدواج، کمک هزینه تولد فرزند و کمک هزینه تامین مسکن، افزود: اخیرا نیز تامین مسکن نخبگان در دستور کار بنیاد ملی نخبگان قرار گرفته که امیدواریم بتوانیم با هماهنگی استانداری، شهرداری و راه و شهرسازی زمینهایی را فراهم کنیم تا دغدغه مسکن نخبگان حل شود.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان جنوبی با اشاره به اجرای برنامههای مشترک با پارک علم و فناوری، تصریح کرد: بسیاری از رویدادهای فناورانه با مشارکت پارک علم و فناوری و بنیاد نخبگان استان برگزار میشود و هدف این است که دانشجویان نخبه و مستعد را با این رویدادها آشنا کرده و بتوانند وارد فضای نوآوری و فناوری شوند و این امر منجر به تاسیس شرکتهای دانش بنیان خواهد شد.
ایزدخواه افزود: بنیاد ملی نخبگان قرار است زمینهساز اثرگذاری نخبگان باشد؛ به این معنا که بتوانیم با تعامل با دستگاههای اجرایی در سطح تصمیمسازی و تصمیمگیری نخبگان و افراد صاحب فکر را معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از برنامهها تکریم و الگوسازی مفاخر استان است که باید گفت خراسان جنوبی مهد افراد شاخص و پدران علمی است که باید نسل جوان آنان را بشناسد، اظهار کرد: در همین راستا و به مناسبت هفته پژوهش و آشنایی نخبگان با مفاخر، ۲۱ آذرماه با حضور پروفسور بلالی مود؛ پدر علم سمشناسی جلسهای برگزار شد تا نخبگان استان از حضور ایشان در رابطه با هویت ملی و اثرگذاری نخبگان در نظام حکمرانی بهره ببرند.
دانشبنیان شدن واحدهای صنعتی برای افزایش بومیسازی و بهرهوری
احمد آریافر نیز با بیان اینکه در چند سال اخیر در حوزه صنعت به این سمت رفتهایم که واحدهای صنعتی را دانشبنیان کنیم تا بهرهوری افزایش یابد، گفت: وقتی مجموعهای دانشبنیان شد با مدیریت هزینهها بهرهوری را افزایش میدهد و خطوط تولید را بومی کرده و سودآوری افزایش خواهد یافت. در مجموعه صنعت، معدن و تجارت کار اصلی در بخش تولید است. زمانی تولید در واحدهای تولیدی و صنعتی انجام میشود که تحقیقاتی شکل گرفته و کار علمی ایجاد شده باشد.
وی با بیان اینکه نتایج آن کار علمی است که منجر به تولید یک کالا و یا محصول جدید میشود، افزود: تحقیقات در حوزه صنعت و معدن یک ضرورت است که چه در قالب دولتی و یا در قالب خصوصی شرکتهایی که کار تولیدی انجام میدهند به این امر میپردازند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی بیان کرد: دنیای اکنون برپایه رقابت میچرخد و هرکه محصول و یا کالای بهتری را تولید کرد برنده بازار خواهد بود؛ بنابراین الزام بر این است که تحقیقات به روز بوده و بخش صنعت مطالعات به روز شده را انجام دهد تا بتواند شرایط رقابت را فراهم کند و به دستاوردهای بهتر برسد.
آریافر ادامه داد: نکته مهم این است که تحقیقاتی که در حوزه صنعت انجام میگیرد تحقیقات بنیادین برای شکلگیری یک تکنولوژی جدید یا توسعهای کاربردی هستند. نمونه این تحقیقات صنعت کویرتایر است که دائما محصولات بهتری را تولید کرده است.
وی با بیان اینکه بیشتر تحقیقات بنیادین و توسعهای کاربردی در حوزه صنعت کاربرد دارد، افزود: سیاست ما در حوزه صنعت این است که از تحقیقات حمایت کنیم. اعتبارات دستگاههای دولتی در این زمینه محدود بوده و کفاف تحقیقات را نمیدهد، اما ظرفیتهایی در قانون دیده شده است.
آریافر با بیان اینکه یک درصد اعتبارات صرف کارهای تحقیقاتی میشود که براساس اولویتهای مدنظر صنعت هر سال تعریف شده است، ادامه داد: برای سال آینده مطالعات در خصوص ریسکپذیری کار در معادن زغال متمرکز خواهد شد و طرحی در این زمینه تعریف شده است که از پژوهشگری که بتواند این کار را انجام دهد استقبال خواهیم کرد و نتایج آن قطعاً در حوزه معدن استفاده خواهد شد.
وی با اشاره به ظرفیتهای صنایع و معادن، اظهار کرد: مجموعههایی که کار تحقیقاتی انجام میدهند براساس ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان میتوانند با بخشی از مالیات خود تا هر میزانی که کار تحقیقاتی خود را انجام دهند طرح تعریف کرده و در واحد صنعتی خود توسعه ایجاد کنند.
مدیرکل صمت خراسان جنوبی بیان کرد: در دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری نیز این شرایط فراهم شده که از مالیات صنعت برای تحقیقات بهره ببرند و این ظرفیتی است که از دی ماه سال گذشته فراهم شده است.
آریافر با اشاره به تشریح این ظرفیت قانونی، بیان کرد: همچنین معادن که عموما در حوزه فرآوری مواد معدنی کارهای تحقیقاتی را انجام میدهند ظرفیت خوبی دارند.
وی افزود: مجموعههای معدنی نیز میتوانند یک پنجم حقوق دولتی خود را صرف تحقیق و توسعه کنند، بنابراین ظرفیت بسیار بالایی در این زمینه وجود دارد که بتوانیم طرحهای تحقیقاتی بزرگی را در حوزه صنعت و معدن انجام دهیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه توسعه بخش تحقیقاتی در واحد صنعتی و توجه به طرح تحقیقاتی صنعت و معدن در دانشگاهها و تامین اعتبار از مزایای این قانون است، بیان کرد: این امر باعث میشود که شرایط بهتری را در حوزه علم و فناوری در استان فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه از سویی پارک علم و فناوری بازوی کمکی صنعتگران است، افزود: طی جلسههای متوالی با شرکتهای فناور و دانشبنیان پارک علم و فناوری به این نتیجه رسیدیم که هیچ شناخت دوطرفهای بین سازمان صمت و شرکتها وجود ندارد.
آریافر با اشاره به کمک به شرکتهای دانشبنیان و اخذ پروانه بهرهبرداری و استقرار در محل شهرک صنعتی برای تولید بیشتر، افزود: در بخش تسهیلات به این شرکتها کمک صورت گرفت تا مواد اولیه و هزینهها تامین شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ادامه داد: در کنار شرکتهای دانشبنیان خواهیم بود و سعی خواهیم کرد با استفاده از منابعی که در اختیار داریم و تسهیلات تبصره ۱۸ به این واحدها کمک کنیم.
وی با بیان اینکه در چند سال اخیر در حوزه صنعت به این سمت رفتهایم که واحدهای صنعتی را دانشبنیان کنیم تا بهرهوری افزایش یابد، افزود: وقتی مجموعهای دانشبنیان شد با مدیریت هزینهها بهرهوری را افزایش میدهد و خطوط تولید را بومی کرده و سودآوری افزایش خواهد یافت.
آریافر یادآور شد: حدود ۱۵ واحد صنعتی استان دانشبنیان شدهاند و در حال توسعه تعداد شرکتها هستیم تا شاهد توسعه تکنولوژی در صنعت باشیم.
انتهای پیام/ ۲۵۷