به گزارش آباجان به نقل از ایرنا،چند قومیتی بودن آذربایجان غربی و تنوع اقوام و ادیان دراین دیار باعث شده تا این استان دارای اماکن مذهبی بی شماری باشد که بسیاری از آنها تاریخی بوده و حتی در فهرست جهانی یونسکو جای گرفته و هرساله میزبان گردشگرانی از سراسر جهان شوند.
اینجا از مسجد و امامزاده گرفته تا کلیسا و کنیسه و امامزادگان و بقاع متبرکه جلوه دیگری به استان داده اند چنانکه نه تنها هرساله میزبان برنامه های مختلف در ایام سال می شوند بلکه علاوه براین مورد بازدید توریست ها قرار گرفته و هرهنگ و هنر این سرزمین را به رخ جهانیان می کشند.
چنانکه مسجد جامع ارومیه از فاخرترین آثار تاریخی مذهبی است که امروز درراه ثبت جهانی شدن قرار گرفته و می رود تا در فهرست جهانی یونسکو جای گیرد این اثر تاریخی شاهکاری از معماری ایرانی اسلامی و به یادگار مانده از دوران سلجوقیان است و هرساله میزبان توریست ها و مهمانان داخلی و خارجی می شود و نه تنها مذهبی بودن آن بلکه معماری ایرانی اسلامی آن بیش از هرچیز چشم هر گردشگری را خیره می کند.
گذشته از این قره کلیسای چالدران نخستین کلیسای جهان مسیحیت و اثر ثبت شده جهانی هرساله به استقبال میهمانان و توریست هایی از کشورهای مختلف جهان شده و مراسم مذهبی باداراک با حضور ارامنه جهان و ایران دراین مکان مقدس برگزار می شود و میهمانان به مدت یک هفته دراین محل ساکن شده و به ادای فرایض دینی خود اعم از قربانی کردن روشن کردن شمع،غسل تعمید فرزندان و برنامه های مختلف دیگر می پردازند.
مهمانان با حضور در این مراسم و در این مکان تاریخی علاوه بر گردش و زیارت، تبدیل به سفیرانی می شوند که صلح، ثبات و آزادی حقوق ادیان ساکن درکشور و استان را به دنیا مخابره می کنند.
از قره کلیسای چالدران که بگذریم کلیسای ننه مریم ارومیه دومین کلیسای جهان مسیحیت هم نه تنها از زیبایی خاصی برخوردار است بلکه کمتر مهمان و توریستی است که به ارومیه بیاید اما سری به این اثرتاریخی قرار گرفته در خیابان خیام ارومیه نزند و ازآن بازدید نکند.
امامزادگان و بقاع متبرکه نیز از جمله ظرفیت های گردشگری مذهبی است و درطول سال میهمانان و گردشگران هربار که به این استان سفر می کنند به زیارت و بازدید این اماکن مقدسه رفته و در بعضی چند روز هم اقامت می کنند.
همچنین امامزادگان «ابراهیم و محمد» در ارومیه همه ساله در عاشورا و تاسوعای حسینی و مناسبت های مختلف سال میزبان عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) می شود این امامزادگان که منسوب به نوادگان امام موسی کاظم (ع) هستند هرساله از عزاداران حسینی، گردشگران و پژوهشگران پذیرایی می کند.
علاوه بر آنها چندین امامزاده و بقعه متبرکه در شهرستان های شمالی و جنوبی آذربایجان غربی و همچنین مساجد به یادگار مانده از دل تاریخ، نهادهایی برای حضور پرشور علاقه مندان به گردشگری مذهبی هستند که سالانه خیل مشتاقان تاریخ و تمدن پس و حتی پیش از اسلام، از هیمنه تاریخی آنها بهره می برند.
تکیه حضرت ابوالفضل (ع) سلماس پر بازدترین تکیه
معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی می گوید: تکیه حضرت ابوالفضل (ع) در سلماس و مسجد حضرت ابوالفضل (ع)، امامزاده سید بهلول و بقعه شیخ نوایی خوی بیشترین استقبال گردشگران را دارند و بیشتر از سایر امامزادگان مورد بازدید و اقامت مهمانان و توریست ها می شوند.
حجت الاسلام سیف الله رستملو ادامه داد: ۱۶ امامزاده و بقعه متبرکه که فعالتر از بقیه امامزادگان هستند مورد بازدید مهمانان داخلی و خارجی قرار می گیرند از جمله امامزاده غریب حسن در ارومیه،آرامگاه و امامزادگان دیگر.
امامزاده بکشلوی ارومیه میزبان صدها زائر و گردشگر در سال
مردم شناس و محقق حوزه گردشگری گفت: امامزاده بکشلوی ارومیه مدفن امامزادگان «محمد و ابراهیم» و امامزاده غریب حسن از زیارتگاه های مهم استان و ارومیه به شمار می رود و هرسال صدها نفر به زیارت و بازدید این اماکن می روند.
عیسی عزیزنژاد ادامه داد: علاوه بر کلیسای ننه مریم ارومیه کلیسای سیر و کلیسای ماردانیال واقع در جاده بالانج و منطقه نازلوچای ارومیه نیز از گردشگر پذیرترین اماکن مذهبی استان به شمار می روند.
این محقق افزود: همچنین کلیسای سورپ سرگیس خوی، کلیسای هفتوان و آفتارخانه سلماس هم از جمله اماکن مذهبی هستند که هرساله گردشگران و محققان را بسوی خود می خوانند.
وی ادامه می دهد: مساجد اهل سنت نظیر مسجد سرخ مهاباد با معماری بی نظیر خود از دیگر اماکن مذهبی آذربایجان غربی به شمار می رود.
عزیزنژاد ادامه داد: علاوه بر مساجد، کلیساها و امامزاده ها، بقاع مورد احترام مردم نیز در آذربایجان غربی وجود دارد که همه ساله صدها هزار نفر از آنها بازدید کرده و با زیباییهای آنها آشنا می شوند.
تخت سلیمان تکاب نمونه بارز گردشگری مذهبی
مدیر سابق قره کلیسای چالدران نیز در خصوص ظرفیت گردشگری مذهبی آذربایجان غربی اظهار کرد: علاوه بر این کلیسا، «تخت سلیمان تکاب» نمونه بارز گردشگری مذهبی در آذربایجانغربی است هرساله زرتشتیان ایران، هند و دیگر زرتشتیان جهان در آتشکده آذرگشنسب واقع در تخت سلیمان تکاب به برگزاری مراسم مذهبی خود می پردازند.
بهروز خانمحمدی افزود: وجود چنین مکان مذهبی تاریخی امتیاز بزرگی برای استان بوده و می تواند زمینه ساز آینده ای درخشان برای استان باشد.
وی تخت سلیمان تکاب و قره کلیسای چالدران را قطب های گردشگری آذربایجان غربی عنوان کرد و افزود: مقبره سید صدرالدین درچالدران یادگاری از دوران صفویان هم از جمله بناهای تاریخی مذهبی در این استان است که از نگاه گردشگران در امان نمانده و هرساله میزبان آنان می شود.
مدیرسابق قره کلیسای چالدران با بیان اینکه هیچ کدام از استانهای کشور همانند آذربایجانغربی دارای تعدد اقوام و ادیان نیست، گفت: همین ویژگی سبب شده آذربایجان غربی دارای اماکن مذهبی بی شمار بوده و مستعد گردشگری مذهبی باشد.
آذربایجان غربی استانی بی نظیر در انواع گردشگری
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی با بیان اینکه گردشگری مذهبی ظرفیت غنی آذربایجان غربی است گفت: آذربایجان غربی علاوه بر گردشگری مذهبی در انواع گردشگری از استانهای کم نظیر کشور است.
مرتضی صفری وجود مساجد متعدد دراستان از جمله مسجد جامع ارومیه و مساجد خوی و اهل سنت بستر مناسبی برای گردشگری مذهبی هستند.
وی افزود: همچنین وجود کلیساهای متعدد و تاریخی دیگر اماکن مذهبی هستند که از جایگاه بالایی در سطح ملی و جهانی برخوردار هستند و هرگردشگری که به این استان سفر می کند شوق بی مثالی برای بازدید از این کلیساها دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی ادامه داد: علاوه بر مساجد و امامزادگان،بازگشایی مرز تمرچین برای عبور زائران هم دیگر ظرفیت گردشگری مذهبی است و هر زائری که از این مرز عبور می کند تبدیل به سفیر و مشتری دائمی می شود که دیگران را نیز تشویق به عبور از این مرز می کند.
صفری ادامه داد: مقبره سید صدرالدین در چالدران نیز از نمونه های دیگر گردشگری مذهبی است این مقبره به دلیل قرار گرفتن در محلی که جنگ چالدران روی داده و ۲۷ هزار نفر در راه دفاع از وطن به شهادت رسیده اند بستر مناسبی برای گردشگری مذهبی و حضور گردشگران داخلی و خارجی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی افزود: وجود کلیساهای تاریخی نظیر قره کلیسای چالدران و کلیسای زور زور ماکو هم از دیگر پتانسیل های گردشگری هستند که می توانند نقش موثری در رونق گردشگری استان ایفا کنند.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا،برای توسعه گردشگری مذهبی ابتدا باید آگاه سازی، تبلیغ آثار تاریخی مذهبی صورت گرفته و سپس بسترها و زیر ساخت های لازم اعم از راه و مکان استراحت برای گردشگران فراهم شود.
اشتغالزدایی و کاهش نرخ بیکاری از نتایج توسعه گردشگری مذهبی است و توجه به این صنعت و حمایت جدی و تمام قد از آن موجب ایجاد اشتغال برای طیف عظیمی از تحصیلکردگان دانشگاهی میشود.
گردشگری مذهبی ظرفیت نهفته این استان است و این استان به دلیل مرزی بودن می تواند از پیشگامان گردشگری مذهبی باشد.
همچنین اماکن مذهبی تاریخی باید توسط رسانه ملی و دیگر رسانه ها و به شکل های مختلف به مردم کشور و دنیا معرفی و شناسانده شوند.
تاثیری که رسانه برمخاطب دارد، بیشتر از هر تبلیغ دیگری است تهیه فیلم های مستند یا فیلم های داستانی در اماکن مذهبی می تواند مخاطب را با این بناهای مذهبی آشنا ساخته و زمینه مناسبی برای جذب گردشگران و توریست ها فراهم سازد.
به تصویر کشیدن آثار تاریخی مذهبی توسط زبان رسانه مخاطب را علاقمند به دیدار از آن مکان کرده و دنیای دیگری برای او خلق می کند، بنابراین برای رشد صنعت گردشگری مذهبی درآذربایجانغربی باید از قدرت رسانه به شایستگی استفاده شود.
امامزاده سید بهلول خوی، امامزاده برگشاد سلماس، بقعه دیزج تکیه ارومیه، بقعه ایوب انصاری تکاب،کلیسای مهلذان خوی،کلیسای مارتومای ارومیه،کنیسه کلیمیان و کلیسای ماریوخنه ارومیه از جمله اماکن مذهبی استان به شمار می روند.
به عبارت بهتر می توان گفت آذربایجان غربی قطب گردشگری مذهبی است و اماکن مذهبی و تاریخی فاخر در آن گواه روشنی براین مدعاست.