به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از کرمانشاه، گذرگاه مرزی پرویزخان در شهرستان قصرشیرین نقطه اتصال ایران و عراق به ویژه اقلیم کردستان عراق است و عمده کالاهای صادراتی از این مرز با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام میشود.
این مرز یکی از مهمترین گذرگاههای تجاری بین ایران و عراق محسوب میشود و حجم قابل توجهی از صادرات و واردات بین دو کشور از طریق این مرز انجام میشود بهطوری که براساس آمارهای وزارت راه و شهرسازی بیشترین میزان ترانزیت ورودی از پایانه مرزی پرویزخان و سپس بندر شهید رجایی به ترتیب با ۲٫۲ و دو میلیون تن گزارش شده است.
براساس اعلام گمرکات استان از ابتدای امسال گمرک پرویزخان با یک میلیارد و ۷۶۸ میلیون و ۴۱۸ هزار و ۳۲۵ دلار به وزن سه میلیون و ۴۹۶ هزار تن از نظر ارزش و از لحاظ وزن سهم ۹۸ درصدی از مجموع کالای ترانزیتی مبدأ گمرکات استان کرمانشاه را از آن خود کرد.
این میزان کالای ترانزیتی از مبدأ گمرک پرویزخان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۵۵ درصد رشد و از لحاظ ارزش ۱۰۱ درصد افزایش داشته است.
با وجود رتبه نخست مرز پرویزخان در آمارهای ترانزیت و نقش آن در تبادلات فرهنگی و اجتماعی اما مشکلات زیرساختی و مدیریتی سبب نارضایتی فعالان اقتصادی از این مرز شده و از سوی دیگر این مشکلات روند پیشرفت این گذرگاه تجاری را با اختلال همراه کرده است.
هرچند صف طولانی کامیونها و انجام مبادلات اقتصادی نشان دهنده پویایی مرز پرویزخان است اما زیرساختهای نامناسب از جمله نبود آسفالت، سرویس بهداشتی مناسب، مسیر ورود و خروج یکسان کامیونها و امکانات حداقلی برای استفاده رانندگان و تجار نارضایتی بسیاری را ایجاد کرده و این در حالی است که مرز پرویزخان قدمت بالایی دارد و این مشکلات سالهاست به مسئولان مختلف گوشزد شده است.
از طرف دیگر دستگاههای مختلف مستقر در این مرز بنابر قوانین داخلی خود هر کدام هزینههایی را از تجار دریافت میکنند که هیچگونه شفاف سازی درباره آن انجام نشده و تجار اطلاعی از نحوه هزینه کرد آن ندارند و این در حالی است که در قبال این هزینهها هیچگونه خدماتی ارائه نمیشود و در ظاهر این مرز و امکانات موجود در آن نسبت به سالهای گذشته هیچ تغییری ایجاد نشده است.
معطلی طولانیمدت کامیونها در مرز، انجام مبادلات به روش سنتی و گاهی اعتصاب رانندگان عراقی از مشکلاتی است که تجار در مرز پرویز خان با آنها دست و پنجه نرم میکنند و این در حالی است که دستگاههای مختلف در این مرز هر کدام کار خود را انجام میدهند و مدیریت واحدی برای ساماندهی این وضعیت وجود ندارد.
البته استاندار کرمانشاه در سفر چند روز قبل خود به این مرز فرماندار را به عنوان متولی مرز معرفی کرد و باید دید این موضوع تا چه حد میتواند از این نابهسامانی بکاهد.
پل مرز پرویزخان استحکام لازم را ندارد
نجفی فرماندار قصرشیرین در گفتوگو با خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم در کرمانشاه، اظهار کرد: یکی از مشکلات ما در مرز پرویزخان نادیده گرفتن قوانین دولت مرکزی عراق در اقلیم کردستان عراق است.
وی با اشاره به برخی مشکلات زیرساختی این مرز عنوان کرد: پل نقطه صفر مرزی مرز پرویزخان استحکام لازم را ندارد و این در حالی است که روزانه ۲۰۰۰ تن بار روی این پل جابهجا میشود و امکان سقوط آن وجود دارد.
فرماندار قصرشیرین گفت: از طرف دیگر چنانچه حادثهای رخ دهد راه دسترسی برای امداد و حضور نیروهای انتظامی در مرز وجود ندارد.
نجفی با تأکید بر اینکه هزینههای دریافتی در مرز پرویزخان باید شفاف شود و در این زمینه مکاتباتی انجام شده است افزود: چنانچه دلیل پرداخت این هزینهها برای رانندگان روشن شود به طور قطع بسیاری از نارضایتیها کاهش مییابد.
وی بیان کرد: افزایش قیمت گازوئیل بدون هماهنگی نیز مشکلاتی را ایجاد کرده و به طور قطع به قاچاق سوخت در این مرز کمک میکند.
هزینههای دریافتی مرز پرویزخان شفاف شود
عبدالوحید محمدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه درباره وضعیت مرز پرویزخان اظهار کرد: مرز پرویزخان را باید از سایر مرزها جدا کرد زیرا جزو مناطق آزاد است و مدیریت و هزینهها باید مجزا باشد.
وی با بیان اینکه بسیاری از هزینههایی که در این مرز دریافت میشود قانونی است اما خدماتی در ازای آن ارائه نمیشود عنوان کرد: در برخی مواقع نیز هزینه اضافی دریافت میشود و حساب و کتاب شفافی برای این هزینهها وجود ندارد و مشخص نیست به چه شکل هزینه میشود.
ضرورت تشکیل تیمی برای رفع مشکلات پرویزخان
محسن دارابی مدیرکل صمت استان کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم در کرمانشاه، اظهار کرد: در مرز پرویزخان برای رفع نابه سامانیها نیازمند وحدت در فرماندهی هستیم و باید یک مدیریت واحد وجود دارد.
وی با بیان اینکه هر دریافتی و پرداختی در مرز باید براساس قانون باشد عنوان کرد: به ازای هر پرداختی باید خدماتی ارائه شود در غیر این صورت نارضایتی به دنبال خواهد داشت.
مدیرکل صمت استان کرمانشاه گفت: باید تیمی به منظور احصای این مسائل و ارائه راهکار برای رفع آنها در مرز پرویزخان ایجاد شود.
پرداختیها در پرویزخان الکترونیکی نیست
یعقوب محمودیان مدیر عامل منطقه آزاد تجاری صنعتی قصرشیرین نیز اظهار کرد: بسیاری از پرداختها در مرز پرویزخان الکترونیکی نیست و چون به صورت نقدی انجام میشود قابل پیگیری نسبت زیرا عراقیها مجهز به امکان مورد نیاز نیستند.
وی عنوان کرد: با بانک ملی و صادرات هماهنگ شده که همه پرداختها الکترونیکی شود که هزینهکرد آن نیز شفاف شود.
محمودیان با بیان اینکه پنج پروژه عمرانی زیرساختی در مرز پرویزخان وجود دارد گفت: در پنج ۶ ماه گذشته ۴۰۰ میلیارد تومان قرارداد برای طرحهای عمرانی در پرویزخان منعقد شده است.
کریمی معاون اداره کل راهداری استاد کرمانشاه با اشاره به اینکه از سال ۹۰ حدود ۵۰ میلیارد تومان برای مرز پرویزخان هزینه شد اظهار کرد: پایانه مرزی محل گذر و ترانزیت است و مشکلات موجود مربوط به بازارچه است.
وی عنوان کرد: مدیریت پایانه مرزی براساس قانون بر عهده راهداری است اما سبب مدیریت چند گانه مشکلاتی در مرز ایجاد شده است.
علیاصغر عباسزاده ناظر گمرکات استان و مدیر کل گمرک کرمانشاه با تأکید بر عدم ایستایی کالاهای صادراتی در مرز و لزوم تسریع در صادرات آن، وجود آزمایشگاههای مورد تائید سازمان استاندارد در مرزهای استان را حائز اهمیت خواند و اظهار کرد: استقرار آزمایشگاه استاندارد به تسریع صادرات از مرزهای استان کمک میکند.
وی زمانبر بودن پاسخدهی در خصوص تعیین ماهیت نمونه های ارسالی را از مشکلات موجود در توسعه تجارت استان دانست و افزود: این کمبود منجر به توقف و ایستایی کالاهای تجاری در مرزهای استان خواهد شد.
عباسزاده استفاده از ظرفیت آزمایشگاههای مورد تأیید سازمان استاندارد در مرزهای استان را راهکاری جهت سرعتدهی ارسال کالاهای صادراتی بیان کرد.
انتهای پیام/