پیمان صالحی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا در تشریح صورتجلسه سیامین جلسه شورای عالی عتف دیروز (یکشنبه، دوم دی) با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور، گفت: این جلسه با حضور همه اعضای حقیقی و حقوقی و بعد از یک سال ونیم برگزار شد، با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از اعضای حقوقی شورا مانند وزرا و معاونان رئیسجمهور تغییر کرده بودند، دستور اول جلسه ارائه گزارشی از عملکرد سه ساله و جایگاه شورای عالی عتف بود.
وی افزود: بر همین اساس گزارشی از جلسات بیستو هشتم و بیستو نهم و در مورد مصوبات این جلسات یعنی آیین نامه طرح جذب دانشجویان پسادکتری، پژوهشگران مستقل، صندوق عالی عتف، تصویب اولویتهای پژوهشی سالهای ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ و دو طرح کلان ملی مصوب این جلسات گزارشهایی ارائه شد.
معاون پژوهشی وزیر علوم ادامه داد: گزارش در مورد طرح شبکه ملی آزمایشگاهی و نظارت بر طرحهای ثبت شده در سامانه ساطع و سامانه سمات بخش دیگری از دستور جلسه اول بود. گزارش سالانه پایش علم و فناوری کشور نیز که در کارگروهی در دبیرخانه شورای عالی عتف انجام میشود در این جلسه ارائه شد.
همچنین در این جلسه تاکید شد برای هدفمند کردن اعتبارات دستگاههای ملی موضوع ماده (۵۶) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ( ماده ۲) به حساب صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری واریز و در راستای رفع نیازهای کشور هزینه شود.
تصویب دو طرح و مصوب شدن تشکیلات سازمانی شورای عالی عتف
وی در مورد دستور دوم این جلسه نیز گفت: موضوع تشکیلات سازمانی شورای عالی عتف نیز در این جلسه مطرح شد. زیرا بر اساس بند ۱۹ ماده ۶ اساسنامه نمودار سازمانی بعد از تصویب در هیات امنا باید در جلسه شورای عالی عتف تصویب شود.
صالحی ادامه داد: دستور دیگر این جلسه تعیین چهار نفر از اعضای هیات امنای صندوق عالی عتف بود که این موضوع نیز مطرح و بر اساس تصمیم جلسه موضوع به کمیسیون دائمی شورای عالی عتف ارجاع و قرار شد این افراد در صندوق بررسی و تایید شوند.
استاد دانشگاه شهید بهشتی همچنین دستور آخر این جلسه را آییننامه طرحهای اجرایی بلندمدت سرمایهگذاری کلان در بخشهای آموزشی، پژوهشی و فناوری اعلام کرد و گفت: این آییننامه قبلا در کمیسیون دائمی مطرح، بررسی و مصوب شده بود. اما با توجه به اینکه بارِ مالی دارد، در جلسه شورا نیز ارائه و تصویب شد.
وی ادامه داد: همچنین کلیات طرح حمایت ویژه از رشتههای راهبردی هم در این جلسه مطرح و مصوب شد. حمایت از این رشتهها هم مورد تاکید مقام معظم رهبری است و هم در برنامه هفتم پیشرفت بر آن تاکید شده است. بنابر این طرح بورس کردن دانشجویان، استادان، اعطای پژوهانه، راهاندازی مجلات مرتبط با این حوزه ها و جذب دانشجویان استعدادهای درخشان در این رشتهها با کمک شورای عالی عتف تسهیل میشود.
نگاهی به شورای عالی عتف
شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) به عنوان نهادی فرابخشی به ریاست رئیسجمهور مرجع تصمیمگیری در مورد مهمترین اولویتها و برنامههای پژوهش و فناوری کشور است. این شورا به عنوان نهاد فرابخشی سیاستگذار علوم، تحقیقات و فناوری کشور بر اساس ماده ۹۹ قانون برنامه سوم توسعه و مواد سه و چهار قانون تشکیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (مصوب مرداد ۱۳۸۳) و با هدف ایجاد هماهنگی و یکپارچگی در سیاستگذاری کلان اجرایی در حوزه علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل شد. این شورا وظیفه اولویتبندی و انتخاب طرحهای اجرایی بلندمدت سرمایهگذاری کلان در بخشهای آموزشی و پژوهشی و فناوری، بررسی و پیشنهاد منابع مالی مورد نیاز در حوزههای علوم، تحقیقات و فناوری را بر عهده دارد.
بیستوهشتمین جلسه این شورا، دوازدهم مردادماه سال ۱۴۰۱ ، بیستونهمین جلسه نیز سوم تیر ۱۴۰۲ و با حضور شهید ابراهیم رئیسی و سیامین جلسه این شورا با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور دوم دی ۱۴۰۳ برگزار شد. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر اطلاعات و فناوری ارتباطات، وزیر دفاع و نیروهای مسلح، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، روسای برخی دانشگاهها و نمایندگان انجمنهای علمی برگزار شد.
در این شورا هفت وزیر، رؤسای سازمان مدیریت و برنامه ریزی، بانک مرکزی، فرهنگستان علوم، نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو ناظر و نمایندگان رؤسای دانشگاهها، انجمنهای علمی و تعدادی از صاحب نظران بخشهای تولیدی و خدماتی دولتی و خصوصی عضویت دارند و انجام وظایف دبیرخانهای این شورا طبق قانون به عهده معاونت پژوهش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
این شورای عالی از نظر ساختار اجرایی متشکل از یک کمیسیون دائم بر اساس ماده ۹ آیین نامه داخلی است. دبیر کل شورا از سوی رییسجمهور به عنوان رئیس شورا منصوب و معمولا معاون پژوهش وزارت علوم است. جلسات کمیسیون دائم برای استمرار و تسریع به فرایند تصمیم گیری و کارشناسی اولیه دستورکارهای شورای عالی به ریاست دبیر کل یا وزیر علوم معمولا به صورت ماهانه تشکیل می شود.
بر اساس اطلاعات دبیرخانه، در سه سال گذشته ۲۱ جلسه کمیسیون دائمی و ۳۲۹ جلسه کمیسیونهای تخصصی برگزار شده است. شورای عتف ۱۲ کمیسیون (۱۱ کمیسیون + یک کمیسیون هماهنگکننده سایر کمیسیونها) دارد که رئیس ۹ کمیسیون معاون وزیر مربوط به موضوع کمیسیون هستند و رئیس ۳ کمیسیون دیگر، در سطح معاون وزیر هستند.