مسعود کوثری دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، با اشاره به فرآیند داوریهای این دوره گفت: داوریها رو به اتمام است و هفته آینده هر ۴ بخش جایزه داوریها خود را نهایی خواهند کرد.
وی از بررسی ۲هزار و ۶۰۰ اثر در این دوره جایزه خبر داد و گفت: آثار در ۴ بخش، رمان و داستلان بلند، داستان کوتاه، نقد ادبی و مستندنگاری ارزیابی شدهاند، بیشترین آثار متعلق به حوزه رمان و مستندنگاری است که بیش از دو هزار اثر را در بر میگیرد. همچنین ۴۰۰ اثر در حوزه داستان کوتاه و ۱۶۰ اثر در حوزه نقد ادبی ارزیابی شدهاند.
کوثری در پاسخ به این پرسش که در دورههای پیشین جایزه جلال در بیانیههای هیات داوران از طرح دغدغههای شخصی نویسندگان در داستانها و رمانها به جای طرح دغدغههای روز جامعه انتقاد شده بود، آیا رد این دوره نیز این وضعیت ادامه دارد، است گفت: من امر شخصی زیاد ندیدم، بخش زیادی از آثاری که بنده مطالعه کردم، در رابطه متقابل با جامعه بود و به مسائل اجتماعی امروز ایران واکنش نشان داده بود. البته به نظر من مسائل پیچیدهتر از آن هستند که بتوان با داوری صرف درباره ادبیات معاصر نتیجهگیری کرد.
وی افزایش وجه ریالی جایزه این دوره را بعید دانست و گفت: فعلا افزایش ریالی نداشتهایم، با توجه به اینکه در دولت مشکلات مالی فراوانی وجود دارد، نمیتوان انتظار داشت که وجه جایزه افزایش پیدا کند، در عین حال ما نهایت تلاش را خواهیم کرد.
کوثری درباره پرهیز از سوگیری در داوریها نیز گفت: از زمان تشکیل شورای علمی این جایزه همه تلاش این بوده که داوریها مبتنی بر کیفیت آثار باشد و سوگیری خاصی وجود نداشته باشد، همت شورای علمی این بود که سوگیری به معنای غرضورزی یا لابیگری انجام نشود، نکته جالب این است که شورای علمی این دوره، داورهایی را انتخاب کرده است که تقریبا در دورههای دیگر نیز به داوری پرداختهاند. به عبارت دیگر افراد شناخته شده حوزه ادبیات بودند که مورد تایید جمع هیات علمی جایزه هستند، بنابراین میتوان گفت، وقتی این افراد مورد وثوق افراد مختلف هیات علمی در دورههای مختلف هستند، طبیعتا باید از حسن انصاف در داوریها برخوردار بوده باشند.
دبیرعلمی هفدهمین دوره جایزه جلال تاکید کرد، آنچیزی که باید اتفاق افتد، کمک کردن به این است که ادبیات در جامعه امروز ایران جایگاه بهتری پیدا کند، به ویگه ادبایت معاصر.
وی خواستار توجه بیشتر به کیفیت در مقابل کمیت شد و گفت: کمیت در برخی حوزهها از جمله رمان و مستندنگاری موجب شده از پرداختن به کیفیت غافل شویم، در جامعه ای که سالی هزار رمان نوشته میشود، باید یک ارزیابی صورت گیرد، چرا که این رقم غیرعادی است و نشان میدهد ناشران حاضر به انتشار هر اثری هستند.
کوثری درمقابل خواستار توجه بیشتر به حوزه داستان کوتاه و نقد ادبی شد و ژفت: در این دو اثر ما کمتر از آنچه که نیاز است، اثر تولید کردهایم، به ویژه در حوزه نقد ادبی که حوزه مهمی است و انتظار میرود، در این حوزهها با توجه به تعداد دانشگاهها آثار بیشتر و بهتری عرضه شود.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که جایزه جلال بعد از برگزاری دوره هفدهم، سویههای نگرشش را بیان کند و به رشد این جایزه ادبی که مهمترین جایزه ادبی ایران است، کمک شود.
انتهای پیام/