به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، با وجود اینکه جامعه رژیم صهیونیستی نسبت به تحولات سوریه و مداخله در این کشور پس از سقوط حکومت بشار اسد واکنش مثبت نشان داده بود و این استقبال به افزایش آرای حزب لیکود انجامیده بود، اما دو هفته پس از این رویداد بار دیگر این روند معکوس شده است.
پس از سقوط نظام بشار اسد در سوریه در اوایل دسامبر ۲۰۲۴ حزب لیکود در نظرسنجیها اوج بیشتری گرفت و به حدود ۲۵ – ۲۶ کرسی رسید، اما با گذشت چند هفته از این رویداد بار دیگر موضوع عدم توافق بر سر آزادی اسیران اسرائیلی که در نزد گروههای مقاومت فلسطینی قرار دارند، به صدر اولویتهای جامعه اسرائیل بازگشته است. در نتیجه این تحول، محبوبیت حزب لیکود بار دیگر دچار فرسایش شده است.
این نظرسنجی نشان میدهد ۷۴ درصد صهیونیستها خواستار یک توافق جامع برای نجات اسیران حتی در ازای پایان رسمی جنگ در غزه هستند. تنها ۱۶ درصد مشارکتکنندگان با این توافق مخالفت کردهاند و ۱۰ درصد نیز گزینه نمیدانم را برگزیدهاند. نکته دیگر اینکه این نظر از سوی ۸۴ درصد هواداران احزاب اپوزیسیون و ۵۷ درصد احزاب عضو ائتلاف حاکم بر سرزمینهای اشغالی تایید شده که نشان میدهد، آزادی اسیران به یک مطالبه سراسری در جامعه رژیم صهیونیستی مبدل شده است. مخالفان این توافق اعلام کردهاند که از یک توافق آتشبس موقتی برای آزادی اسیران حمایت میکنند.
این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که ۶۱ درصد صهیونیستها از تداوم اشغالگری و حضور ارتش اسرائیل در سرزمینهای متعلق به سوریه حمایت میکنند و تا زمانی که وضعیت در سوریه تثبیت شود خواستار در اشغال نگهداشتن این مناطق هستند. در مقابل ۲۵ درصد مشارکتکنندگان گزینه حضور محدود ارتش اسرائیل در خاک سوریه را برگزیدهاند و ۱۴ درصد هم گزینه نمیدانم را انتخاب کردهاند.
افت مجدد لیکود
حزب لیکود در آخرین نظرسنجی روزنامه معاریو که روز ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ منتشر شده با ۲۴ کرسی در صدر جدول قرار گرفته و ائتلاف بلوک دولت به رهبری بنی گانتس با ۲۰ کرسی دوم است. حزب یش عتید به رهبری یائیر لاپید با ۱۵ کرسی در جایگاه سوم است و حزب اسرائیل خانه ما به رهبری آویگدور لیبرمن با ۱۴ کرسی در جایگاه چهارم قرار گرفته است. همچنین ائتلاف دموکراتها به ریاست یائیر گولان نیز با ۱۲ کرسی در رتبه پنجم قرار گرفته است.
گفتنی است از میان ۵ حزب اول، چهار حزبی که در ردههای دوم تا پنجم قرار گرفتهاند همگی مخالف نتانیاهو هستند و همین ۴ حزب در این نظرسنجی ۶۱ کرسی به دست آوردهاند که برای تشکیل کابینه کافی است. این بدان معناست که مخالفان نتانیاهو همچنان برای پیروزی حتی نیاز به همکاری احزاب عربی هم ندارند.
دو حزب مذهبی شاس و یهودیت متحد توراه، که متحد نتانیاهو هستند به ترتیب ۹ و ۷ کرسی به دست آوردهاند. در جناح راست افراطی نیز حزب قدرت یهودی به رهبری ایتمار بن گویر ۹ کرسی به دست آورده و حزب صهیونیسم مذهبی به رهبری بتسلائل اسموتریچ با کسب ۱٫۶ درصد آرا زیر حدنصاب قرار گرفته است.
در جناح عربی نیز ائتلاف خَداش – تعال ۶ کرسی به دست آورده و حزب عربی رعم به رهبری منصور عباس، ۴ کرسی را از آن خود ساختهاند. در میان احزاب عربی حزب بلد به رهبری سامی ابوشحاده با ۲٫۲ درصد زیر حدنصاب قرار گرفته است. همچنین حزب امید جدید به رهبری گیدعون ساعر که چند وقتی است وزیر خارجه رژیم صهیونیستی شده، با ۱٫۸ درصد زیر حدنصاب قرار گرفته است.
بازگشت نفتالی بنت
این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که اگر حزبی تحت رهبری نفتالی بنت تشکیل شود و در رقابتها شرکت کند، ۲۵ کرسی به دست آورده و در جایگاه اول قرار میگیرد. در این سناریو حزب لیکود ۲ کرسی دیگر از دست داده و به ۲۱ کرسی تنزل خواهد کرد.
در این سناریو ائتلاف بلوک دولت ۱۳ کرسی، یش عتید ۱۱ کرسی و ائتلاف دموکراتها ۹ کرسی را از آن خود میسازند.
پس از آنها شاس، اسرائیل خانه ما و قدرت یهودی هرکدام با ۸ کرسی قرار گرفتهاند و یهودیت متحد توراه با ۷ کرسی پس از آنها قرار دارد. در جناح عربی نیز تغییری به وجود نیامده است.
اما در وزنکشی ائتلافی در سناریوی بازگشت بنت، ائتلاف حامی نتانیاهو با افت ۵ کرسی دیگر به ۴۴ کرسی رضایت داده و مخالفان بی بی به همراه بنت با ۶۶ کرسی و بدون دردسر قدرت را به دست میآورند.
در چنین شرایطی به نظر میرسد اوضاع برای نتانیاهو خوب نیست و طولانیتر شدن روند دستیابی به توافق آتشبسی که به آزادی اسیران اسرائیلی منجر شود نیز اوضاع را بدتر خواهد کرد. در صورتی که این توافق محقق شود نیز اگرچه اثر موقتی به نفع لیکود دارد، اما زمینه برای تشکیل کمیته حقیقتیاب شکست ۷ اکتبر ۲۰۲۳ فراهم خواهد شد که خود پاشنه آشیل جدیدی برای بی بی خواهد بود.
انتهای پیام/