به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، خراسان شمالی که بختک خشکسالی ۸۵ درصد عرصههای آن را فرا گرفته از نگاه عدالت محور دولت چهاردهم دور نمانده است و تکمیل بزرگترین طرح آبرسانی شمالشرق کشور را در دستور کار قرار داده و مصمم است تا با اجرای آن این خطه را از خشکسالی نجات دهد.
نگاهی به موقعیت خشکسالی این خطه اهمیت اجرا طرح را به خوبی نشان می دهد، شمار قابل توجهی از روستاییان استان با تانکر و به صورت سیار آبرسانی می شوند و البته وضعیت منابع آبی در شهرها هم چندان مناسب نیست و برخی از شهرها با مشکل تنش آبی روبه رو هستند.
مشکلات پدیده خشکسالی زمانی برای این خطه بیشتر معنا پیدا می کند که اشتغال هر شخصی در این خطه به نوعی وابسته به کشاورزی است چرا که خراسان شمالی با ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار در این بخش یکی از قطب های تولید محصولات باغی و غلات محسوب می شود و هر نوع خشکسالی بر این پیشران اقتصادی به شدت تاثیر می گذارد.
کارشناسان تامین منابع جایگزین و پایدار برای آب آشامیدن از طریق انتقال آب دریا و یا منابع آب زیرزمینی درون سرزمینی را تنها چاره برون رفت از این مشکل می دانند و خوشبختانه دولت وجود این مشکل را به خوبی درک کرده است و سعی دارد انتقال آب های زیرزمینی در منطقه سرانی به شهرستان های مختلف استان را در اولویت سفر رییس جمهور قرار دهد.
بر اساس این طرح؛ سالانه بیش از ۴۰ میلیون متر مکعب آب با کیفیت استخراج و با تامین و انتقال آب پایدار بخش زیادی از نیاز شهروندان به آب آشامیدنی تامین می شود. بر این اساس ظرفیت آب شرب آزاد شده از سدهای استان به نفع سایر مصارف به ویژه کشاورزی آزاد خواهد شد.
اهمیت طرح
خراسان شمالی در شمال شرق کشور با داشتن ۲ هزار و ۱۰۰ کیلومتر رودخانه اعم از دایمی و فصلی از نظر برخورداری از آب های سطحی باید موقعیت ویژه ای داشته باشد، اما به دلیل شیب زمین های این استان به سمت کشور همسایه، تمامی آب های سطحی به طرف این کشور سرازیر می شود.
مسوولان می گویند تامین منابع جایگزین و پایدار آب تنها چاره برون رفت از این مشکل است و بهره برداری از منابع زیر زمینی باید در دستور کار قرار گیرد و خوشبختانه دولت وجود این مشکل را به خوبی درک کرده است و به دنبال انتقال آب منطقه سرانی به شهرستان های مختلف استان است.
اجزای این طرح شامل حفاری ۱۰ حلقه چاه، خطوط جمع آوری، ۲۴۰ کیلومتر خط انتقال، ساخت چندین باب مخزن بین راهی، ایستگاه های پمپاژ و تامین برق اختصاصی مورد نیاز است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی پیشتر در گفت و گو با رسانه ها اعلام کرد که مطالعات فنی و تخصصی طرح به اتمام رسیده و مصوبات زیست محیطی و پدافند غیرعامل صادر شده است و وزیر نیرو در سفر هیات دولت ۱۴۰۱ در شهرستان شیروان و فاروج حضور یافت و از منطقه اجرای طرح بازدید و از نزدیک و میدانی طرح را بررسی کرد در حین بازدید نیز دستورات لازم برای تسریع در فرآیند اجرایی شدن طرح صادر کرد.
علی مرتضوی گفت: اجزای این طرح شامل حفاری ۱۰ حلقه چاه، خطوط جمع آوری، ۲۴۰ کیلومتر خط انتقال، ساخت چندین باب مخزن بین راهی، ایستگاه های پمپاژ و تامین برق اختصاصی مورد نیاز است.
وی افزود: ضرورت تسریع در اجرای طرح باتوجه به کاهش حجم مخازن سدهای استان و کاهش تراز آب زیرزمینی و ممنوعه و بحرانی بودن دشت های استان روز به روز بیشتر احساس میشود و این مهم تبدیل به خواسته و مطالبه ای برای مردم استان شده است تا مرهمی باشد بر زخم های به جا مانده از خشکسالی که زندگی مردم این استان را در سال های اخیر تحت تاثیر قرار داده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی درباره مزایای اجرای این طرح خاطرنشان کرد: بر اساس این طرح سالانه بیش از ۴۰ میلیون متر مکعب آب با کیفیت استخراج و با تامین و انتقال آب پایدار بخش زیادی از نیاز شهروندان به آب آشامیدنی تامین می شود.
وی با اشاره به حفر ۶ حلقه چاه در منطقه سرانی اظهار کرد: این چاه ها به صورت آزمایشی حفر شده است و امید می رود تجهیز آنان سرعت گیرد.
بیشتر بخوانید:
مجوز ماده ۲۳ طرح انتقال آبهای زیرزمینی خراسانشمالی صادر شد
طرح انتقال آبهای زیرزمینی خراسانشمالی ۱۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
دولت چهاردهم در تکاپوی اجرای طرح
کارشناسان بر این باورند که وجود گسل های سراسری در شمال خراسان (شمال شهرستان های شیروان و قوچان) و اتصال آنها به گسل بزرگ کپه داغ در آن سوی مرز ایران، موجب خروج آب های زیر زمینی از طریق این درز، شکاف و گسل ها از استان و سرازیر شدن آن به حاشیه بیابان ها می شود و به خاطر همین منابع عظیم آب وارده از ارتفاعات پر بارش شمال استان هدر می رود و باید با حفر چاههای آهکی از همین منابع عظیم آب جهت توسعه کشاورزی استفاده کرد.
تامین پنجاه هزار میلیارد ریال اعتبار برای این پروژه مصوب و ۶۰ درصد از این اعتبار از محل منابع بودجه عمومی دولت و ۴۰ درصد نیز از محل مشارکت است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی پیشتر در گفت و گو با آباجان به نقل از ایرنا اعلام کرد که سازمان برنامه و بودجه مجوز ماده ۲۳ طرح انتقال آب های زیرزمینی منطقه سرانی شیروان به مناطق مرکزی استان را صادر کرد و با پیگیری های استاندار خراسان شمالی، نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی، شرکت آب منطقه ای استان و مشارکت سایر دستگاه های متولی در جلسه کمیسیون ماده ۲۳ سازمان برنامه و بودجه کشور مجوز طرح انتقال آب سرانی شیروان مصوب و به زودی ابلاغ خواهد شد.
مرتضی بهزادفر افزود: پیش از این در نشست استاندار سابق با دبیر کمیسیون ماده ۲۳ و رییس امور برنامه و بودجه استانها در سازمان برنامه و بودجه کشور اهمیت و ضرورت اجرای طرح انتقال آب از سرانی به سایر نقاط استان تشریح شده بود.
به گفته وی؛ تامین پنجاه هزار میلیارد ریال اعتبار برای این پروژه مصوب شده است که ۶۰ درصد از این اعتبار از محل منابع بودجه عمومی دولت و ۴۰ درصد نیز از محل مشارکت است.
بیشتر بخوانید:
طرح انتقال آبهای زیرزمینی؛ هدیه گوارای شهید جمهور به خراسانشمالی
طرح انتقال آبهای زیرزمینی خراسان شمالی چهار هزار میلیارد ریال اعتبار گرفت
رییس جمهور نیمه اول دیماه مهمان خراسان شمالی است و طرح انتقال آب های زیرزمینی در این سفر در اولویت نخست مصوبات قرار دارد.
اجرای این پروژه دشت ممنوعه شیروان و بسیاری از روستاهای فاروج، گرمه و جاجرم و اسفراین که سال ها به خاطر خشکسالی های پی در پی و کاهش بارندگی ها با بحران آب دست و پنجه نرم می کنند، سیراب می شوند.
روستای سرانی در فاصلهی ۷۹ کیلومتری شمال شیروان قرار دارد که درهای پرآب و درخت را شامل می شود و منطقه گلیل و سرانی شیروان با مساحت ۱۸ هزار هکتار در سال ۱۳۵۰ حفاظت شده اعلام شد.
خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت این استان در روستاها سکونت دارند.