به گزارش آباجان به نقل از ایرنا از سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، سیدرضا صالحیامیری در هشتمین نشست مجمع تمدنهای باستانی که روز -چهارشنبه ۲۸ آذرماه در ایروان پایتخت ارمنستان برگزار شد، اظهار داشت: اکنون ۵۰ اثر تمدنی دیگر را در نوبت ثبت داریم. تمدنهای صفویه، ساسانی، هخامنشی، مادها و آثار هگمتانه، آثار شهر سوخته و تمدن تازه کشف شده در جیرفت، حکایت از تمدن دیرینه و باستانی ایرانیان دارد.
وی افزود: تقارن برگزاری هشتمین نشست وزیران مجمع تمدنهای باستانی با یلدا طولانیترین شب سال و جشن باستانی ایرانیان در گرامیداشت مطلع روشنایی و فروغ در زمان انقلاب زمستانی را به فال نیک میگیریم. حضور ما در این نشست بیانگر تعهد مشترک کشورهای عضو این مجمع برای حفاظت و پاسداری از میراثفرهنگی است.
صالحیامیری ادامه داد: فرهنگ بهترین بهانه برای مصاحبت و گفتوگوی کشورها با یکدیگر است. فرهنگ بیش از هر عامل دیگری میتواند منجر به گسترش صلح در جهان شود.کشورهای تاریخی و تمدنهای باستانی با ایفای نقش منحصربهفرد خود و تجسم بخشیدن به گذشته و آینده مشترک میتوانند به مثابه الگوهای مبتنی بر تجارب زیسته، میانهدار نظم جدید جامعه جهانی باشند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران با میراث غنی و کهن خود مفتخر است که همواره در ساخت فرهنگی جامعه جهانی سهیم بوده است. ایران به ارزشهای میراثفرهنگی به عنوان سرمایهای نمادین و غیرقابل تکرار که میتواند با آگاهیبخشی و پیامرسانی به جامعه منجر به گفتوگو صلح و همکاری میان ملتها شود، باور دارد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با تاکید بر ضرورت توجه بیشتر به فرهنگها گفت: تعامل رو در روی ملتها از طریق فرهنگ مقدم بر حسن همجواری و یا حتی روابط مسالمتآمیز با یکدیگر خواهد بود چراکه به واسطه این نوع تعامل کشورها وارد نوعی همگرایی و تقارب میشوند که همواره با صلح همراه خواهد بود. صلح، الفت و انس تنها با تعامل رو در رو حاصل میشود و این تعامل تنها از مسیر فرهنگ محقق میشود.
صالحیامیری تاکید کرد: استعمار نوین مترصد گفتوگوی کشورها از طریقی به غیر از فرهنگ است تا عناصر وحدتبخش همچون میراثفرهنگی کمرنگ شود و با تعیین مرزهای مشخص و دولت مدرن با ادعای ناسیونالیسم سعی در محو کردن ریشههای فرهنگی کند. امروزه جهان با چالشهای بی سابقهای در حوزه حفاظت از میراثفرهنگی روبهروست. تخریب آثار تاریخی در درگیریهای مسلحانه، قاچاق و غارت اموال فرهنگی، تغییرات اقلیمی و بلایای طبیعی همگی تهدیدهایی خطیر برای میراث مشترک بشری هستند. همچنین جهانیسازی و تحولات سریع فرهنگی و اجتماعی اگرچه فرصتهای جدیدی برای تعاملات و مراودات فرهنگی ایجاد کرده اما میتواند به از میان رفتن ارزشهای فرهنگی منجر شود.
وی راه مقابله و مواجهه با این چالشها را معاضدت و همکاریهای بینالمللی و اقدامات هماهنگ ضروری که نیازمند سازوکارهای عملی برای تحقق این مهم است، دانست.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اضافه کرد: در راستای اهداف این نشست و براساس مفاهیم ارائه شده در بیانیههای پیشین جمهوری اسلامی ایران ضمن تقدیر و تشکر از اهتمام کشور ارمنستان نسبت به توسعه و تقویت انسجامپذیری مجمع تمدنهای باستانی، معتقدم «ساختارمندسازی» مجمع پس از برداشتن گامهایی در جهت ایجاد زمینههایی برای همکاری و تعامل بیشتر مناسب خواهد بود.
صالحی امیری همکاریهای فرهنگی و تمدنی برای مقابله با چالشهای جهانی را ضرورت امروز عنوان کرد و افزود: شایسته است با همکاری و همبستگی، جهان مقبولی برای نسلهای آینده بسازیم؛ جهانی که در آن تنوع فرهنگی به عنوان سرمایهای گرانبها صیانت و پاسداری شود و میراثفرهنگی ابزاری برای توسعه پایدار جوامع باشد.
وی گفت: با توجه به این مهم و تحولات اخیر منطقه ضرورت اتخاذ موضعگیری صریح و قاطع جامعه جهانی در مورد جنایات جنگی و نسل کشی رژیمصهیونیستی در غزه و لبنان و تخریب گسترده مراکز و آثار فرهنگی و لزوم حفظ کرامت و نگهداشت شایسته اماکن مذهبی و فرهنگی در سوریه اهمیت بالایی پیدا کرده است.
صالحیامیری از دولت ارمنستان برای میزبانی این نشست و از تمامی اعضای مجمع تمدنهای باستانی برای تلاشهایشان قدردانی و ابراز امیدواری کرد نتایج این نشست به تقویت همکاریهای فرهنگی و تمدنی میان ملتها بیانجامد.