به گزارش روز چهارشنبه آباجان به نقل از ایرنا، انتخابات مجلس و ریاست جمهوری کشور ۳ میلیون نفری نامیبیا هفتم آذر ماه امسال برگزار شد اما به علت بی نظمی هایی از جمله کمبود برگ رای و برخی مشکلات دیگر، در برخی مناطق انتخابات تا چند روز بعد هم برگزار شد و همین موجب اعتراض احزاب مخالف به نتایج انتخابات شد.
دو حزب مخالف موسوم به «میهن پرستان مستقل برای تغییر» (IPC) و «جنبش مردمان بی زمین»، پیروزی حزب حاکم «سازمان خلق جنوب غربی آفریقا» (Swapo) را در هر دو انتخابات مجلس و ریاست جمهوری به چالش کشیده اند.
اکنون این احزاب مخالف با رای دادگاه انتخاباتی قادر شدند به اسناد و مدارک انتخاباتی دسترسی پیدا کنند. دادگاه انتخاباتی نامیبیا در این هفته به کمیسیون انتخابات دستور داد که تمام اطلاعات مربوط انتخابات از جمله آرای به صندوق ریخته شده در هر شعبه و هر روز را برای بررسی در اختیار نمایندگان این احزاب قرار دهد.
انتخاب اولین رئیس جمهور زن در نامیبیا
بنا بر نتایج اعلام شده از سوی کمیسیون انتخابات نامیبیا، حزب حاکم «سواپو» که جنبش آزادسازی سابق این کشور بوده و از زمان استقلال نامیبا از حکومت آپارتاید آفریقای جنوبی در سال ۱۹۹۰ تا کنون در قدرت بوده است، با کسب ۵۳.۴ درصد آرای انتخابات مجلس همچنان اکثریت مجلس را در دست خواهد داشت هر چند شمار کرسی های آن در مجلس ۹۶ نفری این کشور، از ۶۳ کرسی به ۵۱ کرسی کاهش یافته است.
در انتخابات ریاست جمهوری نیز خانم «نتامبو ناندی-اندایتوا»* معاون ۷۲ ساله رئیس جمهوری کنونی و نامزد حزب حاکم که به اسم NNN معروف است، با کسب ۵۷.۳ درصد آراء به پیروزی رسید و در صورت تایید نهایی نتایج، روز ۲۱ مارس (جمعه اول فروردین ۱۴۰۴) به عنوان اولین رئیس جمهور زن نامیبیا کار خود را شروع خواهد کرد.
«هاگه گینگوب» رئیس جمهور سابق نامیبیا بهمن ماه سال گذشته بر اثر بیماری سرطان درگذشت و «نانگولو امبومبا» رئیس جمهور موقت نیز اعلام کرد قصدی برای شرکت در انتخابات ندارد. ناندی-اندایتوا هفته گذشته در سخنرانی اعلام پیروزی خود ادعاهای مخدوش بودن رای گیری را رد و خاطرنشان کرد که کمیسیون انتخابات، این انتخابات را آزاد و عادلانه توصیف کرده است.
حزب «سواپو» از زمان استقلال در سال ۱۹۹۰ قدرت را در این کشور غنی از منابع معدنی در دست داشته است اما نرخ بالای بیکاری در بین جوانان و تداوم نابرابری ها موجب دوری رای دهندگان جوان از این حزب شده است هر چند این حزب فعلا از روند جاری در منطقه جنوب آفریقا در کنار زدن احزاب حاکم دور مانده است.
در کشور آفریقای جنوبی در سال جاری میلادی حزب «کنگره ملی آفریقایی» برای اولین بار از زمان پایان آپارتاید اکثریت پارلمانی را از دست داد. در کشور بوتسوانا نیز حزبی که از زمان استقلال آن کشور از بریتانیا در سال ۱۹۶۶ قدرت را در دست داشت از قدرت کنار زده شد و کشور موزامبیک نیز در پی انتخابات اخیر آن کشور صحنه اعتراضات به نتیجه انتخابات بوده است.
Netumbo Nandi-Ndaitwah*