به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، «گیر پدرسن» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد روز سه شنبه به وقت محلی بصورت ویدئو کنفرانس از دمشق در نشست شورای امنیت درباره تحولات خاورمیانه و سوریه حضور یافت و افزود: چالش های عظیمی پیش روی سوریه است و من نگران هستم که اگر این موضوع به درستی، هم از سوی سوریها و هم از سوی جامعه بینالملل، مدیریت نشود، یک چرخش دوباره برای بدتر شدن اوضاع باشد.
این مقام سازمان ملل تصریح کرد: نگران تشدید نظامی هستم چرا که میتواند فاجعه بار باشد. گروههای مسلح سازمان یافتهای در سوریه وجود دارند که خارج از فرماندهی عملیاتهای نظامی فعالیت میکنند.
او تاکید کرد: درگیری در سوریه هنوز به پایان نرسیده است. ما سوریه ای را می بینیم که در حال حاضر در بسیاری از نقاط با ثبات است. بسیاری در دمشق این امر را می گویند نظم و قانون پس از دو روز اولیه بی ثباتی به طور قابل توجهی بهبود یافت. اما ثبات می تواند در بسیاری از مناطق سوریه شکننده باشد و در شمال شرق هنوز خطوط مقدم و فعال وجود دارد. درگیری هایی که در آن غیرنظامیان کشته، زخمی و آواره می شوند.
پدرسن تاکید کرد: غیرنظامیان باید هر کجا که هستند محافظت شوند. باید تنش زدایی به سمت آتش بس سراسری و همچنین تلاش هایی برای رفع تنش بین جناح های نظامی صورت گیرد.
این مقام سازمان ملل یادآور شد: اقتصاد سوریه ویران شده است. این درگیری وحشتناک، زیرساخت های آن ویران را کرده است. ۹۰ درصد مردم سوریه در فقر زندگی می کنند. تاکید می کنم که اینها چالش های عظیمی هستند که برای حل آنها مردم سوریه به ما نیاز دارند
او دیگر چالش سوریه را سیاسی دانست و گفت: مردم سوریه فداکاری های زیادی کرده اند، تا بتوانند آینده خود را تعیین کنند و به آرزوهای برحق خود جامه عمل بپوشانند. ما باید اطمینان حاصل کنیم که روند سیاسی در مسیر خود باقی می ماند، در غیر این صورت بی ثباتی جدید بوجود خواهد آمد.
پدرسن ادامه داد: مردم سوریه به یک انتقال سیاسی منظم نیاز دارند که حفظ نهادهای دولتی را فراهم و منافع آنها را تامین می کند و خدمات حیاتی به آنها ارائه می کند. انتقال سیاسی همچنین باید معتبر و فراگیر باشد، به طوری که اعتماد عمومی را برانگیزد.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه تاکید کرد: این خواسته آشکاری است که توسط خود سوری ها بیان شده است. باید یک قانون اساسی جدید مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ وجود داشته باشد. طبق قطعنامه ۲۲۵۴ باید انتخابات آزاد و منصفانه، شامل همه مردم سوریه برگزار شود که مطابق با استانداردهای بین المللی است.
بدر جاموس، رئیس هیات مذاکره کننده سوریه نیز در سخنانی گفت: حکومت، سوریه را در وضعیت اقتصادی ویران رها کرده و زمان لغو تحریمها فرا رسیده است.
او خواستار برگزاری کنفرانس ملی فراگیر برای انتخاب کمیتهای جهت تدوین قانون اساسی جدید شد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، مخالفان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشاراسد از قدرت ؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب آغاز کردند و سرانجام پس از یازده روز ؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق را و خروج «بشار اسد» از کشور را اعلام کردند.
از کودتای سال ۱۹۷۱ در سوریه که منجر به روی کار آمدن حافظ اسد شد، حالا ۵۴ سال گذشته و در این مدت، سوریه همیشه درگیر جنگ داخلی و مقابله با گروههای مسلح بوده است.
بشار اسد که بعد از پدرش از سال ۲۰۰۰ میلادی رئیس جمهور سوریه شد نیز در طول حکومتش همواره با مخالفت گروههای معارض مواجه شده بود و نهایتا گروه معارض هیات تحریر الشام توانست پایان حکومت خاندان اسد را رقم بزند.
بنا بر اعلام منابع روس، بشار اسد و خانوادهاش پس از خروج از سوریه، به مسکو رفت و پوتین رییس جمهوری روسیه به وی و خانواده اش پناهندگی سیاسی اعطا کرده است.