سید نوراله میراشرفی روز سه شنبه در گفتوگو با آباجان به نقل از ایرنا، اظهار کرد: در هشت ماهه امسال ۱۴۰۳ تولید محصولات پتروشیمی ۳۲۳ هزار تن بوده که با صادرات حدود ۷۶ هزار تن محصول به ارزش ۸۵ میلیون دلار، افزایش ۱۷ درصدی فروش ارزی را نسبت به دوره مشابه سال قبل ثبت کردهایم و در مقایسه با این مدت شاهد افزایش ۳۴ درصدی ارزش کل فروش، افزایش ۳۶ درصدی ارزش صادرات و افزایش ۳۳ درصدی ارزش فروش داخلی بودهایم.
وی ادامه داد: مقاصد صادراتی پتروشیمی تبریز در هشت ماهه نخست امسال کشورهای اروپایی، ترکیه، روسیه، عراق و سایر کشورهای حوزه بالکان بوده است.
شرکت پتروشیمی تبریز، بزرگترین شرکت شمالغرب کشور با ظرفیت تولید اسمی ۸۷۰ هزار تن پلیمر شامل پلیاتیلن، پلیپروپیلن، پلیاستایرن، ABS و سایر محصولات جانبی هیدروکربوری بوده و محصولات خود را تحت لیسانس معتبرترین شرکتهای جهانی تولید میکند و سالانه حدود ۴۵۰ هزار تن محصول قابل فروش و عرضه به مشتریان دارد.
وی افزود: پتروشیمی تبریز به عنوان یکی از بزرگترین واحدهای صنعتی آذربایجان شرقی با هدف تکمیل زنجیره ارزش، پروژههای توسعهای متعددی از قبیل احداث و بهرهبرداری واحد پلیپروپیلن، پالتسازی، گامزدایی از خوراک PG و سایر موارد را در سالهای اخیر عملیاتی کرده و در حال اجرای بزرگترین پروژه شمالغرب کشور جهت تولید پلیاتیلن سنگین به ظرفیت ۳۱۰ هزار تن در سال، با دانش فنی ایرانی و احداث واحد اتیلبنزن و استایرنمنومر است.
وی ادامه داد: این شرکت برای حمایت از محیطزیست و توسعه پایدار، پروژه انتقال و استفاده از پساب تصفیه خانه مرکزی شهر تبریز در مجتمع پتروشیمی تبریز، را نیز به مرحله نهایی عملیاتی رسانده و در راستای پشتیبانی فناورانه از تولیدات خود اقدامات ارزندهای در حوزه پژوهش و فناوری انجام داده است.
میراشرفی در خصوص دستاوردهای نوآورانه و دانش بنیان این شرکت، تشریح کرد: شرکت پتروشیمی تبریز به عنوان نخستین شرکت بزرگ دانش بنیان در صنایع پتروشیمی کشور برای پشتیبانی فناورانه از تولید و توسعه رقابتی، به منظور ایجاد ارزش افزوده برای تمام ذینفعان از طریق بهبود ویژگیهای عملکردی محصولات، ارائه فرمولاسیون تولید محصولات جدید با کاربریهای ویژه، تکمیل زنجیره ارزش، مهندسی، ساخت و تأمین تجهیزات و قطعات تحریمی حساس و موثر در تداوم تولید با رویکردهای اقتصاد چرخشی، مصرف بهینه منابع و انرژی، کاهش برون پاشها، مدیریت کربن و حفاظت از محیط زیست، فعالیت خود را بیش از پیش توسعه داده و دستاوردهای مهم نوآورانه و فناورانه بسیاری در سالهای اخیر داشته است.
وی با بیان اینکه شرکت پتروشیمی تبریز در ۲ سال گذشته توانسته کاتالیست (تسریع کننده) زیگلر ناتای مورد استفاده در فرآیند تولید پلی اتیلن به روش فازی گازی را توسعه دهد، گفت: فرمولاسیون تولید ممانعت کننده پلیمری مناسب در پلیمریزاسیون استایرن مونومر و تولید پلی استایرن قابل انبساط با استفاده از فرمولاسیون بومی از مهمترین اقدامات ما برای پشتیبامی فناورانه از تولیدات صنعتی بوده است.
وی در خصوص اقدامات این شرکت در راستای فرمولاسیون تولید محصولات جدید و تکمیل زنجیره ارزش، اظهار کرد: دستیابی به فرمولاسیون تولید انواع آمیزههای خود رنگ ABS با مراقیت بالا با کاربرد در صنایع تولید لوازم خانگی، فرمولاسیون تولید آمیزه ABS خودرنگ با ویژگی مقاوم در برابر تنشهای محیطی با قابلیت کاربرد در ساخت بدنه داخلی یخچال و فریزر، فرمولاسیون تولید محصول پلی اتیلن مقاوم در برابر تنشهای محیطی به منظور کاربرد در تولید درب بطریهای آب معدنی و نوشابههای گازدار و دستیابی به فرمولاسیون تولید انواع آمیزههای پلی پروپیلن با تالک، کربنات کلسیم، الیاف شیشه به منظور کاربرد در صنایع تولید لوازم خانگی بسته بندی و صنایع خودروسازی از مهمترین اقداماتی بوده است که در این رابطه انجام دادهایم.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی تبریز در خصوص اقدامات این شرکت در راستای حفاظت از محیط زیست نیز افزود: شرکت پتروشیمی تبریز با داشتن ۱۲۰ هکتار فضای سبز و انجام پروژههای ارزشمندی همچون تصفیه، باز چرخانی و استفاده مجدد از فاضلاب صنعتی خروجی واحدهای عملیاتی، پیشرفت در پروژه تصفیه و استفاده از پساب شهری به عنوان آب خام ورودی شرکت، تکمیل راه اندازی RTO واحد ABS و بازیابی مونومر بوتادین باقیمانده از واکنش پلیمریزاسیون امولسیونی بوتادین، بازیافت ضایعات و محصولات نامنطبق واحدهای عملیاتی و استفاده بهینه از آنها برای تولید پالت در راستای حمایت و حفاظت از محیط زیست اقدامات موثری را انجام داده است.
وی ادامه داد: بازطراحی، ساخت و تأمین قطعات و تجهیزاتی که به دلیل تحریمهای اقتصادی و یا از رده خارج شدن، امکان خرید و تهیه ندارند و یا هزینه بسیار بالای خرید آنها، عملاً توجیه اقتصادی ندارد، جزو رویکردهای این شرکت است.
وی اظهار کرد: آن دسته از تقاضاهایی که ساخت آنها از راه منابع داخلی امکانپذیر است و ارزش افزوده، صرفه اقتصادی و عدم ارزبری را به ارمغان دارند، در ۲ سال گذشته مورد توجه واحد مهندسی ساخت شرکت پتروشیمی تبریز قرار گرفته و استفاده حداکثری از توان و ظرفیت تولیدی و خدماتی کشور به خصوص شرکتهای دانش بنیان، باعث شده تقاضاهای ساخت اقلام و تجهیزات کلیدی حساس از جمله اکسترودر، دکانتر، دیهیدراتور، توربواکسپندر، توربین ژنراتور و کمپرسورها در این واحد انجام بگیرد.
میراشرفی گفت: بخش طراحی واحد مهندسی ساخت شرکت پتروشیمی تبریز علیرغم روال سالهای پیشین به صورت مستقل و بدون حضور پیمانکار مشغول فعالیت بوده و با تدوین، ارتقاء و بروزرسانی دستورالعملهای طراحی و مهندسی معکوس به بهبود سطح کیفیت نقشههای ترسیمی و تولید دانش فنی پرداخته است.
وی افزود: بخش طراحی که به عنوان اساس واحد مهندسی ساخت به شمار میرود از ابتدای سال ۱۴۰۳ تعداد ۱۵۰ عدد نقشه (بالغ بر بیش از ۲۵۰ آیتم قطعه) از قطعات و مجموعههای مختلف مجتمع پتروشیمی تبریز را مهندسی معکوس و باز طراحی کرده است.
وی تاکید کرد: ارزش ریالی عملکرد واحد مهندسی ساخت در نیمسال اول ۱۴۰۳ در بخش ارزش برآورد ۳۹۹ میلیارد ریال، در بخش هزینه ساخت ۵۱ میلیارد ریال و در بخش صرفه اقتصادی ۳۴۸ میلیارد ریال برآورد شده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی تبریز خاتطرنشان کرد: واحد مهندسی ساخت پتروشیمی تبریز با حضور فعال در همایشها و نمایشگاههای مختلف از جمله نفت، گاز و پالایش، فناوری و توسعه و … در سال جاری توانسته بیش از ۴۰ شرکت جدید تولیدکننده ایرانی در حوزههای مختلف را شناسایی، ارزیابی و در نهایت در سیستم منابع شرکت ثبت کند و با انواع صنعتگران، پتانسیلهای موجود و همچنین تجهیزات، ابزار و تکنولوژیهای به روز داخل کشور آشنا شود.
وی افزود: سال ۱۴۰۲ طبق مطالعات و بررسیهای انجام شده در جهت ارتقای بهرهوری و سودآوری شرکت پتروشیمی تبریز و لزوم حرکت در راستای تحقق شعار سال «مهار تورم، رشد تولید»، طراحی و تولید محصول برش هیدروکربنهای پنج کربنه و بالاتر در دستور کار شرکت قرار گرفت.
وی ادامه داد: با تولید آزمایشی و استانداردسازی محصول برش هیدروکربنهای پنج کربنه و بالاتر، کدهای مورد نیاز صادرات و سامانهها از نهادهای نظارتی و کارگروههای ذیربط طی جلسات متعدد و نمونهبرداریهای لازم، اخذ شد و در اواخر سال ۱۴۰۲ محصول جدید به نام «برش هیدروکربنهای پنج کربنه و بالاتر حاصل از پالایشگاه نفت و پتروشیمی (پنتان و بالاتر به جز بنزین و گازوئیل)» به پروانه بهرهبرداری شرکت پتروشیمی تبریز اضافه شد.
میراشرفی گفت: این محصول حاصل فرآیند اختلاط و بلندینگ برشهای جانبی تولید شده در واحدهای عملیاتی مجتمع است و پیش بینی میشود صادرات آن به کشورهای همسایه استقبال قابل توجهی را در پی داشته باشد و با برنامهریزیهای انجام شده و با تداوم تولید، حدود ۵۰ هزار تن از آن در سال ۱۴۰۳ تولید شود که ارزآوری بیش از ۴٠ میلیون دلاری خواهد داشت.