به گزارش خبرنگار اقتصادی آباجان به نقل از ایرنا، «حجت اله صیدی» عصر سه شنبه در آیین افتتاح معاملات شمش نقره در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران در سازمان بورس کالای ایران افزود: در این نوع بازارها هم قیمت ها روی نقطه تعادل قرار میگیرند و هم معاملات روان انجام میشود.
وی اظهار داشت: علت برخی مخالفت ها با این بازار، توان و قدرت بورس کالاست.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به کارکردهای بورس کالا، تصریح کرد: ما در سازمان بورس عزم خود را برای اجرای کامل توسعه ابزارها جزم کرده ایم.
وی گفت: همچنین عرضه سایر ابزارها برای تنوع بخشی به فرصت های سرمایه گذاری بازار سرمایه در دستور کار است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در بازارهای مالی به دنبال بازار کارا و قوی هستیم، بازار اقتصاد کامل شرایطی دارد که باید محقق شود و مزایای آن شفافیت، حذف رانت و برقراری عدالت است.
وی افزود: در بازار اقتصاد کامل بیشمار خریدار بیشمار فروشنده ییشمار عرضه کننده بیشمار متقاضی معمولاً روزانه فعالیت دارند که باعث میشود هم کالاها به درستی و روانی جابهجا شوند و هم قیمتها در نقطه تعادل قرار بگیرد.
صیدی، یکی از مهمترین مکانها و فضاها برای رسیدن به کامل بودن بازار و رقابتی بودن بازار را بورس کالا دانست و اظهار داشت: شاید علت برخی مخالفتها در بورس کالا همین باشد که باعث شفافیت و برخی رانتها حذف میشود.
وی تصریح کرد: بورس کالا اجازه میدهد با توسعه ابزارها و سیستم اطلاعاتی و نظام فناوری اطلاعات بیشمار عرضه کننده و تقاضاکننده یکدیگر را پیدا کنند، امکانات تصمیم گیری داشته باشند و قیمت را به تبادل برساند و این نعمتی است که نباید خود را از آن محروم کنیم.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: در گواهی سپرده طلا به روشنی مشخص است که در مهرماه بالاترین حجم معامله اتفاق افتاد و این تنها یک اتفاق اقتصادی نبود، بلکه یک اتفاق اجتماعی است.
وی گفت: وقتی که اوضاع منطقه مقداری بحرانی شد برخی طبق سنت همیشگی به بازارهای امن و بازارهای داراییهای فیزیکی پناه میبرند و طلا همیشه یکی از بازارهای هدف است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت در بازارهای مالی به دنبال بازار کارا در حالت قوی هستیم در بازارها با مفهومی آشنا شدیم به عنوان بازار کامل که بشر همیشه در حسرت این بازار رقابت کامل بوده هرگز ۱۰۰ نمیتوان آن را به دست آورد و اگر بشود یک بازار آرمانی خواهد بود
وی اضافه کرد: بازار اقتصاد کامل شرایطی دارد که باید محقق شود و مزایای آن شفافیت، حذف رانت و برقراری عدالت است.
وی افزود: در بازار اقتصاد کامل بیشمار خریدار بیشمار فروشنده ییشمار عرضه کننده بیشمار متقاضی معمولاً روزانه فعالیت دارند ه این باعث میشود هم کالاها به درستی و روانی جابجا شوند و هم قیمتها در نقطه تعادل قرار بگیرند
وی یکی از مهمترین مکانها و فضاها برای رسیدن به کامل بودن بازار و رقابتی بودن بازار را بورس کالا دانست.
وی اظهار داشت: شاید علت برخی مخالفتها در بورس کالا همین باشد که باعث شفافیت و برخی رانتها حذف میشود.
صیدی تصریح کرد: با بورس کالا است که اجازه میدهد با توسعه ابزارها و سیستم اطلاعاتی و نظام فناوری اطلاعات بیشمار عرضه کننده و تقاضا کننده یکدیگر را پیدا کنند و امکانات تصمیم گیری داشته باشند و قیمت را به تبادل برساند این نعمتی است که نباید خود را از آن محروم کنیم.
وی ادامه داد: در گواهی سپرده طلا به روشنی مشخص است که در مهرماه بالاترین حجم معامله اتفاق افتاد و این تنها یک اتفاق اقتصادی نبود بلکه یک اتفاق اجتماعی است وقتی که اوضاع منطقه مقداری بحرانی شد برخی طبق سنت همیشگی به بازارهای امن و بازارهای داراییهای فیزیکی پناه میبرند و طلا همیشه یکی از بازارهای هدف است مثل ملک در مهر ماه اگر حجم یک و هفت تنی معاملات مبتنی بر اوراق طلا نبود شاید نمی شد صفهای تهران را برای خرید سکه جمع کرد
وی درباره کالاهای کشاورزی و عرضه سیمان در بورس کالا گفت اکنون سیمان شرق غرب جنوب و مرکز کشور ر جاهایی که مصرف بالاست و امکان صادراتی هست در بورس کالا به تعادل میرسند اما سیمان تهران و ارویک ر اطراف خودشان مصرف میشوند و سیمانهای در مرز غربی کشور داریم که صادرات به عراق و ترکیه دارند و بنابراین تعادلی شدن قیمتها از برکات بورس کالاست.
صیدی با بیان اینکه بورس کالا مربوط به جای خاصی نیست و مال کشور است و کارنامه درخشانی رقم زده است گفت: با عزمی که ما در سازمان بورس برای اجرای کامل قانون توسعه ابزارها و نهادها داریم ین را کامل اجرا خواهیم کرد و از این طریق است که بازارهای کالاهای حقیقی رونق پیدا میکنند و بازارها روانتر میشوند و قیمتها عادلانهتر میشود
وی افزود: امیدواریم با اقداماتی که شروع شده و رونمایی از گواهی سپرده منتهی به نقره و فلزات گرانبهای دیگر که در صف قرار دارند بتوانیم ابزارهای دیگر را ه این بازار معرفی کنیم تا سرمایهگذار نیز امکان انتخاب در سبدهای مختلف را داشته باشد طلا و نقره یکی از ملموسترین و جذابترین این بازارها است.
وی درباره اوراق مشتقههای دیگر گفت چند روز گذشته در همایش رمز ارزها دو کار برای مدیران و سیاستگذاران و مجریان نادیده گرفتن رویدادها و دیگری ممنوع کردن بدترین کار است ه گاهاً رخ میدهد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بورس کالا را زمینه خوبی برای به تعادل رسیدن قیمتها دانست و گفت،: بورس کالا موجب توسعه بازارها نیز میشود که امیدواریم با ابزارهای مشتقه دیگر این بازار را بیش از پیش توسعه بدهیم.
آغاز معافیت ارزش افزوده معاملات اوراق بهادار از نقره
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: معافیت ارزش افزوده معاملات اوراق بهادار به سرانجام رسید و از نقره شروع شده است.
سید جواد جهرمی افزود: امروز نقطه آغازی بر فعالیتهای جدید بورس کالا در توسعه ابزارهای مالی است زیرا تا پیش از این معاملاتی که انجام میشد چه در حوزه طلا چه محصولات کشاورزی به دلیل این بود که معافیت ارزش افزوده وجود داشت و فعالان بازارهای مالی کار خود را انجام میدادند.
وی اضافه کرد: ما برای راه اندازی بازار طلا ۲ سال مطالعه انجام دادیم بعد از آن تمامی سامانه را مطالعه کردیم و سامانههای جدید ساختیم متناسب با نیازهای بازار بومی شد.
وی چالش موجود را ارزش افزوده عنوان کرد و اظهار داشت: با ابلاغ بند ب ماده ۲۱ قانون تامین مالی زیرساختها مجلس وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی یک ماراتون ۴ ساله را طی کردند تا این مسئله حل شد و بحث معافیت ارزش افزوده معاملات اوراق بهادار به سرانجام رسید.
جهرمی ادامه داد: از امروز که این کالاها را معامله میکنیم این مسئله مرتفع شده است و با نقره آغاز شده است و برای سایر فلزات و معادن این فرایند میشود و بازار نقره هیچ مدعی در این خصوص ندارد.
وی گفت: آینده بورس کالا توسعه بازارهای مالی است زیرا بورسهای بزرگ دنیا را که بنگریم حجم ابزار مشتقه و ملاتی که صورت میگیرد کامل نشان میدهد که بازارهای مالی چه تاثیری در این بورسها دارند اما در ایران هنوز جا نیفتاده بود.
۲۶۰ همت سهم بازارمالی از معاملات بورس کالا در سالجاری
وی ادامه داد: سهم بازارهای مالی ما سال گذشته ۱۶۰۰ میلیارد تومان بود امسال ۱۴۰۰ میلیارد تومان شده است که احتمالاً تا پایان سال به ۲۰۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید.
وی اضافه کرد: سال ۱۴۰۰ سهم بازار مالی ما ۵ درصد از کل معاملات بورس کالا نسبت به بازار فیزیکی بوده است سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ ۹ درصد بوده و امسال تاکنون به ۱۸ درصد رسیده است. یعنی ۲۶۰ همت در حالی که سال گذشته ۱۴۶ همت بوده است.
جهرمی گفت: برنامه ما این است که روند توسعه بازار مالی را آغاز کنیم و از این مسیر بازار مالی را توسعه بدهیم تا به سمت شاخص بورسهای توسعه یافته برسیم.