به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، از آنجایی که در شهر های جنوب غربی استان تهران شهرستانهای اسلامشهر و بهارستان با جمعیتی نزدیک به یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر ساکن هستد، متاسفانه به دلیل وجود بافت فرسوده، ساخت و ساز، تخریب، بازسازی و تعمیرات ساختمان ها بیشتر انجام می گیرد.
حجم نخاله ساختمانی تولید شده مخصوصا در منطقه اسلامشهر انقدر زیاد بوده که این نخاله ها در گذشته در حریم شهرستان بهارستان (نسیم شهر) رها شده است و سهل انگاری در حمل نخاله و ریختن آن ها در سطح شهر های بزرگ می تواند اثرات جبران ناپذیر بیشتری بر جای بگذارد.
تخلیه این نخاله های ساختمانی در حریم شهرکه منجر به کوهی از نخاله های ساختمانی توسط شهرداری اسلامشهر تبدیل شده و همچنین سرریز شدن ضایعات و لوازم دست دوم به مهمترین دغدغه و مشکلات شهروندان تبدیل شده و همواره مردم خواستار حل این مشکل و رفع آن هستند.
این مشکل باعث شده تا دیگر رانندگان حمل و تخلیه نخاله شبانه به صورت غیراصولی نخالهها را به وسیله خودروهای حمل بار در این منطقه و یا گوشه و کنار شهر و حتیها در راههای ارتباطی، مخصوصا اتوبان تهران ساوه هم تخلیه کنند که این امر علاوهبر آلودگیهای محیطی، خطراتی را نیز برای رانندگان به وجود آورداست.
خطرات ناشی از ریختن نخاله ساختمانی در مکان های غیر مجاز
تخلیه نخاله های ساختمانی به صورت غیر مجاز در مکان های ممنوعه گاهی اوقات می تواند خطرات جبران ناپذیری حتی برای خودروها به وجود بیارد. نخاله های ساختمانی گاهی شامل لوازم خطرناک مانند شیشه سنگ و میله های آهنی می باشند؛ ریختن نخاله های ساختمانی بدون توجه به نکات ایمنی در حاشیه خیابان ها و جاده ها می تواند منجر به منحرف شدن خودرو ها هنگام عبور از مسیر شود.
به طور کلی، نخاله های ساختمانی، مشتقاتی از خاک و مخلوط های حاصل از خاکبرداری، شیشه، مصالح ساختمانی از قبیل گچ و خاک، بتن، کاشی و سرامیک، ماسه و سیمان، سنگ، آجر، قیر و گونی، موزاییک، براده های فلزات و تکه های فلزات، چوب، تیرچه سقفی است.
ضایعات ساختمانی اسلامشهر در ۵۰۰ متری نسیم شهر تخلیه می شود که این امرمنجر به رودخانه خواری و کوهی از نخاله ساختمانی شود همچنین واحدهای تولیدی مستقر در اطراف ضایعات مبلمان و پوشاک را در رودخانه تخلیه و به آتشزدن پسماندهای خود اقدام می کنند که این موضوع موجب نارضایتی شهروندان شده و همواره مردم خواستار حل این مشکل و رفع آن هستند.
دپو زباله و نخاله های ساختمانی باعث گردید دیگر رانندگان حمل و تخلیه نخاله و فاضلاب شبانه به صورت غیراصولی نخالهها را به وسیله خودروهای حمل بار در این منطقه و یا گوشه و کنار شهر و حتیها در راههای ارتباطی، مخصوصا اتوبان تهران ساوه تخلیه کنند که علاوهبر آلودگیهای محیطی، خطراتی را نیز برای رانندگان به وجود آورداست.
حداقل مشکلی که ریختن نخاله در سطح خیابان ها و معابر می تواند ایجاد کند، تردد رفت و آمد شهروندان است. متاسفانه مسئله به همین جا ختم نمی شود و سالانه تعداد بسیار زیادی از خودرو ها در داخل یا خارج شهر به دلیل وجود نخاله های ساختمانی در مکان های غیر مجاز دچار سانحه و تصادف شده و متحمل خسارت های جانی و مالی زیادی می شوند.
وجود نخاله ها در رودخانه سالور حتی باعث گردید بعضا یکسری خودروها شبانه فاضلاب خانگی و پسماندها را هم در در محل تخلیه کنند و هیچ نوع نظارتی توسط متولیان انجام نمی گیرد.
نخاله های ساختمانی و تاثیرآن بر محیط زیست
در بسیاری از موارد نخاله و ضایعات ساختمانی دارای موادی شیمیایی مانند آهک است که می تواند به مرور زمان برای زمین های کشاورزی آسیب باشد وکم کم کیفیت خاک زمین تغییر کرده و برای کشت محصول غیر قابل مصرف شود.
ریختن نخاله ساختمانی، در مجاورت رودخانه ها یا آب های زیرزمینی منجر به آلوده شدن آب کل منطقه می گرددودر این خصوص چندین چاه تامین کننده آب آشامیدنی منطقه در مجاورت دپوزباله قرار دارد و آلودگی های ناشی از نخاله، تنها باعث آسیب رسیدن به محیط زیست نبوده و می تواند حیوانات و جانوران پیرامون خود را نیز تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این تغییر کیفیت آب و خاک می تواند بر رشد گیاهان و سلامت انسانها تاثیر گذار باشد.
اکبر محمدی یکی از شهروندان ساکن نسیم شهر در این خصوص به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: من هرهفته برای دعا و فاتحه خوانی به باغ بهشت نسیم شهر مراجعه می کنم که متاسفانه همجواری باغ بهشت با محل دپوی نخاله اسلامشهر باعث شده ضایعات و پلاستیک هاو خاک آن به چشم مردم نسیم شهر برود وآلودگی های ناشی از آن به سمت باغ بهشت که محل دفن اموات است بیاید ومتاسفانه هیچ کس جوابگو نیست.
شهروندی دیگر در این خصوص گفت: ما بیرون در حریم شهرکوهی ازانباشت زباله می بینیم واحساس می کنیم نکند شرق تهران قله دماوند دارد و غرب تهران مسئولین دست بکار شده اند و می خواهند قله مصنوعی و دوم دماوند را در این منطقه افتتاح کنند.
وی بیان داشت: در خود شهر شهرداری نسیم شهر برای ساخت و سازها جدول زمانی تعیین نمی کند با هر ساخت و ساز مشاهده شده معبر در اختیار صاحبان این ساخت و ساز قرار گرفته بخش زیادی از پیاده رو و کوچه ها را در تصرف افراد با ماسه و ضایعات ساختمانی است و مسیر نزدیک به یک سال اشغال می شود آیا نباید این مصالح در همان روز جمع آوری و به داخل ساختمان هدایت شود؟ آیا شهرداری اخطار لازم را به این مالکان می دهد؟
شهردار نسیم شهر: با اسلامشهر چندین بار مکاتبه شده است
محمدرضا بابا حسینی شهردار نسیم شهر در این خصوص به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: در خصوص نخاله های ساختمانی که توسط شهرداری اسلامشهر در رود خانه ریخته می شود، متاسفانه چندین باربه شهرداری اسلامشهر نامه نگاری شده و هشدارهای لازم راداده ایم ولی تا به امروز اسلامشهریها نکات را رعایت نکرده اند حتی رودخانه را با نخاله پر کرده که موجب بیشتر شدن حریم اسلامشهر نیز شده است.
شهردار اسلامشهر: نخاله ها مربوط به گذشته است
محسن حمیدی در خصوص ریختن نخاله ساختمانی در حریم نسیم شهر اظهار داشت: این نخاله مربوط به این دوره نبوده و در گذشته انجام شده است.
شهردار اسلام شهر در خصوص اینکه باز هم شبها توسط کامیونها در این رودخانه نخاله خالی می شود گفت: این رانندگان بصورت غیرقانونی اقدام به تخیله زباله می کنند و شهرداری اسلامشهر تمام نخاله های ساختمانی را به کهریزک منتقل می کند.
مدیریت پسماند در محدوده و حریم باشهرداری ها و دهیاری ها است
محمد علی جودکی رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهارستان گفت: طبق ماده ۷ قوانین مدیریت پسماند در محدوده و حریم شهرداری ها و دهیاری ها است و آنان باید اقدامات لازم قبل از تخلیه پسماند و سوزاندن آن انجام دهند و باید گشت پایشی و نظارت بیشتری داشته باشد.
وی افزود: مقرر شد بودجه ای تعیین شود برای تامین نیوجرسی، نقاط بررسی و مشخص شده و مقرر شد برای مسیرهای غیرمجاز با نصب نیوجرسی مانع از ورود خودروها برای تخلیه نخاله و از این امر جلوگیری شود.
شهرداری مسئول جانمایی محل تخلیه نخالههای ساختمانی
بر اساس تبصره ۴ بند ۲ ماده ۵۵ قانون شهرداریها، شهرداری مکلف است محلهای مخصوصی را برای تخلیه نخاله و زباله و فضولات ساختمانی و مواد رسوبی و فاضلاب و نظایر آنها تعیین کند و با انتشار آگهی به اطلاع شهروندان برساند.
آماده پذیرش نخاله های ساختمانی به صورت رایگان در رود شور هستیم
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری های شهرستان های رباط کریم ، بهارستان و اسلامشهر اظهار داشت: این سازمان آمادگی دارد نخاله های ساختمانی این سه شهرستان را بصورت رایگان در مرکز دفن زباله رودخانه شور پذیرش کند.
علی اکبر بهمنی افزود: ما اقدامات لازم را به صورت مکتوب با شهرداریهای این شهرستانها انجام دادیم که بعضا در این خصوص شهرستان رباط کریم بیشترین همکاری را داشته است.
مدیریت مصالح قابل بازیافت دورریز ساختمانی از مهم ترین راهکارهای اقتصادی در کشورهای دنیا است ودربعضی از این کشورها نخاله های ساختمانی تبدیل به فرصت شده و ۹۰ درصد آن باز به چرخه مصرف برمی گردد.
نتیجه شهرداری می تواند شهروندان و مالکین را به حمل نخاله به مکانهای اعلام شده در خارج از شهر مکلف کنند و همچنین با نصب دوربین نظارتی خودروهایی که به صورت غیرقانونی کار حمل و تخلیه نخالههای ساختمانی را انجام میدهند، شناسایی و برابر قانون به موجب تبصره ۴ بند ۲ ماده ۵۵ قانون شهرداریها هر بار تخلفی توسط رانندگان صورت گرفت از مواد این تبصره استفاده و در گواهینامه رانندگی آنان با اعلام راهور ثبت و خودرو توقیف شود.
بهارستان با جمعیت بیش از ۷۵۰ هزار نفر و ۲ بخش بوستان و گلستان در جنوب غربی استان تهران یکی از شهرستانهای پر تراکم به لحاظ جمعیتی با کمترین وسعت جغرافیایی در کشور است.