به گزارش آباجان به نقل از ایرنا سواحل مَکُّران به دلیل قرارگیری در کریدور شرق – غرب و دسترسی به آبهای آزاد، از اهمیت ژئوپلیتیکی بالایی برخوردار است.وجود منابع غنی معدنی، آبزیان، انرژیهای تجدیدپذیر و ظرفیتهای گردشگری، از جمله ظرفیتهای اقتصادی این منطقه است.
آب و هوای بسیار مناسب و شوری آب استاندارد یکی از مزیتهای پرورش ماهی در قفس در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر مناطق است. پرورش ماهی در قفس یکی از روشهای پرسود و صنعتی کمهزینه در پرورش آبزیان در آبهای این استان به شمار میرود که به تازگی این صنعت مهم مورد توجه صیادان و سرمایه گذاران قرار گرفته است.
نوار ساحلی سیستان و بلوچستان دارای ظرفیتهای بالفعل و بالقوه فراوانی در زمینه فعالیتهای شیلاتی به ویژه تکثیر و پرورش انواع آبزیان دریایی را دارد.
بدلیل دارا بودن اقلیم و آب هوای مناسب در طول سال، راهیابی به آبهای آزاد اقیانوسی و همچنین وجود اراضی ساحلی مستعد تولید انواع آبزیان دریایی، نوار ساحلی استان را بهشت آبزی پروری نامیدهاند.
پرورش ماهی در قفس گامی موثر در حوزه اشتغالزایی
نخستین سرمایه گذار پرورش ماهی در قفس مستقر در سواحل سیستان و بلوچستان به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا اظهار کرد: ۶ قفس ۱۲۵ تنی در اسکه پرورش ماهی در قفس در ساحل رودیک دشتیاری آماده نصب شده است.
حمید ملک زاده افزود: ۶ حلقه قفس ۱۲۵ تنی با مجموع ظرفیت ۷۵۰ تن در سواحل مَکُران آماده و به زودی عملیات نصب قفس را در برنامه خود داریم و بعد از آن ذخیره سازی ماهی را انجام میدهیم.
وی گفت: پروژه پرورش ماهی در قفس در اسکله رودیک دشتیاری در حال انجام است که ظرفیت کل پروژه یکهزار و ۱۰۰ تن است که ۷۵۰ تن در دریا و بقیه در قفسهای خلیج چابهار که شامل ۱۱۰ حلقه است انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه سواحل مَکُران با دارا بودن آبهای گرم و عمیق، شرایط بسیار مناسبی برای پرورش انواع ماهیها را فراهم میکند و این پروژه نشان میدهد که ایران در مسیر بهرهبرداری بهینه از این ظرفیتهای عظیم قرار گرفته تصریح کرد: توسعه صنعت پرورش ماهی در قفسهای دریایی میتواند به ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در مناطق ساحلی کمک کند و به رونق اقتصادی این مناطق منجر شود.
صادرات محصولات تولید شده در قفس به بازارهای جهانی
سرمایه گذار پرورش ماهی در قفس در سواحل مَکُران اظهار کرد: ساخت نخستین قفس پرورش ماهی در سواحل مَکُران در محدوده ساحل رودیک شهرستان دشتیاری توسط شرکت بادبان قفس مدرن انجام شده که گامی بزرگ در توسعه آبزیپروری ایران محسوب میشود.
وی افزود: این دستاورد نشان از پیشرفت روزافزون این صنعت در کشور و بهرهبرداری از ظرفیتهای عظیم سواحل مَکُران دارد. با توجه به محدودیت منابع آب شیرین و افزایش تقاضا برای محصولات آبزی، پرورش ماهی در قفسهای دریایی به عنوان یکی از روشهای پایدار و کارآمد تولید آبزیان مطرح میشود.
ملکزاده گفت: محصولات تولیدی در این قفسها میتوانند به بازارهای صادراتی عرضه شده و ارزآوری برای کشور ایجاد کنند.
وی ادامه داد: : همچنان چالشهایی در مسیر توسعه صنعت پرورش ماهی در قفس در ایران وجود دارد که نیاز به سرمایهگذاریهای کلان برای توسعه این صنعت است.
نخستین سرمایه گذار پرورش ماهی در قفس مستقر در سواحل سیستان و بلوچستان به وجود تکنولوژی این صنعت اشاره کرد و افزود: انتقال تکنولوژی و دانش فنی از کشورهای پیشرو در این زمینه ضروری و تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر در این حوزه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
بیشتر بخوانید:
اقتصاد دریا محور؛ ضرورت تدوین برنامههای توسعهای با نگاهی وسیع اما طراحی واقعی
ماهی در قفس؛ تجارتی پر سود برای ساحل نشینان سیستان و بلوچستان
آبزیپروری گنجینه پنهان سرمایه گذاری در سواحل مَکُران
پرورش ماهی در قفس بهترین مدل برای پرورش انواع آبزیان دریایی
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا اظهار کرد: آب و هوای سواحل مَکُران در جنوب استان به سبب نزدیکی به خط استوا نسبتا گرم و مرطوب و بر اثر بادهای موسمی مونسون متعادل بوده و همین وضعیت زمینه لازم را برای آبزی پروری فراهم کرده و به نوعی میتوان گفت چابهار، دشتیاری، زرآباد و کنارک بهشت آبزی پروری ایران است.
علی فاتحی جهانتیغ افزود: هر قفس بزرگ ۱۲۵ تنی ظرفیت سه نفر اشتغال و هر قفس ۲ تنی به میزان هر پنج قفس یک نفر اشتغال مستقیم را دارد و این طرح میتواند زمینه اشتغال شمار زیادی از جوانان جویای کار در جنوب سیستان و بلوچستان را فراهم کند.
وی تصریح کرد: این طرح یکی از بهترین روشها برای پرورش انواع آبزیان دریایی است به طوریکه پرورش دهنده از هر گونه خطر و حوادث توفان ها، سرقت شناورهای صیادی توسط دزدان دریایی ایمن است و براساس سرمایه گذاری و تعداد قفس میانگین ماهی پرورشی را با کیفیت بالا برداشت میکند.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان بیان کرد: پرورش ماهی در قفس از سازه های دایرهای لوله پلاستیکی با عرض بیش از ۱۰ تا ۱۲ متر در عمق ۲۰ تا ۵۰ متر و تورهای استاندارد در اطراف آن بافته شده و از سوی مشاوران سازمان شیلات و سرمایه گذاران نصب میشود.
فاتحی جهانتیغ اظهار کرد: وزن ماهی در زمان رها سازی در قفس از هشت تا ۳۰ گرم هستند اما بعد از پنج تا ۶ ماه نزدیک به بیش از یک کیلوگرم میرسد که خود نشان از موقعیت بسیار خوب منطقه دارد.
چابهار بهشت آبزی پروری
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان اظهار کرد: ظرفیت های فعال در زمینه پرورش میگو شامل ۲ مجتمع فعال با سطح چهار هزار و ۷۵۰ هکتار، امکان تولید ۹ هزار تن در یک دوره و اشتغال چهار هزار و ۸۷۰ نفر است.
وی افزود: همچنین سایت ساخته شده غیرفعال رودیک با سطح ۲۵۰ هکتار، امکان تولید ۳۷۰ تن در یک دوره و اشتغال ۲۲۰ نفر در سال در اراضی ساحلی سیستان و بلوچستان واقع شده است.
فاتحی جهانتیغ ادامه داد: اراضی مستعد آبزی پروری دیگری در نوار ساحلی سیستان و بلوچستان برای تولید آبزیان به ویژه میگو به مساحت ۲۴ هزار و ۳۶۳ هکتار و تولید ۵۷ هزار و ۷۰۰ تن در یک دوره و امکان اشتغال ۲۱ هزار و ۶۳۰ نفر در سال شناسایی شده است.
وی بیان کرد: در حوزه سایر آبزیان شامل انواع جلبک های دریایی، لابستر، خیار دریایی و آرتمیا باتوجه به شرایط مناسب آب و هوایی امکان فعالیت در زمینه های مذکور وجود دارد که در حال حاضر طرح های در زمینه تولید آرتمیا (سیست و بیوماس) و جلبک های دریایی در حال احداث برای فعالیت است.