به گزارش خبرنگار اقتصادی آباجان به نقل از ایرنا، روزانه مقادیر زیادی زباله در کشورمان تولید می شود. برخی آمارها بیانگر آن است که روزانه ۴۵ هزار تن زباله در مناطق شهری و ۱۰ هزار تن در مناطق روستایی تولید می شود و متوسط سرانه تولید زباله هر نفر در شهر ۷۶۰ گرم و در روستاها ۴۸۵ گرم است. ۶۵ درصد از پسماندهای تولیدی «تر» و ۳۵ درصد آن «خشک» است، همچنین ۲۵ درصد از پسماندهای تولیدی پردازش و ۷۵ درصد باقیمانده بدون فرآیند پردازش بهطور مستقیم دفن و ۱۰ درصد در مبداء تفکیک میشوند.
این درحالی است که بسیاری از کشورهای جهان از زباله به عنوان «طلای کثیف» یاد می کنند در برخی کشورها نیز علاوه بر استفاده از آن برای مصارف مختلف از زباله برق هم تولید می کنند.
در حالی در کشورمان به تولید برق از زباله چندان پرداخته نمی شود که ناترازی انرژی هر روز بیش از پیش خودنمایی می کند.
یکی از مهمترین پیش نیازها برای تولید برق از زباله ایجاد نیروگاه های زیست توده است.
بر اساس آخرین آمار سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران، نیروگاه های زیست توده موجود در کشور تا آخر مهرامسال ظرفیت تولید ۲۹.۱۳ مگاوات برق را داشته که این میزان ۲ درصد از ظرفیت کل انرژی های تجدیدپذیر فعال است.
به این معنا که ظرفیت استفاده از زباله در کشور برای تولید برق بسیارناچیز است.
تولید انرژی پاک از دل زبالهها
در حالیکه بخش عمدهای از پسماندهای تولیدی روزانه کشور به صورت غیرمهندسی دفع می شود و در اغلب استانها به ویژه استان های شمالی کشور منجر به بحران های محیط زیستی متعددی شده است، نیروگاه های زیست توده میتوانند زباله ها را به برق تبدیل کرده و کشور را از بحران دفع غیربهداشتی زباله از یک سو و کاهش ناترازی انرژی از سوی دیگر رهایی دهند.
«حلیا سادات حسینی» مدیرکل دفتر توسعه نیروگاههای زیست توده سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق، بهکارگیری فرایندهای درست امحاء و تبدیل پسماند شامل لندفیل، هاضم و یا روش های ترموشیمیایی و تبدیل آن به انرژی برق را در رفع ابرچالش مدیریت پسماند مدیریت شهری و روستایی و در نتیجه ارتقای کیفیت محیط زیست و بهبود شرایط بهداشتی کشور حیاتی دانست و خاطرنشانکرد: انواع مختلف نیروگاههای زیست توده به ویژه نیروگاههای لندفیل از قابلیت رقابت با سایر نیروگاههای موجود و قابل احداث در کشور، از جنبه سرمایه گذاری لازم و زمان رسیدن به بهره برداری، برخوردارند.
وی خاطرنشانکرد: با در نظر گرفتن پتانسیلها و معیارهای اولویتبندی ساختگاههای احداث نیروگاه زیست توده، میتوان ۵۵۰ مگاوات برق تولید کرد.
حسینی با بیان اینکه بازنگری در تعیین نرخ خرید تضمینی برق نیروگاههای زیست توده ذیل ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی به منظور ایجاد انگیزه لازم برای سرمایهگذاری در این حوزه در دستور کار قرار دارد، گفت: نحوه تعامل بین نهادهای ذینفع برای توسعه نیروگاههای زیست توده در جهت حل اساسی معضل انباشت پسماند بهویژه در شهرهای شمالی کشور اهمیت بسیار دارد.
بر طبق ماده ۶۱ اصلاح الگوی مصرف انرژی، وزارت نیرو موظف است به منظور حمایت از گسترش استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی شامل انرژیهای بادی، خورشیدی، زمین گرمایی، آبی کوچک (تا ۱۰ مگاوات)، دریایی، صنعتی، دامی، بیوگاز و بیومس با هدف تسهیل و تجمیع این امور از طریق سازمان ذیربط نسبت به عقد قرارداد بلندمدت خرید تضمینی از تولید کنندگان غیردولتی برق از منابع تجدید پذیر اقدام کند.
این قیمت خرید تضمینی برق از نیروگاه های زیست توده می تواند انگیزه ای برای فعالیت سرمایه گذاران در این بخش شده و علاوه بر حل معضل دفع غیر بهداشتی زباله ها، برق مورد نیاز کشور را هم تولید کنند.
این امر عزم جدی همه مسئولان را برای توجه ویژه به موضوع تولید برق از زباله را می طلبد؛ فرصتی که اکنون بدون توجه درحال از دست رفتن است.