به گزارش روز چهارشنبه آباجان به نقل از ایرنا از این روزنامه پرشمارگان انگلیسی، گرم شدن روابط میان شی جین پینگ رئیسجمهوری چین و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی چشم انداز دولت جدید دونالد ترامپ را پیچیده میسازد.
به نوشته این رسانه، همزمان با سرازیر شدن صادرات و سرمایهگذاری چین به سوی عربستان، تقاضای این کشور عربی برای فناوری پاک، رابطه این دو کشور را که زمانی تنها مبتنی بر خرید و فروش نفت بود را بیش از پیش عمیق ساخته است؛ وضعیتی که می تواند چالشی برای متحدان دیرینه غربی ریاض به ویژه آمریکا باشد.
فایننشال تایمز در ادامه تشریح میکند که داد و ستد میان ریاض و پکن در طول سالهای گذشته تقریبا تنها به خرید و فروش نفت محدود می شد. اما در حال حاضر، صادرات چین به عربستان سعودی به رکورد ۴۰.۲ میلیارد دلار در ۱۰ ماهه اول سال رسیده است که بر اساس داده های دولت چین بسیار فراتر از ۳۴.۹ میلیارد دلار مدت مشابه سال گذشته است.
براساس آمار موجود، چین از سال ۲۰۲۱ تا اکتبر سالجاری سرمایه گذاری ۲۱.۶ میلیارد دلاری در عربستان داشته و بدین ترتیب به بزرگترین سرمایه گذاری خارجی در این کشور پادشاهی تبدیل شده است. گزارش ها حاکی است که یک سوم این سرمایه گذاری ها در بخش فناوریهای پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی متمرکز است. این رقم به ویژه در مقایسه با ۱۲.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری آمریکا در عربستان که رتبه دوم بعد از چین را دارد، تفاوت چشمگیری را نشان می دهد.
نویسنده مطلب در ادامه با تفاوت بسیار عظیم میان آنچه که چین در عربستان در حال انجام است با سرمایه گذاری آمریکاییها و فرانسویها در این کشور به عنوان دو متحد غربی، میافزاید: سرمایهگذاری های روز افزون پکن شرکای دیرینه ریاض را تحت الشعاع قرار داده است.
کامیل لانز کارشناس امور چین و خاورمیانه و از اعضای ارشد اندیشکده «شورای روابط خارجی اروپا» در این زمینه گفت: «تغییر بزرگی» در راه است.
وی افزود: «وقتی سعودی ها به نقشه جهان نگاه می کنند، خود را به عنوان «قدرت میانه» در نظر میگیرند. آنها تلاش می کنند کمتر به آمریکا وابسته باشند و بنابراین تعمیق روابط با چین راهی برای انجام این کار است».
لانز سپس خاطرنشان کرد که روابط بیشتر عربستان و چین میتواند چشمانداز دولت آینده ترامپ را در هر گونه معامله با ریاض پیچیده کند. به عنوان مثال چنانچه ترامپ نتواند تضمینهای امنیتی و همکاریهای فنی که عربستانی ها به دنبالش هستند را ارائه کند، آنها میتوانند به راحتی اعلام کنند که گزینههای دیگری پیش رو دارند.
تحلیلگران بر این باور هستند سرمایه گذاری چین در عربستان که با هدف افزایش نفوذ در خارج از آمریکا و اروپا صورت می گیرد، اهمیت راهبردی بسیاری برای دولت پکن دارد. ناظران به ویژه این امر را در سایه تهدید تحریم ها و تعرفه ها در اروپا و آمریکا برای چین مهم ارزیابی می کنند.
از دید ولیعهد عربستان به عنوان رئیس کمیته عالی مشترک چین و عربستان نیز سرمایه گذاریهای چین در راستای تلاشهای این حاکم بالقوه برای دستیابی به برنامه ۲۰۳۰ است که با هدف مدرن سازی عربستان، تنوع بخشیدن به اقتصاد و گذار به سوی انرژی پاک و در نهایت نمود پادشاهی عربستان در صحنه جهانی صورت میگیرد.