به گزارش آباجان به نقل از ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «غلامرضا گلمحمدی» در نشست «چالشها و ظرفیتهای زیستبوم دانشبنیان غذا و کشاورزی» در یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی، افزود: تاکنون حدود یکهزار فناوری در حوزههایی مانند ارقام گیاهی، واکسن، دارو و ماشینآلات کشاورزی توسعه یافته که از این تعداد، ۵۰ درصد تجاریسازی شده که این میزان برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار کافی نیست.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان این که تنها ۵ درصد از شرکتهای دانشبنیان کشور در حوزه کشاورزی فعالیت دارند، اظهارداشت: ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی پایین است که یکی از دلایل مهم آن، سرمایهگذاری اندک در این بخش است.
گلمحمدی با اشاره به چالشهای بزرگی همچون تغییرات اقلیمی و تنشهای گرمایی و ابربحرانهای آبی، تصریح کرد: سند امنیت غذایی دانشبنیان با هدف غلبه بر این چالشها تدوین و سال گذشته توسط رئیس جمهور فقید وقت ابلاغ شد. باید در جهت تحقق این سند پیش رویم زیرا اگر وضعیت فعلی ادامه یابد، تا سال ۲۰۵۰ منابع آبی قابل استحصال از ۷۵ میلیارد مترمکعب به ۵۰ میلیارد کاهش خواهد یافت و نیاز غذایی کشور از ۱۵۰ میلیون به ۲۰۰ میلیون تن افزایش مییابد.
وی، عدم پیوند مؤثر میان زنجیره تحقیق تا تولید را از دیگر چالشهای این بخش دانست و گفت: شرکتهای دانشبنیان، مراکز رشد و هستههای فناور میتوانند این زنجیره را به هم متصل کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: برای مقابله با چالشها، بخش کشاورزی باید از شیوههای سنتی و دانش بومی به سمت دانشبنیان شدن حرکت کند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بر حمایت این سازمان از زیستبوم های نوآور و فنآور با اولویت بخش کشاورزی و مدیریت بخش خصوصی تاکید و تصریح کرد: سازمان تات باید به پارک علم و فناوری تبدیل شود.
وی خاطرنشان کرد: در زنجیره تحقیق تا تولید، حلقههای میانی مفقود است که شرکتهای دانشبنیان میتواند این زنجیره را وصل کرده و نفوذ دانش را افزایش دهد.
گلمحمدی ادامه داد: ما در دوره جدید، راهبردهای سازمان را بازنگری کردیم و آمادهایم در دو حوزه «توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری با مشارکت بخش خصوصی» و «کمک به فرصت مطالعاتی محققان در شرکتهای دانشبنیان خصوصی و صنعتی برای انتقال فناوری به داخل کشور» فعالانهتر عمل کنیم.
وی افزود: ما در تلاشیم استراتژیهای خود را به نحوی پیش ببریم که با همکاری معاونت علمی کمیتههای تخصصی برای نحوه مدیریت بخش خصوصی در زیستبوم دانشبنیان تشکیل دهیم و از توسعه فعالیت پارک فناوری کرج و حمایت از دهکدههای فناوری در استانها نهایت بهرهبرداری را در این زمینه داشته باشیم.
معاون وزیر گفت: با هدف تامین امنیت غذایی پایدار، آمادهایم دست یاری به همه نهادهای مسوول در زمینه رشد بهرهوری، فناوری و نوآوری در بخش کشاورزی دهیم.
وی با اشاره به جایگاه ویژه سازمان تات بهعنوان یکی از بزرگترین نهادهای پژوهشی در کشور و خاورمیانه، تأکید کرد: اگر بخواهیم اثربخشی سازمان تات را در حوزه فناوری و دانشبنیان بسنجیم، امروز نزدیک به ۲ میلیارد دلار برآورد میشود.