به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، ابراهیم مقیسه روز چهارشنبه در همایش نقش بهرهگیری از فناوری صلح آمیز هستهای در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی در دانشگاه شهرکرد با اشاره به اهمیت استفاده از کشاورزی هستهای افزود: امروزه برای ایجاد وحدت رویه در خصوص تامین غذا و تولیدات کشاورزی بین سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و آژانس انرژی اتمی تشکیلاتی ایجاد شده است.
وی با اشاره به آغاز فعالیت پژوهشکده کشاورزی هستهای از سال ۶۷ به طور رسمی در کرج اظهار داشت: تولید ارقام، تشخیص بیماریهای گیاهی، تولید کیتها و واکسنهای دامی، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، حوزههای آب، کود و سم است.
رییس پژوهشکده هستهای سازمان انرژی اتمی یکی از بخشهای فعالیت پژوهشکده کشاورزی هستهای را اصلاح نباتات عنوان کرد.
وی با بیان اینکه کشورهای چین، ژاپن و هند از کشورهای پیشرو در خصوص اصلاح نباتات گفت: تلاش شد در این سالها چهار رقم پنبه تولید شد.
مقیسه با اشاره به روش غیرمستقیم پرتودهی افزود: در این روش با استفاده از روش SIT حشره در مرحله شفیرگی عقیم میشود، این حشرات عقیم شده در سطح مزارع و باغات رها میشود حشره همان است تنها تفاوتش این است که رفتارهای فیزیولوژی آن تغییر کرده است.
وی یادآور شد: در ایران دانش فنی برای حشراتی چون مگس و کرم گلوگاه انار در دستور کار است.
رییس پژوهشکده کشاورزی هستهای سازمان انرژی اتمی کشور گفت: کنترل بیماریهای گیاهی از جمله مواردی است که با استفاده از ظرفیت کشاورزی هستهای میتوان به آن پرداخته شود.
وی تولید برق از انرژی اتمی با توجه به شرایط کمبود منابع فسیلی و نفت، تولید امکانات پزشکی برای بیماران سرطانی را از کاربردهای مهم انرژی هستهای در دنیا عنوان کرد.
مقیسه یادآور شد: با توجه به تفاهمنامه دانشگاه شهرکرد و پژوهشکده کشاورزی هستهای با نیازسنجی استان طرحهای مشترکی با مجموعه این دانشگاه در دستور کار است تا با پیشرفتهای علمی در راستای رفع نیازها و چالشهای استان گامهای مؤثری برداشته شود.
ضرورت توسعه بخش کشاورزی با استفاده از فناوریهای نوین
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری بارش ۵۰۰ میلیمتر، تنوع گونههای گیاهی بالا و وجود اراضی شیبدار را از ظرفیتهای کشاورزی این استان عنوان کرد و گفت: بادام با سرمایه گذاری ۵۰ همت از مهمترین ظرفیتهای کشاورزی این استان به شمار میرود .
حسین برزگر با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری رتبه نخست تولید بادام آبی کشور را دارد افزود: صنعت بادام پنج درصد تولید ناخالص داخلی استان را برعهده دارد و نقش موثری در اقتصاد استان دارد.
وی با اشاره به مشکل سرمازدگی درختان بادام در چهارمحال و بختیاری گفت: سالانه ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد ریال خسارت ناشی از سرمازدگی به درختان بادام وارد میشود.
برزگر آبزیپروری را از دیگر ظرفیتهای چهارمحال و بختیاری معرفی کرد و افزود: این صنعت با ۵۰۰ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در استان شکل گرفته و در زمان حاضر ۵۰۰ مزرعه پرورش ماهی، ۲۲ کارخانه تولید آبزیان،۱۲ کارخانه بستهبندی و۳۵ واحد تولید بچه ماهی در استان فعال است.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: سالانه نزدیک به ۴۰۰ هزار تن خوراک آبزیان به ارزش ۲۴۰ هزار میلیارد ریال در استان تولید میشود.
وی چهارمحال و بختیاری را پایتخت تولید خوراک آبزیان کشور معرفی کرد و ادامه داد: گردش مالی آبزیان در این استان ۳۰۰ هزار میلیارد ریال است.
برزگر گلخانه را به عنوان صنعتی نوپا در چهارمحال و بختیاری معرفی کرد و گفت: طی سه سال گذشته این استان رتبه نخست توسعه گلخانهها در کشور کسب کرده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در زمان حاضر ۱۲۰ هکتار گلخانه دراستان در حال بهرهبرداری، ۶۰ تا ۷۰ هکتار با پیشرفت فیزیکی بالای ۳۰ تا ۴۰ درصد و ۷۰۰ هکتار نیز جواز تاسیس صادر شده است.
وی یادآور شد: با توجه به توسعه گلخانهها در چهارمحال و بختیاری میزان تولید محصولات گلخانهای در این استان از ۲ به ۲۰ هزار تن رسید و هدف گذاری انجام شده برای پنج سال آینده نیز ۲۰۰ هزار تن است.
برزگر با بیان اینکه تلاش میشود سهم تولید گلخانهها در چهارمحال و بختیاری به پنج درصد برسد ادامه داد: سال گذشته به ارزش ۱۳هزار میلیارد ریال محصولات گلخانهای از چهارمحال و بختیاری صادر شد و پیش بینی میشود این رقم به ۲ برابر اضافه شود.
وی افزایش بهرهوری در گلخانهها، آلودگی خاک و تنوع تولید محصولات گلخانهای را از مهمترین برنامههای این سازمان عنوان کرد.
برزگر گیاهان دارویی را به دلیل اختلاف ارتفا از سطح دریا، اختلاف مناسب دمای شب و روز، میزان و کیفیت ماده موثره این گیاهان در حوزه زاگرس از قابلیتهای این استان عنوان کرد.
وی تولیدات دامی را از دیگر قابلیتهای چهارمحال و بختیاری عنوان کرد و گفت: هر چند کمتر از ۱۹ درصد تولیدات کشاورزی استان به بخش تولیدات دامی اختصاص دارد اما ۴۰ درصد ارزش تولیدات کشاورزی استان به بخش دام و گوشت قرمز وابسته است.
برزگر پنج درصد تولید ناخالص داخلی چهارمحال و بختیاری را وابسته به گوشت قرمز عنوان کرد.
آمادگی بخش کشاورزی برای توسعه کشاورزی هستهای
رییس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این سازمان آمادگی دارد در بخش تامین زیرساختها و امکانات از جمله زمین و آب در مرکز تحقیقات استان برای توسعه کشاورزی هستهای همکاری لازم را داشته باشد.
وی تاکید کرد: انتظار میرود با تشکیل کمیتهای با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی، منابع طبیعی، دانشگاه و سازمان جهاد کشاورزی تشکیل و پنج اولویت پژوهشی مهم بخش کشاورزی را در دستور کار قرار دهند.
راه اندازی رشته کشاورزی هستهای در دانشگاه شهرکرد
رییس دانشگاه شهرکرد گفت: براساس تفاهمنامه سازمان انرژی اتمی و این دانشگاه رشته کشاورزی هستهای در خصوص کشاورزی و شیلات در دستور کار است.
یاسر پیرعلی افزود: چهار کارگاه آموزشی در حوزههای مختلف کاربرد پرتوها در دانشگاه با حضور اساتید مرکز تحقیقات و دانشجویان برگزار شد.
وی هدف از برگزاری همایش نقش بهرهگیری از فناوری صلح آمیز هستهای در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی را همافزایی بین مجموعههای جهاد کشاورزی، سازمان انرژی اتمی، مرکز تحقیقات کشاورزی و دانشگاه عنوان کرد.
پیرعلی ادامه داد: براساس سیاستهای رهبر معظم انقلاب باید از ظرفیت سازمان انرژی اتمی در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی استفاده شود.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، کلیات اصلاح نباتات با روش القای جهش واستفاده از پلاسمای سرد در گیاهان زراعی و دارویی بهمنظور سرعت بخشی درزمان جوانهزنی، بهبود کیفی و کمی متاولیتهای ثانویه گیاهی، اصلاح گیاهان زراعی و باغی به روش القای جهش در این همایش ارائه شد.