به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، در راستای گزارشها و تحلیلهای مربوط به نتایج سفر «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکا به منطقه و گفتگوهایی که با مقامات لبنانی درباره آتشبس داشت، روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی اعلام کرد: شب گذشته اطلاعات تکمیلی درباره جلسات سفارت آمریکا منتشر شد و «علی حمدان» مشاور «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان در تماس دائمی با نبیه بری درباره آخرین تحولات مربوط به رایزنیهای آتشبس بوده است و نظرات کارشناسان حقوقی درباره برخی اصطلاحات مربوط به توافق آتشبس مورد بررسی قرار گرفته است.
بند جنجالی مربوط به مرزها در پیشنهاد آتشبس
بر اساس این گزارش، از جمله نکات حساس در پیشنویس توافق آتشبس مربوط به بند ترسیم مرزها میان لبنان و فلسطین اشغالی است، در این میان لبنان نگران بازگشت به قبل از خط آبی است، همچنین دیگر نکته مربوط به بند تشکیل کمیته نظارت بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ و چگونگی مشارکت طرفهای آمریکایی و فرانسوی در این کمیته کنار لبنان، اسرائیل و نیروهای سازمان ملل است.
منابع آگاه به روزنامه الاخبار گفتند که در همه موارد ذکرشده در پیشنویس پیشنهاد آتشبس، توافق وجود دارد و بحث فعلی درباره یک مشکل مربوط به مرزهاست که همین مسئله تبدیل به گرهی در توافق آتشبس شده است و از همان زمان که پیشنویس پیشنهاد آتشبس به بیروت رسید این مشکل مربوط به بند مرزها، مانع اصلی توافق بوده است.
این منابع گزارش دادند که درباره جزئیات این نکته خاص، اطلاعات زیادی وجود ندارد و بسیار محرمانه است، همچنین مشخص نیست که آیا این مسئله به ۱۳ نقطه مورد مناقشه مربوط میشود که قطعنامه ۱۷۰۱ خروج از آنها را تثبیت کرده است یا نه.
طرح استقرار ارتش در جنوب لبنان با دستور دولت و هماهنگی مقاومت خواهد بود
روزنامه الاخبار همچنین به نقل از منابع نزدیک به ارتش این کشور اعلام کرد: طرح استقرار ارتش (در جنوب لبنان) همچنان در دست بررسی قرار دارد و منتظر تصمیمی است که دولت بر مبنای توافقی که قرار است برای آتشبس حاصل شود، به فرمانده ارتش لبنان ابلاغ کند، همچنین طرح استقرار ارتش مرتبط با حدود مجوزاتی است که به آن داده خواهد شد، بنابراین ارتش نمیتواند بدون اطلاع از حدود دستوری که دولت صادر خواهد کرد و بررسی چگونگی ورود به جنوب لیتانی و استقرار مراکز خود در آنجا، برنامهای به این منظور تدوین کند.
بهگفته این منابع، فرماندهی ارتش لبنان تصمیم گرفته است نزدیک به ۵۰۰۰ سرباز دیگر را جذب کند، اما این امر بستگی به تصمیم سیاسی دارد. ژنرال «ژورف عون» فرمانده ارتش لبنان منتظر است تا دولت عنوان استقرار ارتش را در جنوب لبنان مشخص کند و تعیین شود که آیا این استقرار مربوط به برقراری امنیت و کنترل اوضاع در مرزهاست یا فراتر از آن، همچنین باید مشخص شود که استقرار ارتش بهشکل تدریجی و بررسیشده انجام خواهد شد یا نه.
منابع مذکور به الاخبار تأکید کردند: فرمانده ارتش کاملاً حساسیت وضعیت کنونی را درک میکند و میداند که باید در تعامل با این اوضاع نهایت احتیاط را بهخرج دهد، بنابراین ارتش بهتنهایی هیچ کاری نخواهد کرد و اقدامی که ارتش انجام میدهد بر مبنای دستور دولت است که قطعاً با حزبالله و جنبش امل هماهنگ خواهد بود.
سرنوشت تحرکات آمریکا در آتشبس به موضع اسرائیل بستگی دارد
از طرف دیگر، محافل دیپلماتیک لبنانی در گفتگو با روزنامه الجمهوریه اعلام کردند: سرنوشت میانجیگری آمریکا در آتشبس میان لبنان و اسرائیل به ماهیت موضع تلآویو در رابطه با نتیجه دیدار آموس هوکشتاین و نبیه بری بستگی دارد، در واقع پیشنهاد آمریکا برای آتشبس، آزمونی برای سنجش نیات واقعی اسرائیل خواهد بود و نشان میدهد که آیا تلآویو واقعاً بهدنبال آتشبس هست یا نه.
این محافل با تصریح به اینکه تا زمان روشن شدن موضع اسرائیل باید محتاط بود، تأکید کردند: باید به این نکته توجه کنیم که ممکن است بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای فرار از آتشبس مجدداً به مانور دادن و طفره رفتن متوسل شود؛ همانند کاری که بارها در زمینه توافق آتشبس در غزه انجام داده است و همچنان به این روند ادامه میدهد.
محافل مذکور افزودند: میدان تنها تضمین برای متقاعد کردن مقامات اسرائیلی جهت توقف جنگ است. هوکشتاین عصر دیروز بعد از دیدار با مقامات لبنانی میخواست بهسرعت به تلآویو برود اما ترجیح داد قبل از این سفر موضع دقیق و نهایی حزبالله را دریافت کند تا پاسخهایی را که برای اسرائیل میبرد، روشن و ثابت باشد.
فضای بدبینانه در تلآویو برای آتشبس
اما هنوز در تلآویو همه چیز مبهم است؛ زیرا هیچ موضعی از سوی نتانیاهو و حتی سران نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی اتخاذ نشده است، در این میان رسانههای عبری فضای بدبینانهای ایجاد کردند، شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در این زمینه گزارش داد: آمریکاییها اظهار به جدیت در رسیدن به توافق آتشبس میکنند و میگویند که هماهنگی بالایی میان دولت کنونی آمریکا بهریاست جو بایدن و دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب وجود دارد و هر دو خواستار رسیدن به آتشبس هستند، اما اسرائیل در این زمینه تردید دارد و معتقد است که حزبالله زیر بار شروط اسرائیل نمیرود،
با این حال عاموس یادلین، رئیس پیشین شعبه اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی که چند روز قبل در واشنگتن دیدارهای شخصی با هوکشتاین داشت، گفت: پیشرفت زیادی در زمینه آتشبس با لبنان دیده میشود و توافق با لبنان پیشرفت قابلتوجهی دارد.
وی اضافه کرد: بعید نیست که تکمیل توافق آتشبس در پایان این هفته اعلام شود، مهمترین چیز این است که توافق میان ما و واشنگتن درباره تضمینهای آمریکا آماده است و اگر توافقی در بیروت حاصل شود قرارداد آتشبس امضا خواهد شد و وارد مرحله اجرایی میگردد.
اما روزنامه راستگرای اسرائیل هیوم به نقل از یک منبع سیاسی صهیونیست گزارش داد: بهنظر میرسد در آینده نزدیک توافق آتشبس حاصل نشود؛ زیرا ارتش اسرائیل طرحهای دیگری برای حمله به ضاحیه جنوبی بیروت و انجام عملیاتهای ترور در هر جایی که بتواند حتی در شرق بیروت که مسیحینشین است، دارد.
بزالل اسموتریچ، وزیر فاشیست دارایی رژیم صهیونیستی هم در این زمینه گفت: توافق با لبنان، بهاندازه کاغذی که روی آن چاپ شده است، هم ارزش ندارد.
نتانیاهو هم اخیراً در جلسه کابینه سیاسی ـ امنیتی این رژیم و در برابر کمیته روابط خارجی و امنیت در کنست گفت: مهم نیست در توافقنامه چه نوشته شود؛ زیرا صرفاً روی کاغذ است.
از طرف دیگر شبکه کان رژیم صهیونیستی به نقل از مسئولان این رژیم اعلام کرد: اصلیترین مانع در برابر توافق آتشبس، آزادی عمل ارتش اسرائیل در لبنان است.
شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی نیز به نقل از منابع آگاه این رژیم اعلام کرد: بهدلیل شکافهای زیادی که هنوز میان اسرائیل و لبنان وجود دارد، توافقی درباره سفر هوکشتاین به تلآویو صورت نگرفته است و موضوعی که همچنان مانع دستیابی به آتشبس میشود درخواست اسرائیل برای آزادی عمل نظامی در لبنان است.
این رسانه عبری گزارش داد: مقامات اسرائیلی معتقدند خوشبینی بیش از حد درباره توافق با لبنان اشتباه است و ما باید به حمله علیه این کشور و حزبالله ادامه دهیم.
شبکه کان رژیم صهیونیستی هم گزارش داد: ارزیابیهای نهادهای امنیتی اسرائیل نشان میدهد که حزبالله قصد دارد در چند روز آینده شلیک موشکها بهویژه به مناطق مرکزی اسرائیل را تشدید کند تا بتواند از آن بهعنوان ابزار فشار علیه اسرائیل در مذاکرات آتشبس استفاده کند.
انتهای پیام/+