به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از سنندج، دانشسرای عالی سنندج وابسته به دانشگاه تربیت معلم تهران در سال ۱۳۵۳ توسط دکتر فریدون معتمدوزیری، سیاستمدار و استاد دانشگاه، بنیانگذاری شده است. در نیمسال اول سال تحصیلی ۵۶-۵۵ به صورت یکی از پردیسهای دانشگاه رازی کرمانشاه و با نام دانشکده تربیت دبیر سنندج فعالیتهای آموزشی خود را ادامه داده و در سال ۱۳۶۹ برای توسعه دانشکده تربیت دبیر سنندج در قالب دانشکدههای علوم انسانی، علوم پایه، آموزشکده کشاورزی و آموزشکده فنی و تبدیل آن به دانشگاه جامع، “دانشگاه کردستان” موافقت اصولی صادر شده است.
دانشگاه کردستان دانشگاهی جامع، آموزش مدار، پژوهش محور، کارآفرین، که در قالب یک نهاد اجتماعی کارآ با هدف تعالی آموزش و توسعه دانش، بهعنوان یکی از مراجع علمی ممتاز غرب کشور با تعاملات منطقهای، ملی و بینالمللی از طریق تعامل با نهادهای دیگر و در یک هم بافت اجتماعی، با پرورش دانش آموختگان متدین و توانمند، مسئولیت تاریخی را برای خود رقم زده است.
این دانشگاه به عنوان دانشگاه مادر در استان کردستان چهار رسالت اصلی «آموزش و تربیت نیروی انسانی کارآمد و متخصص؛ پژوهش اعم از پژوهش بنیادی، توسعه و کاربردی؛ کارآفرینی، تجاری سازی دانش و تبدیل ایده به پدیده و مسئولیتپذیری و تأثیرگذاری اجتماعی» را دنبال میکند. در بازدید دکتر حامد قادرزاده رئیس دانشگاه کردستان در بازدید از خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، فرصتی فراهم شد تا در گفتوگوی تفصیلی وضعیت این دانشگاه را مورد بررسی قرار دهد که مشروح آن از نظر خوانندگان محترم میگذرد:
.
آباجان به نقل از تسنیم: وضعیت و جایگاه دانشگاه کردستان، روند فعالیت آموزشی و تعداد دانشجویان و اعضای هیئت علمی را تشریح فرمائید:
قادرزاده: دانشگاه کردستان، دانشگاه مادر یا معین استان و تنها دانشگاهی است که زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بدون شهریه دانشجو میپذیرد. در استان دانشگاههای متعددی همچون پیام نور، علمی کاربردی و آزاد وجود دارد اما شهریه میگیرند.
این دانشگاه در گذشته به صورت یکی از دانشگاههای اقماری دانشگاه رازی بوده که از سال ۱۳۷۲ به بعد به عنوان دانشگاه کردستان فعالیت خود را ادامه داده و امروز در حوزههای مختلف دارای جایگاه خوبی است. دانشگاه کردستان اخیراً در رتبهبندی QS در بین ۳۲ دانشگاه کشور، رتبه ۱۷ را کسب کرد، در رتبهبندی تایمز در میان دانشگاههای ایران، رتبه ۷ را داشته و در رتبهبندی ISC رتبه ۱۰ را دارد و از دانشگاههای همجوار همچون رازی، بوعلی سینا و ارومیه در جایگاهی بالاتر قرار گرفته است.
دانشگاه کردستان در زمینی در حدود ۱۰۰ هکتار در سنندج قرار دارد که در محیط اصلی ۷ دانشکده وجود داشته و در سه شهرستان بیجار، قروه و سقز نیز دارای شعبه و دانشکدههای اقماری است. دانشکده بیجار از سال ۹۳ قدیمیترین و از سال ۹۳ فعالیت خود را آغاز کرده و در حال حاضر بیش از ۲۰۰ دانشجو دارد. در شهر قروه نیز ۱۵۰ دانشجو در ۲ رشته تحصیلی فعالیت میکنند اما پردیس سقز هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
دانشگاه کردستان در بخش آموزشی، پژوهشی و ارتباط با صنعت نیز خوش درخشیده و در جایگاه خوبی قرار داد. در مجموع بیش از ۱۲ هزار نفر دانشجو در رشتههای مختلف تحصیلی و ۷۰۰ دانشجوی بینالملل از ۶ کشور دنیا نیز در این دانشگاه تحصیل میکنند. اکنون بیش از ۴۳۰ نفر عضو هیئت علمی داشته و امید که تا پایان سالجاری با توجه به اخذ سهمیهها به ۵۰۰ نفر نیز برسد. در برخی رشتهها همچون کامپیوتر و روانشناسی در کل کشور و به ویژه استان با کمبود هیئت علمی مواجه و در فراخوانهای مختلف دنبال جذب نیرو هستیم.
دانشگاه دارای دو مزرعه کشاورزی در دهگلان و دوشان بوده که هر دو زیر بار و طرحهای آموزشی و پژوهشی در حال انجام و درآمدزایی خوبی هم دارد. مجموع پرسنل اعم از هیئت علمی و کارمندان و پرسنل دانشگاه حدود یکهزار نفر است.
آباجان به نقل از تسنیم: تعداد رشتههای تحصیلی، نحوه جذب دانشجو و وضعیت خوابگاههای دانشجویی در دانشگاه کردستان به چه شکلی است؟
قادرزاده: این دانشگاه از لحاظ تعداد رشتههای تحصیلی دارای ۷۳ دوره کارشناسی پیوسته، ۱۳۰ دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته و ۵۲ دوره دکتری است. در دانشکدههای کشاورزی، منابع طبیعی و علوم و دانشکدههای قروه و بیجار دانشجو بر اساس سوابق تحصیلی در مقطع کارشناسی پذیرش میشود اما در سایر رشتهها بر اساس آزمون است.
پذیرش دانشجو در دوره ارشد و دکتری دانشگاه کردستان بر اساس آزمون بوده و جذب بدون کنکور تنها مربوط به استعدادهای درخشان است.
تمام خوابگاههای این دانشگاه ملکی بوده و خوابگاه استیجاری نداریم. همه دانشجویان متقاضی خوابگاه اعم از روزانه، شبانه، مهمان و سنواتی در خوابگاه و مکان امن اسکان داده شده و جای خالی نیز داریم کما اینکه بر اساس قانون در صورت کمبود فضا، تعهدی برای در اختیار گذاشتن خوابگاه دانشجویان مهمان و سنواتی نداریم اما هدف دانشگاه ایجاد رفاه برای دانشجویان است.
خوابگاههای دانشگاه در جوار دانشگاه کردستان بوده و یک هزار و ۵۰۰ نفر در خارج از محدوده دانشگاه و در خوابگاه ملکی بهاران سکونت دارند. خوابگاه ۹۰ درصد دختران در محیط اصلی دانشگاه و در یک مکان کامل امن است، جدا از ایجاد رفاه و دسترسی آسان به محیط دانشگاه، این بوده که به ترافیک شهر کمک کنیم.
تلاش میکنیم که مابقی خوابگاهها را نیز در قالب طرح مولدسازی به داخل دانشگاه منتقل کنیم. مکان احداث خوابگاه متاهلین نیز شناسایی شده و در حال فراهم کردن زیرساختها و منابع تسهیلاتی و جذب خیرین هستیم. بر اساس تفاهمنامه منعقده واحدهایی که به دولت مالیات پرداخت میکنند میتوانند با ساخت خوابگاه متاهلین و امکانات رفاهی و غذاخوری ویژه دانشجویان در این دانشگاه از معافیتها برخوردار شوند.
دورههای پسادکتری در گرایشهای مختلف زیر نظر اساتید برجسته فعالیت کرده و پایاننامههای دوره تحصیلات تکمیلی در جهت رفع مشکلات استان است. ارتباط دانشگاه با سایر دانشگاهها و دستگاههای استان در وضعیت مناسبی قرار داد.
آباجان به نقل از تسنیم: رسالت اصلی دانشگاه کردستان و مهمترین نیازمندیتان چیست، فعالیتهای پژوهشی و ارتباط با بینالملل در چه وضعیتی قرار دارد؟
قادرزاده: رسالت اصلی دانشگاه بعد از آموزش و پژوهش، «کارآفرینی و مسئولیتپذیری اجتماعی» است. دانشگاه در بخش پژوهشی، بیش از ۲۴ مجله چاپ کرده و بیش از ۵۰ درصد در کشور دارای رتبهبندی الف و ب هستند.
۱۱ پژوهکشده در این دانشگاه فعال است که یکی از آنها مرکز کردستانشناسی بوده که جایگاه بسیار خوبی داشته و حول محور توسعه فعالیت زبانشناسی و استفاده از نخبگان بدون مدرک و کسانی که دارای تألیفات و شاعر هستند، جذب میشوند.
قبولی دانشجویان دانشگاه در سطح ارشد و دکتری در کشور بسیار قابل قبول و چشمگیر است. ارتباط بینالمللی دانشگاه کردستان با دانشگاههای خارج کشور بسیار مناسب و طرح «اعزام دانشجو و استاد» در حال اجراست.
دانشگاه از لحاظ امکانات در دو سال اخیر وضعیت بهبودی پیدا کرده و همچنان انتظار حمایت و امکانات رفاهی از مسئولان کشوری و استانی را داریم. پروژه آزمایشگاه مرکزی دانشگاه به زودی و قبل از ۲۲ بهمن ماه امسال در زمینی به مساحت ۵ هزار متر مربع افتتاح میشود. زیرسازی و عملیات احداث دانشکده اقتصاد و مدیریت در ۷ هزار مترمربع آغاز شده و امید که تا دو سه سال آینده به بهرهبرداری برسد. غذاخوری برای دانشجویان دختر در کنار محیط اسکان و سرای دانشجویی افزایش یافته و هزینههای تردد کاهش یافته است.
خوشبختانه حمایت ملی وزارتخانه و سازمان مدیریت از این دانشگاه بسیار خوب بوده اما این نافی نیازمندیها نیست، در سنندج خوابگاه متاهلین و شهر بیجار به شدت نیازمند خوابگاه، غذاخوری و مجموعه ورزشی و توجه بیشتر هستیم، در قروه نیز امکانات آشپزخانه و رفاهی نیاز داریم. انتظار میرود که خانوادهها، اساتید و دانشجویان در جهت ارتقای جایگاه دانشگاه بیش از پیش همکاری داشته باشند.
آباجان به نقل از تسنیم: آیا همچنان رشته تحصیلی آموزش زبان کردی در دانشگاه کردستان فعالیت دارد و اینکه فارغالتحصیلان این رشته دغدغه نبود شرایط تحصیل در مقاطع بالاتر را دارند، چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟
قادرزاده: رشته زبان و ادبیات کردی در دانشگاه کردستان همچنان فعال است و در مقطع کارشناسی دانشجو پذیرش میشود اما در بحث توسعه مقطع در کل کشور در رشته زبان و ادبیاتهای خاص همچون کردی و ترکی، مقطع ارشد تعریف نشده است!پیگیر هستیم، سرفصلها تعریف و به وزارت علوم ارائه شده و در حال بررسی هستند به محض موافقت، اعلام خواهد شد.
البته پذیرش دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی نیازمند سازوکار لازم است، در یک گروه آموزشی بایستی حداقل آموزشیار و استادیار داشته باشیم که این نیاز به مرور فراهم خواهد شد. توسعه زبانهای محلی در کشور مستلزم یک سری سیاستهاست. هماکنون دوره آموزش زبان کردی برای تمام دانشجویان به صورت اختیاری در نظر گرفته شده و هیچ محدودیتی در این حوزه وجود ندارد.
دانشجویان دوره زبان و ادبیات کردی مثل زبان و ادبیات فارسی، زبان و ادبیات انگلیسی میتوانند در دروه زبانشناسی کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند و هیچ محدودیتی پیشروی آنان نیست. کما اینکه وجود مناطق مرزی و منطقه آزاد بانه و مریوان باعث شده که به عنوان مترجم از ظرفیت آنان در شرکتهایی که به استان مراجعه میکنند، استفاده شود.
فارغالتحصیلان زبان کُردی چنانچه در رشته زبان انگلیسی و عربی مهارت پیدا میکنند، میتوانند تسهیلگر روابط تجاری و بسیار درآمدزایی کسب کنند. بسیاری از رشتهها در کشور وجود دارد که دولت آنان را استخدام نمیکند چراکه وجود آنان برای حوزههای مختلف و بازار کار ضروری است، کما اینکه این به آن معنا نیست که ما دورههای تحصیلات تکمیلی را نادیده گرفته و دنبال نکنیم.
آباجان به نقل از تسنیم: چند درصد از فارغالتحصیلان دانشگاه کردستان منجر به شغل میشود؟
قادرزاده: نه ما بلکه هیچ جایی در کشور این آمار را به صورت دقیق ندارند! چراکه بسیاری از افراد که دوره کارشناسی را تمام میکنند و ادامه تحصیل میدهند به دانشگاههای دیگر رفته و مشغول فعالیتهای بخش آزاد میشوند، امروز کم نداریم کارمندانی که از بخش دولتی منفک و خودشان در بازار آزاد کار میکنند چراکه درآمد بالای بازار با کارمندی قابل مقایسه نیست.
بعضاً در برخی از رشتهها همچون مکانیک، برق و کامپیوتر افرادی هستند که حتی حاضر به هیئت علمی هم نیستند چراکه امکان کار و درآمد در بازار بسیار بالاتر است. بازارهای تهران و شرکتهای دانش بنیان این ظرفیتها را جذب میکنند.
انتهای پیام/۴۸۱/.