خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، فومن، زلیخا صفری| ورزش زورخانهای از ورزشهای محبوب ایرانیها است که روش و منش پهلوانی را یدک میکشد و از دیرباز ایران میراث دار انجام این ورزش بوده است، گفته شده که حدود هفتصد سال پیش محمود که معروف به پوریای ولی بوده و در خوارزم زندگی میکرده زورخانهها را به شکل امروزی در آورده است.
از گذشتههای دور ورزش زورخانهای به پهلوانی و جوانمردی اشاره داشته و اغلب کسانی که در زورخانهها شرکت میکردند دارای خصوصیاتی مانند مروت و جوانمردی و پهلوانی بودند، همچنین مرشد زورخانه در هنگام ورزش و برای تهیج ورزشکاران اشعار و داستانهایی آهنگین را همراه با ضرب زورخانهای میخواند و به خصوص دردهای جوانمردی و پهلوانی که بسیار با ارزش هستند اشاره میکند، ورزش زورخانهای از ورزشهای تاریخی و فرهنگی ایران شناخته میشود و از قدیم رواج داشته است.
*زورخانه مکان گنبدی شکل با فضای معنوی
زورخانه به محلی گفته میشود که ورزشکاران در آن جمع میشوند و به اجرای آیینهای پهلوانی و تمرین ورزشهای باستانی مشغول میشوند. زورخانه دارای ساختمان منحصر به فردی است و سقفی گنبدی شکل دارد. زیر گنبد زورخانه محوطهای چند ضلعی وجود دارد که اصلیترین مکان برای تمرین و اجرای مراسمهای زورخانهای به شمار میآید. این محوطه که اغلب شش ضلعی است چند متر پایینتر از سطح زمین قرار دارد و به همین دلیل آن را گود مینامند.
زورخانهها دربی کوتاه دارند و این موضوع نشان دهنده فلسفه تواضع و فروتنی پهلوانان است به این صورت که درب کوتاه باعث میشود که افراد هنگام ورود به زورخانه با قامتی خمیده و سر به زیر که نشانه ادب و تواضع است وارد زورخانه شوند.
زورخانهها فقط محلی برای آموزش و اجرای ورزشهای باستانی نیستند بلکه به دلیل آموزههای معنوی که برای ورزشکاران خود دارند به مکانی مقدس و ویژه مبدل شدهاند و دارای احترام زیادی است و از لحاظ ظاهر ساختمان زورخانهها با معابد میترایی و مهراوهها شباهت حیرتانگیزی دارد.
*بهرهبرداری از سالن پوریای ولی در سال ۱۴۰۰
طی چند سال گذشته نیز چند سالن ورزش زورخانهای در استان گیلان به بهره برداری رسید که مورد استقبال ورزش دوستان و خانوادهها قرار گرفت، سال ۱۳۹۸ کلنگ احداث زورخانه پوریای ولی در مجموعه ورزشی انقلاب این شهر بر زمین خورد که طبق گفته مسئولان، این زورخانه در مساحت ۴۰۰ متر مربع و با اعتبارات ملی سی میلیارد ریالی در سالن ۱۴۰۰ به بهره برداری رسید ولی بعد از گذشت چند سال هنوز هم دارای مشکلاتی است.
مجموعه ورزشی انقلاب فومن از سال ۱۳۸۶ دایر شده که چندین رشته ورزشی برای این مجموعه پیش بینی شده که تاکنون فقط سالن زورخانه در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری رسیده و برای بخش زمین فوتبال هم فقط چند ستون برای جایگاه در نظر گرفته شده که بعد از گذشت چند سال حدود بیست درصد پیشرفت فیزیکی دارد و سال هاست کهای ن مجموعه به حال خود رها شده است.
یکی از مشکلات اصلی این زورخانه راه دسترسی به سالن است و در نیمه دوم سال که شاهد بارشهای کم و زیاد هستیم مسیر راه دسترسی به سالن از ورودی مجموعه ورزشی انقلاب که از دو دهه قبل در نظر گرفته شده تبدیل به تالاب و رودخانه میشود که مانع ورود ورزشکاران به سالن زورخانه میشود.
*سالن پوریای ولی فومن با مساحت ۴۰۰ متر در انتظار یک یا علی
رضا اصغرزاده رئیس هیات ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی فومن در گفتوگو با خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم با اشاره به فعالیت بیش از سی نفر از ورزشکاران این شهر در زورخانه پوریای ولی اظهار کرد: بعد از گذشت چند سال از زمان بهره برداری سالن زورخانه، هنوز هم با مشکل راه دسترسی به سالن روبرو هستیم و در زمان کوچکترین بارش باران، مسیر دسترسی از ورودی مجموعه ورزشی انقلاب تا سالن زورخانه دچار آبگرفتگی شدید میشود که باید با خودرو یا حتی قایق موتوری در این مسیر تردد کرد که شایسته این ورزش پهلوانی نیست.
وی با بیان اینکه از همان روزهای اول بهره برداری این سالن ورزشی، مشکلات مربوطه را به مسئولین شهرستانی اعلام و خواستار حل مشکلات شدیم، گفت: ما بارها این مشکل را در جلسات و با مسئولان در میان گذاشتیم ولی متاسفانه تا امروز علارغم درخواست و پیگیریهای مکرر به نتیجهای نرسیدیم و همه مسئولین شهری اعم از فرماندار، نماینده مردم در مجلس، شهرداری و غیره در جریان امورات و مشکلات هستند و ورزشکاران چشم انتظارند تا مشکلات عبور و مرور به مجموعه بعد از چند سال از زمان بهره برداری برطرف شود.
اصغرزاده با بیان اینکه ورزش پهلوانی زورخانهای علاقه مندان زیادی در فومن دارد ولی کوچکترین بارش باران، باعث بزرگترین مانع برای ورود به سالن میشود، افزود: طی چند هفته گذشته که شاهد بارش نعمت الهی بودیم درب این سالن ورزشی و پهلوانی به دلیل آبگرفتگی مسیر دسترسی قفل بوده و ورزشکاران نمیتوانند از ظرفیت موجود استفاده کنند که قفل بودن مراکز نیز طبیعتا موجب فرسودگی میشود و باید از این اقدام جلوگیری کرد.
رئیس هیات ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی فومن، سالن ورزش زودخانه را مانند مسجد خواند و بیان کرد: این ورزش با سلام و صلوات است و در هر حرکتی ما صلوات داریم و کار ورزشکاران با ائمه و دوازده امام و چهارده معصوم است پس از مسئولان استان و شهرستان میخواهیم اقدامی کنند تا باز هم شاهد صدای ضرب و نوای ورزشکاران باشیم.
وی، از خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم خواست با انعکاس مشکلات مطرح شده و پیگیری آن تاحصول نتیجه، کمک کنند این مجموعه مجدد بازگشایی شود چراکه هزینه زیادی برای آن شده و اگر بیبهره بماند فرسوده خواهد شد.
*اعتبارات دولتی پاسخگوی نیاز ورزش فومن نیست
بابک خلیلی رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان فومن نیز در گفتوگو با خبرنگار آباجان به نقل از تسنیم درخصوص مشکل مربوط به سالن پوریای ولی اظهار کرد: این سالن در مجموعه بزرگ ورزشی انقلاب شهرستان فومن وجود دارد که این مجموعه پروژه بزرگ ملی شهرستان در ورزش است که سالهای طولانی همچنان رها شده و بخش سالن زورخانه که سال ۱۴۰۰ به بهره برداری رسید با مشکلاتی مواجه است.
وی با بیان اینکه طبق براوردهای انجام شده برای حل مشکلات مجموعه ورزشی انقلاب حدود دویست میلیارد تومان اعتبار نیاز است، گفت: اعتبار اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان در طول یک سال کمتر از این میزان برآورد شده و برای حل مشکلات مجموعه ورزشی انقلاب فومن و سالن پوریای ولی نیاز به اعتبارات ملی است که در این راستا از نماینده مردم شهرستان فومن در مجلس میخواهیم که در این خصوص به ما کمک کنند تا باز هم شاهد صدای ورزش باستانی و پهلوانی زورخانه باشیم.
رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان فومن با بیان اینکه اعتبارات دولتی پاسخگوی نیاز ورزش نیست و اگر زیرساختها را درست کنیم مشکل ورزش حل میشود، افزود: امکانات ورزشی و اعتباراتی که به هیئتهای ورزشی تخصیص داده میشود بسیار ناچیز است و توان برگزاری مسابقات را از هیئتها گرفته و در این خصوص با چالش مواجه هستیم.
.
انتهای پیام/