به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، آذرماه ۱۴۰۲، شهرداری شیراز و ادارهکل کتابخانههای عمومی از «طرح توسعه کتابخانههای عمومی شهر شیراز» رونمایی کردند؛ این طرح قراردادی سه بندی بود که بر اساس آن این ۲ دستگاه در راهاندازی ۹ کتابخانه مشارکتی، ایجاد سه کتابخانه عمومی جدید و یک واحد کتابخانه سیار همکاری میکنند؛ به ین صورت که زیرساخت از سوی شهرداری در اختیار قرار گرفته و نهاد کتابخانههای عمومی آن را تجهیز کرد.
اکنون که یکسال از این قراداد میگذرد، با همافزایی مثال زدنی نهاد کتابخانههای عمومی و شهرداری شیراز، همه بندهای این قرارداد اجرایی شده و مردم شیراز بویژه در مناطقی که دسترسی مناسبی به کتابخانه نداشتند، از این امکان بهرهمند شدهاند.
کتابخانههای واقع در فرهنگسراهای باران، پرتو، جوان، رکنآباد، علوی، لاله، نیایش، کارآفرینی و کتاب شهرداری شیراز مشارکتی شدند و سه کتابخانه بزرگ مقیاس نیز در سه فرهنگسرای شهروند، حکمت و بهمن بیگی شیراز تجهیز شد.
آنطور که مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس میگوید، یک دستگاه اتوبوس نیز از سوی شهرداری در اختیار این ادارهکل قرار گرفته که اکنون در حال آمادهسازی است تا پس از تجهیز منابع به ۱۰ مجتمع حاشیه شهر شیراز، که به کتابخانههای عمومی دسترسی ندارند، ارائه خدمت کند.
محمدحسین فیروزی درباره سه کتابخانه بزرگ مقیاس شیراز گفت: این کتابخانههای عمومی استاندارد که خدمات متعددی را به اعضای خود ارائه میکنند، ۴۳ درصد به فضای کتابخانهای شیراز اضافه میکنند.
کتابخانه یکهزار و ۱۶۰ متر مربعی شهید محمد اسلامی هفته گذشته در بوستان شهروند واقع در محله کمتر برخوردار بلوار اتحاد افتتاح شد و کتابخانههای عمومی الفبا در مساحت یکهزار و ۵۰۰ و شهید رئیسی در یکهزار متر مربع نیز در روزهای آینده در فرهنگسراهای بهمن بیگی و حکمت بهرهبرداری میشوند.
اهمیت این همافزایی زمانی روشنتر میشود که بدانیم شهرستان شیراز از نظر زیرساختهای کتابخانهای محروم است و سه کتابخانه عمومی جدید در محلههای راهاندازی شده که این مراکز فرهنگی دور از دسترس شهروندان است.
اهمیت این همافزایی زمانی روشنتر میشود که بدانیم شهرستان شیراز از نظر زیرساختهای کتابخانهای محروم است و سه کتابخانه عمومی جدید در محلههای راهاندازی شده که این مراکز فرهنگی دور از دسترس شهروندان است.
علاوه بر همکاری شهرداری و ادارهکل کتابخانههای عمومی فارس، همافزایی این ادارهکل با فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز ۲ شهر فاقد کتابخانه شیراز را برخوردار کرد.
بر این اساس ساختمان کتابخانههای عمومی در شهرهای داریون و خان زنیان شیراز رسما از فرهنگ و ارشاد اسلامی به کتابخانههای عمومی فارس انتقال یافت؛ کتابخانه خان زنیان تجهیز شده و ساختمان کتابخانه داریون در مرحله تعمیرات قرار دارد.
چشمپوشی از احساس مالکیت و چشم دوختن به بهبود خدمترسانی
به گفته رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز این همافزایی شهرداری و ادارهکل کتابخانههای عمومی موفق بوده و در سطح کشور به الگو تبدیل شده است چنانکه اکنون کلانشهرهای کشور از این همکاری الگو میگیرند و برای بازدید از پروژهای کتابخانهای شیراز، به این شهر سفر میکنند.
به گفته مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس در یک برنامه ریزی فشرده، پس از تحویل فضای کتابخانههای عمومی در فرهنگسراهای شهرداری، طی ۱۲۰ روز، فضای داخلی این اماکن طراحی و مناسب سازی شد، کتابخانهها تجهیز و تامین منابع شد و افتتاح آنها از هفته کتاب آغاز شد.
کتابخانههایی که هر یک به نوعی نمود تحقق عدالت هستند، چرا که در محلههایی از شهر ایجاد شدهاند که مردمانش یا به کتابخانهای دسترسی نداشتند و یا دسترسی آنها بسیار محدود بود.
اما چه چیزی سبب شد تا این همکاری شکل بگیرد و موفق از آب درآید؛ محمد حسین فیروزی در این ارتباط گفت: اتفاق جدیدی که در شیراز رخ داد کنار هم قرار گرفتن دستگاهها و کنار رفتن حس مالکیت بود.
او افزود: ۲ مجموعه با یکدیگر توافق کردند، پروژههایی را تعریف کنند تا مردم شیراز بهتر از گذشته از خدمات کتابمحور و کتابخانههای عمومی بهرهمند شوند.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز نیز در این ارتباط گفت: هم افزایی با دیگر دستگاهها، برای ارائه خدمت به شهروندان شیرازی راهبرد شهرداری شیراز است و در ادامه نیز تداوم خواهد یافت.
محمدعلی چوبینی اضافه کرد: همکاری برای ایجاد کتابخانه عمومی و مشارکتی با ترویج کتابخوانی به ارتقای فرهنگ شهروندی کمک میکند.
او اظهار کرد: سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز در این دوره ۲ راهبرد هم افزایی و جلوگیری از موازی کاری و همسو کردن ظرفیتها، منابع و امکانات با دیگر دستگاه های فرهنگی و تقویت فرهنگ کتاب و کتابخوانی را سرلوحه فعالیت خود قرار داد.
تجلیل رئیس جمهور از حامی ترویج کتاب و کتابخوانی
اکنون درست یکسال از عقد قرارداد میان شهرداری و ادارهکل کتابخانههای عمومی فارس میگذرد و علاوه بر مشارکتی شدن کتابخانههای هرداری که بیتردید به تقویت آنها و غنای منابع آنها میافزاید، ایجاد سه کتابخانه جدید حدود سه هزار و ۶۰۰ متر مربع به فضا و ۹۰ صندلی سالن مطالعه به ظرفیت کتابخانهای شهر افزوده است.
ایجاد این زیرساختهای ارشمند، شهر شیراز ۲۲ درصد به فضای کتابخانهای شهر شیراز، ۴۳ درصد به فضای کتابخانهای شهرستان شیراز و ۹.۸ درصد به فضای کتابخانهای فارس افزود.
رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۲۴ آبانماه در آیین روز ملی کتاب، از برترینهای این حوزه تجلیل کرد؛ در این میان محمدحسن اسدی شهردار شیراز نیز برای همکاری در ایجاد سه کتابخانه بزرگ در شهر شیراز به عنوان حامی برتر ترویج کتاب و کتابخوانی در کشور معرفی و تجلیل شد.