جان پناه‌های همدان، گرمابخش کوهنوردانی که دل به کوه می‌زنند

جان پناه‌های همدان، گرمابخش کوهنوردانی که دل به کوه می‌زنند

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، کوهنوردان همدانی یکصد سال تاریخ مستند در صعود به قله الوند دارند، مرحوم محمود اجل اسطوره کوهنوردی همدان که در سن هفت سالگی به قله الوند صعود کرد، شادروان فریدون اسماعیل‌زاده از مربیان بزرگ سنگنوردی کشور و شادروان حسین طالبی‌مقدم از جمله بزرگان کوهنوردی دیار هگمتانه به شمار می‌روند.

از این رو، همدان در برخورداری از جان پناه کوهستانی جزو قدیمی ترین‌ها در کشور به شمار می‌رود و در میان مسیرهای منتهی به ارتفاعات همدان، دشت میشان قدیمی‌ترین و شناخته‌ترین منطقه در مسیر کوهنوردی فرزندان الوند است.

دشت یا همان میدان میشان بیش از نیم قرن جان پناه اقامتگاه موقت کوهنوردانی است که در سرما و گرمای سال برای صعود به قلل مرتفع رشته کوه الوند از این مسیر تردد می‌کنند.

این دشت در واقع در مسیر اصلی صعود به قله الوند قرار دارد و وسعت آن حدود یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا به ۲ هزار و ۶۰۰ متر می‌رسد.

اهمیت این منطقه سبب شد تا از ۵۰ سال قبل عملیات ساخت ۲ پناهگاه در آن عملیاتی اجرایی شود و در این نیم قرن قدمت، مفاخر کوهنوردان ایران زمین در این اقامتگاه موقت اسکان گرفتند.

در سال ۱۳۴۵ پناهگاه اول میدان میشان به همت هیات کوهنوردی همدان توسط آقایان «فریدون اسماعیل زاده» دبیر هیات، «اکبر سلاحی» خزانه دار و «عربعلی شروه» منشی هیات و عموم کوهنوردان همدان و با حمایت رئیس هیات کوهنوردی وقت «عبدالله حاجیلو» احداث شد.

این پناهگاه که دومین پناهگاه کوهنوردی ایران پس از پناهگاه «شیرپلا» محسوب می‌شد با حضور جمع کثیری از گروه‌های کوهنوردی، کوهنوردان همدان و کوهنوردان آزاد ساخته شد و مدت اجرای ساخت آن سه ماه تابستان و با هزینه حدود ۱۸۰ هزار ریال و مورد تائید و پشتیبانی تربیت بدنی، فرمانداری و فدراسیون کوهنوردی بود.

میشان که دومین پناهگاه کوهنوردی ایران پس از پناهگاه «شیرپلا» محسوب می‌شد با حضور جمع کثیری از گروه‌های کوهنوردی، کوهنوردان همدان و کوهنوردان آزاد ساخته شد و مدت اجرای ساخت آن سه ماه تابستان و با هزینه حدود ۱۸۰ هزار ریال و مورد تائید و پشتیبانی تربیت بدنی، فرمانداری و فدراسیون کوهنوردی بود.

ساخت پناهگاه الوند موجب شد که کوهنوردان با شب مانی در میدان میشان، برای صعود قله‌های «الوند»، «کلاغ لانه»، «دائم برف» و «قزل ارسلان» فعالیت و زمان بیشتری داشته باشند.

از سوی دیگر با توجه به ارتفاع منطقه کلاغ لانه، اقامت کوهنوردان در این جان پناه سبب شد تا آن‌ها برای صعود به این منطقه فعالیت چشمگیری داشته باشند.

احداث جان پناه دشت میشان بهانه خوبی شد تا بعد از سال‌های ۱۳۵۰ فکر ساخت پناهگاهی در منطقه برف خیز کلاغ لانه به پیشنهاد فریدون اسماعیل زاده قوت بگیرد و امروزه شاهد استفاده از این پناهگاه‌ها هستیم.

جان پناه های همدان، میزبان گرمابخش کوهنوردانی که دل به کوه می‌زنند

۶ پناهگاه ارتفاعات الوند میزبان کوهنوردان

رییس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان گفت: هم اکنون ۶ جان پناه اصلی و پنج جان پناه برای اسکان موقت کوهنوردان در ارتفاعات استان همدان تجهیز و آماده شد.

رضوان سلماسی اظهار کرد: این جان پناه ها دارای سیستم گرمایشی و سایر تجهیزات لازم برای اقامت موقت کوهنوردان است.

وی اضافه کرد: همدان از حیث برخورداری از جان پناه مجهز در سطح کشور بی‌نظیر است و در تمامی فصول خدمات دهی به کوهنوردان انجام می‌شود.

سلماسی با اشاره به اینکه همدان از دیرباز میعادگاه صعودهای گروهی کوهنوردان کشور بوده است،گفت: در فصل زمستان هر هفته بیش از ۲ هزار کوهنورد در این استان اقدام به صعود می‌کنند.

وی بیان کرد: البته این رقم در فصل تابستان و بهار به ۱۰ هزار کوهنورد می‌رسد که البته فصل زمستان به لحاظ آب و هوایی و سختی مسیر بیشتر تخصصی است.

رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان با تاکید بر اینکه هرگونه صعود اعم از گروهی و انفرادی ملزم به همراه داشتن تجهیزات کوهنوردی است،گفت: ورزش کوهنوردی در عین زیبایی و جذابیت، مملو از خطرات احتمالی است.

وی افزود: کوهنوردانی که قصد صعود به ارتفاعات را دارند باید تجهیزات لازم را همراه خود داشته باشند.

کوهنوردانی که قصد صعود به ارتفاعات را دارند باید تجهیزات لازم را همراه خود داشته باشند.

سلماسی خاطرنشان کرد: اواخر هفته جاری نیز بارش برف در سطح استان پیش بینی شده و برهمین اساس صعود به ارتفاعات به ویژه برای افراد کم تجربه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و بهتر است قبل از اعزام نسبت به اطلاع از شرایط جوی استعلام لازم را دریافت کنند.

وی با اشاره به مرمت جان پناه میشان ۲ نیز گفت: پنجره‌های این جان پناه دچار فرسودگی شده و هماهنگی لازم برای تعییرات اساسی آن را انجام داده‌ایم تا مشکلی بابت گرمایش و اسکان کوهنوردان نداشته باشد.

جان پناه های همدان، میزبان گرمابخش کوهنوردانی که دل به کوه می‌زنند

ارتفاعات همدان مسیر جذاب برای گروه‌های کوهنوردی

مدیرکل ورزش و جوانان همدان نیز گفت: پناهگاه و جان پناه‌های موجود در ارتفاعات همدان مجهز به امکانات گرمایشی و اسکان شده‌اند و به لحاظ تجهیزات جزو استان‌های مطرح در کشور هستیم.

علی حقیقی افزود: ارتفاعات تحت نظارت هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان همدان دارای پناهگاهای مجهز با امکانات پیشرفته است و جذابیت مسیرهای صعود باعث شده تا هر هفته شاهد صعود گسترده کوهنوردن باشیم.

ارتفاعات تحت نظارت هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان همدان دارای پناهگاهای مجهز با امکانات پیشرفته است و جذابیت مسیرهای صعود باعث شده تا هر هفته شاهد صعود گسترده کوهنوردن باشیم.

وی اضافه کرد: براساس بررسی‌های صورت گرفته ارتفاعات الوند بیشترین مسیر تردد کوهنوردان استان همدان است که استقبال چشمگیری از این منطقه در طول فصول سال صورت می‌گیرد.

وی در خصوص شرایط فعالیت حرفه‌ای کوهنوردان همدان گفت: استان همدان در تاریخ کوهنوردی ایران سابقه درخشانی دارد و طبق نظر مسوولان فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی کشور عنوان «پایتخت کوهنوردی ایران» را در اختیار دارد.

حقیقی افزود: همدان دارای مفاخر و گنجینه‌های ارزشمند کوهنوردی است و بسیاری از کوهنوردان همدانی فاتح قلل مرتفع دنیا از جمله اورست هستند و برهمین اساس به عنوان قطب کوهنوردی کشور شناخته می‌شود.

استان همدان از دیر باز مهد پرورش کوهنوردان و سنگنوردان برجسته و به نام کشور نظیر ‘جلال چشمه قصابانی’ و ‘حمید اولنج’ فاتحان قله اورست و پیشکسوتان درگذشته و ارزشمندی همچون ‘محمود اجل’ بنیانگذار کوهنوردی حرفه‌ای و علمی در کشور، شادروان ‘فریدون اسماعیل زاده’، شادروان ‘حسین طالبی مقدم’ و تعداد بیشماری ورزش کار افتخار آفرین است.

هم اکنون بیش از ۶۰ گروه و باشگاه کوهنوردی و صعودهای ورزشی در این استان فعال است.

در حال حاضر ۲ هزار کوهنورد سازمان یافته و دارای بیمه ورزشی فعالیت مستمر در صعودهای ورزشی دارند و البته این آمار در فعالیت‌های تفریحی و هفتگی کوهنوردان به چندین برابر می‌رسد.

Check Also

جان پناه‌های همدان، گرمابخش کوهنوردانی که دل به کوه می‌زنند

جان پناه‌های همدان، گرمابخش کوهنوردانی که دل به کوه می‌زنند

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، کوهنوردان همدانی یکصد سال تاریخ مستند در صعود …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *