به گزارش خبرنگارگروه علمی آباجان به نقل از ایرنا، محققان شرکت فناوری بن یاختههای رویان وابسته به پژوهشگاه رویان سازمان جهاددانشگاهی اخیرا موفق به بومی سازی یک پانسمان زیستی تحت عنوان پرده آمنیوتیک (آمی کر) شدهاند. نخستین محصولی از این نوع است که پروانه تولید و بهرهبرداری آن از وزارت بهداشت دریافت شده است. همچنین به شکل یک پانسمان خشک در بسته بندیهای مختلف نخستین محصول پالایشگاه محصولات زایمانی محسوب می شود.
محصولی قابل جذب در پوست بدن که از بافت اهدا شده انسانی تهیه می شود و از ویژگی هایی همچون تسریع در روند بهبودی زخم برای افراد آسیبدیده خاص مانند زخمهای ناشی از سوختگی، دیابت، زخم بستر و جراحی هایی همچون قرنیه چشم برخوردار است. استفاده یک عدد آن با استفاده و تعویض ۱۰ پانسمان موجود برابری می کند.
تحول عظیم در بهبود زخم های مزمن با پرده جنینی، این زباله طلایی
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان جهاد دانشگاهی در خصوص فناوری جدید محصول جدید نوآورانه این شرکت گفت: پرده آمنیوتیک (آمی کر) یکی از محصولاتی است که در پالایشگاه ضمایم زایمانی فرآوری شده است. پرده آمنیوتیک (آمی کر) یک زخم پوش بیولوژیک (زیستی) است که در سوختگی ها، زخم پای دیابتی و جراحی های قرنیه و زخم بستر قابلیت استفاده دارد.
دکتر مرتضی ضرابی در گفت وگو با خبرنگار گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا افزود: بررسی ها نشان داد پرده جنینی یا همان آمنیوتیک که بعد از تولد نوزاد به عنوان یک زباله بیولوژیک طلایی دور ریخته می شود، قابل فرآوری و دارای فاکتورهای رشد و پروتئین های ارزشمندی است.
وی افزود: اگر به شکل صحیح فرآوری شود می تواند در بهبود و بازسازی زخم مورد استفاده قرار گیرد و این امکان توسط شرکت فناوری بن یاخته های رویان فراهم شده است.
افزایش سرعت ترمیم و بهبود زخم با پانسمان جدید
عضوهیات علمی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی افزود: پانسمان زیستی بومی سازی شده توسط این مجموعه دانش بنیان در واقع نخستین محصول در این حوزه است که به شکل گسترده تولید آن آغاز شده است. در صورتی که قبل از این برای زخم های مختلف استفاده از پانسمان های موجود در بازار مرسوم بوده است.
ضرابی با تاکید براینکه، این پانسمان زیستی سرعت ترمیم و بهبود زخم را بدون هیچ عارضه ای به شکل محسوس افزایش می دهد افزود: این درحالی است که پیش از این چنین پانسمانی در کشور تولید نشده بود.
وی تاکید کرد: دانش فنی پانسمان زیستی ایرانی به طور کامل بومی است، توانمندی علمی محققان مجموعه رویان از این حیث که از یک زباله بیولوژیک به عنوان ضایعات زایمانی چنین محصول کاربردی و مفید در درمان بیماران را فرآوری کرده اند، ارزشمند دانست.
این پژوهشگر پژوهشگاه رویان، یکی از ویژگی های مهم پانسمان زیستی ایرانی را کاهش فواصل تعویض پانسمان عنوان کرد و افزود: این امر به آن معنی است که با فاصله زمانی بیشتر این پانسمان می تواند روی زخم گذاشته شود.
وی افزود: بررسی های انجام شده در کارآزمایی های بالینی در بیماری های مختلف نشان داده سرعت ترمیم زخم حتی زخم های مزمن که ترمیم و بهبود آن چندین ماه طول کشیده به سه تا چهار برابر یافته و با استفاده از این محصول بهبودی زخم به کمتر از یک ماه کاهش یافته است.
جلوگیری از خروج ارز از کشور با بومی سازی پانسمان زیستی
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان جهاد دانشگاهی اظهار کرد: پیش از این مشابه پانسمان بومی سازی شده محققان رویان با پنج برابر قیمت محصول ساخت ایران و خروج ارز از کشورهای اروپایی به ایران وارد می شده است. البته محصول ساخت ایران در رقابت با سایر محصولات خارجی می تواند جایگزین پانسمان وارداتی شده و مورد استفاده بیماران درگیر زخم های حاد و مزمن قرار گیرد.
دکترضرابی همچنین با بیان اینکه، هم اکنون تولید این پانسمان زیستی آغاز و وارد بازار شده و امکان صادرات محصول بومی سازی شده فراهم شده است، از تقاضای خرید بیش از ظرفیت تولید این محصول نوآورانه به خصوص از کشورهای همسایه خبر داد.
وی گفت: محصول وجود دارد و در همین ابتدای امر تقاضاهایی از کشورهای همسایه برای صادرات داریم؛ به نظر می رسد این محصول می تواند تحول مناسبی را در حوزه بهبود زخم ایجاد کند و زخم بیمارانی که با زخم های مزمن از جمله زخم سوختگی، زخم پای دیابتی و زخم بستر روبرو هستند، با شرایط بهتری بهبود یابد. اکنون پانسمان زیستی ساخت جهادگران رویان به مرحله تجاری سازی رسیده و مراکز درمانی کشور می توانند از این محصول استفاده کنند.
وی اظهار امیدواری کرد که این مجموعه فناور بتواند در یکی دو ماه آینده با افزایش تولید چهاربرابری، نیاز کامل بازار درحوزه داخل و خارج را برای این محصول تامین کند.