مهارت کنترل خشم و هیجان باید آموزش داده شود

مهارت کنترل خشم و هیجان باید آموزش داده شود

سیدحسن موسوی چلک در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی آباجان به نقل از ایرنا با تاکید بر اینکه باید با استفاده از فضای گفت‌وگو سازگاری خود را با شرایط افزایش دهیم تا بتوانیم به زندگی عادی برگردیم، افزود: همه این مهارت‌ها یادگرفتنی است و باید در سبد آموزش‌های فرد قرار گیرد تا چطور خشم، ترس، غم، شادی و هیجان خود را مدیریت کند.

این آسیب شناس و مددکار اجتماعی در عین حال با بیان اینکه گاهی رفتارهای خشونت آمیز به دلایلی چون بیکاری، بیماری و مشکلات اقتصادی و اجتماعی بروز می‌کند، افزود: اینکه چطور از فرد آسیب دیده حمایت کنیم که این شرایط آثار منفی کمتری روی فرد داشته باشد، مستلزم آموزش و فراگیری است.

وی با بیان اینکه در کنار مهارت‌های فردی، بی نیاز از دریافت مشاوره از متخصصان نیستیم، گفت: اگر خودرو خراب شود، آن را به نزد مکانیک می‌بریم اما چطور است که در زمان بروز بحران اجتماعی به مشاوران و متخصصان اجتماعی که اهل فن هستند، مراجعه نمی‌کنیم؟

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه داد: گفت‌وگوی مسالمت آمیز و انتخاب رویکرد سازنده برای حل تعارض کمک می‌کند تا به مرحله قتل و خشونت نرسیم.

این مددکار اجتماعی با بیان اینکه وقتی روابط زوجین به مرحله بحران می‌رسد، طلاق هم می‌تواند یک راهکار تلقی شود، اظهار داشت: طلاق مغضوب‌ترین حلال در دین اسلام شناخته شده اما در جاهایی هم همین طلاق توصیه شده است. وقتی دو نفر نتوانند خودشان مشکل را حل کنند و حتی خانواده و مشاوران نیز در حل تعارض موفق نشوند، گزینه طلاق بهتر از اقداماتی چون قتل و یا پایان دادن به زندگی خود است.

موسوی چلک تاکید کرد: مقابله با استرس و کنترل رفتارهای هیجانی امری یادگرفتنی بوده و مستلزم آن است که فرد از دوران مدرسه بخشی از این مهارت‌ها را آموزش ببیند تا بتواند در شرایط ناملایم زندگی چطور شرایط و زندگی خود را مدیریت کند که اثر سوء بر زندگی او نداشته باشد.

رفتار خشونت آمیز به وجه مشخصه رفتار ما تبدیل شده است

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: یکی از مسائلی که در کشور داریم، این است که رفتار خشونت آمیز به وجه مشخصه رفتار ما تبدیل شده است و مصادیقی از خشونت اجتماعی شامل قتل، ضرب و جرح، نزاع، خشونت خانگی، همسرآزاری، کودک آزاری و حتی سالمند آزاری در جامعه وجود دارد.

وی اظهار داشت: باید بپذیریم که ما برای زیست اجتماعی نیازمند یادگیری مهارت‌هایی هستیم که بتواند ما را در شرایط بحرانی مراقبت کند و به گونه‌ای رفتار کنیم که در شرایط مختلف درگیر بحران‌ها نشویم و مواجهه منطقی‌تری با شرایط سخت داشته باشیم.

این کارشناس اجتماعی با یادآوری اینکه افراد مختلف به دلیل تفاوت های فردی و اجتماعی رفتارهای متفاوتی نیز در مواجهه با شرایط سخت و بحران‌ها دارند، افزود: ما نیازمند حل تعارض بخصوص در مشاجرات خانوادگی هستیم.

موسوی چلک ادامه داد: بیش از تاب‌آوری، مهارت حل تعارضات است که اهمیت دارد؛ ممکن است در هر خانواده‌ای اختلافاتی بوجود آید اما اینکه چگونه آن تعارض را مدیریت کنیم که تبدیل به بحران نشود، مولفه مهم در حل آن به شمار می‌رود.

وی یکی از راه‌های حل مسئله را گفت‌وگو و بیان دیدگاه‌های دو طرف دانست و گفت: باید با هم گفت‌وگو کنیم؛ دو طرف نظر خود را در یک موضوع واحد بگویند و تبادل نظر کنند تا به یک نتیجه واحد برسند. در این صورت است که مشخص می شود آیا این موضوع نیازمند تصمیم گیری است و یا اینکه چه تصمیماتی برای آن باید گرفت تا از بین آنها بهترین راه را انتخاب کرد.

این مددکار اجتماعی ادامه داد: باید همه تلاش خود را به کار بست که مسئله به بحران تبدیل نشود؛ کسانی به مرحله بحرانی می رسند که فضای گفت‌وگو و تبادل دیدگاه را ایجاد نمی‌کنند.

وی گفت: در چنین رویکردی تعارض‌ها می‌تواند عاملی برای آموزش مهارت جدید باشد و فرد تلاش کند تا مهارت‌هایی چون گفت‌وگو، کنترل رفتارهایی چون خشم، هیجان و استرس را فرا بگیرد.

راهکارهای حمایتی از زنان در قانون وجود دارد

موسوی چلک با انتقاد از طولانی شدن روند تصویب لایحه حمایت از زنان گفت: اگرچه با قوانین فعلی نیز می‌توان از زنان در برابر خشونت و سوءرفتار حمایت کرد اما ۱۳ سال معطلی برای تهیه و تصویب لایحه‌ای جامع در این زمینه معنا ندارد.

وی با بیان اینکه موضوع حمایت جامع از زنان و کودکان برای نخستین بار در قانون پنجم توسعه مطرح شد، افزود: لایحه حمایت از زنان در سال ۹۹ به مجلس شورای اسلامی رفت و با گذشت چهار سال هنوز تعیین تکلیف نشده و بین این مجلس و آن مجلس دست به دست می شود.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران یادآور شد: در برنامه پنجم توسعه که سال ۱۳۹۰ اجرای آن آغاز شد، تهیه و تدوین «سند ملی امنیت بانوان و کودکان در روابط اجتماعی» با مشارکت و برنامه‌ریزی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، قوه قضائیه، سازمان بهزیستی کشور، شهرداری، وزارت کشور، شورای عالی استان ها، مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تعاون، کار و امور اجتماعی به دولت واگذار شد.

این کارشناس اجتماعی ادامه داد: پس از آن پیش نویس لایحه‌ای در حمایت از زنان در سال ۱۳۹۲ تهیه و بارها متن آن ویرایش شد و سرانجام در دی ماه سال ۱۳۹۹ لایحه‌ای با عنوان «حمایت از آسیب‌دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر خشونت» از سوی دولت به مجلس ارسال شد.

موسوی چلک افزود: اگرچه هنوز این لایحه در گیر و دار مجلس است و به تصویب نرسیده اما با قوانین موجود نیز می توان با خشونت علیه زنان مقابله کرد.

وی بیان داشت: اورژانس اجتماعی یکی از راهکارهای حمایت از زنانی است که مورد خشونت خانگی قرار گرفته‌اند؛ علاوه بر آن قاضی نیز به استناد قانون در صورتی که ببیند زنی در خانه همسر امنیت جانی ندارد، می‌تواند او را به جای امن انتقال دهد که این جای امن می‌تواند خانه اطرافیان و بستگان او یا موسسات اجتماعی باشد.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه داد: البته قانون نیازمند تقویت و به‌روز رسانی است که لایحه حمایت از زنان نیز با همین رویکرد نوشته شده است.

Check Also

آیین یادبود «منصوره قدیری جاوید» برگزار شد

آیین یادبود «منصوره قدیری جاوید» برگزار شد

به گزارش خبرنگار گروه جامعه آباجان به نقل از ایرنا، آیین یادبود «منصوره قدیری جاوید» …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *