به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، پرستاری نه یک شغل بلکه هنری آمیخته با تخصص و تعهدی بی پایان است که فقط در توان فرشتگانی زمینی است که فارغ از زندگی شخصی و مشغله های روزانه جسم و روح خود را همراه تن رنجور بیماران کرده و با بردباری و صبوری تمام تلاش خود را برای کاهش درد و رنج بیماران می کنند.
پرستاران، ایثارگرانی دلسوز و مهربان هستند که با تعهد به انسان دوستی و اخلاق مداری گاهی سنگ صبور بیماران و همراهانی شاکی از درد و دشواری های بیماری می شوند و پا به پای بیماران و خانواده های آنان تا درمان قطعی و معالجه بیماران از پای نمی نشینند.
زمانی آسمانی بودن این فرشتگان زمینی بیش از پیش نمایان می شود که پی در پی با راهی نمودن بیماران رهایی یافته از درد بیماری با روی خندان و آغوشی گرم پذیرای دیگران بیماران هستند و رویارویی با بیماری ها و چالش های متعدد در مراکز درمانی آنان را به افسرانی فولادین برای مقابله به دیو امراض مبدل کرده است.
دور نیست روزهایی که ویروس مهاجم کرونا تمامی مرزهای سلامتی را چه خصمانه درهم نوردید و چه بسیار افرادی را به ناگاه در چنگال خود گرفتار کرد ، آن روزی که همه افراد برای دور ماندن از چنگال سیاه کرونا پشت درب های منازل خود روزگار قرنطینه را سپری می کردند، ولی پرستاران و کادر درمان سپیدپوش بودند که بی محابا در میان مقابله با ویروس کرونا حاضر و چه شب و روزهای بی وقفه ای را که در نهایت خستگی بر بالین بیماران پرستاری و جان بیماران را بر جان شیرین خود مقدم داشتند و در حراست و حفاظت از سلامتی جامعه لحظه ای درنگ نکردند.
آری، همگان ایمان راسخ داریم که سلامت امروز جامعه مرهون پاسداری و پرستاری کادر درمان است ، پرستاری واژه ای به وسعت تمام مهربانی ها و جانفشانی های جهان هستی است و هر انسانی تا همیشه قدردان این دریای بیکران ایثار پرستار است ، اگرچه این ایثار و مهربانی بی پایان با هیچ پاداش مادی قابل تقدیر نیست، اما رسیدگی به مشکلات ، چالش ها و مطالبات این جامعه امری ضروری است که انتظار می رود توسط مسوولان مورد توجه و پیگیری قرار گیرد.
طی ماه های گذشته پرستاران مطالبات و چالش هایی در خصوص دریافتی های خود داشتند که اقدامات امیدبخش دولت چهاردهم بخصوص اصلاح تعرفه اضافه کاری پرستاری و افزایش حداقل سه برابری دریافتی، گامی مهم در تحقق مطالبه چند دهه ای پرستاران است، اما در کنار ترمیم دریافتی ها، جذب پرستاران جدید برای نزدیک شدن به استانداردهای هر تخت بیمارستانی و پرستار نیز از دیگر مطالباتی است که به گفته این قشر نیازمند عزم جدی مسوولان وزارت بهداشت و درمان است.
برخی از پرستاران لرستان با تاکید بر اینکه این قشر یکی از ارکان اصلی نظام سلامت است که با رویکرد جامع مراقبت تاثیر قابل توجهی بر اثربخشی سیستم نظام سلامت و نقش مهمی در ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماریها، درمان و مراقبت دارند، می گویند: جامعه پرستاری با چالش هایی از جمله کمبود پرستار، پرداخت اضافه کار، حق مسکن و دیگر مطالبات دست و پنجه نرم می کنند و اقداماتی که تاکنون انجام شده امیدبخش اما ناکافی است.
مشکلاتی مانند بالا بودن نوبت کاری، حقوق و مزایای کم، بیمارداری توام با استرس روحی و آسیب های جسمی ناشی از سختی کار در بیمارستان، شاغلان این حرفه را زودتر از موعد بازنشستگی رنجور ، پیر و خسته می کند.
آنان معتقدند پرستاران دارای طیف وسیعی از مسئولیت ها از جمله نقش مراقبتی، حمایتی، درمان، هماهنگی، مشاوره، مدیریت و پژوهش هستند و بدلیل این جایگاه باید به فراخور، حمایت های لازم از آنها انجام شود.
پرستاران بدلیل ارتباط مستقیم با بیمار و شرح وظایف گسترده ، شغلی پراسترس دارند و نباید دغدغه ای به غیر از مراقبت از بیمار داشته باشند، بر همین اساس توجه به مسایل معیشتی و رفاهی آنان در وهله نخست کمک به ارتقای سطح سلامت جامعه است.
یک پرستار شاغل در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد با اشاره به سختی و زیان آور بودن شغل پرستاری گفت: مشکلاتی مانند بالا بودن نوبت کاری، حقوق و مزایای کم، بیمارداری توام با استرس روحی و آسیب های جسمی ناشی از سختی کار در بیمارستان شاغلان این حرفه را زودتر از موعد بازنشستگی رنجور ، پیر و خسته می کند.
پریسا جودکی با اظهار امیدواری نسبت به اعلام خبر مسوولان در خصوص اصلاح تعرفه اضافه کاری پرستاران یادآور شد: قانون مشاغل سخت و زیانآور از جمله قوانین حمایتی برای برخی مشاغل از جمله پرستاری است، اما تنها پرستاران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از این مزایا برخوردار میشوند و پرستاران شاغل در بخش خصوصی شامل بیمارستانها و کلینیکها، تامین اجتماعی، بیمارستانهای نیروهای مسلح یا پرسنل فوریتهای پزشکی ۱۱۵ مشمول این قانون نمیشوند.
وی با بیان اینکه با آغاز به کار دولت چهاردهم روند پرداخت مطالبات پرستاران بهبود یافته است، یادآور شد: باتوجه به محدودیت های منابع و حجم مطالبات بر زمین مانده سالیان طولانی بدون شک جامعه پرستاری انتظار آنی همه مشکلات را ندارند، اما قانونمند کردن حل امور خواسته به حق این قشر است.
علیرضا دهقان پرستار شاغل در بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد نیز گفت: با سابقه ۲۰ سال و پشت سرگذاشتن سختی های بسیار همچنان شغلش را دوست دارد، اما از اینکه بعنوان سرپرست خانواده برغم تحمل سختی ها و مرارت های این حرفه در تامین حداقل های زندگی با مشکل روبرو است، بر دو راهی ماندن یا لقایش را به بقایش بخشیدن مردد است.
وی اظهار داشت: دوران کرونا امتحان عملی پرستاران برای ظهور و بروز علاقه مندی و مسوولیت پذیری این قشر بود، جائیکه وجدان کاری و تعهد اخلاقی در قبال بیماران و حتی با از دست دادن جانشان محک خورد.
وی اظهار داشت: ایام کرونا در حالی برخی از خانواده ها بدلیل ملاحظات بهداشتی از نگهداری و خدمت دهی به دلبندان شان در منزل دریغ می کردند، جامعه پرستاری فارغ از جایگاه مسوولیت کاری با عشق خدمت به هم نوع از بیماران کرونایی مراقبت می کردند که در این راه خیلی از همکاران بخش درمان جان خود را نیز از دست دادند.
وی ادامه داد: حقوق و مزایای کم نسبت به حجم کار، استرس ناشی از مراقبت بیمار بدحال، قرار گرفتن در معرض ابتلا به بیماریهای مسری و افسردگی و دیگر مشکلات روحی بخشی از سختی کار یک پرستار است که مسوولان باید در تصمیم گیری های خود برای احقاق حق آنان مد نظر قرار دهند.
دهقان با اشاره به اینکه صرف نظر از وضعیت و شرایط پرستاران، باید به مسائل مربوط به حرفه آنها توجه شود، گفت: به دلیل این چالش ها و فشار کاری، بسیاری از پرستاران در انجام مسوولیت های پدر یا مادر بودن خود پس از پایان شیفت کاری بدلیل خستگی و فشار ناشی از محیط کار با مشکل روبرو هستند.
وی افزود: در شرایط کنونی به دلیل کمبود پرستار بیشتر آنان مجبور به گرفتن اضافه کار اجباری و شیفتهای سنگین هستند این در حالی است که میانگین هر ساعت حق اضافه کاری یک پرستار با این همه سختی فقط ۳۰۰ هزار ریال است، رقمی که سرجمع یک ماهش آنقدر ناچیز است که گره ای از مشکلات این قشر باز نمی کند.
سرانه توزیع پرستار در لرستان نامتوازن است
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: سرانه توزیع پرستار در مناطق مختلف این استان متوازن نیست.
دکتر بهرام دلفان اظهار داشت: در این راستا ساماندهی نیروی انسانی با جدیت پیگیری و از طرفی پرداخت بدهی های سراسری و مطالبات نیز دنبال و تا حدودی در حال برطرف شدن است.
وی با بیان اینکه اکنون ۱۴ هزار نفر در دانشگاه علوم پزشکی لرستان مشغول خدمت رسانی هستند، افزود: این نیروها در حال خدمت رسانی به یک میلیون و ۸۵۰ هزار نفر جمعیت لرستان بصورت پراکنده هستند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه سرانه توزیع پرستار در سطح استان نامتوازن است، اظهار داشت: سالیان قبل به دلیل رعایت نشدن ضوابط مشکل توزیع نامتوازن کادر درمان در استان ایجاد شد که با برنامه ریزی های انجام شده تلاش شده است تا حدودی نیروی انسانی در استان ساماندهی شود.
دلفان با اشاره به هزینه های دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی یادآور شد: تمام این هزینه ها باید از درآمد بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی پرداخت شود که با تعرفه های دولتی تامین می شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر درآمدهای دانشگاه امکان پوشش مخارج و هزینه ها را ندارد افزود: این در حالی است که ۹۰ درصد درآمد دانشگاه علوم پزشکی از طریق بیمه ها تامین می شود که پرداخت های بیمه ها نیز با تاخیر بسیار همراه است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان اظهار داشت: با هماهنگی های انجام شده در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بخشی از مطالبات کادر درمان به زودی پرداخت و از طرفی نیز با پیگیری های انجام شده بخشی از بدهی های بیمه ها به زودی تسویه خواهد شد.
پنج دانشکده پرستاری در لرستان فعال است
دلفان اضافه کرد: در لرستان پنج دانشکده پرستاری و مامایی داریم که پرستاران مورد نیاز استان و کشور را تامین میکند.
وی اضافه کرد: یک سوم جمعیت کارکنان دانشگاه علوم پزشکی لرستان را پرستاران تشکیل میدهند و چهار هزار پرستار در بخشهای مختلف بهداشتی و درمانی استان مشغول به خدماتدهی هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به مشکلات پرستاران، بیان کرد: مهمترین مشکل پرستاران مطالبات آنهاست که تنها مختص لرستان نبوده و موضوعی کشوری است، همچنین مبالغی که دریافت میکنند، پایین است.
دلفان ادامه داد: پیگیریهای لازم در سطح کشور انجام شده تا این مبالغ اصلاح و به موقع پرداخت شود تا پاسخگوی جامعه پرستاری باشند.
وی با بیان اینکه طی چند سال گذشته ۱۲۲ طرح بهداشتی درمانی در این استان با مساحت ۵۵ هزار مترمربع تکمیل و بهره برداری شده است، اظهار داشت: هم اکنون ۳۰ طرح عمرانی بهداشتی درمانی در سطح استان در حال احداث است که از این مجموع سه طرح بیمارستانی با پیشرفت فیزیکی قابل توجهی در حال تکمیل هستند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی بیمارستان نیایش خرم آباد از ۲۵ درصد به بیش از ۶۵ درصد رسیده است، افزود: تلاش می شود این طرح در اسرع وقت تکمیل و بهره برداری شود.
دلفان با اشاره به تامین بخش قابل توجهی از تجهیزات درمانی در سطح مراکز درمانی استان ادامه داد: علاوه بر تجهیزات درمانی که در چند سال اخیر برای مراکز درمانی استان تامین شد طی ماه های اخیر دستگاه رادیوتراپی فاز ۲ خرم آباد و رادیوتراپی فاز ۱ بروجرد تهیه و در حال راه اندازی است.
پیگیر اصلاح پرداخت به موقع مطالبات جامعه پرستاری هستم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان بر اصلاح و پرداخت به موقع مطالبات پرستاران که یک مشکل کشوری است تاکید کرد و گفت: بخش عمده مشکلات جامعه پرستاری کشور، کافی نبودن مبالغ دریافتی و عدم پرداخت به موقع مطالبات آنان است.
وی افزود: با پیگیری های صورت گرفته در سطح کشور، بر اصلاح و پرداخت به موقع مطالبات قشر پرستاری تاکید شده است و امیدواریم هرچه زودتر این مبالغ اصلاح و به موقع پرداخت شود تا پاسخگوی بخشی از زحمات جامعه پرستاری باشد.
دلفان اظهار داشت: چهار هزار نفر پرستار در بخش های مختلف بهداشت و درمان استان مشغول به کارند که یک سوم از نیروی های انسانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان را تشکیل می دهند.
وی با اشاره به اینکه طی هفته گذشته به مناسبت گرامیداشت روز پرستار از ۸۱ پرستار نمونه دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سطح استان تجلیل به عمل آمد، افزود: در راستای قدردانی از زحمات همکاران سخت کوش قشر پرستاری استان، از ۱۹ پرستار دانشگاه به عنوان نمونه کشوری توسط وزارت بهداشت تجلیل شد.
وی افزود: علاوه بر تقدیم لوح سپاس، برای پرستاران نمونه و بازنشسته کارت هدیه امسال مبلغ یک و نیم میلیون تومان تعیین شده و برای سایر پرستاران ۷۵۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
وی تقدیم هدایایی همراه با لوح سپاس به ۷۰ نفر از پرستاران نمونه که توسط نظام پرستاری استان معرفی شده اند را بخش دیگری از برگزاری این مراسم ویژه اعلام کرد و گفت: در همین راستا از ۷۰ پرستار نمونه نظام پرستاری استان نیز تجلیل شد و کلیه پرستاران برای پر کردن اوقات فراغت خود، می توانند به مدت یک ماه (به اتفاق چهار نفر همراه) به سینما کیو خرم آباد مراجعه کرده و به تماشای فیلم بپردازند.
سه هزار میلیارد ریال از مطالبات پرستاران لرستان پرداخت شد
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: سه هزار میلیارد ریال امسال از مطالبات معوق پرستاران استان پرداخت شده است.
دکتر علی فرهادی ضمن اشاره به پیگیری های انجام شده جهت پرداخت مطالبات پرستاران استان بیان کرد: در این راستا یک هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال تعرفه تا پایان سال ۱۴۰۲ و ۸۸۰ میلیارد ریال اضافه کار پارسال به پرستاران استان پرداخت شده است.
وی اظهار داشت: همچنین مطالبات پرستاران و کارکنان دانشگاه در زمینه حق مسکن و حق مهد کودک تسویه شد.
فرهادی با بیان اینکه طی روزهای گذشته به مناسبت گرامیداشت روز پرستار ۴۰ میلیارد ریال در قالب کارت هدیه پرداخت شده است، عنوان کرد: در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی استان هفت ماه تعرفه با رقمی حدود ۹۰۰ میلیارد ریال به پرستاران استان بدهکار است و حدود ۸۰۰ میلیارد ریال هم اضافه کار باید به آنها پرداخت شود.
وی ادامه داد: یکی از مطالبات پرستاران دریافت اضافه کار همزمان با حقوق بود که این مبالغ از ابتدای سال جاری همزمان با حقوق در استان پرداخت شده است.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان اضافه کرد: این دانشگاه ماهیانه ۱۲۰ میلیارد ریال اضافه کار پرداخت می کند و تلاش می شود با رایزنی های انجام شده و تامین منابع، مطالبات پرستاران تسویه شود.
فرهادی اظهار داشت: مبالغ اضافه کار پرستاران پایین است و با تاخیر پرداخت می شود ، بنابراین مطالبات آنان در این راستا به حق است که امید می رود افزایش مبالغ اضافه کار این قشر هر چه زودتر تصویب و اجرایی شود.
وی با بیان اینکه وضعیت پرداختی های دانشگاه علوم پزشکی لرستان به پرستاران و کارکنان برابر با متوسط کشوری است عنوان کرد: پرداختی های تعرفه باید از مطالبات بیمه ای تامین شود.
پیگیری برای جذب پرستار در سه شهرستان لرستان
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: در سه شهرستان بروجرد؛ الیگودرز و دورود مشکل جدی کمبود پرستار داریم و با پیگیری های انجام شده تلاش می شود با اخذ مجوز برای این شهرستان ها پرستار بومی جذب شود.
وی اظهار داشت: این در حالی است که به دلیل عدم توزیع متوازن پرستار در این استان در شهرستان هایی مانند پلدختر؛ و کوهدشت تعداد بیشتری پرستار شاغل است.
فرهادی ادامه داد: با پیگیری های انجام شده در خصوص رفع مشکل کمبود پرستار در این استان تلاش می شود با اخذ مجوز برگزاری آزمون تا قبل از سال جدید نسبت به جذب پرستار بومی برای این شهرستان ها اقدام شود.
کمبود شدید پرستار در الیگودرز و بروجرد / نیروهای طرحی پاسخگوی نیازها نیستند
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه چهار هزار پرستار در ۲۶ مرکز درمانی این استان مشغول خدمت هستند، گفت: جذب نیروهای طرحی پاسخگوی نیاز حوزه پرستاری نیست.
خدیجه حیدری زاده بیان کرد: کادر پرستاری این استان شامل پرستار؛ تکنسین اتاق عمل و هوشبری در ۱۸ بیمارستان دولتی؛ پنج بیمارستان خصوصی و سه بیمارستان تامین اجتماعی فعالیت دارند که از این مجموع ۲۳ درصد آقا و ۷۷ درصد خانم هستند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر ۶۳ درصد کادر پرستاری استان نیروی رسمی؛ ۲۹ درصد نیز طرحی و مابقی نیروها قراردادی و شرکتی هستند.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به کمبود نیروی پرستاری و عدم توازن کادر پرستاری در سطح استان ادامه داد: به منظور رفع مشکل کمبود پرستار دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیازمند جذب و استخدام کادر پرستاری است؛ چراکه نیروی طرحی پاسخگوی مشکل کمبود نیروی مراکز درمانی نیبست و برای برون رفت از این مشکل و ارتقای کیفیت مراقبت از بیماران نیازمند جذب نیروی رسمی هستیم.
کمبود پرستار مرد در مراکز درمانی لرستان
حیدری زاده با اشاره به اینکه اکنون حدود یک چهارم کادر پرستاری استان نیروی مرد است، عنوان کرد: این در حالی است که حدود نیمی از بیماران در مراکز درمانی مرد هستند و جذب نیروی پرستار مرد از اولویت های جذب نیرو در این دانشگاه محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه اکنون در شهرستان خرم آباد بیمارستان های دولتی مراکز آموزشی و درمانی هستند و در شهرستان های خرم آباد؛ بروجرد؛ الیگودرز ؛ دورود و پلدختر دانشکده پرستاری فعال است؛ گفت: خوشبختانه در سطح استان امکانات آموزشی بسیار خوبی برای پرورش پرستار وجود دارد و تنها مشکل کمبود پرستار در استان مجوز استخدام است.
الیگودرز و بروجرد با کمبود شدید پرستار روبرو هستند
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان افزود: در شهرستان های الیگودرز و بروجرد کمبود شدید نیروی پرستار داریم و با توجه به شرایط موجود اولویت اصلی استخدام پرستار در این شهرستان ها بومی گزینی است؛ چراکه در غیر این صورت پرستاران پس از استخدام به محل سکونت خود جابجا خواهند شد.
حیدری زاده عنوان کرد: در حال حاضر کمبود نیروی پرستار در شهرستان های بروجرد و الیگودرز با استفاده از نیروهای طرحی و دیگر روش های جایگزینی در حال انجام است که این مهم نیازمند استخدام هر چه زودتر رسمی و دایمی است.
وی در خصوص مطالبات پرستاران طی ماه های گذشته در سطح استان اظهار داشت: تاکنون تعرفه پرستاری سال ۱۴۰۲ پرستاران استان بصورت کامل تسویه شده و ۲ ماه از تعرفه سال ۱۴۰۱ باقی مانده است که مکاتبات و پیگیری های لازم در این زمینه انجام شده است.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان افزود: در خصوص دیگر مطالبات پرستاران استان نیز پیگیری های لازم توسط معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی استان انجام شده و امیدواریم به زودی مطالبات پرستاران استان محقق شود.
حیدری زاده در ادامه بر لزوم همکاری سازمان بیمه گر جهت امکان پرداخت مطالبات پرستاران استان تاکید کرد.