به گزارش خبرنگار فرهنگی آباجان به نقل از ایرنا، رییس صندوق حفظ و احیا بناهای تاریخی روز یکشنبه در مراسم بازگشایی خانه صدراعظم ناصرالدین شاه معروف به خانه امام جمعه اظهار کرد: حرکتی که در تهران برای احیا شروع میشود مدلی است برای الگوسازی شهرداریهای سراسر کشور که در دولت چهاردهم تلاش داریم با برنامه ریزی مناسب بناهای تاریخی را احیا کنیم.
شهاب طلایی با بیان اینکه حدود ۱۰ هزار واحد از بناهای تاریخی متعلق به مالکان خصوصی است گفت: در دولت چهاردهم می خواهیم آیین نامههای حفاظت و احیا بناهای تاریخی را تدوین کنیم تا جریان مرمت و احیا را تسهیل کند و دستورالعمل هایی در اینباره تدوین کنیم.
شهردار منطقه ۱۲ تهران با تاکید بر توسعه مرمت و بازگشایی بناهای تاریخی گفت: تلاش داریم تا پایان امسال ۱۰ خانه تاریخی را به روی مردم بازگشایی کنیم.
وحید رضا انارکی محمدی در این مراسم گفت: مدیریت شهری سعی کرده برای توسعه خانه های تاریخی مانعی ایجاد نکند و کمک کنیم که در این خانه ها به روی مردم باز شود.
وی اظهار کرد: در ماه های گذشته ۱۵ خانه تاریخی بازگشایی شده که حمام تاریخی کاشف السلطنه و خانه امام جمعه در بازار تهران از آن جمله است و تا پایان امسال تلاش میشود ۱۰ خانه تاریخی دیگر تحویل شهروندان شود.
شهردار منطقه ۱۲ ادامه می دهد: ساختمان بلدیه تهران کمتر از ۶۵ روز دیگر تقدیم مردم میشود همچنین خانه هوشنگ مرادی کرمانی و مجموعههای تاریخی دیگر نیز قرار است در ماههای آینده تقدیم مردم شود البته نزدیکترین آنها هتل ۱۰۰ ساله گیلان نو است که نزدیکترین بنا برای بهرهبرداری است.
به گفته وی، بسته تشویقی نوسازی مصوبه خوبی بود که از سوی شورای شهر تهران انجام سد که نیاز دارد نهادهای حاکمیتی همکاری بیشتری داشته باشند همچنین آمادکی داریم به هر خانه تاریخی در جغرافیای منطقه ۱۲ در صورت داشتن تایید میراث فرهنگی ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت مجوز دستی بدهیم.
شهردار منطقه ۱۲ تهران تاکید کرد: ۷۳ درصد بافت منطقه ۱۲ به خانهها و اماکن تاریخی اختصاص دارد و به همین منظور مرمت و بازسازی این اماکن تاریخی در این دوره مدیریت شهری مورد توجه قرار دارد.
خانه صدراعظم ناصرالدین شاه، در حوالی میدان امام خمینی (ره) و بازار تهران، خیابان ناصرخسرو، در کوچه امام جمعه واقع شده است.
این بنا حدود ۴۰ سال به میرزا آقاخان نوری دومین صدر اعظم ناصرالدین شاه ملقب به «اعتمادالدوله» تعلق داشت که بعدها (۱۲۸۵شمسی) شخصی با نام سیدابوالقاسم، داماد مظفرالدینشاه آن را خرید و در آن ساکن شد.
معماری این بنا به دوران قاجار مربوط بوده که دارای تزئینات آینهکاری، نقاشی روی گچبری و اورسیهایی است که این عمارت اعیانی را در رده باارزشترین و نفیسترین خانههای تاریخی تهران قرار داده است.
این خانه در دهه پنجاه در اختیار وزارت فرهنگ و هنر بود و اکنون در مالکیت صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیاء و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی (زیر مجموعه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) است که برای مرمت و بهرهبرداری با کاربری پذیرایی و فرهنگی، سال ۱۳۹۷ به مزایده گذاشته شد، اما اواخر سال ۱۳۹۸ به سرمایهگذار خصوصی آن واگذار شد.
نیما پَرَنفر، بهرهبردار و سرمایهگذار خانه تاریخی امام جمعه هزینه اولیه برآورد شده برای مرمت این خانه را حدود سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اعلام کرد اما بیش از ۳۲ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.
اتاق آئینهکاری این خانه قرار است به مرکز عرضه صنایع دستی فاخر ایرانی اختصاص یابد و بخشی از آن نیز به مرکز پذیرایی تبدیل میشود.
خانه صدراعظم یا امام جمعه که یکشنبه ۲۰ آبانماه پس از مرمت و تغییر کاربری به پذیرایی و فرهنگی بازگشایی شد، سال ۱۳۷۵ با شماره ۱۷۷۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.