ظهور نسل جدید کتابخانه‌ها و بازگشت به اقتدار خواندن

ظهور نسل جدید کتابخانه‌ها و بازگشت به اقتدار خواندن

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، همه ساله هفته کتاب و کتابخوانی در آبان ماه برگزار می شود و شعاری به عنوان محور برنامه های آن هفته انتخاب می شود، شعاری که محور و اساس آن بر خواندن و مطالعه بنا نهاده می‌شود، امسال براساس تصمیم شورای سیاست‌گذاری سی‌ و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران «خواندن برای همدلی» به عنوان شعار این رویداد انتخاب شده و برنامه های این دوره از هفته کتاب از ۲۳ تا ۳۰ آبان ماه برگزار می‌شود.

هر جا صحبت از کتاب و کتابخوانی می شود بی درنگ به موضوع شبکه های اجتماعی و فضای مجازی نیز پرداخته می شود و حالا دیگر این مسئله تازگی ندارد که همگان متهم مهجوریت کتاب را فضای مجازی قلمداد کنند، هفته کتاب و کتابخوانی را همه مجالی برای خواندن و تشویق به مطالعه می دانند، اما در عین حال سرانه‌ کتاب و کتابخوانی چندان قابل افتخار نیست و در بیشتر موارد هم علت تمایل به فضای مجازی و دوری از کتاب به عنوان علت اصلی این مشکل عنوان می شود، اما این مسئله نیز همانند عصر ارتباطات موضوعی پیچیده و چند بعدی است.

ارتباطات الکترونیک در بستر فضای مجازی با تمام کارایی مثبت خود در عرصه اطلاع رسانی، خبر و ارتباطات اما در حوزه کتاب و کتابخوانی نمی توانند جایگزین بی بدیلی باشد، این فضاها می‌تواند مکمل باشند، به عبارتی آسان تر فضای مجازی را باید فرصتی برای توسعه کتاب و نشر دانست.

شبکه‌های ترویج و کتابخوانی، کتابخانه‌های و فروشگاه‌ مجازی کتاب، خبرگزاری‌های کتاب، کتاب‌های الکترونیکی، نرم‌افزارهای موبایل، وب‌سایت‌های ناشران و دیگر صنوف نشر، شبکه‌های اطلاع‌رسانی و ترویج کتاب فرصت‌های فضای مجازی را برای کتاب نشان می‌دهند.
در عین حال همواره باید دانست که صرفا نگاهی گذرا و پذیرش بی چون و چرای آنچه که در این فضا به اشتراک گذاشته می‌شود به درک عمیق و کاملی از موضوعات منتهی نخواهد شد و بدتر آنکه گاه اکتفا به همین سطح کم عمق دانستن فرد به احساس دانایی کاذب می‌رسد، شاید چاره ای جز این نباشد که این نگاه خوشبینانه را بپذیریم که در هر حال کتاب آینده خود را دارد و تکنولوژی هم راه خود را می رود می توان گفت حتی نسخه‌های پی دی اف و الکترونیک می‌تواند، پشتوانه‌ای برای نسخه‌های چاپی باشد.

در امتداد همین نگاه خوشبینانه می توان گفت نسل جدید کتابخانه ها هم روی کار آمده اند یا دست کم در ابتدای این مسیر واقع شده اند تا با چهره ای به روز تر و پویاتر از کتابخانه ها به عنوان مکانی برای خواندن و آموختن رسید به عبارتی اگر زمانی با علامت “هیس” باید وارد کتابخانه می شد تا سکوت سالن مطالعه شکسته نشود امروز کتابخانه ها به محل و مرکزی برای گفت و گو، تعامل، کسب مهارت و هم افزایی تبدیل شده است.

ظهور نسل جدید کتابخانه ها و امید به پویایی این عرصه

سرپرست نهاد کتابخانه‌های عمومی لرستان در این باره می گوید: امروز با نسل جدید کتابخانه ها مواجه هستیم، زمانی کتابخانه مکانی برای مطالعه و امانت گرفتن کتاب بود در حالی که اکنون با نسل جدیدی از کتابخانه‌ها و کتابخوان ها مواجه هستیم.

حجت‌الاسلام علی‌اکبر سبزیان با اشاره به اینکه کودکان و بانوان گروه‌های وفادار به کتابخانه ها هستند، بیان کرد: کتابخانه ها بخش هایی خاص کودکان دارند و در این بخش برنامه های مختلف متعددی برگزار می شود و در مجموع با نسل جدید کتابخانه های عمومی ما به دنبال خلاقیت، امید و نشاط در جامعه هستیم.

وی با تاکید بر اینکه رویدادها باید روایت گری شود، اظهار کرد: یکی از کارهای اثرگذاری که باید صورت گیرد این است که رویدادها روایت گری شود و بخشی از جهاد تبیین همین مسئله است، پیوند کتابخانه عمومی و فرهنگ پایداری در کتابخانه ها شکل گرفته است.

اجرای ۵۰۹ برنامه فرهنگی در کتابخانه های عمومی بروجرد
رییس اداره کتابخانه‌های عمومی بروجرد گفت: بیش از ۵۰۹ برنامه علمی و فرهنگی در کتابخانه های شهرستان از ابتدای سال جاری تا کنون اجرا شده که این میزان افزایش قابل توجهی نسبت به سال های قبل دارد به طوری که در تمام سال قبل حدود ۵۰۰ برنامه اجرا می‌شد.

فرهاد سوداگر در گفت و گو با آباجان به نقل از ایرنا اظهار کرد: ۱۵۳ کودک زیر هفت سال، ۹۹۱ دانش‌آموز مقطع ابتدایی و ۲ هزار و ۱۳۲ دانش‌آموز مقطع متوسطه عضو کتابخانه‌های عمومی شهرستان هستند و عضویت کودکان زیر هفت سال در کتابخانه های عمومی رایگان و برای دانش‌آموزان مقطع ابتدایی نیز به صورت نیم بها انجام می شود.

وی با اشاره به اینکه برای کودکان کتاب های مخصوص متناسب با رده سنی در کتابخانه های بروجرد موجود است، بیان کرد: همه کتابخانه ها از بخش مجزایی مخصوص کودکان و نوجوانان برخوردار است و کتاب هایی در رده های سنی الف، ب و ج وجود دارد.

رییس کتابخانه‌های عمومی بروجرد یادآور شد: مجموع اعضای کتابخانه های عمومی بروجرد به ۳۷ هزار و ۴۳۸ نفر می رسد که از اینها تعداد هفت هزار و ۸۷ نفر عضو فعال هستند.

سوداگر اضافه کرد: با حمایت خیرین و کمک های مردمی و پیگیری های انجام شده با انتشاراتی ها امسال ۱۳ هزار جلد کتاب به مجموعه کتاب های کتابخانه های عمومی شهرستان اضافه شد، که نسبت به سال های قبل بیش از ۴۲ درصد افزایش تعداد کتاب داشته ایم.

وی با اشاره به برگزاری ۲ پویش کتابخوانی افزود: استقبال خوبی از این پویش ها شده از جمله خلاصه نویسی از کتاب های خوانده شده که با حضور نوجوانان برگزار شد.

رییس اداره کتابخانه‌های عمومی بروجرد گفت: هفت کتابخانه نهادی، هفت کتابخانه مشارکتی و یک کتابخانه آستان قدس رضوی در بروجرد وجود دارد که ۲۰۰ هزار نسخه کتاب در آنها ثبت شده است.
سوادگر با اشاره به اینکه شعار امسال هفته کتاب و کتابخوانی “خواندن زمانی برای همدلی” انتخاب شده است، اظهار کرد: از جمله برنامه های هفته کتاب اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان بروجرد شامل کارگاه آموزشی کودک کتابخوان من، کارگاه آموزش انیمیشن، نشست واکاوی زوایای مغفول ادیب انقلاب و دیدار کتابداران با امام جمعه و غبار روبی گلزار شهدا است.
اهل مطالعه خوب می‌دانند لذت ورق زدن کتاب با لمس صفحه هوشمند و خواندن نسخه الکترونیک همان کلمات قابل قیاس نیست و شاید به همین علت است که هنوز هم در دنیای توسعه یافته بناهای کتابخانه‌ای با شکوه، سرپا و پویا باقی مانده‌اند، این نگاه خوشبینانه در واقع نوعی تاکید بر همان سواد رسانه ای است که به نوعی بر استفاده کاربردی و هوشمندانه از فضای مجازی تاکید دارد، تاکیدی که محور آن بر استفاده درست از تکنولوژی و داشتن برنامه و آموزش پیش می‌رود، به عبارتی به جای حضور منفعل و پذیرنده در این فضا با خواندن، آموزش و کتابخوانی می‌توان حضور پرسشگرانه، موثر و پویاتری داشت.

حتما ببینید

پادکست خبری ایرنا / لرستان در هفته‌ای که گذشت

پادکست خبری ایرنا / لرستان در هفته‌ای که گذشت

دریافت ۱۵ MB

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *