به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از شیراز، حجت الاسلام والمسلمین حمید مقامی پیرامون «همایش بینالمللی اندیشههای قرآنی حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای (دام ظله)»، ضمن قدردانی از دستاندکاران برگزاری این همایش اظهار داشت: از کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» که مربوط به بیانات معظم له در دهه ۵۰ شمسی (رمضان سال ۱۳۴۳) است، واضح است که ایشان یک رویکرد اجتماعی و تمدنی به مفاهیم قرآنی دارند و برای جامعهسازی، از قرآن استفاده میکنند و نقطه کانونی تفسیر رهبری، نگاه اجتماعی به مفاهیم قرآنی است.
وی ادامه داد: اگرچه قبل از حضرت آقا، کسانی بودند که رویکرد اجتماعی به قرآن داشتند؛ همچون علامه طبابایی در المیزان، اما ایشان ضمن اینکه رویکرد تربیت فردی دارند، دارای رویکرد اجتماعی هم هستند. تفاوت مقام معظم رهبری و علامه طباطبایی این است که علامه شاید وقتی از اجتماع صحبت میکنند، یا تفسیری از آیات ارائه میکنند، بنظر میرسد تفسیر انتزاعی است؛ چون جامعهی آن زمان، اسلامی نبوده و حکومت دست صاحبان مکتب اسلام و روحانیان نبوده است، اما امام خامنهای (دام ظله)، همان رویکرد علامه را در اجتماع بررسی میکنند و نگاه کاربردی به قرآن دارند. علامه اگر در خصوص حکومت صحبت میکند، ما الان حکومت داریم و حضرت آقا برای ایجاد یک تمدن از قرآن استفاده میکند و طرح تفسیری خودشان را ارائه میدهند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: مقام معظم رهبری در سخنرانیهای مختلف برای طلاب، دانشجویان و عموم مردم، یک جمله کلیدی در خصوص توجه و انس به قرآن دارند؛ اینکه نباید روزی در دنیای اسلام بگذرد که یک فرد مسلمان، حداقل یک صفحه و یا چند آیه از قرآن را نخوانده باشد. این توصیه یک جهتگیری اجتماعی برای جهان اسلام است.
وی تصریح کرد: اگر میخواهیم در رویکرد اجتماعی، پیرو امام خامنهای باشیم، حرفها، تفسیر و تدبر ما در قرآن باید با نگاه اجتماعی باشد، حتی در حفظ قرآن هم باید رویکرد اجتماعی داشته باشیم.
مقامی گفت: رهبری نسبت به معارف و مفاهیم قرآنی همچون ایمان، تقوا و صبر، خیلی نگاه دقیقی دارند؛ ایشان همیشه در جلسات، صبر را خیلی ساده و کاربردی معنا میکنند، یعنی خسته نشوید، صبر یعنی استقامت و مقاومت کردن. ما هیچوقت چنین تعبیری را از بزرگانمان نداشتهایم. هچنین در مورد ایمان؛ شروع کتاب «طرح کلی اندیشه اندیشه اسلامی در قرآن»، با ایمان است، و برداشت قرآنی ایشان در مورد ایمان، برداشت جالبی است؛ ایمانی که رهبر معظم انقلاب مطرح میکنند، تنها ایمان فردی نیست، بلکه بعد اجتماعی ایمان را نیز مطرح میکنند، چون نگاه ایشان، نگاه تمدنی است. رهبری به کلمات مفردات قرآن و مفاهیم کلیدی مثل صبر و ایمان و تقوا، نگاه کاربردی، اجتماعی و تمدنسازی دارند و این یکی از ویژگیهای حضرت آقا است.
وی با اشاره به اینکه بعد علمی مقام معظم رهبری پوشیده مانده است، گفت: زمانی که معظملَه، رهبر انقلاب شدند، مجتهد بودند و حتی قبل از انقلاب هم اجتهاد داشتند و درابعاد مختلف صاحبنظر هستند؛ ایشان روی علوم و مبانی اسلامی مسلط هستند و از هر علمی، و به تعبیر یکی از بزرگان، از هرچیزی، چیزی میدانند. از ادبیات و شعر و تفسیر گرفته تا هنر و سیاست و اقتصاد. ایشان در واقع، یک شخصیت علمی فرهنگی هستند و این باعث افتخار ایران اسلامی است که چنین رهبری دارد.
مقامی اظهار کرد: سطح مقام معظم رهبری چندبعدی و بینالمللی است، و اگر این همایش بتواند ابعاد علمی، معرفتی و فرهنگی معظم له را برای مردم، آشکار کند، کار خودش را انجام داده است. اندیشههای مقام معظم رهبری باید به صورت مردمی و به همت خود مردم، بین مردم رواج پیدا کند و دستگاههای اجرایی در این خصوص باید بسترساز باشند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس، گفت: در دهه گذشته، اقبال دانشجویان و اساتید انقلابی نسبت به واکاوی اندیشههای رهبری بیشتر شده و با یک جستجوی ساده در بین مقالات میتوان متوجه امر شد، اما این کافی نیست و به نظر میرسد که بعد علمی مقام معظم رهبری هنوز ناشناخته است. حوزهها و دانشگاهها باید در ارائه پایاننامهها و تولید کتابهای درسی پیرامون اندیشههای ایشان، اهتمام ورزند.
وی اظهار کرد: کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» ایشان، کتاب بینظیری است که میتواند به جای برخی کتابهای معارف اسلامی فعلی در دانشگاهها تدریس شود که البته در جاهایی شروع شده و برخی اساتید به این باور رسیدهاند که این کتاب میتواند مشکل جامعه امروز را حل کند.
مقامی با اشاره به اینکه کنگرههایی که در راستای تبیین اندیشههای حضرت آقا برگزار میشوند، نباید صرفا همایش نخبگانی باشند، گفت: این همایشها باید عموم مردم، خانوادهها، کودکان، نوجوانان و جوانان، طلاب و دانشجویان و همه اقشار را مدنظر قرار دهند. بخصوص جای این اندیشهها برای کودکان خالی است و به راحتی میتوان آنها را در قالب کتابهای مصور و روان برای کودکان تشریح کرد تا انشاءالله در آینده سربازان خوبی برای حضرت آقا تربیت کنیم.
انتهای پیام/۴۲۴