امیرحسن شاهسوند در گفتوگو با خبرنگار گروه جامعه آباجان به نقل از ایرنا با تاکید بر ضرورت ساماندهی و اخراج اتباع غیرقانونی اظهار داشت: دولت چهاردهم بر لزوم ساماندهی اتباع افغانستانی و اخراج افراد فاقد مجوز تاکید دارد.
وی با اشاره به اینکه حفظ حقوق بشر در برخورد با مهاجران اهمیت دارد، افزود: دولت متعهد به حفظ حقوق بشر و کرامت انسانی همه افراد از جمله مهاجران است و در نظر دارد با سازمانهای بینالمللی مانند کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در این باره همکاری کند.
شاهسوند، ایجاد سامانه جامع اطلاعات مهاجرین را ضروری دانست و گفت: ایجاد یک پایگاه داده جامع برای ثبت اطلاعات همه اتباع خارجی حاضر در کشور به منظور تسهیل در مدیریت و کنترل آنها ضروری است.
این کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی، تقویت کنترل مرزها را یکی از راهکارها برای دولت دانست و افزود: افزایش کنترل مرزبانی، استفاده از فناوریهای نوین نظارت مرزی و همکاری با کشورهای همسایه برای جلوگیری از ورود غیرقانونی از جمله این موارد است.
شاهسوند اضافه کرد: اجرای طرحهای گسترده برای شناسایی اتباع فاقد مجوز و بازگرداندن آنها به کشور متبوع خود، صدور مجوز کار قانونی برای اتباع بیگانهای که به صورت قانونی وارد کشور شدهاند از جمله دیگر موارد است.
وی، ایجاد اردوگاههای اسکان موقت اتباع غیرقانونی تا زمان بازگشت یا صدور مجوز اقامت همچنین برپایی اردوگاههایی با امکانات اولیه را از راهکارهای پیش روی دولت دانست و گفت: حمایت از بازگشت داوطلبانه مهاجران، ایجاد تسهیلات برای بازگشت داوطلبانه مهاجران به کشورشان البته با حفظ کرامت انسانی آنها از جمله برنامههای دولت چهاردهم در این خصوص میتواند باشد.
شاهسوند با بیان اینکه همکاری با دولت افغانستان و سازمانهای بین المللی برای حل مشکل مهاجرت افغانستانیها به ایران ضروری است، افزود: تجربیات موفق سایر کشورها و نتیجهگیری در این بخش میتواند گرهگشا باشد و میتوان در این خصوص از تجربههای موفق سایر کشورها در زمینه مدیریت مهاجرت بهره برد و از آنها الگوبرداری کرد همچنین، با توجه به چالشها و فرصتهای موجود در ایران، راهکارهای پیشنهادی برای آینده ارائه شود.
این کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی با اشاره به تجربه ترکیه در برخورد با مهاجران اظهار داشت: ترکیه با پذیرش میلیونها پناهجوی سوری، رویکردی مبتنی بر ثبتنام و صدور کارت اقامت موقت را در پیش گرفته است همچنین این کشور با ایجاد مناطق آزاد تجاری در مناطق مرزی به ایجاد فرصتهای شغلی برای پناهجویان کمک کرده است.
شاهسوند ادامه داد: کشور دیگری که در این حوزه موفق عمل کرده آلمان است. آلمان با ایجاد سیستمهای آموزشی و حرفهای ویژه برای مهاجران به ادغام اجتماعی آنها کمک کرد البته این کشور با همکاری با سازمانهای غیردولتی به ارائه خدمات بهداشتی و روانشناختی به پناهجویان نیز کمک کرده است.
این کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی خاطرنشان کرد: مسئله ساماندهی اتباع افغانستانی یک چالش پیچیده و چند وجهی است که با توجه به تاریخچه حضور اتباع افغانستان از زمانهای گذشته یعنی زمان اشغال آن کشور توسط شوروی، حضور و حاکمیت طالبان در دو مرحله نیازمند رویکردی جامع و همه جانبه است.
وی افزود: با توجه به سیاستهای دولت چهاردهم و تاکیدهای مسئولان سیاسی و انتظامی دولت چهاردهم، امید است که با اجرای راهکارهای پیشنهادی و همکاری همه دستگاههای دولتی، سازمانهای مردم نهاد و جامعه مدنی، بتوان به ساماندهی بهتر این وضعیت و کاهش مشکلات ناشی از آن امیدوار بود و دولت ایران با همکاری دولت افغانستان و سازمانهای بین المللی بتواند به یک راه حل پایدار برای حل این مسئله دست یابد.