ساخت بندر هوشمند و توسعه زیست‌بوم؛ دو راهکار تقویت اقتصاد دریامحور

ساخت بندر هوشمند و توسعه زیست‌بوم؛ دو راهکار تقویت اقتصاد دریامحور

به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری اولین جلسه هماهنگی برنامه ملی اقتصاد دریامحور با حضور رضا بخشی‌آنی، معاون توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، عبدالحسن بهرامی، رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، مهدی خراسانچی، مدیر برنامه ملی اقتصاد دریامحور و سایر دبیران ستادهای معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان در محل این معاونت برگزار شد.

مدیر برنامه ملی اقتصاد دریامحور در ابتدای جلسه به تبیین اهمیت اقتصاد دریا پرداخت و توضیحاتی در مورد ۱۰ سرفصل مرتبط با این حوزه شامل حمل و نقل دریایی، کشتی سازی، تعمیر، اسقاط و بروکری، بندر و خدمات وابسته، منابع زیستی، منابع آبی، انرژی،گردشگری، معادن دریایی، صنایع نظامی و فناوری های نوظهور و تحول دیجیتال و سبز ارائه داد.

معاون توسعه اقتصاد دانش‌بنیان نیز در این جلسه اظهار داشت: در عملیاتی‌کردن برنامه ملی اقتصاد دریامحور، دو اولویت داریم؛ نخست، تمرکز بر برنامه ملی اقتصاد دریامحور است. نظر معاون علمی و فناوری رئیس جمهور بر این است که نخست ساخت یک بندر هوشمند آغاز کنیم و از این رو، در جمع بندی بندر چابهار برای بررسی بیشتر انتخاب شد.

رضا بخشی آنی، اولویت دوم در این مقوله را کریدورها دانست و گفت: کریدور نه به معنای مسیرهای فیزیکی، بلکه ایجاد یک زیست بوم در منطقه است که مبتنی بر کریدورهای منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و معاونت علمی می‌تواند در این زمینه نقش آفرینی کند.

سید محمد مهدی نوربخش، دبیر ستاد آب، انرژی و محیط زیست به بیان موارد قابل پیگیری مشترک در ستاد آب و انرژی با برنامه ملی اقتصاد دریامحور شامل نمک زدایی و آب شیرین‌کن‌ها، چشمه‌های آب شیرین خلیج فارس و تصفیه فاضلاب و باز چرخانی آب در حوزه آب، تأمین انرژی بنادر و حمل و نقل و استفاده از انرژی باد، امواج، جزر و مد و توربین‌ها در حوزه انرژی و مدیریت پسماندها در حوزه محیط زیست پرداخت.

وی همچنین تصریح کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان یکی از جدی‌ترین داشته‌های معاونت علمی هستند و کاری که ما می‌توانیم انجام دهیم، به‌همرسانی شرکت‌ها برای توسعه بازار آنها است.

ارژنگ جوادی، دبیر ستاد غذا و کشاورزی نیز بر اهمیت حوزه شیلات در اقتصاد دریامحور تأکید کرد و گفت: یکی از بخش‌هایی که در صنعت از آن غفلت کرده‌ایم، حوزه محصولات شیلاتی و دریایی است. این در حالی است که مزیت امروز کشور ما بیش از زراعت در شیلات است.

دامون رزمجو، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی هم طی سخنانی به سهم این ستاد در پیشبرد برنامه ملی اقتصاد دریامحور تأکید کرد و گفت: پیشنهاد ما برای کشت گیاهان در سواحل، بحث کشت گیاهانی مانند سالیکورنیا است که شرایط تولید بسیار ارزانی دارند. این محصول، در صنعت دارویی، آرایشی و بهداشتی و طب سنتی کاربرد دارد و می تواند پیشنهاد خوبی برای اتصال برنامه اقتصاد دریامحور در بخش سواحل باشد.

بهره‌گیری از فناوری‌های نوظهور در عملیاتی‌کردن اقتصاد آبی

بهروز مینایی، دبیر ستاد اقتصاد دانش‌بنیان هوش مصنوعی، لیزر و کوانتوم، دیگر سخنران این جلسه بود و بر بهره‌گیری از فناوری‌های نوظهور در عملیاتی‌کردن اقتصاد آبی تأکید کرد و گفت: بحث بنادر هوشمند در تحقق اقتصاد دریامحور بسیار می‌تواند راهگشا باشد و این مهم، با یک تفاهم‌نامه سه‌جانبه بین معاونت، بنادر و بخش خصوصی قابل انجام است.

وی ادامه داد: کوانتوم و لیزر در بحث ناوبری‌های ویژه یا نقشه‌های مغناطیسی دریا خصوصاً کشف معادن دریایی می‌تواند مثمرثمر باشد که این کار را با همکاری دانشگاه تهران می‌توان پیش برد. همچنین از دانشگاه علم و صنعت در انواع شبیه‌سازی‌هایی که به بحث بندر کمک می‌کند، می‌توان بهره گرفت.

مینایی خاطرنشان کرد: از دیگر برنامه‌هایی که ما در ستاد پیگیری می‌کنیم، اجرای پایلوت شهر هوشمند در جزیره قشم است. چابهار و کیش هم دنبال ایجاد شهر هوشمند هستند و ما می‌توانیم در این زمینه با برنامه ملی اقتصاد دریامحور همکاری کنیم و در قالب یک تفاهم نامه با بخش خصوصی این مهم را عملیاتی کنیم.

حمید رضا شکری، مدیر برنامه ملی آبادیران هم بر بحث اشتغال دریا و سواحل متمرکز شد و اعلام آمادگی کرد که برنامه آبادیران در تعامل با نهادهای حاکمیتی به ویژه کمیته امداد می تواند این مهم را محقق کند.

وی تصریح کرد: حاکمیت دریا امر پیچیده ای است و اگر بخواهیم در بحث دریا کاری پیش ببریم، چاره ای نداریم جز اینکه برنامه مشترک با دیگر نهادهای حاکمیتی داشته باشیم.

مصطفی میلانی، دبیر ستاد مواد و ساخت پیشرفته هم بر بحث پسماند آب شیرین‌کن‌ها و ضرورت زنجیره‌ای‌دیدن این مقوله تاکید کرد و گفت: صنایع اصولا یک سری زنجیره و بازیگر دارند و اگر بتوانیم در عملیاتی‌کردن اقتصاد دریا محور، چند مورد از این زنجیره‌ها را پیدا کرده و روی آن سرمایه گذاری کنیم، می توانیم مسیر اقتصاد دریامحور را با شکل بهتری پیش ببریم.

عبدالحسن بهرامی، رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان هم طی سخنانی گفت: سیاست های کلی اقتصاد دریامحور از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده و در دولت چهاردهم مورد تأکید است و رئیس جمهور در آغازین روزهای تشکیل دولت، نماینده خود را در این حوزه معرفی کرد. در این راستا، سیاست گذاری معاونت علمی و فناوری بر این مهم استوار بوده که با سرعت، برنامه ملی اقتصاد دریامحور کلید بخورد و بتوانیم اهدافمان را حول این برنامه پیش ببریم.

وی خاطرنشان کرد: تلاش ما بر این است که هر یک ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در کنار حوزه های تخصص خود همچون اپتیک، لیزر و … برنامه اقتصاد دریامحور را در همه اهداف و رویکردهای ستاد خود نمایان کنند و این موضوع در همه ستادها فراخوان عمومی شود.

حتما ببینید

هلدینگ نوآوری ایران راه اندازی می‌شود

هلدینگ نوآوری ایران راه اندازی می‌شود

به گزارش گروه علمی آباجان به نقل از ایرنا، حسین افشین امروز (سه شنبه) در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *