دکتر علی شبستانی منفرد در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم در حاشیه کنفرانس بینالمللی تصویربرداریهای پیشبالینی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، به مناسبت روز جهانی رادیولوژی اظهار کرد: جامعه رادیولوژی ایران پس از جامعه پرستاری، یکی از بزرگترین جوامع صنفی پاراکلینیکی است. نقش رادیولوژی، تصویربرداری و علوم پرتوی بهطور کلی، پزشکی هستهای و رادیوتراپی در حفظ سلامت انکارناپذیر است.
وی افزود: تقریباً نیمی از تشخیصهای قطعی پزشکی با استفاده از رادیولوژی و تصویربرداری صورت میگیرد که این امر نشاندهنده اهمیت این حرفه در حوزههای علوم پزشکی و پیراپزشکی است.
منفرد ادامه داد: تکنولوژیستهای رشتههای تصویربرداری پزشکی در تشخیص بیماریها و مشکلات سلامت نقش مهمی ایفا میکنند؛ زیرا علاوه بر تضمین کیفیت تصویر، که مهمترین عامل در تشخیص است، به عدم پرتوگیری بیش از حد بیماران نیز توجه دارند.
وی با اشاره به نگرانی جامعه پزشکی از خطرات پرتوهای یونساز در تشخیص و درمان پزشکی، تصریح کرد: وجود متخصصین فیزیک پزشکی در حوزه تصویربرداری و درمان، اعم از پزشکی هستهای، رادیولوژی و رادیوتراپی، این اطمینان را به جامعه میدهد که علاوه بر دستیابی به بهترین کیفیت تشخیص و درمان، کمترین مقدار دوز اشعه به بیماران اعمال خواهد شد.
این متخصص فیزیک پزشکی افزود: جنین یکی از حساسترین موجودات نسبت به پرتو است، اما انجام آزمایشات پرتو پزشکی، چه تشخیصی و چه درمانی، برای مادران باردار کاملاً ممنوع نیست. با این حال، این اقدامات تنها در صورت ضرورت، با رعایت اصول حفاظتی و علمی و اطلاعرسانی به پزشکان معالج، قابل انجام است تا دوز اشعه دریافتی جنین در سطح قابل قبول باقی بماند.
وی در پاسخ به سوالی درباره میزان مجاز دریافت اشعه توسط افراد، گفت: میزان دریافت اشعه تنها به تعداد تصویربرداریها بستگی ندارد، بلکه به مقدار دوز اشعهای که به بدن افراد میرسد نیز مربوط میشود و این مقادیر قابل محاسبه است. البته باید توجه داشت که پرتوگیری تنها به پرتوهای پزشکی محدود نمیشود. در محیطهای طبیعی، پرتوهای کیهانی و پرتوهایی که از خاک و محیط اطراف میآیند نیز وجود دارند که به آنها پرتوهای زمینهای گفته میشود. بهترین راه برای ارزیابی مقدار پرتوگیری در آزمایشهای پزشکی، مقایسه آنها با پرتوگیریهای زمینهای است. مثلاً میزان اشعهای که از طریق یک رادیوگرافی قفسه سینه دریافت میشود، معادل چند روز تابش از محیط طبیعی است و بهطور کلی این رادیوگرافی نگرانی زیادی ایجاد نمیکند، بهشرط آنکه طبق اصول علمی و توسط پزشکان مجاز تجویز شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل در ادامه گفت: یکی از راهکارهای اساسی برای تجویز منطقی تصویربرداریهای پزشکی در ایران، پرونده الکترونیکی سلامت است. در این سیستم، تمام وقایع مرتبط با درمان و تشخیص برای هر فرد بهطور پزشکی ثبت میشود. با داشتن کد ملی، پزشک میتواند به سوابق بیمار و تجویزهای تصویربرداری او دسترسی پیدا کند. البته پرونده الکترونیکی سلامت و نسخهنویسی الکترونیک هماکنون بهطور محدود و در سطح بیمهها در حال اجرا است، اما اگر بهطور کامل اجرایی شود، نگرانیهای مربوط به میزان اشعه دریافتی توسط هر بیمار برطرف خواهد شد و تعداد تصویربرداریها با استانداردها تطابق بیشتری پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام/