قیام حماسی ۱۹ آبان‌ ۵۷ و روزی به نام کهگیلویه وبویراحمد + فیلم

قیام حماسی ۱۹ آبان‌ ۵۷ و روزی به نام کهگیلویه وبویراحمد + فیلم

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، در تاریخ ملت‌ها روزهایی وجود دارد که سرنوشت هر قوم، منطقه و کشوری را برجسته می‌کند ودر تاریخ مردم استان هم روز بزرگی مانند ۱۹ آبان ۵۷ راداریم که شش نفر از جوانان گچسارانی در مبارزه با رژیم منحوس پهلوی به شهادت رسیدند.

حرکت انقلابی مردم گچساران از سال ۱۳۵۰ تا بهمن ۱۳۵۷ یکی از مهم‌ترین جریان‌های فکری، سیاسی و ایدئولوژیک جنوب کشور محسوب می‌شود و نقطه عطف این حرکت انقلابی، ۱۹ آبان ماه ۱۳۵۷ مصادف با ماه مبارک رمضان است که در چنین روزی ۶ نفر از جوانان این شهرستان در خون خود غلتیدند و طعم شیرین شهادت را نوشیدند.

در پاییز ۱۳۵۷ در حالی تلاش‌های ملت ایران اسلامی برای پایان دادن به حکومت مستبدی و وابسته به بیگانه پهلوی به‌روزهای اوج خود نزدیک می‌شد، مردم انقلابی گچساران نیز همگام با دیگر نقاط کشور با مقاومت در برابر طاغوتیان در اعتصاب‌های کارگران نفت و حماسه روز ۱۹ آبان نقش آفرینی کردند و در این روز تاریخی حدود ۵۰ نفر در حمایت از حکومت پهلوی در گچساران راهپیمایی کردند، که این حرکت باعث عصبانیت و خروش انقلابی‌ها شد.

شکنجه ده ها نفر از زنان و مرد انقلابی در زندان ها، اعتصاب کمرشکن کارکنان صنعت نفت و مشارکت مردم به ویژه بازاریان برای حمایت و تامین آذوقه کارکنان صنعت نفت که به علت اعتصاب بر سر کار خود حاضر نمی شدند گوشه ای از فعالیت های انقلابی مردم این خطه است.

کارشناسان می گویند: شهرستان گچساران در قطع شریان اقتصادی کشور در پاییز سال ۱۳۵۷ نه تنها کمر رژیم طاغوتی را شکست بلکه اتاق‌های فکر انگلیس و آمریکا را به کما بردند.

در مبارزات انقلابی گچساران همه اقشار جامعه زنان،مردان،بازاریان،فرهنگیان،دانش آموزان و کارکنان نفت مشارکت فعال داشتند و حتی زنان خانه دار هم با گشودن در خانه خود به روی انقلابی ها در این حرکت سهیم بودند.

روایت شاهدان عینی از نوزدهم آبان

یدالله مرادی یکی دیگر از شاهدان عینی وقایع روز نوزدهم آبان گچساران می گوید: این حادثه یک جریان اتفاقی و ناگهانی نبود بلکه محصول یک روند اقدامات انقلابیون در این شهرستان می باشد که به عنوان سه ضلع مثلث مبارزاتی عمل کرده و نهایتا در روز ۱۹ آبان ماه منجر به قیام خونین و سرنوشت ساز برای آینده منطقه و حتی کشور شد.

در روز ۱۹ آبان ۵۷ چه گذشت / ماجرای راهپیمایی زنان بدکاره چه بود؟

مرادی که در آن روزگار دانش آموز سال سوم دبیرستان بود به جزئیات روز واقعه می‌پردازد و می گوید: در ۱۹ آبان ۵۷ زنان بدکاره شهر در حمایت از محمدرضا شاه با عنوان راهپیمایی “جاوید شاه” در خیابان دوگنبدان راهپیمایی کردند که این اقدام موجب تجمع مردم در مسجد جامع گچساران شد.

وی بیان کرد: در ساعت ۱۵ این روز تاریخی تعداد زیادی از شهروندان در خیابان شیر و خورشید آن روز و هلال احمر امروز در میدان خاکی جلوی مسجد جامع شهر نشسته بودند و به سخنرانی گوش می دادند یک خودرو حامل نظامیان در محل ایستاد و ماموران پیاده شدند .

مرادی ادامه داد: مردم حاضر در این برنامه با شعارهایی خواستار سقوط رژیم پهلوی شدند اما هیچ حرکت خشونت بار یا توهین آمیزی از سوی آنان انجام نگرفت و نظامیان به مردم حمله مسلحانه کردند و مردم که ابتدا فکر می‌کردند نیروهای ارتشی اعزامی از بهبهان به سمت آن‌ها تیر مشقی شلیک می‌کنند، اما با گلوله‌ای که به شکم شهید سید نجف بلادیان خورد تازه متوجه وخامت اوضاع می‌شوند.

این شاهد عینی روز نوزدهم آبان در گچساران افزود: مردم در واکنش به این اقدام شروع به شکستن مغازه های مشروب فروشی، آتش زدن سینما کردند و چند تن از جوانان در خیابان پهلوی آن روز که پس از این واقعه خیابان شهید بشارت نام گرفت به شهادت رسیدند.

وی می گوید: درگیری بین مردم و ماموران تا ساعت ۲۰ آن شب ادامه یافت و پس از آن در گچساران حکومت نظامی اعلام شد.

شهید حسین امینی چگونه به شهادت رسید

مرادی ادامه داد: فردای آن روز در حالی که خیابان شهر دوگنبدان کاملا تعطیل و خلوت بود یکی از دوستانم گفت که جسدی در ساختمان نیمه کاره سیاحان (بسیج خواهران امروزی) رها شده من و دوستم به بهانه بردن آب برای کارگران ساختمان در حالی که ظرف آبی در دست داشتم پشت ساختمان رفتیم و جسد رها شده را مشاهده کردیم.

مرادی تاکید کرد: پس از واکاوی متوجه شدم این جسد مربوط به حسین امینی از همکلاسیم بوده است.

وی در پاسخ به داستان این موضوع گفت: در همان شب نوزدهم شهید حسین امینی و شماری از بچه های انقلابی جلوی فرمانداری که روبه روی ساختمان سیاحان بود حاضر می شوند که با تیراندازی ماموران این جوان زخمی و به ساختمان مذکور فرار می کنند و در آنجا به شهادت رسید.

این شاهد عینی روز نوزدهم آبان در گچساران با اشاره به اینکه شهیدان این حادثه از اقوام مختلف لر، ترک و بهبهانی و از صنف های متنوع از جمله معلم،دانش آموز،دانشجو و کارگر بودند تاکید کرد که نوزدهم آبان آیینه مشارکت همه گروه های مردمی در فعالیت های انقلابی بوده است.

فصل نوین تاریخ مبارزات انقلابی

” محمدابراهیم شریعتی” از بازاریان قدیمی و از مبارزان انقلابی گچساران در مبارزه با رژیم پهلوی است، که ۹۰ بهار را تجربه کرده به رشادت های انقلابی مردم گچساران، جنایات رژیم پهلوی در گچساران و نقش مبارزات مردم این شهرستان در پیروزی نهضت امام خمینی (ره) اشاره می کند و می گوید: مردم گچساران در دوران رژیم پهلوی سال‌ها زندگی سخت و دشواری داشتند، درحالی‌که آب مصرفی و آشامیدنی آن‌ها از چاه‌های خانگی و غیربهداشتی بود و نفت و گاز تولیدی منطقه را نیز صادر می کردند و نمی گذاشتند مردم از آم بهره ببرند.

قیام حماسی ۱۹ آبان‌ ۵۷ و روزی به نام کهگیلویه وبویراحمد + فیلم

این مبارز انقلابی گچساران با بیان اینکه روز ۱۹ آبان ۵۷ فصل نوینی در تاریخ مبارزات انقلابی گچساران رقم خورد افزود: در این روز شهر در التهاب و هیجان عجیبی بود به دستور امام خمینی (ره)، کارکنان صنعت نفت در اعتصاب، دستگاه عظیم نفت خوابیده، بازار تعطیل، ادارات، بانک‌ها و مدارس نیز تعطیل شدند و بیشتر مردم شهری و روستایی داخل و بیرون مسجد جمع شده و شعارهای کوبنده می‌دادند و به سخنرانی‌ها توجه داشتند.

شریعتی بیان کرد: به دستور ساواک مسجد نیز محاصره شد و با تهدید و فشار خواستند مردم متفرق شوند، اما توجهی نشد و کسی هم تصور نمی‌کرد به جمعیت اعتراضی بدون خشونت، با گلوله پاسخ داده شود که ناگهان فرمانده دستور آتش داد و درب ورودی خانه خدا را به گلوله بستند که ۶ نفر از جوانان مبارز و از قومیت‌های مختلف به نام‌های شهید حاج سید نجف بلادیان بهبهانی بازاری، شهید سید مذکور پارسی دانشجو از سادات لر زبان، شهید حسین کیامرثی کارگر ترک‌زبان، شهید غریب پرویزی کارگر ترک‌زبان، شهید محمد فراشبندی دانش‌آموز و شهید حسین امینی دانش‌آموز اصفهانی به دست جلادان خون‌خوار و جنایت‌کار رژیم پهلوی به شهادت رسیدند.

پیامدهای قیام ۱۹ آبان مردم گچساران
حوادث ۱۹ آبان در مسجد جامع گچساران و اتفاقات پس از آن، پیامدهای متعددی در پی داشته بطوری که راویان،تحلیلگران و شاهدان عینی مانند یدالله مرادی معتقدند که آخرین محورهای حکومت پهلوی پس از این قیام عملا مضمحل شدند و یا اینکه با توجه به شهر نفتی بودن گچساران، عملا در سطح بین المللی هم این حادثه اثرات قدرتمندی بر جای گذاشت.

مرادی می‌گوید: بعد از ان حادثه اتفاقات مهم زیادی رخ داد از جمله اینکه نیروهای انقلابی جسارت بیشتری برای مبارزه با رژیم و حتی حمله به پاسگاه‌ها و مراکز نظامی پیدا کردند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دستور امام خمینی (ره) دولت موقت بازرگان تشکیل شد. کمیته‌های انقلاب در کشور برای حل‌وفصل امور مردم و حفظ امنیت شهرها راه‌اندازی شد و در گچساران، “حجت‌الاسلام شهیدمحمدتقی بشارت”، “محمدزید بهبهانی” و “بهرام تاجگردون” کمیته انقلاب را تشکیل دادند و مدیریت شهر را بر عهده گرفتند و عده‌ای از جوانان برای امنیت شهر و حفاظت از منابع و چاه‌های نفت و …تفنگ‌به‌دوش هم خدمت می‌کردند.

۱۹ آبان روز استان کهگیلویه و بویراحمد نام گذاری شد

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه ۱۹ آبان روز استان کهگیلویه و بویراحمد نام گذاری شد و از سال آینده در تقویم رسمی کشور نیز اضافه خواهد شد گفت: در تاریخ ملت‌ها روزهایی وجود دارد که سرنوشت هر قوم، منطقه و کشوری را برجسته می‌کند ودر تاریخ مردم استان هم روز بزرگی مانند ۱۹ آبان ۵۷ راداریم که شش نفر از جوانان گچسارانی در مبارزه با رژیم منحوس پهلوی به شهادت رسیدند.

حجت‌الاسلام قدرت‌الله خرم‌روز افزود: روز ۱۹ آبان باید با تلاش همه آحاد مردم استان برجسته شود چراکه با وجود همه ظلم‌ها، خفقان و سختگیری‌هایی که در دوران رژیم پهلوی وجود داشت اما جوانان غیور و انقلابی گچساران با تبعیت از امام‌(ره) و باشعور، فرهنگ و آگاهی هر چه بیشتر مسیر نهضت انقلاب را به زیبایی ترسیم کردند که در ادامه نیز در ۲۲ بهمن ۵۷ انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.

وی اظهار کرد: پیگیری‌های زیادی صورت گرفته تا این روز به‌عنوان یک واقعه تاریخی ماندگار در تقویم اجرایی فرهنگ ایثار و شهادت بنیاد شهید به ثبت برسد و به‌عنوان یک روز ملی از آن یاد شود و به همین دلیل باید این روز ارزشمند هر چه بیشتر در جامعه تبیین شود.

موقعیت گچساران
میدان نفتی گچساران دومین میدان بزرگ نفتی ایران است که با مرکزیت شهرستان گچساران در استان های کهگیلویه و بویراحمد ،خوزستان ،بوشهر و فارس قرار دارد.
شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران زیرمجموعه‌ شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب است و در زمینه استخراج، پالایش و انتقال نفت خام، گاز طبیعی و تولید میعانات گازی فعالیت می‌کند.

حتما ببینید

تصادف در جاده یاسوج -اقلید چهار کشته بر جای گذاشت

تصادف در جاده یاسوج -اقلید چهار کشته بر جای گذاشت

به گزارش روز عصر سه شنبه اورژانس ۱۱۵کهگیلویه وبویراحمد پرویز غفار فرد اظهار داشت: پس …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *