ایران یکی از پرشتاب‌ترین کشورها به سمت سالمندی است

ایران یکی از پرشتاب‌ترین کشورها به سمت سالمندی است

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از اهواز، سیدجواد حسینی امروز در جریان سفر به خوزستان در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه تغییرات راهبردی در سازمان بهزیستی چگونه خواهد بود، اظهار داشت: سازمان بهزیستی یک سازمان اجتماعی، عاطفی و انسانی است. ما ۱۶۰  ماموریت مختلف برای بهبود سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی به‌ویژه برای آسیب‌دیدگان و افراد در معرض آسیب از دوران پیش از تولد که غربالگری است تا کهنسالی داریم.

وی با اشاره به راه اندازی سازمان بهزیستی در سال ۱۳۵۹ ادامه داد: در طول این دوران نگاه توانمندسازانه به جای نگاه اعانه‌بگیرانه جهت‌گیری شده است. نگاه پیش‌گیرانه بر نگاه سبب شناسانه غلبه کرده است، همچنین نگاه مشارکت جویانه نیز جای نگاه دولت محورانه را گرفته است.

رئیس سازمان بهزیستی، گفت: ما برای تقویت این نوع نگاه که در یکی دو دهه اخیر ایجاد شده است، تصمیمات و مدیریتش را به صورت دانش‌بنیان، مشارکت محور، خانواده محور (نقطه مقابل موسسه و مرکز محور)، محله محور باید کار را پیش ببریم.

حسینی در مورد اجتماعی شدن این سازمان و اقدامات لازم برای رسیدن به این مهم گفت: سازمان بهزیستی مدت‌ها است به صورت محله‌محور در قالب خانه‌های مثبت زندگی، CBR، همیار سلامت و غیره را شروع کرده است. 

وی با اشاره به تدوین طرح بهزیست محله در مورد جزییات این طرح، بیان کرد: منظور ما از محله محوری توجه به مجموعه ظرفیت‌های محلات است. خانواده و محله ۲ نهاد سنتی و اثرگذار جامعه در ایران بودند که خوشبختانه خانواده همچنان به عنوان نهاد مطرح است، اما محله تقریبا از بین رفته‌اند. 

رئیس سازمان بهزیستی افزود: یکی از رویکردهای ما این است که بتوانیم از طریق بهزیستی محله را احیا کنیم. این از طریق اول استفاده از ظرفیت‌های محله رقم خواهد خورد. ما در محلات مدارس را داریم که در ساعاتی از روز فعالیت آموزشی ندارند، این مدارس دارای امکاناتی مانند سالن جلسات، فضای ورزشی و غیره هستند. مساجد و پایگاه‌های بسیج در کنار سراهای محله و خانه‌های بهداشت ظرفیت‌هایی است که می‌تواند محل ارائه خدمات بهزیستی شود.

معاون وزیر رفاه، افزود: دومین نکته این است که اکنون در کشور بیش از ۳۰ هزار موسسه دولتی و غیردولتی مرتبط با بهزیستی داریم. طبیعتا اینها ظرفیت‌هایی هستند که در محلات حضور دارند، همچنین در محلات متخصصین و معتمدینی وجود دارند که می‌توانند به ما کمک کنند.

وی با بیان اینکه با استفاده از این ظرفیت‌ها خدمات بهزیستی به صورت فعالانه عرضه می‌شود، گفت: مورد سوم همین ارائه خدمات به صورت فعالانه است، بدین معنا که یک دفتر مشاوره یا مثبت زندگی ما که اکنون منفعل هستند و منتظرند تا افراد برای دریافت خدمات مراجعه کنند، در صورتی که در بهزیست محله این مراکز هستند که باید به سمت مردم بروند.

حسینی با اشاره به ارائه خدمات یکسان در محلات گفت: هر محله نیازهای خود را دارد و باید با توجه به نیاز محلات ارائه خدمات کنیم. به طور مثال محله ای نیاز به آموزش سالمندان و محله دیگر به خدمات پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دارد.

وی افزود: چهارمین مورد این است که خدمات با مردم و نه برای مردم ارائه شود. بدین معنا که مشارکت مردم را تقاضا محور و نه عرضه محور داشته باشیم. این مشارکت و ارائه خدمات باید از دل جامعه هدف بجوشد و متناسب با این نیاز با مردم مشارکت کنیم.

رئیس سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: قصد نداریم مراکز مثبت زندگی، همیار سلامت یا CBR را از بین ببریم، بلکه همه آنها باید با رویکردهای ذکر شده به ارائه خدمات بپردازند.

وی در مورد نقش مساجد نیز یادآور شد: ما در سازمان آموزش و پرورش کشور که بودیم مشاهده کردیم همکاران بعد از بازنشستگی علاقمند هستند مکانی داشته باشند برای تجدید دیدار و انتقال تجربیات که ما به همین منظور باشگاه پیشکسوتان را راه اندازی کردیم.

حسینی ادامه داد: راه‌اندازی باشگاه پیشکسوتان در هر شهر هزینه زمین و احداث دارد به این نتیجه رسیدیم در ۷۶۰ منطقه آموزشی کشور یک مدرسه در دسترس دارای امکانات بیشتر را انتخاب کنیم تا باشگاه پیشکسوتان نیز همانجا تشکیل شود.

معاون وزیر رفاه افزود: نگاه مدیریتی ما باید داشته محور باشد و نه هزینه محور. ما عادت کردیم که برای اجرای طرح اول دنبال اعتبار می گردیم. در صورتی که باید از ظرفیت ها و داشته هایمان در وهله اول استفاده کنیم.

وی ادامه داد: تعداد بیشماری متخصص، دانشجو یا فارغ‌التحصیل دانشگاهی وجود دارند که علاقه‌مند به ارائه خدمات داوطلبانه هستند که می‌توانیم از ظرفیت‌های آنها با ایرانیزه کردن بانک زمان استفاده کنیم.

رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه محتوای تعالیم دینی نیز بر دیگر خواهی تاکید دارد، گفت: این دیگرخواهی در مردم وجود دارد و ما باید برای آن بسترسازی کنیم.

وی با بیان اینکه مشارکت مردم در جامعه باید نهادینه شود، گفت: برای اینکار ابتدا باید با نمادسازی و ستادسازی کنیم تا با نمادینه‌سازی و ستادینه‌سازی مشارکت مردم نهادینه شود. مشارکت مردم پتانسیل فراوانی هست که وجود دارد و ما باید آن را فعال کنیم.

حسینی ادامه داد: کار اصلی بهزیست محله نیازسنجی محلات است. در این طرح با کمک خود مردم محله نیازسنجی صورت می‌گیرد. در توسعه صورت بندی شده نیازها، فرصت‌ها، چالش‌ها و امکانات موجود بررسی و شناسایی می‌شود و بر اساس تقاضامحوری خدمات ارائه می‌شود.

وی در مورد راهبرد سازمان بهزیستی در زمینه ایجاد اشتغال و توانمندسازی گفت: این راهبر ۳ اصل دارد. یک مهارت و توانمندی، دو اشتغالزایی و فرصت آفرینی و سوم پایداری. ما باید افراد را از طریق مهارت آموزی توانمند سازیم و می‌توانیم با بهزیست محله و ظرفیت سازمان فنی و حرفه‌ای مددجویان را متناسب با استعدادهایشان توانمند سازیم و مهارت به آنها بیاموزیم. 

رئیس سازمان بهزیستی افزود: بعد از اینکه مددجویان توانمند شدند باید برای آنها فرصت و اشتغال ایجاد کنیم. برای فرصت آفرینی به‌زودی سامانه ارائه خدمات اشتغال مددجویان راه‌اندازی می‌شود که در آن تمامی خدمات اشتغال ارائه شده در کشور درج می‌شود. همچنین شبکه ۵۰۰ نفری تسهیل‌گران شغلی را ایجاد کردیم که به‌زودی کار خود را آغاز می‌کنند. تسهیل‌گر شغلی مددجو را برای انتقال از دوره مهارت‌آموزی به اشتغال آماده می‌کند. 

وی ادامه داد: صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی معلولین نیز به‌زودی کار خود را با هزار میلیارد تومان برای امسال آغاز می‌کند. هچنین ۱۸ مرکز پشتیبان شغلی در کشور ایجاد کردیم که ۲ تای آن در خوزستان است. 

حسینی بر لزوم ایجاد اشتغال پایدار برای مددجویان تاکید کرد و افزود: امسال تاکنون ۳۰ هزار مورد اشتغال آفرینی از ۶۰ هزار تعهد داشتیم که در استان خوزستان از ۲۵۰۰ تعهد موفق شدیم ۱۷۰۰ مورد را محقق سازیم.

رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: ۹۸٫۴ این اشتغال‌ها خود اشتغالی است که یا به اشتغال منجر نمی‌شود و یا اشتغال پایدار نیستند که قصد داریم تخصیص اعتبارات را با اجرای طرح مناطق عاری از بیکاری مددجویان به سمت اشتغال کارفرمایی و یا تعاونی محور هدایت کنیم.

وی در مورد برنامه برای مقابله با موج سالمندی گفت: در حال حاضر بیش از ۱۲ درصد جمعیت کشور را افراد بالای ۶۵ سال تشکیل می‌دهند و تا ۱۴۳۰ بین ۳۰ تا ۳۳ درصد جمعیت را سالمندان تشکیل می‌دهند و ایران یکی از پرشتاب‌ترین کشورها به سمت سالمندی است.

رئیس سازمان بهزیستی گفت: به همین منظور باید برنامه های مختلفی داشته باشیم. شورای سالمندان به ریاست وزیر رفاه و دبیری سازمان بهزیستی وجود دارد که در وهله اول دو اتفاق توانمندسازانه برای سالمندان بیفتد. یکی همان آموزش خود سالمندان در بهزیست محله و دیگری آموزش سالمندیاران است.

حسینی ادامه داد: نکته سوم این از که از ۵۲ سالگی که سن بازنشستگی است تا ۷۵ سالگی افراد هنوز توان فعالیت دارند که در اصطلاح جامعه شناسی به آن دوره سود دوم می گویند. بیشترین میزان اشتغال کم هزینه پایدار در کشورهای تسعه یافته مشاغل مربوط به سالمندیاری است که میتوانیم از این سالمندان به عنوان سالمندیار استفاده کنیم.

وی در مورد نحوه تعامل با خیرین در سازمان بهزیستی گفت: در استان خوزستان ۵۱۲ هزار نفر را تحت پوشش داریم که ۱۲۰ هزار نفر آنها مستمری بگیر سازمان هستند. ۱۰۶ هزار نفر معلولیت دارند و در مجموع ۲۰۰ هزار خانواده تحت پوشش هستند.

رئیس سازمان بهزیستی افزود: اگر بخواهیم افراد تحت پوشش را افزایش دهیم و ارائه خدمات کیفی به همین جمعیت موجود باید از ظرفیت مردم و خیرین استفاده کنیم. برای ما مهم است که هم از نظر خدمات تخصصی نیروی انسانی و هم اعتباری که برای ارائه خدمات نیاز داریم به سراغ خیرین می‌رویم.

حسینی با اشاره به تاسیس مجمع خیرین معلولان کشور، گفت: تصمیم گرفتیم این مجمع مانند خیرین مدرسه‌ساز در همه استان‌ها فعال شود که ۱۲ سیاست و راهبرد برای همکاری با آنها تبیین کردیم.

وی با اشاره به سختی کار پرسنل بهزیستی گفت: برخی مشاغل از قانون مدیریت خدمات کشوری به دلیل سختی کار مستثنی شده اند، ما معتقدیم که سازمان بهزیستی نیز سخت‌ترین شغل که خدمت‌دهی به قشر آسیب‌دیده، آسیب‌پذیر، کودکان کار و خیابان، طیف اتیسم و سندروم داون، بیماران مضمن، کهنسالان و معلولان را دارند و مستحق مستثنی شدن از قانون مدیریت خدمات کشوری است.

رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: در همین مدت حضور توانستیم فوق العاده ویژه ۵۰ درصد را برای همه اعمال کنیم. برای فوق‌العاده خاص نیز در حال پیگیری هستیم. ضمن اینکه در بودجه جدید نیز پیشنهادهایی برای افزایش حقوق مطرح شده که امیدواریم به نتیجه برسد.

انتهای پیام/

Check Also

وزیر نیرو: صادر‌کننده تجهیزات نیروگاهی به ‌جهان هستیم

وزیر نیرو: صادر‌کننده تجهیزات نیروگاهی به ‌جهان هستیم

– اخبار استانها – به گزارش خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم از آبادان، عباس …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *