جمعیت زایران در آستان مطهر محمدبن موسی کاظم(ع) ملقب به سبزقبا و اطراف آن به مناسبتهای مختلف به قدری زیاد است که جایی برای نشستن یا قدم زدن برای گردشگران پیدا نمیشود.
برخی در صحن داخلی حرم به دعاخوانی و عبادت مشغولند و برخی دیگر در محوطه حرم از فضای معنوی آن لذت میبرند.
کاشیکاری و معماری زیبا و منحصربفرد حرم سبزقبا (ع) همراه با نورپردازی زیبا نیز بر جذابیت این حرم مطهر افزوده است.
البته وضعیت در بقاع متبرک دیگری چون آستان محمدبن جعفر طیار(ع) , رودبند، حزقیل نبی، پیرفراش، امام زاده زین العابدین و سیدمحمود نیز چنین است و در برخی مواقع حرمها مملو از گردشگرانی است که از شهرها و روستاهای دور و نزدیک برای زیارت آمادهاند.
با توجه به اینکه در سالهای اخیر، گردشگری به عنوان یکی از پردرآمدترین صنعتهای دنیا مطرح و استقبال خوبی از این ظرفیت در دزفول شده است، میتوان با ساماندهی بیشتر این اماکن، زمینه توسعه این صنعت را فراهم کرد تا ضمن ایجاد فضایی سالم برای اوقات فراغت خانوادهها اقتصاد شهرستان را نیز شکوفا کرد.
به گفته یک کارشناس ارشد گردشگری، رفاه و تکریم عاشقان اهل بیت(ع) باید در اولویت قرار گیرد زیرا بقاع شاخصی چون حرم مطهر سبزقبا(ع) نه تنها قطب گردشگری دینی و مذهبی خوزستان بلکه جنوب غرب کشور هستند؛ به گفته برخی متولیان، حرم سبزقبا(ع) به عنوان چهارمین حرم اهل بیت(ع) در کشورمان شناخته میشود.
سیدمحمد قاضی زاده با بیان اینکه استقبال گردشگران از این بقاع شاخص بر ضرورت فراهم کردن توسعه صحن و فضای آنها میافزاید، گفت: متولیان، مدیریت شهری و مسوولان دستگاههای اجرایی برای توسعه همه جانبه شهر دزفول و شمال خوزستان باید توسعه حرم معنوی و زیبای سبزقبا(ع) را در دستور کار قرار دهند تا شاهد تاثیر خیره کننده آن بر حوزههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی باشند.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول نیز گفت: این شهرستان از نظر گردشگری بسیار غنی است و علاوه بر گردشگری آبی و کوهستانی از گردشگری سلامت، مذهبی و دفاع مقدس نیز بهرهمند است و میتواند گردشگران زیادی را جذب کند.
حمیدرضا خادم افزود: گردشگری مذهبی در ماه محرم راه اندازی شد که هیات گردی، بازدید از بقعه سیدمحمود، علم عباس، کاروان اسرا و تماشای عزاداری حسینی با استقبال گردشگران زیادی همراه شد.
به گفته وی، گردشگران سنین مختلف از پیر تا جوان و کودک از جاذبههای گردشگری دفاع مقدس و مذهبی استقبال کردند و نیاز است اقداماتی برای توسعه این مهم انجام شود.
خیرین برای مرمت مساجد و بقاع تاریخی دزفول ورود کنند
رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول با بیان اینکه مرمت بقعههای متبرکه برعهده اوقاف و نظارت آن برعهده میراث فرهنگی است، اظهارکرد: خیرین برای مرمت مسجد جامع ورود کردند که فاز مطالعاتی این مسجد تاریخی در حال انجام است.
وی از خیرین این شهرستان درخواست کرد برای مرمت خانههای تاریخی در فصل سرد سال ورود کنند زیرا ساکنان این خانهها توان مالی برای مرمت این خانههای ارزشمند را ندارند.
خادم ادامه داد: بودجه کافی برای مرمت بناها، بقاع و خانههای تاریخی واقع در ۲۴۴ هکتار بافت قدیم دزفول وجود ندارد و نیاز است برای توسعه گردشگری این شهرستان از ظرفیت خیرین استفاده شود.
اقدامات اوقاف و امور خیریه دزفول برای توسعه فضای بقاع متبرکه
رییس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان دزفول نیز درخصوص توسعه حرم سبزقبا (ع) گفت: طرح جامع توسعه حرم سبزقبا(ع) در دزفول در حال انجام است و ۲ هزار مترمربع از املاک پشت این حرم به منظور توسعه فضا، خریداری شده است.
عباس نظیری با بیان اینکه بقعه سبزقبا از جمله بقاع درجه یک دزفول محسوب میشود، افزود: طرح جامع توسعه این بقعه با همکاری شهرداری، قرارگاه خاتم و نظارت اوقاف در حال پیگیری است.
وی هزینه طراحی طرح جامع این بقعه را ۱۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد و ادامه داد: اجرای گلدستهها و مقرنسکاری این بقعه در دستور کار است و قرار است بعد از آن، بهسازی کف حیاط بقعه انجام شود.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه دزفول با بیان اینکه آینهکاری فضای اطراف و سنگهای دور رواقها بزودی انجام میشود، اظهارکرد: نصب دوربینهای مداربسته این بقعه با نظارت حراست اوقاف استان خوزستان و هماهنگی با نهادهای امنیتی انجام شد و سیستم به صورت کامل وضعیت داخل شبستان، حیاط و اطراف بقعه را ضبط و نگهداری میکند.
وی افزود: توسعه صحن داخلی این بقعه نیازمند کمک خیرین است زیرا منابع درآمدی بقعه توانایی تامین هزینهها را ندارد؛ برای اجرای سیستم سرمایشی بقعه نیز ۲۰ میلیارد ریال نیاز است تا بتوان فضایی مطبوع برای برگزاری برنامههای فرهنگی و زایران فراهم کرد.
نظیری با اشاره به اینکه این طرح در فازهای مختلف اجرا میشود، گفت: زمینها و خانههای پشت بقعه خریداری شده است که میتوان آنها را به فضا اضافه و به عنوان زایرسرا و آشپزخانه استفاده کرد.
وی افزود: سرویسهای بهداشتی فعلی برای رفاه حال زایران و مجاوران با صرف پنج میلیارد ریال طی یک سال اخیر بازسازی شدند؛ باتوجه به اینکه این سرویسها به عنوان سرویس بهداشتی عمومی استفاده میشوند انتظار میرود شهرداری نیز برای نگهداری آنها همکاری لازم را داشته باشد.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان دزفول درخصوص توسعه بقعه محمد ابن جعفر طیار(ع) به عنوان یکی دیگر از بقاع شاخص این شهرستان گفت: ساخت حسینیه این بقعه با ۸۰ درصد پیشرفت در حال ساخت است.
وی ادامه داد: بقعه محمدبن جعفر طیار(ع) به عنوان یکی از بقاع شاخص دزفول ارزش میراثی فراوانی دارد که با همکاری و نظارت میراث فرهنگی، حسینیهای در محل این بقعه در حال ساخت است.
نظیری با بیان اینکه قرار است این حسینیه به فضای بقعه قدیم متصل شود، گفت: حسینیه بقعه محمد ابن جعفر طیار(ع) به محلی مناسب برای انجام برنامههای فرهنگی تبدیل خواهد شد زیرا به علت کوچک بودن فضای بقعه برنامهها در محوطه انجام میشد که برگزاری برنامهها در تابستان و زمستان با مشکلاتی همراه بود.
وی ادامه داد: با توجه به میراثی بودن بقعه، اتصال حسینیه به بقعه باید با حساسیت بیشتری اجرا شود؛ بعد از آن نیز عملیات کاشیکاری، سفیدکاری و برقکاری انجام خواهد شد.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه دزفول تصریح کرد: تاکنون حدود ۲۰ میلیارد ریال برای ساخت حسینیه این بقعه هزینه شده و برای تکمیل آن حدود ۱۵ میلیارد ریال دیگر نیاز است.
وی با بیان اینکه از اعتبارات بقعه نیز برای تکمیل این حسینیه استفاده خواهد شد، افزود: خیرین تاکنون پای کار بودند که امیدواریم از این به بعد نیز همکاری لازم را برای تکمیل این حسینیه با مساحت یکهزار مترمربع داشته باشند.
نظیری در خصوص اقدامات انجام شده در دیگر بقعههای دزفول نیز گفت: مجمع الذاکرین برای احداث حسینیه در بقعه حزقیل ۲ میلیارد ریال به اوقاف دزفول اهدا کرده است.
وی افزود: طی یکسال گذشته، پنج میلیارد ریال نیز توسط خیرین برای ساخت حسینه بقعه علی مالک و انجام فعالیتهای فرهنگی اهدا شده است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا ۵۶ بقعه متبرکه در شهرستان دزفول وجود دارد که از این تعداد ۱۸ بقعه واجب التعظیم هستند.