حمیدرضا خادم روز سهشنبه در گفت وگو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا بیان کرد: ۳۰ اثر ناملموس دزفول در فهرست آثار ملی کشورمان قرار دارند؛ اکنون نیز پرونده ثبت ملی گویش اصیل دزفولی در حال تدوین است که بزودی به این آثار اضافه خواهد شد.
وی افزود: دزفول از نظر تاریخی و فرهنگی بسیار غنی است که تلاش میشود این آثار فاخر و منحصربفرد به عنوان آثار ملی و جهانی معرفی و حفظ شوند.
جمعآوری اطلاعات برای تکمیل پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی – فرهنگی رودخانه دز
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول گفت: پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی و تاریخی رودخانه دز که پل ساسانی، آسیابهای تاریخی و بافت قدیم را نیز شامل میشود در دست تهیه است.
وی افزود: هیچگونه مستنداتی در سالهای قبل برای این پرونده تهیه نشده بود که اکنون در حال جمع آوری و ثبت اطلاعات و مستندات برای ارایه به سازمان یونسکو هستیم.
ساخت و سازهای غیرمجاز روند پرونده ثبت جهانی منظر دز را با مشکل مواجه کرده است
خادم بیان کرد: کرانه رودخانه دز یک پهنه طبیعی است که باید بکر بماند ولی برخی ساخت و سازها و مداخلات انسانی که برای رفاه حال شهروندان انجام شده موجب کندی روند پرونده جهانی آن شده است.
وی بر ضرورت بکربودن و حفظ اصالت آثار تاریخی تاکید و تصریح کرد: در تلاش هستیم هویت اصیل و غنی دزفول آنگونه که بوده حفظ و نشان داده شود زیرا این شهرستان یا سابقه بسیار غنی تاریخی باید معرفی شود.
پرونده منظر فرهنگی کرانه رودخانه دز در محدوده شهری دزفول در سال ۱۴۰۰ در نشست وزارت میراث فرهنگی بررسی و با تصویب اعضای کمیته ثبتملی آثار به عنوان منظر تاریخی – فرهنگی میراث فرهنگی در فهرست میراث ملی کشور قرار گرفت.
این اثر با شماره ۳۳ هزار و ۴۲۵ در فهرست آثار ثبت ملی ثبت شد.
دزفول با قدمتی ۹ هزار ساله یکی از نخستین سکونتگاهها و محلهای شهرنشینی در جهان است و معماری خاص دزفول که آن را با نام شهر آجر معرفی میکند از افتخارات این سرزمین است.
۱۰۰ اثر تاریخی شامل خانه، مسجد، حمام، گذر و بقعه در ۲۴۰ هکتار بافت قدیم دزفول وجود دارد؛ این شهر دارای ۲۸ محله قدیمی و در هم تنیده است که معماری بینظیرش، آن را به شهر آجر معروف کرده است.
هم نشینی رود دز با بافت تاریخی و بقاع تاریخی مجموعه بینظیر گردشگری را خلق کرده است.
شهر دزفول با مساحت چهار هزار و ۷۳۰ هکتار دارای ۲۴۰ هکتار بافت تاریخی است.