به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، گندم یکی از هشت محصول کشاورزی راهبردی در کشور محسوب میشود که واکاوی برای حل مشکلات گندمکاران و در نظرگرفتن بستههای حمایتی در جنگ اقتصادی با دشمن تیری با ۲ نشان است. درگام اول خودکفایی در این بخش غرورآفرین و نشانه اقتدار کشور خواهد بود و هم از دغدغه مسوولان برای واردات گندم و مسایل مربوط به امنیت، ایمنی و سلامت غذایی میکاهد.
بر همین پایه لازم است دولتمردان با در نظر گرفتن هزینههای جانبی و قیمت تمام شده گندم برای کشاورز، قیمت خرید تضمینی را منصفانه تعیین کنند و یا در بخش تامین بذر، کود شیمیایی و قیمت حقابه کشاورزی، با گندم کاران بیش از پیش همکاری شود.
ایران با داشتن حدود ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی و داشتن بیش از ۳۰ میلیون هکتار اراضی قابل کشت و استان سمنان با بیش از ۵۳ هزار بهرهبردار و تولید سالانه بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی شامل زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان، از ظرفیت بزرگی در زمینه تولید محصولات کشاورزی و خودکفایی در این عرصه برخوردار است و تحقق ۱۰۰ درصدی این چشمانداز عزم جدی و اراده ملی میطلبد.
گندم نقشی مهم در تامین امنیت غذایی دارد و باید با تصمیمهای کارشناسی، منطقی، همراهی و همافزایی، پرهیز از نگاه جزیرهای و سلیقهای و عزم جدی و ارادهای قوی و در نظر گرفتن شرایط خاص فعلی، با لحاظ شرایط مختلف در اعلام قیمت خرید تضمینی گندم، کشاورزان را ترغیب و تشویق به کاشت کرد.
همپای اعلام قیمت مناسب خرید تضمینی گندم، نظارت دقیق بر بازار عرضه آرد به عنوان فرآورده مهم گندم و تامین کننده قوت غالب مردم باید مورد توجه باشد تا عرصه بر سودجویان تنگ و آرامش بازار و ثبات قیمتی حفظ شود.
زمان کشت گندم در مناطق سردسیر از مهر ماه آغاز میشود و تا پایان فصل پاییز در تمام مناطق گندم کاشته میشود. با توجه به قرارگیری در نیمه فصل پاییز، لازم است مسوولان قیمت خرید تضمینی گندم و بستههای حمایتی خود از گندم کاران مانند اعطای وام درنظر گرفتن یارانهای برای کود شیمیایی و یا پرداخت بخشی از سهم حقابه از سوی دولت را منصفانه اعلام کنند تا با وجود تناسب هزینهکرد کاشت گندم با قیمت خرید تضمینی، کشاورزان به کاشت گندم به این محصول راهبردی ترغیب شوند.
قدردانی رهبر معظم انقلاب بابت جهش تولید در گندم
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رییس دفتر رهبر معظم انقلاب دیروز دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ در آیین «تجلیل از فعالان طرح جهش تولید در دیمزارها» که با حضور «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور در محل وزارت جهاد کشاورزی، با تاکید بر تولید ۱۴ میلیون تن گندم توسط کشاورزان، گفت: رهبر انقلاب از شما راضی هستند، از این رو از رئیسجمهور عزیز برای حمایتهای خود از طرح جهش تولید در دیمزارها تشکر میکنم.
حجت الاسلام و المسلمین محمدی گلپایگانی با اشاره به اینکه امسال به کوشش کشاورزان و حمایتهای وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام بیش از ۱۴ میلیون تن گندم از زمینهای زراعی کشور برداشت شده است، گفت: خوشبختانه ۱۲ میلیون تن آن خریداری شده است. انشاءالله که این آمار افزایش خواهد یافت، حضرت آقا از شما راضی هستند و اظهار رضایت کردند و تاکید کردند که به این روند را ادامه دهید.
رییس دفتر رهبر معظم انقلاب تصریح کرد: حضرت آقا از من خواستند که سلام گرم ایشان را به شما ابلاغ کنم، اگر شما هم به بنده وکالت میدهید متقابلاً سلام شما را به رهبر انقلاب خواهم رساند.
خوشخبری وزیر جهادکشاورزی در تعیین قیمت خرید تضمینی گندم
وزیر جهادکشاورزی نیز یازدهم آبان ۱۴۰۳ در سفر یکروز به استان سمنان در نشست با بهرهبرداران و نمایندگان کشاورزان غرب استان درگرمسار، با بیان اینکه در مورد قیمت گندم چند عامل تاثیرگذار است، ابراز کرد: قیمت وارداتی گندم کیلویی ۱۴۰ هزار ریال است و هزینه تولید، تورم تولید و نرخ برابری، در تعیین نرخ خرید گندم تاثیر دارد که این مباحث لحاظ میشود.
غلامرضا نوری قزلجه افزود: بر این اساس، نرخ خرید گندم میانگین از ۱۹۰ هزار ریال تا ۲۵۰ هزار ریال برای گندم سال آینده مشخص شد و قیمت خرید جو ۱۴۰ هزار ریال تعیین شده است.
خودکفایی در گندم، پشتوانه امنیت کشور
وزیر جهاد کشاورزی در سخنرانی بین خطبههای نماز جمعه یازدهم آبان امسال در مسجد امام(ره) سمنان گفت: بینیازی کشور از واردات گندم امنیت غذایی ایجاد میکند که پشتوانه بزرگی برای تصمیمگیریهای اساسی در حوزه دیپلماسی است.
وی گفت: امسال ۱۲ میلیون تن خرید تضمینی گندم انجام شد و نیاز به واردات گندم وجود ندارد و به همین دلیل میتوان بدون دغدغه در عرصه بینالملل تصمیمگیری کرد که این موضوع نشان از اهمیت امنیت غذایی است.
وزیر جهاد کشاورزی ابراز کرد: تامین گندم و امنیت غذایی پشتوانه و دلگرمی مسوولان در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و دیپلماسی است.
رشته گرانیها بر گردن گندمکاران سمنان
گرانی بذر گندم، بالابودن دستمزد کارگران، بالابودن قیمت کود شیمیایی، گرانی حقابه و پایین بودن قیمت خرید تضمینی، از جمله مشکلات پیشروی گندم کاران در تامین امنیت غذایی کشور و معیشت خودشان است و این مشکلات در قالب نشستهای کارشناسی با حضور کشاورزان و مسئولان در کنار هم با تبادل نظر رفع میشود.
شماری از کشاورزان سمنانی که بخش وسیعی از اراضی کشاورزی خود در سال گذشته را به کشت گندم اختصاص داده بودند، در گفت و گو با آباجان به نقل از ایرنا ابراز کردند: اگر قیمت خرید تضمینی گندم با هزینهکرد کشت متناسب نباشد، گندم نخواهیم کاشت.
کشاورزان با ذهنی نگران میگویند: برای کشت گندم نیاز است چند کود شیمیایی تقویتی مخلوط استفاده شود که قیمت هر یک کیسه ۵۰ کیلوگرمی کود شیمیایی بسته به نوعش بیش از چهار تا پنج میلیون ریال است که بدون شک سال آینده افزایش قیمت خواهد داشت. مهمتر از همه این موارد، مساله کمبود کارگر کشاورزی است، بیشتر کارگران کشاورزی را اتباع خارجی تشکیل میدهند که به طور اسمی هشت ساعت کار روزانه حدود ۶ میلیون ریال دستمزد دریافت کنند که در عمل فقط ۶ ساعت کار میکنند.
آنان مدعی هستند: تا زمانی که قیمت خرید تضمینی گندم منصفانه نباشد، اراضی کشاورزی خود را به کشت گندم اختصاص نخواهند داد؛ چرا که هزینه کاشت بسیار بالا است، چرا که هر یک هکتار زمین کشاورزی که گندم در آن کاشته شود در طول مراحل کاشت، داشت تا برداشت دستکم نیازمند دستکم ۹ بار آبیاری است که آبیاری با توجه به دبی آب ورودی به بیش از ۱۲ ساعت نیاز دارد.
تناسب قیمت خرید تضمینی با هزینههای گندمکاری
کشاورزان سمنان با اشاره به افزایش سرسام آور و بدون حساب و کتاب حقابه کشاورزی، اظهار دارند: اجاره سالانه آب به ازای هریک ساعت در نقاط مختلف سمنان بسته به شرایط میانگین بیش از ۵۰ میلیون ریال است؛ در حالی که یک هکتار گندم بسته به نوع خاک دستکم ۹ مرتبه تا رسیدن به محصول به آبیاری نیاز دارد.
آنان تاکید دارند: امسال گرانی بر تمام بخشها اثرگذار بود و به دنبال گرانیها، قیمت فروش آب کشاورزی نیز افزایش یافت و در کنار گرانی قیمت اجاره آب، هزینه اجاره زمین، دستمزد کارگر و خرید بذر و کود شیمیایی بر قیمت تمامشده گندم موثر است. اگر همه این ها در تعیین قیمت خرید تضمینی لحاظ و متناسب با هزینهکردها لحاظ نشود، امسال کاشت گندم توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
گندمکاران سمنانی گفتند: تعیین قیمت خرید تضمینی متناسب با هزینه کرد کاشت گندم یک مطالبه به حق تمام گندمکاران است و انتظار میرود دولتمردان و تصمیمگیران این مطالبه گندمکاران را در تصمیمگیری لحاظ کنند.
وضعیت رو به رشد گندمکاری در سمنان با افزایش ۲۲ درصدی خرید تضمینی
به طور معمول، سالانه از میزان تولید و میزان خرید تضمینی گندم از کشاورزان برآوردهایی انجام میشود. سال ۱۴۰۳ با توجه به میزان نزولات آسمانی، پیشبینی تولید گندم در سمنان حدود ۱۱۶ هزار تن و برآورد میزان خرید تضمینی این محصول حدود ۸۵ هزار تن بود.
به گفته مدیرکل غله و خدمات بازرگانی سمنان خرید گندم تضمینی از کشاورزان استان بیش از چشمانداز یعنی به میزان تولیدشان حدود ۹۲ هزار تن بود که افزایشی ۲۲ درصدی را رقم زد.
۹۲ هزار و ۴۲۱ تن گندم در سال ۱۴۰۳ به قیمت پایه هر کیلوگرم گندم طبق جدول پاکی با اُفت غیرمفید یک درصد و افت مفید چهاردرصد، حدود ۱۷۵ هزار ریال و ۷۶ هزار و ۱۳ تن به قیمت هر کیلوگرم ۱۵۰ هزار ریال در این استان خرید تضمینی شد که میزان خرید تضمینی گندم در سمنان سال ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۲ افزایش ۲۲ درصدی و میزان تولید سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش ۱۹ درصدی داشت.
عبدالرحیم تحصیلی در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا افزود: ۱۶ هزار و ۳۳۱ میلیارد و ۵۵۹ میلیون ریال بابت خرید تضمینی ۹۲ هزار و ۴۲۱ تن گندم به هفتهزار و ۶۷۰ کشاورز این استان بابت خرید تضمینی گندم پرداخت شد.
وضعیت کیفیت گندم سمنان با توجه به شرایط اقلیمی
وی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی سمنان بیان کرد: کیفیت گندم از غرب تا شرق این استان متفاوت است و هرچه به سمت شرق استان پیشمیرویم کیفیت گندم افزایش مییابد و طبق بررسیها گندم کشت شده در غرب استان سمنان تا دامغان دارای کیفیت متوسط و در شهرستان شاهرود و میامی دارای کیفیت مرغوب است که با کیفیت گندم در استانهای گلستان و خوزستان برابری میکند و بیشترین میزان خرید تضمینی گندم مربوط به شرق این استان است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، به اذعان کشاورزان گران بودن ابزار و پیشنیازهای لازم برای کشت گندم با خرید تضمینی گندم همخوانی ندارد و باید قیمت خرید تضمینی گندم به گونهای تعیین شود که برای کشاورز توجیه اقتصادی داشته باشد.
انتظار میرود دولتمردان با در نظر گرفتن هزینههای جانبی و قیمت تمام شده گندم بر کشاورز قیمت خرید تضمینی را تعیین کنند و یا در بخش تامین بذر، کود شیمیایی و قیمت حقابه کشاورزی با گندمکاران به منظور تامین امنیت غذایی و خودکفایی در تولید این محصول راهبردی بیش از پیش همکاری شود.