به گزارش یکشنبه شب آباجان به نقل از ایرنا به نقل از راشا تودی، لاوروف در جریان سخنرانی خود در شانزدهمین مجمع «جهان روسیه» با اشاره به توافقهایی که پیش از این میان مسکو و کییف امضا شده بود، اظهار کرد: هرچه دولت اوکراین توافقهای بیشتری با روسیه را زیر پا بگذارد، قلمرو بیشتری را از دست خواهد داد.
وزیر خارجه روسیه با تاکید بر آمادگی مسکو برای یافتن یک راه حل دیپلماتیک برای پایان دادن جنگ با کییف، یادآور شد: اما این راه حل دیپلماتیک باید ضامن حفاظت از حقوق، آزادیها و همچنین منافع قانونی مردم روسیه و روسیزبانان در کنار تضمین وضعیت بیطرف و غیرهستهای اوکراین و از بین بردن هر تهدیدی برای امنیت روسیه باشد.
لاوروف با بیان اینکه پذیرش وضعیت واقعی موجود از اهمیت بالایی برخوردار است، از کییف خواست تا آغاز مذاکرات برای دستیابی به صلح را بیش از این به تأخیر نیندازد.
وی در ادامه با اشاره به امضای توافقی که در فوریه ۲۰۱۴ با میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه برای کاهش تنش بین ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهور اسبق اوکراین و مخالفان وی منعقد شد، گفت: اگر آنها به تعهدات خود در فوریه ۲۰۱۴ عمل میکردند، هیچ اتفاقی نمیافتاد و کریمه همچنان بخشی از اوکراین بود اما آنها (مخالفان یانوکوویچ) تصمیم گرفتند آن توافق را زیرپا بگذارند زیرا نمیتوانستند صبر کنند تا قدرت را در این کشور از راه قانونی به دست بگیرند.
لاوروف با اشاره به امضای توافقنامههای مینسک که در فوریه ۲۰۱۵ با ضمانت آلمان، فرانسه و روسیه میان دولت کییف و مناطق دونتسک و لوهانسک برای اعطای خودمختاری به این مناطق امضا شد، تاکید کرد: اما مقامهای اوکراینی تصمیم گرفتند این توافقها را هم زیر پا بگذارند و اجرا نکنند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: سومین شانس برای دستیابی به صلح در آوریل ۲۰۲۲ در استانبول به دست آمد، زمانی که روسیه و اوکراین برای آخرین بار پشت میز مذاکره نشستند اما کییف آن را هم از دست داد و این در حالی است که هر مذاکره جدیدی که بین روسیه و اوکراین انجام شود بدون شک شرایط حال حاضر و واقعیت موجود میدان جنگ با آوریل ۲۰۲۲ کاملاً متفاوت به نظر میرسد.
به نوشته راشا تودی، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در اوایل سال جاری (۲۰۲۴) فاش کرد که در جریان مذاکرات استانبول، اوکراین در ابتدا حاضر شد در قبال دریافت تضمینهای امنیتی از مسکو، بی طرفی نظامی اعلام کند، نیروهای مسلح خود را کاهش دهد و متعهد شود که علیه اقلیتهای روسیزبان ساکن در این کشور تبعیض قائل نشود اما در ادامه کییف به دستور حامیان غربی خود از این مذاکرات خارج شد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رئیس جمهور روسیه روز ۲۱ فوریه سال ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
سه روز پس از آن یعنی پنجشنبه پنجم اسفند سال ۱۴۰۰، پوتین عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو – کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد و این جنگ همچنان ادامه دارد.