به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، برنامههای هفته مازندران از ۱۳ آبان آغاز و تا ۲۰ آبان ماه جاری ادامه دارد و روز ۱۳ آبان با عنوان مازندران، ایستادگی و مقاومت، روز ۱۴ آبان با عنوان مازندران، تشیع و ولایت پذیری، ۱۵ آبان با عنوان مازندران، فرهنگ و هنر تمدن ساز، ۱۶ آبان با عنوان مازندران، طبیعت، فرهنگ زیست محیطی، روز ۱۷ آبان با عنوان مازندران، رسوم و سنتهای تعالی بخش، روز ۱۸ آبان با عنوان مازندران، پهلوانان و قهرمانان، روز ۱۹ آبان با عنوان مازندران، دانش و پژوهش و روز ۲۰ آبان با عنوان مازندران، شعر و ادب تبری نامگذاری شده است.
مصوبه تعیین مناسبتهای جدید برای درج در ضمیمه تقویم رسمی کشور که بنا به پیشنهاد وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه ۸۶۴ مورخ ۳۱ خرداد سال ۱۴۰۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد و بر اساس این ابلاغیه روز ۱۴ آبان به نام روز مازندران نامگذاری شد.
مازندران یا همان تبرستان از دیرباز بنام دیار علویان نامیده شده چرا که این منطقه عشق و علاقه خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) ثابت کرده و بیش از یک هزار و ۱۷۰ سال محبت به این خاندان در وجود مردمان غیورش نقش بسته است.
۱۴ آبان روز مازندران یادآور حضور علویون در این دیار سبز است و مردمان این منطقه در سال ۲۵۰هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند. این قوم در روز خجسته عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیان نهادند.
با این وجود نامگذاری نام مازندران و ثبت آن در تقویم جمهوریاسلامی ایران به گفته کارشناسان فرصت مغتنمی برای گفتمانسازی و معرفی توانمندیها و آیینهای بومی و محلی این دیار است که در هیاهوی زندگی ماشینی به تدریج در جامعه رنگ باخته و اصالت مردم این دیار را به انزوا برد.
همچنین علاوه بر برنامه های جنبی فرهنگی و هنری، سخنرانی مسوولان کشوری و نماینده ولی فقیه در مازندران و استاندار مازندران دیگر برنامه های امروز در روستای صالحان بخش کجور نوشهر است که با شکوه خاصی آغاز شده است.
در این پیوند، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران در حاشیه این آیین در گفت و گو با خبرنگاران گفت: روز مازندران، فرصت مغتنمی برای تبیین هویت ملی، بومی و فرهنگی این دیار است.
احسان آهنگر بیان کرد: یکی از مهمترین برنامههای ما در طول سال، بزرگداشت روز ملی مازندران است که در این خصوص ستاد گرامیداشت این روز تشکیل شده است.
وی خاطرنشان کرد: راهبرد اصلی ستاد بزرگداشت روز ملی مازندران، مردمیسازی برنامهها است و شعار اصلی امسال نیز مازندران مهد فرهنگ و آیین و علم نامگذاری شده است.
آهنگر تاکید کرد: برنامههای هفته مازندران از تنوع بسیاری برخوردار است و در تمامی گستره جغرافیایی استان در شهرها و روستاها آغاز شد.
به گفته وی هر چند از ۱۳ تا ۲۰ آبان هفته مازندران تعیین شده است اما برنامهها تا ۲۳ آبان ادامه خواهد داشت.
این مسوول ادامه داد: تلاش کردیم در هر شهرستان یک کمیته مردمی، شکل بگیرد و برنامههای خیلی خوبی تدارک دیده شده است.
آهنگر بیان کرد: بیش از چهار هزار برنامه در قالب ۲۰ عنوان طی هفته مازندران در استان اجرا می شود.
وی برپایی جشنوارهها، نمایشگاهها، جشنها، محافل شعر و ادب، افتتاحیه پروژههای عمرانی، برگزاری پویش را از جمله برنامهها این روز برشمرد.
به روایت تاریخ، ۱۴ آبان روز مازندران یادآور حضور علویون در این دیار سبز است و مردمان این منطقه در سال ۲۵۰هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند. این قوم در روز خجسته عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیان نهادند.