هریس یا ترامپ: کدام یک برای آسیا بهتر است؟

هریس یا ترامپ: کدام یک برای آسیا بهتر است؟

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، احتمال پیروزی دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا در انتخابات روز سه‌شنبه هفته جاری، برخی کشورها در شرق و جنوب آسیا را نگران کرده چرا که سیاست‌های وی در دوره اولش در کاخ سفید آنها را به شدت آزار داده است.

از دریافت هزینه‌های نظامی هنگفت از کشورهایی مثل کره جنوبی و ژاپن و همچنین جزیره تایوان تا اعمال تعرفه‌های مالیاتی بر واردات کالا به ویژه اجناس چینی از جمله رویکردهای نگران کننده در این کشورها است.

روزنامه جاکارتا پست در گزارشی می‌نویسد: به نظر می‌رسد که آسیا به طور محتاطانه‌ای کامالا هریس را گزینه بهتری از ترامپ می‌بیند. دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ می‌تواند با افزایش گسترده تعرفه‌ها و جنگ تجاری دیگری همراه باشد که پیامدهای شدیدی برای شبکه‌های تولید چین محور در سراسر آسیا خواهد داشت.

اعضای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا درحالیکه در دوره جو بایدن رئیس جمهوری کنونی ایالات متحده با چالش انتخاب بین آمریکا و چین همراه بودند با آمدن ترامپ بر روی کار، فشار بیشتری را از این جهت متحمل می‌شوند. جاکارتا پست تاکید می‌کند که فشار بر کشورهای آسه‌آن برای انتخاب بین چین و آمریکا می‌تواند به سرعت تشدید شود زیرا ترامپ رقابت با چین را در اولویت قرار می‌دهد.

هریس یا ترامپ: کدام یک برای آسیا بهتر است؟

هریس ممکن است در مسیر قابل پیش بینی تری که بایدن آن را تعیین کرده، قدم بردارد. او احتمالا تعدادی از صنایع رو به رشد چین که برای امنیت اقتصادی ایالات متحده تهدید تلقی می‌شوند را تحریم خواهد کرد.

در مورد مساله تایوان ترامپ در یک مصاحبه که در پادکستی با عنوان «تجربه جو روگان» منتشر شد، به سرقت صنایع نیمه‌هادی آمریکا توسط تایوان و لزوم پرداخت هزینه‌های حمایتی توسط تایپه اشاره کرد.

نامزد جمهوریخواهان همچنین تاکید کرده است: تایوان باید برای دفاع به ما پول پرداخت کند، ما فرقی با یک شرکت بیمه نداریم. تایوان چیزی (در قبال دفاع نظامی آمریکا) پرداخت نمی‌کند. دفاع از تایوان که ۹ هزار و ۵۰۰ مایل از آمریکا دور است و تنها ۶۸ مایل از چین فاصله دارد، کار دشواری است.

به نوشته روزنامه جاکارتا پست، فیلیپین مطمئن است که روابط آنها با آمریکا پس از بایدن بدون توجه به اینکه چه کسی در کاخ سفید باشد به شکوفایی خود ادامه خواهد داد. مانیل از دولت هریس انتظار دارد که به قول بایدن برای دفاع از فیلیپین در برابر هرگونه حمله در دریای جنوبی چین، بر اساس معاهده دفاعی متقابل، ادامه دهد.

مانیل همچنین انتظار دارد که آمریکا در نوسازی دفاعی خود از طریق افزایش منابع مالی نظامی خارجی و همچنین در جمع کردن کشورهای همفکر برای حمایت از فیلیپین در عقب راندن از اقدامات غیرقانونی، اجباری، تهاجمی و فریبکارانه منتسب به چین در دریای فیلیپین غربی، کمک شود. این کشور از اصطلاح فیلیپین برای بخشی از دریای چین جنوبی در منطقه اقتصادی انحصاری خود استفاده می کند، که بیشتر آن توسط چینی ها نیز ادعا شده است.

خوزه مانوئل رومولدز، سفیر فیلیپین در ایالات متحده گفت که به او اطمینان داده شده است که حمایت از فیلیپین در دوران ترامپ تغییر نخواهد کرد، اگرچه رویکرد ممکن است عوض شود. «تاکید بر شبکه‌های اتحاد و مشارکت ممکن است آن‌طور که اعلام می‌شد در زمان ترامپ نباشد. اما او می‌تواند در سخنان و اقدامات خود علیه چین و در حمایت از فیلیپین قوی‌تر و قاطع‌تر باشد.

آسه‌آن و شرق آسیا

بر اساس گزارش روزنامه استریس تایمز، بسیاری با ارزیابی لیو چین تانگ، معاون وزیر سرمایه گذاری، تجارت و صنعت مالزی موافق هستند که تفاوت بین هریس و ترامپ «نه به جهت، بلکه به شدت» است. هیچ کدام نمی‌توانند جهان را به سمت تک قطبی برگردانند.

لیو با اشاره به مسائل ایجاد شده برای کاهش تجارت گفت: ترامپ به طور قطع رویکردی بسیار انزواگرایانه‌تر و «اول آمریکا» را در پیش خواهد گرفت، اما این بدان معنا نیست که هریس بتواند جهان را به سال ۱۹۹۵ که سازمان تجارت جهانی (WTO) تشکیل شد، بازگرداند.

ویویان بالاکریشنان، در ماه سپتامبر وزیر امور خارجه سنگاپور، پس از شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، هنگام صحبت با رسانه‌ها گفت: ما با عواقب انتخابات مقابله خواهیم کرد و با هر کسی که پیروز شود، تعامل خواهیم داشت.

روزنامه جاکارتا پست در مورد شرایط کشورهای شرق آسیا نوشت: ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود ژاپن و کره جنوبی را تحت فشار قرار داد تا کمک‌های مالی خود را برای میزبانی از نیروهای آمریکایی افزایش دهند. این مساله منجر به اصطکاک در روابط واشنگتن با این کشورها شد و با احتمال روی کار آمدن ترامپ ممکن است این درخواست‌ها احیا شود.

ناظران در سئول به تفاوت قابل توجهی بین هریس که در جریان مبارزات انتخاباتی در مورد مسائل شبه جزیره کره سکوت کرده است، و اشاره های مکرر ترامپ مبنی بر اینکه «چیزهایی ممکن است» در مذاکراتش با کره شمالی اتفاق بیفتد، اشاره می‌کنند.

هریس یا ترامپ: کدام یک برای آسیا بهتر است؟

ترامپ اولین رئیس‌جمهوری آمریکا بود که در سال ۲۰۱۹ قدم در خاک کره شمالی گذاشت. یکی از تحلیلگران با صحبت در مورد یک موضوع گفت: اگر ترامپ دوباره انتخاب شود و نیروهای آمریکایی را (شبه جزیره کره) خارج کند، کره جنوبی باید به سمت داشتن قابلیت هسته‌ای حرکت کند. کره جنوبی در حال حاضر تسلیحات هسته‌ای ندارد، اما نگران برداشتن چتر هسته‌ای آمریکا از سر خود در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات است؛ به ویژه در شرایطی که تنش‌ها با کره شمالی هسته‌ای افزایش یافته است.

ترامپ در جریان مصاحبه با «باشگاه اقتصادی شیکاگو و اخبار بلومبرگ در شیکاگو» به صراحت گفته است: اگر هم اینک من در آنجا (در کاخ سفید) بودم، آنها (کره جنوبی) سالانه ۱۰ میلیارد دلار می‌پرداختند. می‌دانید چرا؟ آنها از این کار خوشحال می‌شدند، کره جنوبی یک ماشین پول است.

ژاپن به لطف رابطه شخصی که شینزو آبه نخست وزیر فقید این کشور با ترامپ داشت، حتی قبل از مراسم تحلیف ترامپ در سال ۲۰۱۷، رابطه بهتری با ترامپ داشته است. با این حال، احتمال بازگشت ترامپ همچنان ادامه دارد.

شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن، گفته است که او مشکلی با دنبال کردن سرنخ بازی دیپلماتیک آبه ندارد، اما اکنون پس ناکامی در انتخابات عمومی ۲۷ اکتبر (۶ آبان) برای به دست آوردن اکثریت، حزب حاکم به دنبال ائتلاف با احزاب کوچکتر است.

از سوی دیگر، می‌توان انتظار داشت که هریس روابط را (با ژاپن) تقویت کند، مانند بایدن که نشست سه جانبه تاریخی با ژاپن و کره جنوبی را در اوت ۲۰۲۳ در کمپ دیوید برگزار کرد. او همچنین اتحاد استراتژیک چهارگانه (کواد) بین ایالات متحده، ژاپن، هند و استرالیا را ارتقا بخشید.

ساتورو موری از دانشگاه کیو، در سخنرانی در مرکز مطبوعات خارجی ژاپن در ۱۱ اکتبر (۲۰ مهر) گفت: برخی از مردم نگران هستند که ترامپ ممکن است این چارچوب‌ها را از بین ببرد. اما کواد در ابتدا در دوران دولت ترامپ شکل گرفت. آمریکا، ژاپن و کره جنوبی را می توان ابزاری برای فشار بر کره شمالی در نظر گرفت.

حتما ببینید

رکوردشکنی چین در برخورد با فساد؛ ۵۶ مسئول ارشد دستگیر شدند

رکوردشکنی چین در برخورد با فساد؛ ۵۶ مسئول ارشد دستگیر شدند

به گزارش روز سه‌شنبه آباجان به نقل از ایرنا از نشریه صبح جنوب چین، کارزار …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *